Tort cu crema de ness

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort cu crema de ness

#1

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,825
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Tort cu crema de ness 18 April 2013 - 09:43 PM

Tortul asta mai poate fi numit si tort "idiontensicher", cum zice neamtu', adica pentru nivelul de dinaintea incepatorilor :) Tortul asta ni-l face mama de cand ma stiu eu pe lumea asta, si de fiecare data are aceeasi combinatie ametitoare de arome si gusturi, in ciuda ingredientelor si modului de preparare absolut banalissime! Asta pentru ca e un tort specific vremilor comuniste, in care oama facea si ea ce putea mai bine si mai bun cu ce se gasea: faina, oua, zahar, unt, frisca si ness de luat pe sub mana ^_^
[attachment=81468:sectiune.jpg]


Cantitatile sunt cele originale din reteta, dar eu le injumatatesc, nu pentru ca suntem putini ci pentru ca stiu ca indiferent cat de mare il fac, il mancam pana la ultima firmitura.

Ingrediente pentru blat:

- 6 oua
- 250 gr
- 200 pana la 230 gr faina
- o ceasca de apa minerala
- o esenta de vanilie, eventual

Prepararea biscuitului: Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pana stau teapan si galbenusurile la fel. Se amesteca ambele creme cu miscari lejere, se adauga faina in ploaie si se amesteca usor, apoi se adauga cescuta de apa minerala. Cu cat mai acidulata apa, cu atat mai pufos si aerat blatul. Se da la copt la cuptorul preincalzit pentru circa 30 minute, la 180°C. Faceti proba cu scobitoarea.

Ingrediente si preparare sirop:


- 200 gr zahar se caramelizeaza à sec, adica se face zahar ars fara a ii adauga apa
- se adauga apa, dupa ce se raceste zaharul , cam 500 ml. Cand s-a racit amestecul adaugati:
- una sau doua fiole de esenta de rom.

Ingrediente crema de ness:

- 250 gr zahar pudra
- 300 gr unt la temperatura camerei
- 2 oua
- 3 linguri cacao
- 3 linguri de ness, cu varf
- 2 fiole esenta rom
- 1 plic, sau doua, de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 3 linguri cu varf de lapte praf

Preparare crema de ness: Mai intai de toate se pomadeaza untul. Se spumeaza foarte bine, se bate apoi cu zaharaul pana acesta s-a dizolvat complet si se adauga restul ingredientelor in crema. Nessul trebuie sa il dizolvati in putin sirop, pentru a nu ramane granule in crema. Cine vrea, pentru a face crema si mai aerata, poate bate albusul spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.

Asamblare tort: Blatul de taie in doua si se insiropeaza foarte binebaza , ca la amandine. Se pune crema, se acopera cu cealalta jumatate de blat, se insiropeaza, de data asta mai cu zgarcenie si se imbraca apoi totul in crema. Se da putin la frigider, cam o ora, dupa care scoateti si imbracati in frisca.

Decor: Se imbraca totul generos intr-un litru ori chiar mai multa frisca, batuta bine si indulcita foarte lejer, eventual aromatizata putin cu vanilie. Se recomanda frisca pe care o stim de pe vrema lu' nefericitu', putin acruta. Se imbina fenomenal cu crema!

Indiciu important:
:toothy6: Tortul trebuie lasat obligatoriu peste noapte la frigider pentru a lasa aromele sa se intrepatrunda.
In ciuda cantitalor infioratoare de calorii, grasimi si glucide :Demon:, este delicios!

Enjoy!


[attachment=81469:tort.jpg]

Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#2

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,775
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Tort cu crema de ness 18 April 2013 - 10:01 PM

Hmmmmmm...... Mie nu-mi starneste nici o amintire tortul asta, acu' l-am vazut pentru prima oara. Dar cred ca n-ar strica sa-l incerc, nu-i asa? :tongue3:

#3

Useril este offline   Vika Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 468
  • Inregistrat: 01-May 11



Postat on Tort cu crema de ness 18 April 2013 - 10:45 PM

:drool: :drool: :drool:
Imi place reteta, nu o stiam, dar eu nu am mai prins decat cativa ani de comunism :) iar pe atunci nici nu ma gandeam la retete/bucatarie/gatit. :)
Si nici nu am mostenit-o de pe la rude.
O singura chestie ''ma gadila'', cele 300 g de unt din crema. Ce s-ar putea face ca sa mai scot din unt, cum s-ar putea inlocui o anumita cantitate de unt pe care as scoate-o?
Mi-e sa nu-mi pice greu crema, ca io-s din aia cu stomacul/fierea in pioneze imediat.
Si ce frisca ai folosit tu?

#4

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,825
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Tort cu crema de ness 18 April 2013 - 11:02 PM

Vezi postareaFoxyy, la 18 April 2013 - 08:01 PM, a spus:

Hmmmmmm...... Mie nu-mi starneste nici o amintire tortul asta, acu' l-am vazut pentru prima oara. Dar cred ca n-ar strica sa-l incerc, nu-i asa? :tongue3:


Ei vezi daca nu te-ai inhaitat cu cine trebuia in liceu? =)) In cazul meu nu a stricat decat cantarului ^_^ Sincer, e asa de banal si rapid de facut, ca mai mult dureaza asteptatul!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#5

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,825
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Tort cu crema de ness 18 April 2013 - 11:06 PM

Vezi postareaVika, la 18 April 2013 - 08:45 PM, a spus:

:drool: :drool: :drool:
Imi place reteta, nu o stiam, dar eu nu am mai prins decat cativa ani de comunism :) iar pe atunci nici nu ma gandeam la retete/bucatarie/gatit. :)
Si nici nu am mostenit-o de pe la rude.
O singura chestie ''ma gadila'', cele 300 g de unt din crema. Ce s-ar putea face ca sa mai scot din unt, cum s-ar putea inlocui o anumita cantitate de unt pe care as scoate-o?
Mi-e sa nu-mi pice greu crema, ca io-s din aia cu stomacul/fierea in pioneze imediat.
Si ce frisca ai folosit tu?


Viky, da, e adevarat, cantitatea de unt intimideaza. Daca tu crezi ca e prea multa, pune doar 200. De regula noi, ai casei, il lasam asa si facem untul bine spuma. Faza asta este foarte importanta, in orice crema cu unt, pentru ca asa eviti sa fie gretos. Apoi punem din crema, atat cat sa se proportioneze frumos cu grosimea stratului deblat. Nici mie nu imi plac cremele gretoase, iar asta, te asigur ca nu este. Si dupa o saptamana de graunte si laptuci pica de belea, parol!
Eu umplu tortul la ochi, de data asta am pus cam gros stratul de crema intre blaturi, dar tot bun a fost.
Voi nu stiti reteta ca vine din undergroundul moldovenesc cu muuulte retete si prajiturele deosebite si facute doar din ingrediente de baza :toothy6: Mama nasei noastre, de care am fost si alaptata, alaturi de nasa-mea, este o maestra desavarsita in prajituri, prajiturele si torturi de casa. Retetele au fost si raman de-o viata secrete, dar eu am conferinta cu ea cand merg in tara :lol:
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#6

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,825
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Tort cu crema de ness 18 April 2013 - 11:14 PM

@ Vika Am folosit frisca lichida Bärenmarke, procent de grasime 32%, dar pe mine ma scoate din sarite frisca de-aici. Daca ai acces la frisca noastra clasica din tara, foloseste-o pe aia.
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#7

Useril este offline   Vika Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 468
  • Inregistrat: 01-May 11



Postat on Tort cu crema de ness 19 April 2013 - 05:10 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 18 April 2013 - 09:14 PM, a spus:

@ Vika Am folosit frisca lichida Bärenmarke, procent de grasime 32%, dar pe mine ma scoate din sarite frisca de-aici. Daca ai acces la frisca noastra clasica din tara, foloseste-o pe aia.


Ok, voi folosi frisca La Dorna, eu din pacate sau din fericire,nici nu stiu cum, sunt in tara.


Vezi postareaLapona Enigel, la 18 April 2013 - 09:06 PM, a spus:

Vezi postareaVika, la 18 April 2013 - 08:45 PM, a spus:

:drool: :drool: :drool:
Imi place reteta, nu o stiam, dar eu nu am mai prins decat cativa ani de comunism :) iar pe atunci nici nu ma gandeam la retete/bucatarie/gatit. :)
Si nici nu am mostenit-o de pe la rude.
O singura chestie ''ma gadila'', cele 300 g de unt din crema. Ce s-ar putea face ca sa mai scot din unt, cum s-ar putea inlocui o anumita cantitate de unt pe care as scoate-o?
Mi-e sa nu-mi pice greu crema, ca io-s din aia cu stomacul/fierea in pioneze imediat.
Si ce frisca ai folosit tu?



Viky, da, e adevarat, cantitatea de unt intimideaza. Daca tu crezi ca e prea multa, pune doar 200. De regula noi, ai casei, il lasam asa si facem untul bine spuma. Faza asta este foarte importanta, in orice crema cu unt, pentru ca asa eviti sa fie gretos. Apoi punem din crema, atat cat sa se proportioneze frumos cu grosimea stratului deblat. Nici mie nu imi plac cremele gretoase, iar asta, te asigur ca nu este. Si dupa o saptamana de graunte si laptuci pica de belea, parol! Eu umplu tortul la ochi, de data asta am pus cam gros stratul de crema intre blaturi, dar tot bun a fost.


Am inteles, multumesc mult! :pupic:

Vezi postareaLapona Enigel, la 18 April 2013 - 09:06 PM, a spus:

Voi nu stiti reteta ca vine din undergroundul moldovenesc cu muuulte retete si prajiturele deosebite si facute doar din ingrediente de baza :toothy6: Mama nasei noastre, de care am fost si alaptata, alaturi de nasa-mea, este o maestra desavarsita in prajituri, prajiturele si torturi de casa. Retetele au fost si raman de-o viata secrete, dar eu am conferinta cu ea cand merg in tara :lol:


Ai..ce bine e asa cand mai afli din secretele si retetele unor persoane pricepute cu adevarat,maestre cum ai zis, la prajituri & torturi si alte cele.



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular