Dulceata de trandafiri

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dulceata de trandafiri

#1

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 02:41 PM

Înainte de toate va avertizez, ca o sa va ametesc cu text si imagini. Probabil ca ma voi "împletuci" pe undeva, asa ca, daca exista neîntelegeri, va rog sa ma atentionati. Multumesc.

Rosa damascena sau Trandafirul de Damasc, are petalele ideale pentru o dulceata deosebit de aromata si parfumata. Se foloseste cu succes atît în bucatarie cît si în industria cosmetica, farmaceutica... pîna la prepararea leacurilor babesti. Informatii gasiti suficiente cu Google. Am vazut ca exista o varianta alba cît si una rozalie a acestor trandafiri. Stie cineva pe unde as putea gasi si eu? Tufa care o am acum, am cumparat-o ca bat, din greseala, în urma cu 10-11 ani. Mi s-a vîndut drept trandafir nobil de nu stiu care. În orice caz, ma bucur ca a fost asa. Acel bat s-a transformat dupa 3 ani într-o tufa nu foarte mare, dar înaltuta si plina de flori. Într-o zi, cînd eu nu eram acasa, "lupul cel rau" a avut mîcarime în degete si i-a venit a redecora gradina. Fara sa stea pe gînduri a mutat si tufa parfumata, distrugind-o. Pur si simplu a murit. Mi-a parut tare rau dupa ea, iar taietorului si mai mult, vazîndu-mi tristetea tatuata adînc în retina. Dupa doi ani, spre bucuria lupului si a scufitei =)) , au început sa iasa lastari noi din acel loc. Asa s-a format noua tufa, dar cu mare greu. Am avut ani reci si ploiosi, nu tocmai ideali pentru cresterea trandafirilor. Ma rog (...) anul asta e plina de boboci, si daca tot au înflorit asa multi deodata, am cules cîtiva pentru o dulceata.

Am citit cîte ceva despre aceasta dulceata pe internet. Variante peste variante. Daca va hotarîti sa faceti o dulceata de trandafiri, sigur veti face la fel ca mine, veti citi, va veti documenta macar putin. Dupa tipsurile întîlnite, va scriu si parerea mea pe lînga. Poate e de folos cuiva.

- Nu vad rostul aromatizarii - multi adauga, scortisoara, vanilie sau cuisoare. Acest trandafir este extrem de parfumat si aromat. Eu nu i-as "strica" aroma condimentînd cu alte arome.Daca e dulceata de trandafiri, pai de trandafiri sa fie!
- Tineti cont ca o dulceata nu trebuie sa fie groasa, ci siropoasa.
- Multi o fierb prea mult, devenind usor maronie, adica caramelizata. Petalele sînt prea sensibile pentru a suporta caramelizarea. Multi o fierb prea mult din cauza fricii de a nu se strica - nu va faceti griji, la cantitatea asta de zahar nu are cum, mai ales daca borcanele sînt sterilizate! Din nou parerea mea.
- Nu as folosi sare de lamîie. Mai jos va spun si de ce.
- Dulceata nu scrîsneste/scîrtîie între dinti! Am întîlnit cazuri în care autrorii ( bloguri, siteuri) scriu ca asta e normal. Nu, nu este! Dupa umila mea parere nu vad de ce ar scrîsni?.. Deci dulceata mea nu scrîsneste între dinti.
- Nu as aduna trandafiri de pe o zi pe alta, - totusi daca e nevoie i-as pastra o zi în frigider.
- În nici un caz nu i-as pastra sub forma de petale frecate cu zeama de lamîie, ci întregi, cu codita.
- Nici congelatorul nu ar fi o varianta pentru pastrarea petalelor, în cazul meu. Am congelat cîteva petale. Parfumul se pierde, aroma petalelor crude devine herba.
- Pentru o reusita sigura a texturii, testati mereu, adaugînd cîte o picatura din sirop ( atît în prima faza, cît si în a doua/dupa adaugarea petalelor) pe o farfurioara rece si uscata!

Cum se face mai exact?

Deci - cînd fierbe siropul în prima faza, cînd în vas se afla doar apa cu zaharul, dupa cel tîrziu 10 -15 minute de fiert "înmuiati" o lingura în sirop, lasati sa picure în oala, iar cînd credeti ca se scurge si ultima picatura de sirop, duceti lingura deasupra unei farfurioare reci. Daca ramîne o perla dolofana, rotunda fara sa se împrastie, siropul e legat! În functie de cantitatile ingredientelor folosite poate dura mai mult sau mai putin - testati des siropul.

Urmeaza faza a doua - dupa ce adaugati petalele frecate cu zahar si zeama de lamîie (vezi reteta) , siropul se va subtia din nou, dar nu mult. Sucul lasat de trandafiri si zeama de lamîie îl subtiaza putin, dar dupa maxim 10 minute ajunge din nou la consistenta dorita - atentie!, eu vorbesc referitor la cantitatile folosite în reteta mea. Pentru siguranta se repeta testarea siropului urmînd exact aceeasi pasi, adica lasînd sa cada ultima picatura de sirop de pe lingura, pe o farfurioara rece si uscata! Si asta de mai multe ori daca e nevoie, pîna cînd ULTIMA picatura sta ca o perla pe farfurioara.

De ce spun mereu ultima picatura? Deoarece daca veti lasa sa picure cînd înca se prelinge mult sirop de pe lingura, acesta este înca fierbinte, asta însemnînd si foarte fluid, iar asta va face sa credeti ca siropul înca nu e stabil destul si-l veti fierbe în nestire. Asta duce la caramelizare, ceea ce înseamna aroma ba, parfum nu, dulceata prea tare/densa... etc.
La ultima picatura însa, cantitatea de sirop care se prelinge este infima, lingura deja e mai racorita, iar picatura asta din urma indica cam cum va sta dulceata dupa racire. Deci cînd o veti turna în borcane, dulceata e înca fluida, dar se îngroasa dupa racire. Sper sa se înteleaga ceea ce am dorit sa va comunic, pentru ca eu am un talent groaznic la explicat, si cu cît doresc sa fiu mai înteleasa... îmi pierd coerenta :D

Alte sfaturi si recomandari personale:

- Pentru fiert dulceata de trandafiri, la fel ca orice alta dulceata, va recomand folosirea unui vas de fonta emailat, sau o oala simpla, dar emailata.
- Un alt sfat de-al meu, nu folositi la frecarea petalelor sare de lamîie - Acidul citric sub forma de cristale, este obtinut din sucul fructelor (poate :P ) care este tratat cu amoniac concentrat. Citratul de amoniu obtinut este tratat mai departe cu hidroxid de calciu, rezultînd citrat de calciu, care necesita o noua filtrare datorita insolubilitatii, care tineti-va tare, înseamna a fi tratat cu acid sulfuric, asa formîndu-se sulfatul de calciu insolubil, care se elimina printr-o noua filtrare, obtînîndu-se acidul citric sub forma cristalina. Pentru gustul meu, prea multa chimie si filtrari... asa ca zeama de lamîie adevarata, e prima mea alegere :D Rolul lamîii este cel de a pastra culoarea vie si mentine fermitatea petalelor.
- Fierbeti dulceturile în portii mici. În special asta de trandafiri. Asa nu trebuie sa adunati trandafiri de pe o zi pe alta.

Cu speranta ca nu v-am încurcat mai mult decît v-am "clarificat", închei cersaful si va arat cîteva imagini.

Asta este dulceata calda. Clara, o culoare superba, vie,
toate nuantele care se regasesc si în trandafirul crud.

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Va prezint si cîteva stralete din materia prima.
Oachesul asta este înauntru.

Imagine atasata

Si plouatul asta la fel!

Imagine atasata

Nici frumosii astia n-au scapat!

Imagine atasata

...iar ei, la fel, în dulceata au înotat.

Imagine atasata


Ingrediente:

  • 30 de trandafiri de marimi diferite
  • 600 g zahar
  • 400 ml apa
  • 1 lamîine mare ( bio ), doar zeama
  • 1 lingura zahar



Înainte de a-i prelucra, controlati trandafirii de insecte. În gradina mea, nu s-a stropit niciodata cu altceva în afara de apa de robinet/si bineînteles apa de ploaie, de cînd a luat nastere - pîna la momentul de fata. E clar ca multe insecte cauta adapost, apoi au dates, dupa care fac nunti, îsi întemeiaza familii, generatii întregi, în florile mele :D

Lor le place în special sa locuiasca în varietatea asta de roze.

Imagine atasata

Pentru a îndeparta partea alba a petalelor, care dupa cum se spune, amaraste dulceata
( nu stiu cu siguranta daca e asa, dar nu am riscat :D ) , se ia fiecare trandafir în mîna,
se cuprind petalele lejer în palma, se îndeparteaza partea verde si staminele, tragînd usor de codita.
Apoi se ia o foarfeca si se taie partea alba a petalelor. Simplu, nu?

Imagine atasata

Imagine atasata

Petalele se vîntura, se mai controleaza înca odata dupa eventualele insecte si alte impuritati.

Imagine atasata

Se spala sub jet de apa rece.

Imagine atasata

Peste petalele curate si zvîntate se toarna zeama unei lamîi mari si o lingura de zahar.
Se freaca petalele pîna se diminueaza volumul la o mîna buna de petale.

Imagine atasata

Imagine atasata

Se pune apa cu zaharul la fiert pe foc moderat. Din momentul în care a început sa clocoteasca,
siropul a stat maxim 20 de minute pe foc. Din minutul 15 pina la 20 am luat trei probe.
Prima s-a împrastiat, a doua s-a întins putin, iar a treia a ramas precum o perla.

Imagine atasata

Imagine atasata

În acest moment am adaugat petalele cu tot cu sucul lasat.

Imagine atasata

Din acest moment am mai fiert dulceata aproximativ 10 minute.
La fiecare 2 minute controlam siropul. Ultima perluta a stat perfect, deci gata dulceata!

Imagine atasata

Am tras-o de pe foc, apoi am turnat-o fierbinte în borcane reci,
dar sterilizate înainte în cuptor la 200 °C .
Am închis bine capacele, apoi am întors borcanele cu susu'n jos si le-am lasat asa vreo 10 minute,
dupa care le-am întors înapoi. Au iesit trei borcane. Doua mai mari si unu mai mic.

Imagine atasata

Pofta buna si un weekend cu mult soare!

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Am cumparat si un Jam-Pot, special pentru a servi aceasta dulceata :D

Imagine atasata

Imagine atasata

Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2

Useril este offline   julix_2007 Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,245
  • Inregistrat: 24-November 09



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 03:07 PM

Am cinci tufe imense, cat casa, de trandafiri de Damasc. Dincolo am postat 2 tufe inflorite. Timp sa ma joc cu portiile mici de dulceata nu am eu. Recunosc ca pun la congelat petalele, ca pun cate 100 de inflorescente la kilogramul de zahar(pentru ca pe mine ma enerveaza sa fie curgatoare si pentru ca fac sirop de trandafiri cu tona). Am incercat sa fac dulceata cu zeama de lamaie si a fermentat, asa ca m-am intors la sarea de lamaia, care, stiu, nu e sanatoasa deloc. Asa cum daca o fac in wok iese perfecta, daca o fac in ceaunul de dulceata, din tuci, se zahariseste mai repede. Asta este, vina recunoscuta e pe jumatate iertata.
In alta ordine de idei sunt trandafirii ideali cum bine ziceai. Daca ai rabdare si ingrijesti tufa pe care o ai acum ai sa vezi ce mare se face, bashka mai face si lastari pe care ii poti rasadi in alta parte.
Sunt foarte sensibili la ploi, deja am pierdut o multime de flori din cauza faptului ca a plouat in nestire aici.

A iesit o culoare bestiala pe care, recunosc, nu cred ca am reusit sa o obtin de prea multe ori. Poate tocmai pentru ca pun 100 de inflorescente si sunt prea multe petale.

#3

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 03:25 PM

Julix, reteta si sfaturile mele sînt pentru cei neexperimentati si cu fara prea multe tufe de damasc :D

Mie îmi plac dulceturile si marmeladele fine, colorate frumos si asta reusesc doar daca fac portii mici, altfel nu ma pricep.

Nici dulceata mea nu e foarte curgatoare. În poze era calda si am adunat petalele în mijloc ca sa se vada claritatea siropului, dar nici mie nu mi-o place zemoasa tare, vezi ce frumos stau petalele în borcan, împrastiate în toata dulceata, si sînt multe. Cumparam una din magazin, facuta de turci, dar erau 20 de petale la borcan =))

Cunosti cumva si varianta alba a acestui trandafir?
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,943
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 04:05 PM

Daca e ceva ce n-am sa fac niciodata, e dulceata de trandafiri. :D
Sa explic de ce:
tot ce ai facut tu aici mi se pare alchimie pura.Un lucru prea delicat, fin, migalos.
Eu-s o superficiala as distruge petalele numai cu privirea.

Rezultatul mi se pare spectaculos de-a dreptul. :notworthy:
Sunt ani de cand nu pun buzele pe o astfel de delicatesa.Stiu unde sa vin. :thumleft:

#5

Useril este offline   julix_2007 Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,245
  • Inregistrat: 24-November 09



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 04:10 PM

Am avut si un trandafir de dulceata alb. Nu stiu exact cum se numeste. Florile sunt mici, alb-roze si dulceata era de culoare galbuie. De fapt nu era la mine in curte, ci in curtea scolii care e peste drum de casa mea. Nu stiu cine a avut ideea nastrusnica de a-l taia, cert este ca s-a pierdut samanta. Am incercat sa iau butasi, dar ieseau numai trandafiri salbatici. Este deosebit de parfumat, parfumul difera de cel al rose-ului de Damasc. Trebuia sa il culeg dis-de dimineata, altfel daca trecea de ora 9 se scuturat petalele imediat. Si la asta de Damasc, culeg inflorescencetele in intre 10-11 dimineata, altfel se scutura si se deschide culoarea foarte mult.

#6

Useril este offline   julix_2007 Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,245
  • Inregistrat: 24-November 09



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 04:28 PM

Am gasit in calculator 2 poze, ca acum nu prea mai am ce poza. Tufele ajung la 2 metri si mai bine.

Imagini atasate

  • Imagine atasata
  • Imagine atasata


#7

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,621
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 07:25 PM

Mai intii de toate multumim pentru toate explicatiile. Imi placea dulceata de trandafiri cind eram mica, mi-o amintesc parfumata si dulce, mama nu tin minte sa fi facut vreodata. Dar m-ai facut sa-mi amintesc de vecina de la blocul din fata, cind eram mica, avea gardul viu al partii lor de gradina facut din trandafiri, dimineata la prima ora ii culegea ca sa faca presupun dulceata. Eu pina acum n-am reusit sa ii gasesc aici, am tot incercat si m-am uitat eu dupa trandafiri dar cei cu parfumul acela de atunci nu i-am intilnit.
Am cumparat si eu acum un borcan de dulceata de la magazinul romanesc, cine stie cum o fi.

#8

Useril este offline   Piscotel Icon

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 09:37 PM

Eu am un trandafir de dulceata mic,pitic care are doi ani.
Are vreo 3 ramuri,dar nu as fi reusit sa adun trandfiri destui pentru o portie de jumatate de kilogram.

Florile asa cum bine ai remarcat se vestejsesc de pe o zi pe alta.deci nu poti lucra cu flori mai vechi de doua zile.Florile care-s trecute ,nu mai au parfum.
Am facut insa la viata mea dulceata de trandafiri la modul industrial pe vremea cand Statiunea de cercetari ,avea si o gradina dendrologica unde tronau vreo douazeci de tufe imense de Rosa Damascena si nu pot sa spun decat ca ai procedat "ca la carte ".Imagine postata
Dulceata asta mie imi place sa o fac, sa o miros si sa ma uit la ea.Imagine postata
De mancat insa nu-mi place .Mi se pare lesinat de dulce si de parfumata.
Parca as manca parfum bulgaresc .Imagine postataCred ca face parte dintre retetele aduse la noi de la turci.Nu sunt sigura,dar imi aduce aminte si de Turkis delight-ul cu aroma de trandafiri.
Noroc ca primeste oarece aciditate de la sucul de lamaie ( acid citric).
Totusi un borcan,doua ,asa de colectie o sa fac din nou ,dupa ce se face si tufisul meu mai mare.
Cred ca ar merge unsa pe foile unui tort de ciocolata.
Culoarea ti-a iesit bestial !Imagine postata
Signature Seperator image

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#9

Useril este offline   Piscotel Icon

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD



Postat on Dulceata de trandafiri 14 June 2013 - 09:40 PM

Nu mai editez :

Jam potul e superb !Imagine postataImagine postataImagine postata
Signature Seperator image

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#10

Useril este offline   Daniella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,478
  • Inregistrat: 04-July 10



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 01:09 AM

Multumim pt prezentare, explicatii si foto. Ti-a iesit o dulceata de vis! ...parca ii simt mirosul si savoarea ! ... desi nu-s fan, din cauza parfului bulgaresc de pe vremuri...
In poza aia cu borcanul ... e perfectiunea:atat culoarea, cat si consistenta dulcetii!


Dulceata de trandafiri am mancat de putine ori si e ceva de la ultima degustare... nu imi amintesc mare lucru, decat surprinderea ca petalele erau usor crocante...

Am ceva asemanator in gradina, l-am cumparat tot ca batz, acum vreo 4 ani drept trandafir catarator, nu-mi aduc aminte numele. Are culoare similara si flori medii, nu ca un trandafir de soi. De unde stiu daca e din asta!??? Toti trandafirii merg pt dulceata? :rolleyes: sorry daca itnreb stupid things, dar chiar nu stiu ...

of course imi place lingura de prezentare enorm (nu-i prima oara ca o vad, dar mi se pare asa de potrivita cu tot ce faci tu, in decorurile tale) si nu in ultimul rand jam pot-ul ... ! nu am fost niciodata servita dintr-un jam pot! Nici nu stiam ca exista :blush:
Signature Seperator image


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11

Useril este offline   Uma Icon

  • Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,633
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMica's world



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 06:25 AM

Arata superb tot, dar nu cred ca as avea inima sa-i fac dulceata :) Eu m-as muta cu scaunul langa ei si m-as dragali de petale alaturi de Ferdinand!
Signature Seperator image

A cat is a friend fur-ever !

#12

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,707
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 02:27 PM

Maya draga, asta este ulceta copilsriei mele :).
de vreo doi ani Iulia draga de ea , si anul asta Gela m-au cadorisit cu aceasta dulceata. e drept tare dulce si parfumata,dar cu parfumul copilariei :)
Bravo, ti-a iesit minunat, o culoare splendida.

#13

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:09 PM

Vezi postareaEataly, la 14 June 2013 - 02:05 PM, a spus:

Daca e ceva ce n-am sa fac niciodata, e dulceata de trandafiri. :D
Sa explic de ce:
tot ce ai facut tu aici mi se pare alchimie pura.Un lucru prea delicat, fin, migalos.
Eu-s o superficiala as distruge petalele numai cu privirea.

Rezultatul mi se pare spectaculos de-a dreptul. :notworthy:
Sunt ani de cand nu pun buzele pe o astfel de delicatesa.Stiu unde sa vin. :thumleft:

Se aude mai complicat de cit este! Multa vorbaraie, dar operatiunile merg rapid, iar petalele de trandafiri nu-s asa fine cum par... daca suporta frecat cu zahar si lamiie, si ramin intregi :)
Eu vreau sa fac si otet, si aroma concentrata in vodca :D ... asta pe masura ce infloresc. Acum siropul pe foc, pentru alta portie de dulceata. Portie dubla.. sper sa-mi iese. Oricum, va zic de pe acum, in portie mica, asa ca in reteta de sus, siropul clocoteste diferit.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:12 PM

Vezi postareaAdriana, la 14 June 2013 - 05:25 PM, a spus:

Mai intii de toate multumim pentru toate explicatiile. Imi placea dulceata de trandafiri cind eram mica, mi-o amintesc parfumata si dulce, mama nu tin minte sa fi facut vreodata. Dar m-ai facut sa-mi amintesc de vecina de la blocul din fata, cind eram mica, avea gardul viu al partii lor de gradina facut din trandafiri, dimineata la prima ora ii culegea ca sa faca presupun dulceata. Eu pina acum n-am reusit sa ii gasesc aici, am tot incercat si m-am uitat eu dupa trandafiri dar cei cu parfumul acela de atunci nu i-am intilnit.
Am cumparat si eu acum un borcan de dulceata de la magazinul romanesc, cine stie cum o fi.

Merci draguta :)
Noroc ca la noi e mai racoare pina la prinz, deci pot sa-i culeg si mai tirziu =))
Si eu gasesc facute de turci, dar au pectina si doar citeva petale. Mie imi place cu muulte petale :))
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:16 PM

Vezi postareaPiscotel, la 14 June 2013 - 07:40 PM, a spus:

Nu mai editez :

Jam potul e superb !Imagine postataImagine postataImagine postata

Multumesc pentru apcieri. Sper sa-mi iese si portia asta dubla asa buna ca cealalta. Am impartit deja borcanele mititele de proba din cel de-al 3-lea borcan. Toata lumea fascinata.... Asa ca mai am de impartit .
Cind faceam dulceata ma gindeam la Pusa, ce-ar mai da la rate linga dulceata mea aburinda =))
Nu toata lumea adora trandafirii. Mie nu mi se pare ca parfumul bulgasc miroase ca dulceata...
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:24 PM

Vezi postareaDaniella, la 14 June 2013 - 11:09 PM, a spus:

Multumim pt prezentare, explicatii si foto. Ti-a iesit o dulceata de vis! ...parca ii simt mirosul si savoarea ! ... desi nu-s fan, din cauza parfului bulgaresc de pe vremuri...
In poza aia cu borcanul ... e perfectiunea:atat culoarea, cat si consistenta dulcetii!


Dulceata de trandafiri am mancat de putine ori si e ceva de la ultima degustare... nu imi amintesc mare lucru, decat surprinderea ca petalele erau usor crocante...

Am ceva asemanator in gradina, l-am cumparat tot ca batz, acum vreo 4 ani drept trandafir catarator, nu-mi aduc aminte numele. Are culoare similara si flori medii, nu ca un trandafir de soi. De unde stiu daca e din asta!??? Toti trandafirii merg pt dulceata? :rolleyes: sorry daca itnreb stupid things, dar chiar nu stiu ...

of course imi place lingura de prezentare enorm (nu-i prima oara ca o vad, dar mi se pare asa de potrivita cu tot ce faci tu, in decorurile tale) si nu in ultimul rand jam pot-ul ... ! nu am fost niciodata servita dintr-un jam pot! Nici nu stiam ca exista :blush:

Multumesc si eu la rindul meu :floare:

Da, petalele, textura lor eu o ador.
Fa o poza trandafirului, sa ne dam cu parea.
Nu din toti trandafirii iese dulceata buna, desi toti sint comestibili. In sensul ca nu dauneaza sanatatii, ceea ce nu inseamna ca dulceata e parfumata sau gustoa :D
Lingura de pzentare e un bolut chiar incapator, am marimi diferite.
Jam poturi sint de toate felurile. Villeroy & Boch are pentru diferite feluri de marmelada/dulceata, etc.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:30 PM

Vezi postareaUma, la 15 June 2013 - 04:25 AM, a spus:

Arata superb tot, dar nu cred ca as avea inima sa-i fac dulceata :) Eu m-as muta cu scaunul langa ei si m-as dragali de petale alaturi de Ferdinand!

Draga mea, pe masura ce culeg, tufa infloreste tot mai mult! Are sute si sute de boboci inca. Deci sintem fericiti cu totii. Ferdi, stii ca nu va nimic, dar cred ca ar gusta din dulceata =))
Deci ai avea inima sa-i culegi, stiind ca a doa zi ai "portie" dubla de flori :D
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:38 PM

Vezi postareastella, la 15 June 2013 - 12:27 PM, a spus:

Maya draga, asta este ulceta copilsriei mele :).
de vreo doi ani Iulia draga de ea , si anul asta Gela m-au cadorisit cu aceasta dulceata. e drept tare dulce si parfumata,dar cu parfumul copilariei :)
Bravo, ti-a iesit minunat, o culoare splendida.

Dulceata copilariei mele e de cise amare. Facuta de bunica. Si aia mi-o place enorm! Cumpar una de la Bonne Maman, care aduce olecuta cu aroma aia din copilarie :D
Multumesc :floare:
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#19

Useril este offline   petunie Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 04:57 PM

Eu nu fac dulceata,dar macar stiu ce trandafiri trebuie sa caut sa-mi pun in gradina :) .Cand trebuie pusi?Toamna? Arata tare "elegant" dulceata :)
Signature Seperator image

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#20

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Dulceata de trandafiri 15 June 2013 - 05:20 PM

Vezi postareapetunie, la 15 June 2013 - 02:57 PM, a spus:

Eu nu fac dulceata,dar macar stiu ce trandafiri trebuie sa caut sa-mi pun in gradina :) .Cand trebuie pusi?Toamna? Arata tare "elegant" dulceata :)

Daca gasesti, sa-mi spui si mie. Eu nu l-am vazut pe niciunde trandafirul asta. Cum spuneam, la noi a ajuns sub forma de nobil, dar s-a "transformat" in damascean :D
Deci noi in primavara am pus, atunci, in urma cu aproximativ 11 ani. Noi incercam sa-i inmultim, daca ne reuseste experimentul, iar tu nu gasesti pina atunci, iti dau si tie un lastar :)
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular