Mi s-a pus pata pe miso

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mi s-a pus pata pe miso Pasta fermentata de soya / fasole inspiratie miso

#1

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Icon postare  Postat on Mi s-a pus pata pe miso 02 May 2013 - 12:35 PM

Mi s-a pus pata pe miso :lol:
Pasta fermentata de soya / fasole de inspiratie miso
.
Imagine atasata
.

Mi s-a pus pata pe miso.
Inca din anii '80 cand am citit Shogun.
Acum cativa ani am prospectat internetul si m-am blocat/dezumflat la koji. :( Starter-ul
Dar am mai citit si:
"It is also possible to produce fermented bean paste at home. Beans are cooked and ground with onions, garlic cloves, sea salt and whey. The paste is then tipped into a Mason jar and allowed to ferment. It becomes ready to eat in three days. The fermentation process can increase the amount of lactobacilli in the paste. This increases the digestibility of the paste and converts the starches and sugars into beneficial lactic acid."
Si mi-am propus un experiment.

Ingrediente:
o cana de boabe de soya nemodificata genetic
o cescuta de de fasole Kindey(pentru culoare mai mult)
4-5 linguri de faina de orez
o lingura de zahar
patru - cinci linguri de sare
50 ml de zer de kefir, zer de iaurt natural, sau "moare" de kimchi cum am folosit eu.

Mod de preparare:
Se spala bine boabele se lasa la inmuiat peste noapte. Se clatesc si se freaca in palme inlaturand cat mai mult din coji. Se pun la fiert in oala sub presiune acoperite cu inca 3 cm de apa, timp de 40-50 de minute. Se scurg se paseaza cat mai bine, se amesteca cu faina de orez(am macinat orezul in rasnita electrica), se amesteca cu zaharul si sarea.
Cand pasta se raceste la circa 38-40 de grade - asa ca de-o febra ... sanatoasa =)) - se amesteca cu cultura naturala de lactobacili. Eu am folosit "moare" de kimchi.
Se pune pasta intr-un vas care sa aiba cam o treime spatiu liber (se umfla vertiginos la fermentare) se acopera cu un tifon si se lasa la fermentat la caldura, dar nu la soare.
Dupa circa 30 - 40 de ore a inceput sa-si faca de cap. S-a umflat, datorita gazelor, dar se aseaza daca amestecati cu o lingura. Dupa 3-4 zile s-a ... cumintit. Am lasat la fermentat sase zile amestecand ocazional, apoi am transferat o parte intr-un borcan de 800 ml, am acoperit pasta cu un strat de sare de 2 mm si l-am depozitat in camara sa-si faca lucrarea. Restul, intr-un borcan mai mic ce va lua drumul frigiderului pentru uz imediat.
.
Imagine atasata
.


La pasta miso autentinca durata de maturare se masoara in ani, mai precis in veri. O vara echivaleaza cu un an. Voi deschide acest borcan prin octombrie sa vad daca daca procesul de fermentare a proteinelor a eliberat aminoacizii, care in prezenta marii cantitati de sare dezvolta nepretuitul gust umami.

Chiar si asa crudutz am evaluat produsul si l-am chiar si folosit ca si condiment si agent de sarare in mancaruri de tip stir-fry.
I so love it! :love7:
Pasta e puternic sarata, are minunatul gust de fermentat si ... inca ceva in plus. O aroma... "nucoasa" =)) (nutty flavour).
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Mi s-a pus pata pe miso 02 May 2013 - 12:46 PM

Intentionez sa prepar maine o varianta mai ... "instant". Care sa fie gata de consum dupa 3 -4 zile ca si spread - pasta de intins pe paine.

Si veti vedea si un Paparott batran :sm2: de Conexiunea din dotare cand se trezeste in Vinerea Mare cu oala cukta cu fasui pe aragaz.

Voi folosi doar fasole kindney, iar faina de orez o voi inlocui cu faina alba rumenita in tigaie fara ulei. Sararea va fi mai putin agresiva si o voi face prin intermediul unui mujdei de usturoi. Poate voi scapa si niste ardei iute uscat si afumat. Cine stie?
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#3

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,962
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Mi s-a pus pata pe miso 02 May 2013 - 03:22 PM

E foarte buna pasta miso dar cred ca ce-ti va face conexiunea ca-i ocupi ochiurile de aragaz seamana mai degraba cu asta :crying: :violent5: :violent1:
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#4

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Mi s-a pus pata pe miso 02 May 2013 - 05:01 PM

Vezi postareazerda, la 02 May 2013 - 01:22 PM, a spus:

E foarte buna pasta miso dar cred ca ce-ti va face conexiunea ca-i ocupi ochiurile de aragaz seamana mai degraba cu asta :crying: :violent5: :violent1:

- Un singur ochii, draga, un singur ochisor. Cel mai mititel. Doar cinzeci de minute. 3000 de secunde =)) . Pentru atata lucru sa primesc perversa ca pe Targu' Ocna? :notworthy:
- :director: Si sa stai cu boroshtina in bucatarie in ziua de Inviere? Anul trecut ai avut kimchi, acum doi ani ai avut putina cu bors. Daca vine cineva pe la noi ne rade si cu c#### ...
- Sa mai zici ca nu-ti aduc rasete si veselie in viata :hug:

Fac asa. Cand pleaca de-acasa pun repede la fiert, iar borcanul unde fermenteaza il ascund in dulapul aragazului. Si mai bine. :thumleft: e langa cuptorul (caaaaald) unde se vor coace cozonacii, drobul friptura.

Si daca tot face gat - 85% sanse - cand se intoarce cu spatele i pun pasta miso in stufatul de miel :icon_twisted:

Boys need their toys! Iar mie:
Mi s-a pus pata pe miso!
Fa-soooole mioooooo! :boohoo:
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,707
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Mi s-a pus pata pe miso 02 May 2013 - 08:22 PM

...eu sunt la antipod...cand mananc la japonezi, negociez mereu sa-mi dea o salata de alge in loc de miso...de loc fan miso, nici macar la mama lui nu am luat never-ever .
Good luck



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular