Tarta de Santiago

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tarta de Santiago Un dulce tipic din Santiago de Compostela

#1

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 25 February 2016 - 08:20 PM

Buna seara,

Saptamana trecuta au venit niste prieteni la masa si am facut o tarta la desert. Atat m-am tinut sa fac poze pas cu pas si sa o pun pe forum, incat mi-am adus aminte cand nu mai erea nimic din ea…Va scriu reteta si, cu scuzele de rigoare, pun o poza, doua de pe net sa va faceti o idee macar.

Se numeste Tarta de Santiago si este originara din Santiago de Compostela, Galicia – nordul Spaniei. Cu siguranta despre Santiago ati mai auzit, de Camino de Santiago, pe net gasiti o gramada de informatii. Tarta nu lipseste de pe nici o masa in 25 iulie cand se sarbatoreste Santiago Apostol si este ziua Galiciei; si a intrat in registrul “marcilor protejate prin lege”(nu stiu daca asa se spuna in romana – acelasi lucru care se face cu vinurile sau anumite tipuri de branza, etc.) in 2006.
Sa trecem la treaba, deci…

TARTA DE SANTIAGO
Ingrediente (pentru o forma cam de 20-22 cm – nu iese inalta):
5 oua
250 gr. zahar
250 gr. migdale macinate
Coaja de la o lamaie
O lingurita de scortisoara (sau jumatate - cum va place de mult scortisoara)
Zahar pudra pentru decor

Punem intr-un bol zaharul si migdalele macinate si amestecam. Adaugam ouale unul cate unul si amestecam bine, bine dupa fiecare. Apoi adaugam scortisoara si coaja de lamaie.
Tapetam forma cu putin unt/margarina si faina si coacem la 180 grade cam 30-40 minute (pana devine aurie si scobitoarea iese curata). O lasam sa se raceasca complet apoi adaugam pe deasupra zahar pudra.
Tarta de Santiago intotdeauna are un “decor” facut cu o cruce (la Cruz de Santiago), chiar si cele industriale din supermarket. Se pune crucea din hartie pe tarta, apoi se presara zaharul pudra si apoi o ridicam cu grija.
Sper sa o incercati, este foarte buna.
Mie imi place cand e rece bine, la cateva ore dupa ce o fac, calda nu e acelasi lucru. Eu personal pun migdalele 200 gr praf si 50 grame asa, mai "granulate", imi place mai mult textura. Este la fel de buna insa si cu toate migdalele macinate fin.

Si acestea fiind spuse...

Imagine atasata Imagine atasata

Imagine atasata


Daca va incapatanati sa o faceti de-adevaratelea, va las si sablonul cu Crucea lui Santiago pentru decor :)

Imagine atasata

Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#2

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,794
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Tarta de Santiago 25 February 2016 - 09:14 PM

Foarte interesant! Nu am auzit niciodata de tarta lui Santiago! Multumesc pentru informatii si reteta! Imi place mult sablonul!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#3

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,371
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Tarta de Santiago 25 February 2016 - 09:35 PM

chiar interesant! migdalele tin loc si de faina si de grasime/unt.
dac-as face, as incerca la jumatate cantitatile.
merci, Titi, datorita tie am mai aflat ceva :notworthy:

in poza, la sectiune, nu se observa deloc scortisoara :rolleyes:

#4

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 25 February 2016 - 10:30 PM

Vezi postareamoatza, la 25 February 2016 - 07:35 PM, a spus:

chiar interesant! migdalele tin loc si de faina si de grasime/unt.
dac-as face, as incerca la jumatate cantitatile.
merci, Titi, datorita tie am mai aflat ceva :notworthy:

in poza, la sectiune, nu se observa deloc scortisoara :rolleyes:


Nu stiu ce sa zic de scortisoara...pozele nu-s ale mele, autorul o fi folosit una ceva mai blonda :).
Eu pun un pic mai putin de jumatate de lingurita si nici la mine nu prea se vede...Am uitat sa va spun ca textura este un picut umeda, dar nu cleioasa.
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#5

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,417
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Tarta de Santiago 26 February 2016 - 12:58 AM

Multumim, si eu stiam despre restul dar nimic despre tarta.

#6

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Tarta de Santiago 26 February 2016 - 03:15 PM

In plus e si fara gluten, inutil sa-ti mai spun cat imi place...te quiero mucho, Titi!

#7

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 26 February 2016 - 03:27 PM

Vezi postareaEataly, la 26 February 2016 - 01:15 PM, a spus:

In plus e si fara gluten, inutil sa-ti mai spun cat imi place...te quiero mucho, Titi!



Gracias, lo mismo digo!

Sa sti ca chiar m-am gandit la tine cand am postat-o :) ; am zis lui Eataly sigur o sa-i placa asa, gluten-free.
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#8

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Tarta de Santiago 20 March 2016 - 02:07 PM

Asa arata calda scoasa din cuptor, sper sa revin si cu o sectiune.
Se face repede, miroase bine, am pus scortisoara din belsug, e fara gluten deci pana aici BIG LIKE! :thumleft:

Imagine atasata

#9

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 20 March 2016 - 03:41 PM

Ma bucur ca ai facut-o Eataly! Sa imi spui daca v-a placut! Eu as zice ca pentru o cafeluta pe la 5 dupa-amiaza va fi perfecta!

O duminica frumoasa!
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#10

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Tarta de Santiago 20 March 2016 - 04:33 PM

Imagine atasata

Vaaaaiii, m- am indragostit! !! :floare:
Eu am pus zahar brun, de aici culoarea.Nu apuca ziua de maine.
Gracias Titi!

#11

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 20 March 2016 - 04:48 PM

Vezi postareaEataly, la 20 March 2016 - 02:33 PM, a spus:

Atasament 2016-03-20_13.30.54.jpg

Vaaaaiii, m- am indragostit! !! :floare:
Eu am pus zahar brun, de aici culoarea.Nu apuca ziua de maine.
Gracias Titi!



Sa va fie de bine!
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#12

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,561
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Tarta de Santiago 01 June 2016 - 07:07 AM

Nu știu cum ar fi cu făină de migdale cumpărată, eu le-am măcinat cât de fin am reușit și mi-a (ne-a) plăcut la nebunie.
Am făcut-o Monti F1 punând fructoză în loc de zahăr.
Mulțumesc mult pentru rețetă! :floare:
Signature Seperator image

Sorina

#13

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 02 June 2016 - 01:41 AM

Vezi postareasorinadaniela, la 01 June 2016 - 06:07 AM, a spus:

Nu știu cum ar fi cu făină de migdale cumpărată, eu le-am măcinat cât de fin am reușit și mi-a (ne-a) plăcut la nebunie.
Am făcut-o Monti F1 punând fructoză în loc de zahăr.
Mulțumesc mult pentru rețetă! :floare:


Sa va fie de bine Sorina si sa mai faci! :)
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#14

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,561
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Tarta de Santiago 02 June 2016 - 01:45 AM

Cu siguranță!
Signature Seperator image

Sorina

#15

Useril este offline   Peter Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,006
  • Inregistrat: 24-November 09



Postat on Tarta de Santiago 02 June 2016 - 09:15 PM

O fac de WE. Promit.

Peter
Signature Seperator image

Salutari din Bavaria

Imagine postata

#16

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 03 June 2016 - 12:10 AM

Vezi postareaPeter, la 02 June 2016 - 08:15 PM, a spus:

O fac de WE. Promit.

Peter


La cat esti de priceput cu siguranta o sa iasa ceva tare bun si cu un decor fain!
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#17

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,561
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Tarta de Santiago 03 June 2016 - 06:47 PM

Apropos de decor... Eu am savurat-o așa simplă. Era destul de dulce pentru gustul meu.
Folosind fructoza în loc de zahăr dulciurile fac o crustă color caramel... O prietenă care a apreciat împreună cu mine torta a crezut inițial că are o copertura de ciocolată.
Signature Seperator image

Sorina

#18

Useril este offline   Titirimundi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 425
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationWalking on sunshine



Postat on Tarta de Santiago 03 June 2016 - 06:53 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 03 June 2016 - 05:47 PM, a spus:

Apropos de decor... Eu am savurat-o așa simplă. Era destul de dulce pentru gustul meu.
Folosind fructoza în loc de zahăr dulciurile fac o crustă color caramel... O prietenă care a apreciat împreună cu mine torta a crezut inițial că are o copertura de ciocolată.


Si eu tot simpla o las Sorina.
Am zis numai ca Peter la cat de perfectionist si priceput e, poate se apuca de decupat crucea.... ;)
Signature Seperator image

Nu-ţi dai seama cât de puternic eşti până în momentul în care singura ta opţiune e să fii puternic .

#19

Useril este offline   Peter Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,006
  • Inregistrat: 24-November 09



Postat on Tarta de Santiago 03 June 2016 - 07:55 PM

Vezi postareaTitirimundi, la 03 June 2016 - 04:53 PM, a spus:

Am zis numai ca Peter la cat de perfectionist si priceput e, poate se apuca de decupat crucea.... ;)


:P

Peter
Signature Seperator image

Salutari din Bavaria

Imagine postata

#20

Useril este offline   Peter Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,006
  • Inregistrat: 24-November 09



Postat on Tarta de Santiago 04 June 2016 - 10:43 AM

Pornind de la cantitatile tale(forma de 22) am calculat cu tabela(factor de 0,67) si am facut-o cu diametrul
de 18 cm.
Am facut chiar doua, sa mai duc la lucru.

Odata dupa procedeul descris aici. Si odata galbenusurile mixate cu zaharul, pus migdalele + un virf de cutit praf de copt apoi amestecat incet incet cu spuma de albusuri.

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Poate tai la pranz. Sa vedem sectiunea.

Peter
Signature Seperator image

Salutari din Bavaria

Imagine postata



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular