Cozonac

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cozonac varianta Eleonora

#1

Useril este offline   Eleonora Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13



Postat on Cozonac 01 January 2014 - 02:37 PM

Deci, pentru 2 cozonaci mari:
Aluatul:
-12 gălbenușuri de ou
-1.200 gr făină Grania pentru cozonac
-460 ml lapte
-70 g drojdie proaspătă Budafork sau Pakmaya
-350 g zahăr tos
-160 g unt 80 %
-60 ml ulei de floarea soarelui
-2 fiole esență rom dr.
-2 linguri coajă rasă de portocală
-1\2 linguriță sare

Imagine atasata

Umplutura:
-200 g nucă măcinată
-100 g zahăr tos
-puțin lapte
-1 fiolă esență rom
-20 g cacao dr.

Pentru uns:
-1 gălbenuș de ou
-1 lingură lapte
-1 linguriță zahăr
-1 linguriță ulei

Se pune într-un castron drojdia cu 2 linguri zahăr, 1 lingură făină și 3 linguri lapte puțin căldut. Se amestecă și se dă la loc cald să crească.

Imagine atasata

Separat se pun într-un castron 2 linguri de făină ce se opăresc cu puțin lapte clocotit, până devin ca o alifie. Se lasă și acest vas la loc cald.

Imagine atasata

După ce maiaua din drojdie a crescut se amestecă cu compoziția opărită.

Imagine atasata

Se lasă iar amestecul obtinut la crescut, toate acestea contribuind la buna activare a drojdiei.

Imagine atasata

În acest timp se pun gălbenușurile într-un vas, se adaugă sarea și jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează puțin.

Imagine atasata

Făina se pune în lighean, se face un căuș în mijloc, unde se toarnă maiaua, gălbenușurile, restul de lapte puțin călduț, restul de zahăr, esența și coaja rasă de portocală.

Imagine atasata

Se pune și untul tinut la cald, ușor alifiat și se frământă cca 10-15 min, sau mai exact până se obține o bilă de aluat compact.

Se ung mâinile cu ulei și se mai frământă puțin până se încorporează toată cantitatea de ulei.

Imagine atasata

Se lasă la crescut, interval în care se face umplutura:
-se pune într-un castron nuca măcinată, zahărul, cacaua și esența. Se clocoteste puțin lapte( până într-o 100 ml), iar apoi se adaugă peste nucă o cantitate astfel încât umplutura să fie potrivit de groasă.

Imagine atasata

Când aluatul și-a dublat volumul înseamnă că e crescut complet, iar asta se întâmplă de obicei după cca 1 h, 1 h jumătate de crescut la cald, la peste 25 grade

Imagine atasata

Imagine atasata

Se împarte aluatul în patru părți egale și se întinde 1 foaie din prima bucată.

Imagine atasata


Se porționează și umplutura tot în patru părți iar una din ele se pune pe foaie, fără a o întinde perfect spre a lăsa aluatul să respire.

Imagine atasata

Se rulează foaia umplută, iar ruloul obținut se lipește bine la margine.

La fel se procedează și cu următoarea bucată de aluat, iar cele două rulouri se așează unul lângă altul.

Imagine atasata

Se împletește un cozonac în două.

Imagine atasata
Signature Seperator image

”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”

#2

Useril este offline   Eleonora Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13



Postat on Cozonac 01 January 2014 - 02:46 PM

Se procedează identic cu restul de aluat, astfel că în final vor iesi doi cozonaci mari.

Se tapetează tăvile cu hârtie de copt, se ung cu puțin ulei și se așează cozonaci în ele.

Imagine atasata

Imagine atasata

Se aprinde cuptorul la foc mic spre mediu, și se lasă să se înfierbânte.

Cozonacii se lasă și ei la crescut în tavă vreo 15 min.

Imagine atasata

Când au crescut și sunt gata de pus în cuptor se ung cu un amestec din gălbenuș, ulei, zahăr și lapte.

Imagine atasata

Se dau la copt unde se țin, în funcție de cuptor, între 1 h și 1h 15 min, la foc mic spre mediu, fără a modifica intenșitatea focului pe durata coacerii. La nevoie se pot acoperi după un timp cu o coală de pergament. În primele 15 min nu se deschide cuptorul.

Imagine atasata

Cam așa ar trebui să arate când sunt scoși din cuptor.

Imagine atasata

Se lasă puțin în tavă culcați pe o parte iar apoi se scot.

Imagine atasata

Imagine atasata

Se așează pe un platou și se așteaptă să se răcorească complet înainte de a se acoperi

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Se taie felii și se așează pe un platou.

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata
Signature Seperator image

”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular