Green is Life - Sa curga leurda!

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Green is Life - Sa curga leurda!

#1

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 01:53 PM

Cît o mai gasim, hai sa ne înverzim! :D

Luna asta am mîncat leurda cît cuprinde. Ma bucur ca ne-o place la toti :D

Poate va dau si voua niste idei:

- mîncarica de leurda cu spanac - preparata ca mîncarica de spanac.
- pasta de leurda pentru aromat supe creme de sparanghel, broccoli, spanac... etc. Se face la fel ca pasta de leustean.
- salata calda de leurda cu spanac - frunze tinerele putin "trase" la tigaie, 1-2 minute cît sa cada - cu ulei de masline si zeama de lamîie, sare. Atît! Mi-o place de numa'. Inspiratie de la Jamie Oliver.
- spaghetti cu leurda si ciuperci - mai jos, cum le-am facut.
- rizotto cu leurda si dovlecei (o reteta repetata)
- unt cu leurda. Cum l-am facut, mai jos.
- supa de pui cu perisoare de leurda. Revin cu reteta.
Se vede ca locuiesc lînga padure, nu? :P

Dintre ultimele, în colectie:

- Dovlecei cu leurda si prosciutto cotto -

Imagine atasata

Imagine atasata



Ingrediente:

  • 3 dovlecei (20-25 cm)
  • 120 g prosciutto cotto, tocata grob
  • 100 g leurda, tocata grob
  • 1 ceapa lunguiata (esalota violet), tocata fin
  • 100 g smîntîna lichida
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare, piper - proaspat rîsnite
  • nucsoara proaspat razuita(optional)
  • parmezan, razuit (optional)


Se spala dovleceii, se îndeparteaza capetele, se taie în jumatate pe lungime,
apoi se scobeste miezul. Dovleceii scobiti se sareaza si se stropesc cu ulei de masline.
Între timp se pregateste umplutura.

Imagine atasata

Miezul dovleceilor, împreuna cu ceapa si sunca se rumenesc usor într-o tigaie încinsa cu un strop de ulei de masline.
Dupa ce continutul tigaii prinde usor culoare, se dauga si leurda. Imedit ce leurda "cade"/se înmoaie putin,
se adauga smîntîna si se lasa sa traga 2-3 clocote pe foc iute. În acest timp se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Cui îi place poate adauga si putina nucsoara. Pîna sa sarati, degustati. Sunca s-ar putea sa fie destul de sarata.
Umplutura o împartim în cele sase jumatati de dovlecei, pe care îi dam în cuptorul fixat pe 200°C.
Se lasa pîna se înmoaie si rumeneste dupa plac deasupra.

Imagine atasata

Se pot servi cu putin parmezan dat pe razatoare. Pecorino Romano, la fel, potriveste perfect!
Dar atunci din nou, atentie cu sarea, Pecorino Romano fiind destul de picant, aromat si sarat.
Ar merge si Pecorino Sardo, mie însa nu îmi place :D

Imagine atasata

Imagine atasata


Pe lînga puteti servi cartofi piure, orez fiert, paste cu pesto genovez, si, si... eu am fiert orez cu bob rotund, si l-am amestecat cu cîteva bucatele de rosii uscate din ulei de masline.



~*~*~*~*~*~




Astea au fost spaghetele cu ciuperci si leurda. Se prepara rapid si simplu.
Felii de ciuperci proaspete rumenite scurt la foc iute, adaugat leurda tocata grob.
Dupa ce cade, se adauga cîteva linguri de smîntîna, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, un clocot si gata!

Imagine atasata

Imagine atasata

Unt cu leurda - o chestie delicioasa! Cum îl folosesc? Pentru un steak de pe gratar de exemplu,
sau pe pîine proaspat scoasa din cuptor, pentru aromat - un sos alb, o supa crema... etc.
Untul moale la temperatura camerei se amesetca leurda tocata fin si se aduga sare de mare dupa gust.
Se pastreaza într-un vas cu capac la frigider. Cît tine? Va orientati dupa data de valabilitate inscriptionata pe pachetul de unt :)

Imagine atasata

Cu supa de pui si perisoare de leurda, revin.

Imagine atasata


Pentru inspiratie, alte retete cu leurda:

Spaghetti integrale cu leurda si rosii
Supa de leurda cu perisoare de carne
Spätzle de leurda


Notita:

Frunzele de leurda, spanac, salata de orisicare, pak choy, varza chinezeasca... etc, în general toate frunzele fine cît si verdeturile, încercati sa le procesati cît mai scurt pentru a le pastra vitaminele si culoarea. Procesate la inconstienta, nu doar ca îsi pierd din valorile nutritive, vitamine and Co, ci si din aspect.
De fapt, eu încerc asta cu fiecare leguma, unde se poate. E clar ca n-o sa pun morcovi cruzi în ciorba, desi mie mi-ar place :D
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2

Useril este offline   petunie Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 02:02 PM

Imi place topicul asta :D . Eu ieri am avut supa crema de brocoli si leurda. Am pus si la taiteii de orez(tot de ieri) cu ciuperci,fructe de mare si brocoli,si o mana buna de leurda tocata grob
Signature Seperator image

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#3

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,962
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 02:08 PM

Interesant, dar n-am leurda...... Am facut si eu tot soiul de ciorbe si piureuri cu leurda!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#4

Useril este offline   Carmen L Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,677
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 02:11 PM

Toate ideile imi sunt pe plac.

Mi-a placut trimiterea la termenul de valabilitate al pachetului de unt, daca se doreste a sti cel al pastei cu leurda, clar ca s-a mancat repede si nu-l sti, la mine la fel se mananca en gros si rapidulescu nu are timp sa se strice.


Saptamana trecuta am avut o ciorba cu leurda. Daca mai gasesc in piata trag o pasta cu unt si prepar si eu dupa reteta ta dovleceii.
Ti-am spus ce esti gozava si plina de idei?nu? iti spun acu, fain topic :floare:
Signature Seperator image

Imagine postata

#5

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 02:55 PM

Vezi postareapetunie, la 25 April 2013 - 12:02 PM, a spus:

Imi place topicul asta :D . Eu ieri am avut supa crema de brocoli si leurda. Am pus si la taiteii de orez(tot de ieri) cu ciuperci,fructe de mare si brocoli,si o mana buna de leurda tocata grob

Si uite cum curg ideile! Merci. Cît mai este, eu vreau s-o manînc toata =))

Mîine vine mama, iar ea e carnivora înraita... dar las' ca manînc eu legumaraia si frunzaraia :D
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 02:57 PM

Vezi postareazerda, la 25 April 2013 - 12:08 PM, a spus:

Interesant, dar n-am leurda...... Am facut si eu tot soiul de ciorbe si piureuri cu leurda!


Pai, ai venit doar sa te lauzi? :P
Ne poti împartasi si nou din idei, retete. Eu sînt extrem interesata de orice cu leurda. Merci :)
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 03:03 PM

Vezi postareaCarmen L, la 25 April 2013 - 12:11 PM, a spus:

Toate ideile imi sunt pe plac.

Mi-a placut trimiterea la termenul de valabilitate al pachetului de unt, daca se doreste a sti cel al pastei cu leurda, clar ca s-a mancat repede si nu-l sti, la mine la fel se mananca en gros si rapidulescu nu are timp sa se strice.


Saptamana trecuta am avut o ciorba cu leurda. Daca mai gasesc in piata trag o pasta cu unt si prepar si eu dupa reteta ta dovleceii.
Ti-am spus ce esti gozava si plina de idei?nu? iti spun acu, fain topic :floare:



Untul cu leurda se poate si congela, si se pastreaza foarte bine si peste jumatate de an, chiar mai bine. Se poate face un rulou cînd e putin mai tare de la frigi. Adica se pune bucata într-o foaie de hîrtie de copt sau folie alimentara transparenta si se formeaza cu labutele în forma cilindrica. Se împacheteaza si baga la congelat. Se taie usor cît e nevoie.

Saaau, cît e inca moale, faceti ca aici : http://artaculinara....dpost__p__19035
Spritati untul în pungi pentru gheata.

