Rigo Jancsi

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Rigo Jancsi prajitura ungureasca, cu "istorie"

#1

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Rigo Jancsi 09 November 2016 - 11:24 AM

Delicioasa prajitura si-a primit numele dupa un tigan maghiar - violonist faimos Rigo Jancsi (1858 - 1927) si a castigat popularitate in fostul Imperiu Austro-Ungar. In 1896, Rigo Jancsi canta la un restaurant din Paris (la sala Alhambra) in care au luat cina principele belgian Joseph Caraman-Chimays impreuna cu tanara sa sotie, Clara Ward, singura fiica a EB Ward - milionar american. Frumoasa printesa a fost vrajita de muzica lui Rigo Jancsi, lautarul reusind sa-i cucereasca si inima tinerei doamne. Printesa de Caraman-Chimay, dand cu ochii de fumosul virtuoz s-a indragostit atat de tare incat si-a parasit sotul si cei doi copii si a plecat cu Jancsi spre Ungaria, dupa o serie de intalniri secrete petrecute intre 1894 si 1896. Casatoria nu a rezistat foarte mult, datorita infidelitatii lui Rigo Jancsi, dar povestea lor de dragoste a starnit multe controverse in acea perioada.
Sursele nu sunt de acord cu privire la originea prajiturii. Unii sustin ca Rigo a creat prajitura, impreuna cu un bucatar-sef de patiserie necunoscut spre a o surprinde pe Clara iar altii sustin ca Rigo Jancsi a cumparat acest produs de patiserie pentru Clara si cofetarul numit-o dupa aceea Rigo Jancsi. Oricum, romantica lor poveste a ramas in amintire, gratie unui cofetar din Pesta de care, ironic, nu-si mai aminteste nimeni.

Imagine atasata

De-a lungul timpului (cam 10 ani au trecut de cand am facut prima oara prajitura), am incercat mai multe versiuni ale acestei prajituri, toate retetele provenind de la o doamna tare draga mie, din Sfantu Gheorghe, care a tot cautat noi versiuni ale acestei minunatii, tinand cont ca o reteta clara si exacta nu exista (cum avem, de exemplu, la tortul Dobos). Ideea de baza ramane aceeasi: se coace un blat care apoi se taie in doua, pe inaltime. Peste primul blat se pune o crema ciocolatoasa la care se pune frisca sau nu - frisca poate fi folosita separat (cum am facut eu acum), apoi vine al doilea blat si glazura. Ce difera - ingredientele si cantitatile.
Oricum ar fi, prajitura este nemaipomenit de buna, parfumata si adorata de ciocolatosi. Si nu numai..

Imagine atasata

Dar, gata cu vorbaria. Va aduc la cunostinta "ultima reteta" de Rigo Jancsi.

Marimea tavii de la cuptor: 30 x 38 cm.

Pentru blat:
- 12 linguri de zahar
- 4 linguri de cacao
- 1/2 pahar apa (125 ml)
- 200 g unt
- 8 oua
- 8 linguri faina
- 1 plic praf de copt
Se amesteca 4 linguri zahar cu cacaoa, se adauga apa si untul, apoi se pun la fiert cam 1 minut, dupa care se lasa sa se raceasca.
Se bat galbenusurile cu zahar.
Se mai adauga faina si praf de copt.
Albusurile se bat spuma si se adauga la cele de mai sus.
In tava se pune hartie pentru copt si se toarna toata cantitatea de mai sus. Se coace la 170-180 grade, cam 30 de minute (se verifica, totusi, sa fie bine copt - sa se desprinda marginile blatului de hartia de copt).

Pentru crema de ciocolata:
- 500 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata amara
- 4 linguri de apa
Eu am folosit ciocolata cu 92 % cacao.
Smantana pentru frisca se amesteca bine cu ciocolata si apa. Lasam sa fiarba putin, amestecand tot timpul, apoi lasam sa se raceasca si punem in frigider pentru 24 ore. A doua zi batem spuma.
Obs.: daca vi se pare prea amara aceasta crema, fie folositi ciocolata cu procent mai mic de cacao, fie puneti zahar (dupa gust).

Pentru crema alba:
- 500 ml smantana pentru frisca
- 6 linguri de zahar
Se bate bine frisca (spuma) cu zahar. Se lasa la rece.

Pentru glazura:
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri lapte
- 2 linguri cacao
- 100 g ciocolata amara
- 100 g unt
Se amesteca bine zaharul cu cacaoa si cu laptele, apoi se adauga ciocolata (bucatele). Toate acestea le fierbem scurt pana se topesc zaharul si ciocolata, dupa ce luam de pe foc adaugam untul.

Mod de preparare:
Blatul se taie in doua pe grosime incat sa se formeze 2 bucati mai subtiri.
Intr-un vas / tava, de marimea blatului de tort, dar care are adancime de vreo 10 cm, se aseaza 1/2 din blat, peste care se pune crema mai inchisa, apoi crema alba, apoi asezam cealalta jumatate de blat iar deasupra se intinde glazura.

Se taie dupa ce ramane macar cateva ore la frigider - ideal ar fi minim 6.

Spor la munci si pofta buna!!

Imagine atasata

Imagine atasata

#2

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,831
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Rigo Jancsi 09 November 2016 - 12:45 PM

Cred ca ai facut o data cand ne-am intalnit mai multe! Eu nu sunt mare experta in prajituri, dar vizual seama cu aia pe care ai adus-o!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#3

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Rigo Jancsi 09 November 2016 - 12:56 PM

Vezi postareazerda, la 09 November 2016 - 08:45 AM, a spus:

Cred ca ai facut o data cand ne-am intalnit mai multe! Eu nu sunt mare experta in prajituri, dar vizual seama cu aia pe care ai adus-o!

Tot ce se poate, nu zic nu!! Am facut-o de multe ori de-a lungul timpului. Cum ziceam.. si cu diferite retete.. :headbang:

#4

Useril este offline   zoazorel Icon

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,282
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...



Icon postare  Postat on Rigo Jancsi 09 November 2016 - 01:08 PM

Vezi postareazerda, la 09 November 2016 - 10:45 AM, a spus:

Cred ca ai facut o data cand ne-am intalnit mai multe! Eu nu sunt mare experta in prajituri, dar vizual seama cu aia pe care ai adus-o!


Neah!Aia era Opera!Imagine postataImagine postata
Signature Seperator image

Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#5

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Rigo Jancsi 09 November 2016 - 01:19 PM

Vezi postareazoazorel, la 09 November 2016 - 09:08 AM, a spus:

Vezi postareazerda, la 09 November 2016 - 10:45 AM, a spus:

Cred ca ai facut o data cand ne-am intalnit mai multe! Eu nu sunt mare experta in prajituri, dar vizual seama cu aia pe care ai adus-o!


Neah!Aia era Opera!Imagine postataImagine postata

Chiar nu-mi amintesc. Deloc. Dar... cum ziceti voi.. :tongue3:

#6

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,831
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Rigo Jancsi 09 November 2016 - 08:49 PM

N-are relevanta ideea e ca era buna de aia imi amintesc eu vag ceva despre o prajitura! Banuiesc ca si de asta mi-as aminti!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#7

Useril este offline   Micul Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 190
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationTargu Mures



Postat on Rigo Jancsi 10 November 2016 - 09:04 AM

Multumesc, ca ai pus reteta.Chiar nu mi-am dat seama ca e frisca.

#8

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Rigo Jancsi 10 November 2016 - 05:17 PM

Vezi postareaMicul, la 10 November 2016 - 05:04 AM, a spus:

Multumesc, ca ai pus reteta.Chiar nu mi-am dat seama ca e frisca.

Cu mare placere! :thumleft:

#9

Useril este offline   zoazorel Icon

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,282
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...



Icon postare  Postat on Rigo Jancsi 10 November 2016 - 05:35 PM

Vezi postareaFoxyy, la 10 November 2016 - 03:17 PM, a spus:

Vezi postareaMicul, la 10 November 2016 - 05:04 AM, a spus:

Multumesc, ca ai pus reteta.Chiar nu mi-am dat seama ca e frisca.

Cu mare placere! :thumleft:


Nuse-nsiropeaza blatul? Imagine postata Deloc?
Signature Seperator image

Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#10

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Rigo Jancsi 10 November 2016 - 07:57 PM

Vezi postareazoazorel, la 10 November 2016 - 01:35 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 10 November 2016 - 03:17 PM, a spus:

Vezi postareaMicul, la 10 November 2016 - 05:04 AM, a spus:

Multumesc, ca ai pus reteta.Chiar nu mi-am dat seama ca e frisca.

Cu mare placere! :thumleft:

Nuse-nsiropeaza blatul? Imagine postata Deloc?

Deloc. E suficient de moale / pufos si, in plus, mai trage ceva umiditate din creme.



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular