Albă ca zăpada

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Albă ca zăpada

#1

Useril este offline   Eleonora Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13



Postat on Albă ca zăpada 31 December 2013 - 05:52 PM

Pentru foi (5 bucăți)
-3 ouă
-120 g. zahăr pudră
-200 ml lapte
-100 g unt
-cca. 700 g făină
-2 lingurițe amoniac

Imagine atasata

Se pune făina într-un lighean, se face un căuș, se aduagă ouăle întregi, zahărul, laptele, untul netopit și amoniacul stins cu oțet.

Imagine atasata

Se frământă până se formează o bilă de aluat.

Imagine atasata

Se aprinde cuptorul. Se împarte aluatul în 5 bucăți, iar din fiecare se întinde câte o foaie.
Se pregătește o tavă, care se întoarce invers și se presără cu făină pe reversul ei.
Pe tava presărată cu făină se așeză prima foaie și se introduce în cuptor.

Se coace la foc maxim, timp de 5 min fiecare foaie, cu tava așezată la mijlocul aragazului.

Imagine atasata

La fel se coc toate foile.

Se pregătește crema din:

-400 g. zahăr tos
-550 ml. lapte
-2 lămâi mari
-100 g. făină
-500 g. margarină

Se pune la fiert jumătate din cantitatea de lapte împreună cu zahărul și coaja rasă de la lămâi.

Imagine atasata

Separat se diluează făina cu restul de lapte. Când amestecul de pe foc fierbe, se adăugă laptele cu făina și se amestecă bine. Se lasă crema să mai fiarbă încă 2-3 clocote până se îngroșă puțin, timp în care se amestecă continuu.

Imagine atasata

Se ia crema de pe foc și se adăugă cât este încă fierbinte, zeama stoarsă de la lămâi ce se încorporează bine.

Se lăsă să se răcorească puțin, fără a se răci complet și se pune margarina (sau untul) care deasemenea se amestecă în compoziție până la încorporare perfectă.

Imagine atasata

Cu această cremă după ce se răcește se umplu foile. Se pune și deasupra un strat de cremă pe post de glazură.

Se acoperă prăjitura cu folie alimentară, se așează o greutate peste aceasta și se lasă prăjitura câteva ore la temperatura camerei, să se pătrundă foile cu crema.
Apoi se dă prăjitura la rece în frigider peste noapte, iar dimineață când este scoasă se taie romburi sau dreptunghiuri și se pune pe un platou.

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata
Signature Seperator image

”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”

#2

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,777
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Albă ca zăpada 31 December 2013 - 06:31 PM

Ma gindeam si eu la ea acum citeva zile si ma gindeam sa o fac de Revelion cum facea mama mereu dar intre timp s-au schimbat planurile, sa vad poate reusesc sa o fac in zilele urmatoare totusi :)

#3

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,958
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Albă ca zăpada 07 January 2014 - 03:48 PM

Si eu fan Lamaita, ma bucur ca o avem si aici! :occasion14:

#4

Useril este offline   Eleonora Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13



Postat on Albă ca zăpada 09 January 2014 - 04:29 PM

Vezi postareaEataly, la 07 January 2014 - 01:48 PM, a spus:

Si eu fan Lamaita, ma bucur ca o avem si aici! :occasion14:


Eataly, deci să înțeleg că și tu ești din clubul celor ce adoră lămâia! Eu la foi mai am o variantă cu lapte și ulei, toate măsurate în linguri, însă de obicei, pe aceasta care am scris-o, o realizez mai des, că e mai fragedă.
Signature Seperator image

”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”

#5

Useril este offline   Eleonora Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 26-December 13



Postat on Albă ca zăpada 09 January 2014 - 04:30 PM

Vezi postareaAdriana, la 31 December 2013 - 04:31 PM, a spus:

Ma gindeam si eu la ea acum citeva zile si ma gindeam sa o fac de Revelion cum facea mama mereu dar intre timp s-au schimbat planurile, sa vad poate reusesc sa o fac in zilele urmatoare totusi :)


Adriana și la mine tot de sărbători se făcea, alături de negresa, așa că astea-s ”prăjituri cu nostalgie”.
Signature Seperator image

”N-ai luat învățătură decât de la cei care te-au admirat și au fost îngăduitori față de tine, și de la cei care ți-au făcut loc spre a-ți putea continua drumul? N-ai luat învățătură de folos și de la cei care ți-au stat împotrivă și ți-au așternut obstacole de-a curmezișul drumului tău, spre a te împiedica să mergi înainte?”

#6

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,958
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Albă ca zăpada 09 January 2014 - 06:25 PM

Vezi postareaEleonora, la 09 January 2014 - 02:29 PM, a spus:

Eataly, deci să înțeleg că și tu ești din clubul celor ce adoră lămâia! Eu la foi mai am o variantă cu lapte și ulei, toate măsurate în linguri, însă de obicei, pe aceasta care am scris-o, o realizez mai des, că e mai fragedă.


Aia cu linguri o stiu si eu, dar daca spui ca asta e mai frageda, nu-mi ramane decat sa o incerc. :notworthy:

#7

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,777
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Albă ca zăpada 09 January 2014 - 09:13 PM

Vezi postareaEleonora, la 09 January 2014 - 01:30 PM, a spus:

Adriana și la mine tot de sărbători se făcea, alături de negresa, așa că astea-s ”prăjituri cu nostalgie”.

Negresa o fac destul de mult dar nu-mi iese deloc asa insiropata ca a ta, e drept ca am modificat un pic reteta originala pe care o facea mama. O s-o incerc si pe a ta.
Am facut alba ca zapada dar nu ma mai regasesc in ea, nu's cum sa zic, nu-mi mai place, mi se pare enorma cantitatea de unt si zahar, n-o mai suport nici psihologic. Am facut-o duminica, azi e nitel mai acceptabila sa zic la gust parca simt mai putin untul dar tot ma zgiriie pe creier :rolleyes:

#8

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,508
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Albă ca zăpada 12 January 2014 - 09:24 PM

Vezi postareaAdriana, la 09 January 2014 - 07:13 PM, a spus:

Am facut alba ca zapada dar nu ma mai regasesc in ea, nu's cum sa zic, nu-mi mai place, mi se pare enorma cantitatea de unt si zahar, n-o mai suport nici psihologic. Am facut-o duminica, azi e nitel mai acceptabila sa zic la gust parca simt mai putin untul dar tot ma zgiriie pe creier :rolleyes:


de=asta am refuzat s-o fac. o bucatica o mancam cu placere, dar o tava ar fi prea mult ptr casa mea.

Intre Craciun si Revelion am avut (iar) musafiri si-am facut si un tort cu crema de lamaie, adica un ganache alb in care am pus coaja de la 2 lamai si sucul de la una jumate, plus un pic de gelatina. Musafirele mele - cunoscatoare! - au zis c-am facut tort cu crema de la Alba ca Zapada.
Poate ti-ar placea mai mult :rolleyes:

#9

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,777
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Albă ca zăpada 13 January 2014 - 12:35 AM

Da' la ce zici tu ganache alb? Ciocolata alba cu smintina?

#10

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,508
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Albă ca zăpada 14 January 2014 - 07:09 PM

Vezi postareaAdriana, la 12 January 2014 - 10:35 PM, a spus:

Da' la ce zici tu ganache alb? Ciocolata alba cu smintina?


da, nu asa s-ar numi?

#11

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,218
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Albă ca zăpada 14 January 2014 - 07:55 PM

Vezi postareamoatza, la 14 January 2014 - 04:09 PM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 12 January 2014 - 10:35 PM, a spus:

Da' la ce zici tu ganache alb? Ciocolata alba cu smintina?


da, nu asa s-ar numi?

Asa-i zic si eu, ganache de ciocolata alba, si e bun! L-am avut cu zmeura într-un tort cu blat de ciocolata, de revelion. Bun tare! A trebuit repetat de ziua sotului :D

În cazul în care nu ati mai facut ganache din cioco alba, în special cu Milka, sa stiti ca asta nu e asa beton ca ala din cioco neagra sau de lapte, înainte de mixare. Si trebuie mixat mai mult, dar iese perfect.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,508
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Albă ca zăpada 14 January 2014 - 11:41 PM

Vezi postareaMaya, la 14 January 2014 - 05:55 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 14 January 2014 - 04:09 PM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 12 January 2014 - 10:35 PM, a spus:

Da' la ce zici tu ganache alb? Ciocolata alba cu smintina?


da, nu asa s-ar numi?

Asa-i zic si eu, ganache de ciocolata alba, si e bun! L-am avut cu zmeura într-un tort cu blat de ciocolata, de revelion. Bun tare! A trebuit repetat de ziua sotului :D

În cazul în care nu ati mai facut ganache din cioco alba, în special cu Milka, sa stiti ca asta nu e asa beton ca ala din cioco neagra sau de lapte, înainte de mixare. Si trebuie mixat mai mult, dar iese perfect.


totusi tb marita cantitatea de ciocolata. Eu am pus 700/500 ptr doua torturi. Am imbracat in frisca.
Si-i destul de versatila: cu lamaie e-un fel, cu cocos pare rafaello, tu ai facut cu zmeura, cred ca merge si cu capsune.

ma rog, vorbeam de Alba ca Zapada, sa revenim.

#13

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,777
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Albă ca zăpada 15 January 2014 - 01:18 AM

Ba da, da' vroiam sa fiu sigura ca vorbim de aceeasi chestie :)

#14

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,218
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Albă ca zăpada 15 January 2014 - 01:30 AM

Vezi postareamoatza, la 14 January 2014 - 08:41 PM, a spus:

totusi tb marita cantitatea de ciocolata. Eu am pus 700/500 ptr doua torturi. Am imbracat in frisca.
Si-i destul de versatila: cu lamaie e-un fel, cu cocos pare rafaello, tu ai facut cu zmeura, cred ca merge si cu capsune.

ma rog, vorbeam de Alba ca Zapada, sa revenim.

Mie mi-a iesit foarte bine cu 1:1 cioco + smîntîna(frisca lichida cu 30 % grasimi). Doar înainte de mixare e mai moale, dar dupa iese super. Singura chestie, trebuie batut/mixat mai mult fata de ganache din cioco cu cacao. Deci nu disperati daca vi se pare moale, ci mixati mai departe :)
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajari-intretinere-gradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Formatie nunta Bucuresti Detectiv particular Antigel centrale termice