Carmen :floare:
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8

Useril este offline   petunie Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 03:50 PM

Sau puteti sprita untul cu modelul ala cu care decorati cu frisca un tort(nu stiu cum ii zice),faceti moatze pe o farfurie tapetata cu folie alimentara si dati apoi la congelator.Cand e inchegat il puneti intr-o doza si sa vedeti ce incantati o sa fie musafirii de cat de frumos arata motul de unt aromatizat pe o bucata de carne
Signature Seperator image

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#9

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 04:12 PM

Vezi postareapetunie, la 25 April 2013 - 01:50 PM, a spus:

Sau puteti sprita untul cu modelul ala cu care decorati cu frisca un tort(nu stiu cum ii zice),faceti moatze pe o farfurie tapetata cu folie alimentara si dati apoi la congelator.Cand e inchegat il puneti intr-o doza si sa vedeti ce incantati o sa fie musafirii de cat de frumos arata motul de unt aromatizat pe o bucata de carne

Am facut si eu asa anul trecut, dar dupa vreo luna mi s-a parut ca untul îsi schimbase gustul. Mi se pare ca cel împachetat tine mai bine aroma.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10

Useril este offline   petunie Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 04:22 PM

Vezi postareaMaya, la 25 April 2013 - 03:12 PM, a spus:

Vezi postareapetunie, la 25 April 2013 - 01:50 PM, a spus:

Sau puteti sprita untul cu modelul ala cu care decorati cu frisca un tort(nu stiu cum ii zice),faceti moatze pe o farfurie tapetata cu folie alimentara si dati apoi la congelator.Cand e inchegat il puneti intr-o doza si sa vedeti ce incantati o sa fie musafirii de cat de frumos arata motul de unt aromatizat pe o bucata de carne

Am facut si eu asa anul trecut, dar dupa vreo luna mi s-a parut ca untul îsi schimbase gustul. Mi se pare ca cel împachetat tine mai bine aroma.

Nu stiu ca nu am facut niciodata asa mult,numai dintr-un pachet de unt,cam atat fac eu de obicei
Signature Seperator image

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#11

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 04:28 PM

Vezi postareapetunie, la 25 April 2013 - 02:22 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 25 April 2013 - 03:12 PM, a spus:

Vezi postareapetunie, la 25 April 2013 - 01:50 PM, a spus:

Sau puteti sprita untul cu modelul ala cu care decorati cu frisca un tort(nu stiu cum ii zice),faceti moatze pe o farfurie tapetata cu folie alimentara si dati apoi la congelator.Cand e inchegat il puneti intr-o doza si sa vedeti ce incantati o sa fie musafirii de cat de frumos arata motul de unt aromatizat pe o bucata de carne

Am facut si eu asa anul trecut, dar dupa vreo luna mi s-a parut ca untul îsi schimbase gustul. Mi se pare ca cel împachetat tine mai bine aroma.

Nu stiu ca nu am facut niciodata asa mult,numai dintr-un pachet de unt,cam atat fac eu de obicei

Pai asa si eu, tot un pachet de unt, doar ca nu l-am consumat asa repede. Si dupa ceva mai mult timp, parca nu mai era asa aromat, cu toate ca ciuciuletele alea au stat închise în doza. Mi s-a parut ca cel în sul, fiind învelit si taiat cîte o felie cînd am avut nevoie, s-a pastrat perfect ca aroma.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12

Useril este offline   petunie Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 04:47 PM

Vezi postareaMaya, la 25 April 2013 - 03:28 PM, a spus:

Pai asa si eu, tot un pachet de unt, doar ca nu l-am consumat asa repede. Si dupa ceva mai mult timp, parca nu mai era asa aromat, cu toate ca ciuciuletele alea au stat închise în doza. Mi s-a parut ca cel în sul, fiind învelit si taiat cîte o felie cînd am avut nevoie, s-a pastrat perfect ca aroma.

Bun logic e,ca in doza e si aer si mai prinde si doza miros,pe cand in sul e invelit in folie.sa zicem,atunci,daca vreti sa consumati untul rapid si vreti sa arate frumos,puteti face si ciuciulete(imi place cum suna).
Signature Seperator image

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#13

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 04:49 PM

Vezi postareapetunie, la 25 April 2013 - 02:47 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 25 April 2013 - 03:28 PM, a spus:

Pai asa si eu, tot un pachet de unt, doar ca nu l-am consumat asa repede. Si dupa ceva mai mult timp, parca nu mai era asa aromat, cu toate ca ciuciuletele alea au stat închise în doza. Mi s-a parut ca cel în sul, fiind învelit si taiat cîte o felie cînd am avut nevoie, s-a pastrat perfect ca aroma.

Bun logic e,ca in doza e si aer si mai prinde si doza miros,pe cand in sul e invelit in folie.sa zicem,atunci,daca vreti sa consumati untul rapid si vreti sa arate frumos,puteti face si ciuciulete(imi place cum suna).

Da, îs faine as ala un grill party, sa se consume proaspte. Le-am facut cu vîrful stelat, cel mare. Ai isit faine ca forma.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,707
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 10:51 PM

Sos din leurda ( usturoiul ursului ii zic aici) si mascarpone, servit cu morcovi noi inabusiti cu putin unt.
Crutoane cu unt si leurda servite cu supa de legume
salata de cartofi, ridichi si leurda ( asezonat cu vinaigrette cu mustar, ulei, otet si smantana plus leurda ovcors)
omleta cu leurda
risotto cu leurda
paste cu somon afumat, leurda si smantana sau cu pesto de leurda

se poate mixa cu sare si ulei de masline, si congela ( eventual in bacul de ghiatza) si folosit apoi dupa dorinte .

#15

Useril este offline   Ioana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 25 April 2013 - 11:54 PM

Si noi mancam multa leurda.

Azi chiar am avut supa de sparanghel si leurda

Imagine atasata

in rest am mai facut omleta cu leurda
risotto cu leurda si sparanghel
urzici cu leurda
supa de somon aromata cu leurda
Signature Seperator image

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#16

Useril este offline   redivivus Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 26 April 2013 - 09:45 AM

meseriasele lu'mama! :)
eu n-am leurda, cred ca in curand o sa si uit ce si cum e aia.........

edit: rezulta ca eu nu ma pot inverzi decat de invidie, dar voua sa va fie de bine

#17

Useril este offline   Dexter Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,944
  • Inregistrat: 09-June 11



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 27 April 2013 - 05:58 AM

supă de pui cu OZN-uri de leurdă, reţeta Mayei. fiind prima încercare la găluşti voi face referinţă numai la gustul mirific şi beatific, forma fiind un artifact in curs de perfecţionare :)

Imagine atasata

#18

Useril este offline   boabe de cafea Icon

  • Red Hood
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 735
  • Inregistrat: 04-January 11
  • LocationRomania



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 27 April 2013 - 10:03 AM

Vezi postareaDexter, la 27 April 2013 - 04:58 AM, a spus:

supă de pui cu OZN-uri de leurdă, reţeta Mayei. fiind prima încercare la găluşti voi face referinţă numai la gustul mirific şi beatific, forma fiind un artifact in curs de perfecţionare :)

Atasament P1210144.JPG

Wow, ce bine arata!

#19

Useril este offline   Gourmandelle Icon

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 24-April 13



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 29 April 2013 - 03:33 PM

Ce bine ca am gasit topicul asta! Ador leurda :D Chiar cautam inspiratie pt retete noi cu leurda.
Signature Seperator image

Imagine postata

#20

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Green is Life - Sa curga leurda! 01 May 2013 - 01:23 PM

Vezi postareastella, la 25 April 2013 - 08:51 PM, a spus:

Sos din leurda ( usturoiul ursului ii zic aici) si mascarpone, servit cu morcovi noi inabusiti cu putin unt.
Crutoane cu unt si leurda servite cu supa de legume
salata de cartofi, ridichi si leurda ( asezonat cu vinaigrette cu mustar, ulei, otet si smantana plus leurda ovcors)
omleta cu leurda
risotto cu leurda
paste cu somon afumat, leurda si smantana sau cu pesto de leurda

se poate mixa cu sare si ulei de masline, si congela ( eventual in bacul de ghiatza) si folosit apoi dupa dorinte .

Multumesc de idei, Stelluta :floare:
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular