Prajitura Irina

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura Irina prajitura copilariei mele..

#1

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 02:41 AM

Asa cum am mai zis, prajitura asta o facea o matusa de-a mea (suntem rude de-a n-spea spita si de asta am si denumit prajitura astfel, dupa dumneaei) cand eram mica. Tot anii astia m-am intrebat cum o facea si mereu incercam sa regasesc gustul in multitudinea de prajituri cu foi si cu crema cu nuci gasite prin cofetarii sau in diferite retete de pe net, dar.. nimic.
Acum vreo 5 ani i-am cerut matusa-mii reteta, dar pana sa apuc eu s-o fac, normal ca am pierdut-o..
Anul trecut, cand s-a dus mama in satul natal, am rugat-o pe ea sa-si viziteze verisoara si sa faca rost de reteta. A ubliat, normal..
Asa ca, acum 2 saptamani, ca sa scape de gura mea, a pornit telefonul fara fir.. la propriu fara fir - telefoanele mobile au inceput sa sune. Eu catre mama, mama catre una din surori, care a tocat-o pe biata matusa Irina pana cand a scos reteta. Si, telefoanele au inceput sa sune in sens invers... pana am capatat textul mult-dorit! :rolleyes:

Asadar, iaca reteta:
Ingrediente foi
125 g unt
150 g zahar
2 oua
2 linguri miere
400 - 600 g faina ("cat incape")
o lingura rasa de bicarbonat de sodiu stins cu lamaie / otet
esente / coaja rasa (lamai / portocale..)

Preparare:
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul, rand pe rand.
Galbenusurile se bat cu miere, apoi se adauga untul, bicarbonatul stins si o parte din faina.
Se amesteca bine, se pune si albusul batut spuma, esenta de rom / vanilie (eventual coaja rasa) si se mai adauga faina pana se obtine un aluat nelipicios.
Se intind 4 foi ce se coc la foc mediu. Atentie - sunt foi subtiri si se fac in cateva minute. De preferinta, intai se intind toate foile, apoi se pun in cuptor.

Crema:
1200 ml smantana pentru frisca
zahar dupa gust
esenta de vanilie (sau orice altceva) dupa gust
nuca macinata - cateva linguri bune
Se bate smantana pana se ingroasa, apoi se adauga zahar si esente - pana ajunge la gustul dorit.
Se pun cateva linguri de nuci macinate si se amesteca usor, pana se incorporeaza complet.
Daca va plac prajiturile mai "nucoase", puneti mai multa nuca macinata.

Se imparte crema in 3 si se pune intre foi.
Se lasa la inmuiat cel putin cateva ore, eventual peste noapte.
Se savureaza cu mare placere! :hungry:

Imagine atasata

Imagine atasata

Observatii:
- faina se pune si in functie de aluat, daca e lipicios, se mai adauga, pana nu se mai lipeste de mana / vas. In original, reteta zice 400 g, dar fie am folosit eu oua mari, fie lingurele cu miere au fost prea pline, fie faina prea umeda, fie...... cert e ca au intrat cam 600 g de faina. Voi puneti "cat incape".
- la crema eu zic ca mai intra frisca. Parca-i cam subtire stratul, dupa gustul meu.. Cam 1200 - 1500 ml de frisca ar fi cantitatea ideala (pentru mine). :tongue3:
- gustul nu e chiar identic cu cel original, dar.. nici ouale nu-s de la gainile din ograda sau frisca & untul de la vaca din grajd.. Matusa-mea avea un avantaj.. Dar, e pe-aproape si ce-am obtinut eu. Mi-am adus (iar) aminte de copilarie, servind din aceasta prajitura. E minunata! :blob8:

#2

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 13,067
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 10:19 AM

Merci de reptzept' Fox'! :notworthy: (ma intrebam de ce au foile culoarea aceea,cred ca de la faptul ca aluatul contine miere !)
Arata tare imbietoare aceasta prajitura :hungry:

#3

Useril este offline   2ut Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,109
  • Inregistrat: 07-April 10



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 10:40 AM

Foarte faina, Foxy, asta e prajitura preferata a sotului meu, la noi o cheama pur si simplu prajitura cu frisca sau frisca, e nelipsita de Craciun.

#4

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 10:52 AM

Vezi postareaGeany, la 22 March 2016 - 06:19 AM, a spus:

Merci de reptzept' Fox'! :notworthy: (ma intrebam de ce au foile culoarea aceea,cred ca de la faptul ca aluatul contine miere !)
Arata tare imbietoare aceasta prajitura :hungry:

Cu placere! :thumleft:
Culoarea cred ca e si de la zahar (eu folosesc din cel nerafinat), dar si de la bicarbonat (cel de sodiu ingalbeneste nitel aluaturile). Plus mierea, normal!

#5

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 10:53 AM

Vezi postarea2ut, la 22 March 2016 - 06:40 AM, a spus:

Foarte faina, Foxy, asta e prajitura preferata a sotului meu, la noi o cheama pur si simplu prajitura cu frisca sau frisca, e nelipsita de Craciun.

Multumesc! :notworthy:
Sunt sigura ca multa lume stie prajitura asta, sub un nume sau altul.. :thumleft:

#6

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 13,067
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 10:56 AM

Vezi postareaFoxyy, la 22 March 2016 - 08:52 AM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 22 March 2016 - 06:19 AM, a spus:

Merci de reptzept' Fox'! :notworthy: (ma intrebam de ce au foile culoarea aceea,cred ca de la faptul ca aluatul contine miere !)
Arata tare imbietoare aceasta prajitura :hungry:

Cu placere! :thumleft:
Culoarea cred ca e si de la zahar (eu folosesc din cel nerafinat), dar si de la bicarbonat (cel de sodiu ingalbeneste nitel aluaturile). Plus mierea, normal!

Aha,aha! deci si zaharul nerafinat! ...ca e f. interesanta culoarea aceea caramel! :105:

#7

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 11:08 AM

Vezi postareaGeany, la 22 March 2016 - 06:56 AM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 22 March 2016 - 08:52 AM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 22 March 2016 - 06:19 AM, a spus:

Merci de reptzept' Fox'! :notworthy: (ma intrebam de ce au foile culoarea aceea,cred ca de la faptul ca aluatul contine miere !)
Arata tare imbietoare aceasta prajitura :hungry:

Cu placere! :thumleft:
Culoarea cred ca e si de la zahar (eu folosesc din cel nerafinat), dar si de la bicarbonat (cel de sodiu ingalbeneste nitel aluaturile). Plus mierea, normal!

Aha,aha! deci si zaharul nerafinat! ...ca e f. interesanta culoarea aceea caramel! :105:

Da, folosesc zahar nerafinat din trestie de zahar. E usor galben - maroniu, eu cred ca mai degraba din cauza asta a iesit asa prajitura.. :rolleyes:

#8

Useril este offline   Carmella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,280
  • Inregistrat: 30-November 09



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 11:37 AM

Asta este celebra prăjitură (sau tort) Medovik și e minunată! Am făcut-o și eu de revelion, cu mai multe foi, în rest e identic modul de preparare. Trebuie să stea mult la însiropat, cel puțin 24 de ore, ca să ajungă la ce poate fi mai bun și mai bun.

#9

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,371
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 11:39 AM

Io am niste traume de la foi asa ca le zic pas (cu toate ca m-ar tenta prajitura asta de care am tot auzit dar n-am mancat niciodata).
Dar ma intreb: oare de ce trebuie albusurile spuma, daca tot sfarsesc intr-un aluat framantat? Am vazut chestia asta in mai multe retete.

Fox, sa va fie de bine si felicitari ptr staruinta de-a obtine reteta!

#10

Useril este offline   Carmella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,280
  • Inregistrat: 30-November 09



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 11:55 AM

Eu nu le-am bătut separat, acum văd că în rețeta asta așa scrie.

#11

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 12:46 PM

Vezi postareaCarmella, la 22 March 2016 - 07:37 AM, a spus:

Asta este celebra prăjitură (sau tort) Medovik și e minunată! Am făcut-o și eu de revelion, cu mai multe foi, în rest e identic modul de preparare. Trebuie să stea mult la însiropat, cel puțin 24 de ore, ca să ajungă la ce poate fi mai bun și mai bun.

N-am auzit pana acum de numele asta, dar, cautand un pic pe net, vad ca seamana ingredientele. Medovik, in schimb, are mai multe foi, aduce cu Dobosul (in sectiune).
Eram sigura ca e cunoscuta prajitura asta, e mult prea buna ca sa fie stiuta doar de cativa.. :thumleft:
Eu am pregatit totul sambata seara si duminica dimineata era taman buna de rontait.. :headbang: Dar, da, trebuie sa stea macar cateva ore.

#12

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 01:05 PM

Vezi postareamoatza, la 22 March 2016 - 07:39 AM, a spus:

Io am niste traume de la foi asa ca le zic pas (cu toate ca m-ar tenta prajitura asta de care am tot auzit dar n-am mancat niciodata).
Dar ma intreb: oare de ce trebuie albusurile spuma, daca tot sfarsesc intr-un aluat framantat? Am vazut chestia asta in mai multe retete.

Fox, sa va fie de bine si felicitari ptr staruinta de-a obtine reteta!

Saru'mana! :notworthy: Daca-i musai, na... cu placere.. Toc oamenii la cap pan' capat ce vreau! :tongue3: :snorting:
Si eu m-am intrebat de ce trebuie albus spuma.. dar cum n-am discutat direct cu matusa-mea si ce-am vorbit cu ea acum 5 ani s-a sters complet din neuronu-mi obosit.. n-am idee. :scratch: Poate ca sa iasa mai pufoase foile?
In plus, cred ca si spuma a "mancat" mai multa faina.. <_<
Traumele..... sunt departe. N-are ce sa nu-ti iasa. Intinzi foile, le lasi cateva minute in cuptor si gata.. :thumleft:

#13

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,561
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 07:07 PM

Mulțumesc frumos pt rețetă!
Nu e greu de adaptat la Monti... ramane de văzut când am eu timp de bibileli.
Zic și eu ca Moatza, mi-e frica de foi.
Signature Seperator image

Sorina

#14

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,760
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura Irina 22 March 2016 - 07:09 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 22 March 2016 - 03:07 PM, a spus:

Mulțumesc frumos pt rețetă!
Nu e greu de adaptat la Monti... ramane de văzut când am eu timp de bibileli.
Zic și eu ca Moatza, mi-e frica de foi.

Ia nu mai ziceti voi nimic de foi.. Doar nu va musca!!! :rolleyes:
Spor la adaptat si bibilit! :headbang:



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular