URZICI

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

URZICI de tot felu'

#1

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,495
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on URZICI 31 March 2013 - 01:11 AM

La noi proteina-i la putere, stiti!
Dar primavara, de cateva ori, fac ptr mine urzici.
Pacat ca nu le-am pozat, erau asa de fragede si-aveau un verde intens! Parca-ti inspirau chef de viata.

Partea mai migaloasa e curatatul lor. Va sugerez sa le curatati mai intai pe uscat, adica sa le alegeti de alte fire de iarba ce pot fi prezente, de uscaturi si sa le indepartati tulpinile ce vi se par mai groase. Oricum, am observat ca la fiert de inmoaie si astea destul de bine, dar daca va streseaza le puteti indeparta de la inceput.
Apoi se spala in apa multa, de multe ori si-ntr-un final le ziceti un Doamne-ajuta! sa fie culese de la marginea padurii si nu de prin toate gardurile - nu insist, ca am imaginatie bogata.

Se pun la fiert in apa cat sa le acopere si ceva sare. Se inmoaie imediat si vor fi in imersie imediat.
Eu am cumparat 6 plasute de-alea mici, cred c-au fost vreo 7-800gr uscate, adica vreo 3 farfurii de ciorba pline cu varf (uscate).
Si-am facut din ele un pilaf de urzici si urzici batute.

Nu tin neaparat la ideea de post, asa ca am inceput prin a topi niste grasime de la o gaina de batatura taraneasca

Imagine atasata

cand s-au facut jumarile, am adaugat peste ele o ceapa taiata dupa posibilitati

Imagine atasata

s-a muiat si asta si am pus o ceasca de ceai cu orez in tuciul de la mam'mare

Imagine atasata

l-am sticlit pana a absorbit grasimea

Imagine atasata

intre timp urzicile se inmuiasera suficient, iar zeama avea o culoare destul de incerta, dar un miros f placut mie.

Imagine atasata

am luat patru cesti de zeama si le-am pus peste orez, iar urzicile le-am scurs si le-am pus pe tocator

Imagine atasata

le-am taiat la cutit f usor, fara sa insist prea mult

Imagine atasata

si cand era orezul al dente, le-am adaugat in tuci

Imagine atasata

tot atunci mi-am amintit c-aveam un condiment vegetal, doar legume deshidratate si maruntite, si l-am adaugat si pe ala. daca doriti, voi puteti pune ce va trece prin cap in materie de legume in acest orez. niste morcov ar da o pata de culoare. azi, de exemplu, am pus niste masline.
am lasat putin sa se-mprastie urzicile in orez, le-am mai forfotit de cateva ori si-am trecut la degustat cand inca nu era f bine absorbit lichidul. noua ne place orezul mai moale, dar dupa o ora il poti pune in forme, aranja mai aratos in farfurie.

Imagine atasata

apoi mi-am amintit ca n-ar fi rau sa beau si niste concentrat de-ala zeama, asa ca am prestat.

Imagine atasata

mie-mi place acest orez si am observat ca putina lume il face. eu l-am mancat de copil in casa parintilor mei si nu trece primavara fara sa-l fac macar o data. azi deja l-am facut a doua oara, cu masline, v-am zis.

in schimb, urzicile batute nu ma inspirau cand eram copil, dar, tot asa, imi fac datoria o data pe anotimpul asta.

se incepe, bineinteles, c-o ceapa inmuiata in putin ulei

Imagine atasata

la un moment dat, e bine sa fie inainte de-a se arde ceapa, se adauga urzicile tocate

Imagine atasata

aici se poate proceda in doua moduri: reteta prevede ceva agent de ingrosare, faina, amidon - de-astea. daca vreti, puteti pune faina direct peste ceapa si rezulta astfel celebrul rantas. apoi puneti urzicile tocate.
eu am pus urzicile peste ceapa si-apoi o ceasca cu zeama de urzici in care am dizolvat 2 lingurite de faina. mi se pare mai simplu si cic-ar fi mai dietetic, ma rog! :rolleyes:

Imagine atasata

le-am invartit un pic cu faina in ele si pareau cam prea dietetice, asa ca am mai pus un fir de ulei de masline peste ele. sa nu credeti ca balteau, l-au inghitit imediat. poza-i cam aburita, si la propriu si la figurat, n-am talente hartistice deloc.

acest fel se serveste cu usturoi batut deasupra si cu mamaliga, asa il mancau ai mei.
dar cum era in cursul saptamanii cand eu nu consum deloc usturoi, am pus pe ele un motz de hrean si-asta e!

Imagine atasata

nu-s cine-stie-ce feluri de mancare, dar merg de-o degustare primavara.
mai ales cei ce postesc, ptr diversificare, pot incerca acum cat e piata plina de urzici.
pofta buna!

#2

Useril este offline   Daniella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,478
  • Inregistrat: 04-July 10



Postat on URZICI 31 March 2013 - 01:28 AM

:drool: acu' viu! mai ai???!!! pilaf de urzici nu am mancat niciodata. Mama pe al doilea fel il facea. Imi plac mult toate verdeturile de primavara, dar urzicile in mod special :105:
felicitari de topic :appl:
Signature Seperator image


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#3

Useril este offline   Carmella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,340
  • Inregistrat: 30-November 09



Postat on URZICI 31 March 2013 - 01:42 AM

Eu le fac si le maninc doar intr-un singur fel: oparite, tocate, apoi frecate in unt cu o lingura de faina (de griu sau de naut) si putin din zeama in care au fiert.

Urzicile (o punga de un leu) alaturi de stevie si leustean :)

Imagine atasata

Dupa oparire si tocare a rezultat o farfurie adinca cu urzici.

Imagine atasata

Niste unt pus intr-o cratita cu fundul gros, peste care cind se incalzeste pun o lingura de faina de griu sau naut.

Imagine atasata

Adaug urzicile si incep sa amestec la ele pina "cer" lichid, si atunci iau cu polonicul apa in care au fiert si torn peste ele. Se potriveste periodic de sare.

Imagine atasata

Sint gata cind ating consistenta unui piure, dar nu se leaga chiar ca piureul...
Mincate goale sau pe felii de piine, fara nimic altceva si fara niciun alt ingredient sau condiment in ele, sint geniale :D

Imagine atasata

#4

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on URZICI 31 March 2013 - 02:05 AM

Vezi postareaCarmella, la 30 March 2013 - 11:42 PM, a spus:



Arata bine!

#5

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on URZICI 31 March 2013 - 02:13 AM

Vezi postareamoatza, la 30 March 2013 - 11:11 PM, a spus:



Super Moatza!

Si eu fac si cu orez(pun usturoi si in cele cu orez) si sos. Eu anul asta nu am facut inca urzici. Azi, cand am fost la piata erau doar 2 babe cu urzici si aratau jalnic si am luat spanac.

#6

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,495
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on URZICI 31 March 2013 - 02:41 AM

Vezi postareaDaniella, la 30 March 2013 - 11:28 PM, a spus:

:drool: acu' viu! mai ai???!!!


destule! si chiar am nevoie de-ajutor, ca ai mei nu se-ndeasa deloc.


Vezi postareaCarmella, la 30 March 2013 - 11:42 PM, a spus:

Eu le fac si le maninc doar intr-un singur fel: oparite, tocate, apoi frecate in unt cu o lingura de faina (de griu sau de naut) si putin din zeama in care au fiert.


interesante cu unt, asta chiar n-am mai auzit. si nici de gris la urzici. faine idei, Carmella!


Vezi postareacerra, la 31 March 2013 - 12:13 AM, a spus:

Super Moatza!
Si eu fac si cu orez(pun usturoi si in cele cu orez) si sos. Eu anul asta nu am facut inca urzici. Azi, cand am fost la piata erau doar 2 babe cu urzici si aratau jalnic si am luat spanac.


vin' la mine ca-i plina piata de tziganci si urzici.
usturoi la astea cu orez? cum il pui?
spanacul era 4 lei/kg

#7

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,708
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on URZICI 31 March 2013 - 11:21 AM

Eu le fac la fel Carmella , pana la faza cu unt....acolo diversa situatia, calesc oleac de ceapa in ulei, adaug urzicile, si in final torn mujdei...totul apoi mancat cu mamaligutza molcutza :)...de fapt doar urzici, fara alte verzaciuni, si fara faina ( moatza) ....
pilaful tot pe principiul Pushei( fara grasime de pui, ci strict cu oloi ceapa, orez si urzici oparite si maruntite....folosind ovcors apa de la oparitul urzicilor ca lichid )

#8

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on URZICI 31 March 2013 - 03:21 PM

Felicitari pentru topic, moatza!
In copilarie nu mi-au placut, mi s-a facut odata rau, poate era alta cauza dar am ramas cu sentimentul de respngere intiparit undeva...snt hotarata sa-mi iau revansa si voi incepe pregatind dupa retetele tale si a Carmelei, multumesc frumos, mi-a picat la fix postarea!

#9

Useril este offline   carminap Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 26-November 09



Postat on URZICI 31 March 2013 - 05:27 PM

Am vazut ieri la Billa urzici in pungi de 500g.Si erau si ieftine:6,75 lei.
incercati cu hrean ras presarat,bune tare!

#10

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,495
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on URZICI 31 March 2013 - 07:43 PM

Vezi postareaGelutza, la 31 March 2013 - 01:21 PM, a spus:

In copilarie nu mi-au placut, mi s-a facut odata rau,


Gelutza, sa tii ca astea batute nu-mi prea pica bine nici mie. Le mananc mai cu teama. Dar cred ca e ceva ce tine strict de mine, ca ceilalti care mananca din aceeasi oala n-au nimic. Chiar as vrea sa stiu daca ai si tu pb asta, ptr ca eu o leg strict de felul acesta de mancare. Si mama are pb cateodata de la ele.

Stellina, ori ai in gradina ta mareata urzici? urzici elvetiene!

Carmina, am fost tentata sa zic ca nu mi se par ieftine, dar cam asa vine pretul si al astora luate din piata. Sunt curioasa, or fi de cultura sau din flora spontana?

#11

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on URZICI 31 March 2013 - 07:46 PM

Vezi postareamoatza, la 31 March 2013 - 07:43 PM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 31 March 2013 - 01:21 PM, a spus:

In copilarie nu mi-au placut, mi s-a facut odata rau,


Gelutza, sa tii ca astea batute nu-mi prea pica bine nici mie. Le mananc mai cu teama. Dar cred ca e ceva ce tine strict de mine, ca ceilalti care mananca din aceeasi oala n-au nimic. Chiar as vrea sa stiu daca ai si tu pb asta, ptr ca eu o leg strict de felul acesta de mancare. Si mama are pb cateodata de la ele.

Stellina, ori ai in gradina ta mareata urzici? urzici elvetiene!

Carmina, am fost tentata sa zic ca nu mi se par ieftine, dar cam asa vine pretul si al astora luate din piata. Sunt curioasa, or fi de cultura sau din flora spontana?

Eu am in gradina mea pe mal, le-am vazut astazi sunt frumoase, dar sa termin ceea ce am acum gatit si le vine randul, cam pe miercuri, cred.
Si o sa vin sigur cu impresii!

#12

Useril este offline   Carmella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,340
  • Inregistrat: 30-November 09



Postat on URZICI 31 March 2013 - 07:51 PM

Vezi postareamoatza, la 31 March 2013 - 12:41 AM, a spus:

Vezi postareaCarmella, la 30 March 2013 - 11:42 PM, a spus:

Eu le fac si le maninc doar intr-un singur fel: oparite, tocate, apoi frecate in unt cu o lingura de faina (de griu sau de naut) si putin din zeama in care au fiert.


interesante cu unt, asta chiar n-am mai auzit. si nici de gris la urzici. faine idei, Carmella!



Faina, nu gris ;)

Am facut si azi, am vrut sa le pun si niste usturoi verde tocat, dar am renuntat. Am facut si-o mamaliga si-am mincat pina m-am umflat, si cu salata verde cu ridichi si ceapa verde.

#13

Useril este offline   carminap Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 26-November 09



Postat on URZICI 31 March 2013 - 10:54 PM

Si eu abia astept sa merg sa culeg.Am gasit un loc in poiana mica,plin de urzicute!Am adunat intr-un an de am pus si in congelator in pungute!Eu le fac asa cum le facea mama mea:pun urzicile spalate in cratita peste ulei incins si le tin pe foc pana se inmoaie bine si scade zeama(nu le toc).pun usturoi pisat si le leg cu un pic de faina.cand le pun in farfurie presar hrean ras si le mancam cu mamaliguta!
nu am cumparat niciodata din piata!

#14

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,990
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on URZICI 01 April 2013 - 02:11 AM

Eu nu gatesc urzici, ca mi-e lene sa le spal. Nu de mine mi-e grija, ca eu nu ma supar daca mai au praf, ca doar le-am fiert si se lasa pe fundul oalei, dar domnul e mai pretentios!
Iau insa de la mama. Care nici ea nu gateste, din aceleasi motive, minus scuza mea ca eu sunt alergica la ceva ce inca doctorii n-au stabilit clar ce, si nu intru in contact cu chestii din astea agresive. Cumpara tata, el le spala, le balaceste de minim 3 ori. Maxim vreo 6 daca e ceva subiect interesant la televizor. Se oparesc.
Pe urma cozi de ceapa verde calite separat, cozi de usturoi verde calite, faina( mama face cu nervii deja de atata bibilit), un pic de lapte, si cand bolboroseste toata chestia,se adauga urzicile strecurate si se amesteca. Zeama se mai adauga dupa necesitati.
Aici, tata deja s-a disociat de proces, fiind plictisit maximum de subiect, iar mama baga mixerul bat in toata compozitia pana cand se aude un mormait: Termina c-o sa le ucizi de tot!
Nu ies piure, dar o consistenta mult mai fina ca astea din imaginile voastre, dar cum e poveste cu cantec, o pastram asa cum e!

Se mananca doar cu ou ochi si paine, desi pun pariu ca mama le-ar manca si cu hrean ca ea isi pune hrean si-n supa de carne! Omul le mananca doar dintr-un singur motiv, ca asa facute cu mixerul a la mama nu se prinde ce sunt si oul ii place!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#15

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on URZICI 01 April 2013 - 03:22 PM

Vezi postareamoatza, la 31 March 2013 - 01:41 AM, a spus:

vin' la mine ca-i plina piata de tziganci si urzici.
usturoi la astea cu orez? cum il pui?
spanacul era 4 lei/kg


Imi aduce sorumea maine poimane din gradina ei. Eu mai cu motz, i`am zis sa imi culeaga numa varfurile ca altfel nu imi trebuie.

Usturoiul la sfarsit pisalogit bine sau de ala dezhidratat daca nu ai la indemana catelul. Are gust bun asa cu usturoi chiar daca sunt cu orez.

#16

Useril este offline   Piscotel Icon

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD



Postat on URZICI 01 April 2013 - 04:05 PM

Io le culeg de la mine din curte si le fac dupa reteta mancarii de spanac ardelenesc.
Adica, cu lapte si usturoi....si pe urma tzap deasupra un ou ochi crontzanitor.Din ala cu marginile crocante .Si mai pun alaturi niste mamaliga cu cas .


Imagine atasata


Imagine atasata







Signature Seperator image

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#17

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on URZICI 01 April 2013 - 04:52 PM

Vezi postareaPiscotel, la 01 April 2013 - 03:05 PM, a spus:

Io le culeg de la mine din curte si le fac dupa reteta mancarii de spanac ardelenesc.
Adica, cu lapte si usturoi....si pe urma tzap deasupra un ou ochi crontzanitor.Din ala cu marginile crocante .Si mai pun alaturi niste mamaliga cu cas .


poi tat sos ca si spanacu faci si tu(eu ii zic sos nu batute). Arata super bine si imi faci pofta.Eu amu cum nu pun fainuri, sasa nu pun nici cea de naut, o sa fac asa: frec niste galbenusuri cu smantana si pun in ele si o sa maninc cu un singur ou ochi, dar si ceva carnati si coasta din calai (sper sa mai fie ca cineva umbla cam in toata ziua pe la calaiul cela.

#18

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,990
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on URZICI 02 April 2013 - 01:39 AM

Vezi postareaPiscotel, la 01 April 2013 - 03:05 PM, a spus:

Io le culeg de la mine din curte si le fac dupa reteta mancarii de spanac ardelenesc.
Adica, cu lapte si usturoi....si pe urma tzap deasupra un ou ochi crontzanitor.Din ala cu marginile crocante .Si mai pun alaturi niste mamaliga cu cas .

Cam asa arata si ale lui tata/mama. Mamaliga este sau depinde de bunavointa creatorului. Intrucat eu prefer painea, nu-mi amintesc sa fi cerut, dar omul mananca si cu mamaliga! Dar oul este musai nici Nu egzispta fara!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#19

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on URZICI 02 April 2013 - 04:33 PM

Vin si eu cu urzicile mele din gradina de la soramea

Imagine atasata

Din astea, am facut Pilaf taranesc cu ciuperci, orez, usturoi si legume.

eu l`am mancat cu masline alaturi. Daca nu se tine post, merge bine cu carnati prajiti, chiftele carne etc.

Imagine atasata



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular