Ierburi aromatice 2015

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ierburi aromatice 2015

#1

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,417
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ierburi aromatice 2015 07 April 2015 - 11:37 AM

Hai sa vorbim despre ele, sa le vedem, sa ne sfatuim despre cum le folosim :) Eu ca in fiecare an pun multe dar de folosit mai putin, tot le ud si le ingrijesc dar cind e sa le folosesc ramin la traditionalul patrunjel, rar cind fac cite ceva si le folosesc preponderent.
Traducerile le-am luat de pe siteul asta pe care il consult de foarte multi ani
http://gernot-katzer...engl/index.html
In gradina dafinul pus acum 3 ani e mare de tot, salvia isi revine ca dupa fiecare iarna, erba cipollina a facut un manunchi frumos si sanatos, si mai am 2 tufe cred de lamiita si vreo menta.
Rozmarinul batrin de tot e inflorit
Imagine atasata

Pe balcon mi-am pus ieri 3 feluri de timo (Thymus vulgaris) Un fel de cimbru?
Imagine atasata
Imagine atasata
Imagine atasata
In vasul in care cred ca renaste leusteanul am pus cerfoglio (Myrrhis odorata)
Imagine atasata
Apoi 3 feluri de menta
Imagine atasata
Imagine atasata
Imagine atasata
si iar erba cipollina ceapa mica? (Allium schoenoprasum)
Imagine atasata
santoreggia Cimbru de grădină? (Satureja hortensis)
Imagine atasata
issopo Isop? (Hyssopus officinalis) pe care cred ca il pun pentru prima data si habar n-am ce sa fac cu el :P cre' ca l-am luat crezind ca e tarhon
Imagine atasata
Am mai pus busuioc genovez si lamiios da' nu l-am pozat si acu imi dau seama ca n-am gasit tarhon si n-am plantat marar, sper sa mai am niste seminte.

#2

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Ierburi aromatice 2015 07 April 2015 - 11:45 AM

Adriana, primul cimbru ala "lamaiat" e fan-tas-tic.
Cel putin eu il ador, cimbru+lamaie o combinatie care-mi gadila nasul! :snorting:

Imi place iarba ciorii(erba cipolina), ii trimit mereu mamei sa gasesc proaspata cand ajung in iunie.

Anul acesta ii trimit mai multe specii de ardei iute: habanero portocaliu si alte exotisme.
sa vedem daca le prieste aerul de munte. :blackeye:

#3

Useril este offline   Kiva Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 796
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE



Postat on Ierburi aromatice 2015 07 April 2015 - 11:57 PM

Soacra-mea are pe terasa cred ca vreo 20 si ceva de ghivece cu diverse plante aromatice si la fel, nu foloseste niciuna din ele. Eu ce mai culeg ceva oregano sau cimbru - asta ultimul e cam amarat si ma chinui sa culeg cateva frunzulite cand am nevoie. Salvie are in gradina cateva tufe. Are si ea isop dar habar nu am la ce se foloseste. Ar fi interesant daca cineva are experienta sa ne impartaseasca. Cea mai mare bucurie a mea a fost cand am descoperit ca are leustean. Are si un copacel de dafin din care in fiecare vara culeg pentru adaugat in oala si usuc frunze pentru iarna.

Eu am pus in gradina patrujel de frunze si de radacina. Abia dupa vreo 2 zile mi/am dat seama ca o sa am o multime de frunze ca na, si ala de radacina face frunze :rolleyes: . Mararul mai astept ca aici saptamana trecuta a fost ger de/a binelea dar de azi se anunta temperaturi de aproape 20 grade.

Oful meu cel mare este ca nu reusesc sa cresc plantele in bucatarie, mai ales pe timpul iernii. Am avut deja de cateva ori ghivece cu patrunjel, oregano sau/si busuioc si de fiecare data in maxim o luna s/au dus. Parerea mea e ca la mine in casa e mult prea cald si plantele nu rezista...

#4

Useril este offline   Daniella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,438
  • Inregistrat: 04-July 10



Postat on Ierburi aromatice 2015 08 April 2015 - 02:26 PM

Nici eu nu am avut mult succes, pana acum, cu plantele aromatice. Adica am plantat in ghivece mari (cimbrisor, oregano, rozmarin) si le-am scos primavara afara in curte, sau in micuta gradinita (menta). Acestea s-au dexzvoltat bine si rezista peste iarna, cu ghivecele bagate in casa, nu-s pretentioase la udat (cu exceptia rozmarinului pe care reusesc sa-l pierd sistematic), dar se umplu de par de la cainele nostru de curte si mi-e sila sa le mai folosesc la mancare. Anul asta, dupa ce scot ghivecele actuale cu flori de pe terasa afara, am zis ca o sa incerc din nou sa plantez plante aromatice in ghivece mari si sa le las peste vara pe terasa, ca sa nu mai vina par de caine pe ele. Vedem si experimentul asta. Eu ador rozmarinul si busuiocul ...

Am primit o data frunze de dafin proaspete din Italia, moooama ce aroma pe langa alea cumparate!!! Chiar uscate si consumate in urmatoarele luni au fost minune pe langa cele uscate din magazin. Complet diferita aroma, nici pic de amareala!

Sa explicati, va rog si care, cum se taie/recolteaza, pt ca sa continue sa produca frunze.

Cand vad la emisunile bucatarilor cum au o adevarata gradina de plante aromatice in bucatarie mereu imi doresc sa reusesc si eu!
Signature Seperator image


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#5

Useril este offline   Ioana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09



Postat on Ierburi aromatice 2015 09 April 2015 - 10:48 AM

Vezi postareaAdriana, la 07 April 2015 - 09:37 AM, a spus:

]
issopo Isop? (Hyssopus officinalis) pe care cred ca il pun pentru prima data si habar n-am ce sa fac cu el :P cre' ca l-am luat crezind ca e tarhon
Atasament issopo.jpg
Am mai pus busuioc genovez si lamiios da' nu l-am pozat si acu imi dau seama ca n-am gasit tarhon si n-am plantat marar, sper sa mai am niste seminte.



nu are intrebuintare culinara se foloseste in uleiuri aromatice sau in siropuri medicinale.
Stiam ca am citit intr-o carte care mi-am luat-o anul trecut(Biblia Platelor), acolo am citit de plante pe care le cunosteam dar si de care nu auzisem niciodata si era si asta.

Eu anul trecut am pus ceapa ciorii si vad ca anul asta a dat iarasi,desi uitasem ghiveciul pe terasa afara.Mai am thymian(thymus vulgaris), asta il tin in bucatarie, un dafin mic(cred ca v-a tb sa-l schimb intr-un ghiveci mai mare).Busuiocul nu stiu de ce nu rezista, l-am tinut pe balcon , la inceput pare ca-i merge bine apoi moare.Am avut busuioc normal, rosu, tailandez.Salvia mi-a murit, la fel rosmarinul.Singurul care rezista de vreo 4 ani e leusteanul.
Signature Seperator image

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular