Nancica

Salt la continut

  • (3 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Nancica prajitura in tuci

#1

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 18 March 2013 - 02:06 AM

Reteta asta e din caietul mamei de multi ani, de pe vremea cand sotia unui var de-al mamei umbla prin spitalele orasului incercand sa se trateze.
Intr-o zi a venit cu ea la pachet de pe meleagurile bucovinene. E o reteta taraneasca cu posibile influente rusesti si intalnita prin Bucovina.
Daca cineva cunoaste reteta , comentariile sunt binevenite.
Din pacate cea care ne-a dat reteta nu mai traieste, iar eu abia acum, dupa multi ani mi-am facut curaj s-o refac.
Avem nevoie de:
-7 oua
-500 gr zahar
-500 gr faina alba
-un pachet de unt (ea zicea margaina, eu nu folosesc)
-500 ml lapte
-3-4 linguri de ulei
-scortisoara, cui ii place
- o lingura de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
Imagine atasata

Ouale se bat cu zaharul ,dupa care se adauga laptele :
Imagine atasata


Apoi untul la temperatura camerei si faina:
Imagine atasata

apoi,uleiul, scortisoara si bicarbonatul stins.

Compozitia se toarna intr-un vas de tuci.
Vasul meu e primit de la tanti Zamfira, facut special pentru prajitura.
Arata asa:
Imagine atasata

Turnam compozitia si bagam in cuptorul preincalzit :
Imagine atasata


Dupa vreo 30 min compozitia se maroneste:
Imagine atasata


Moment in care ii punem capacul:
Imagine atasata

Si o lasam acolo cam o ora, o ora si ceva.

Acum, eu am lasat-o aproape 2 ore si sigur am gresit pr ca margimile si fundul mi-au iesit tari(s-au bucurat cateii). Reteta nu mi-a fost data cu detalii despre temperatura cuptorului si timpii de coacere si din pacate nici n-am mai avut pe cine sa intreb macar estimativ.
Iese o prajitura mare, doar ca eu a trebuit s-o decupez cu un cerc ca sa pot inlatura fundul si marginile tari.
Apoi, am facut in mijloc o gaura cu ustensila de scos cotorul la mar si am turnat jeleu de struguri si am ornat cu frisca proaspata din smantana grasa si ciocolata amaruie:
Imagine atasata


Detaliu:
Imagine atasata


Interior:

Imagini atasate

  • Imagine atasata


#2

Useril este offline   Giorgiana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,381
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Nancica 18 March 2013 - 11:07 AM

Iulia, arata tare bine prajitura!!! :hungry:
Insa daca nu am acest vas de tuci minune, in ce se poate coace?!?!?
Signature Seperator image

GEORGIA

#3

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,943
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Nancica 18 March 2013 - 12:20 PM

Iulia, arata minunat nancica asta.Eu n-am auzit de ea, dar la prima vedere eram convinsa ca-i cu cacao.Sau n-am citit bine??
Eu cred ca ar merge in orice oala cu peretii mai grosi, plus capac.

#4

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,962
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Nancica 18 March 2013 - 12:22 PM

Georgiana un tuci normal nu ai din piata?? Ii pui capac si gata!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#5

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Nancica 18 March 2013 - 12:25 PM

Foarte interesant :thumleft: .
N-am auzit nici eu niciodata de prajitura asta.

#6

Useril este offline   Giorgiana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,381
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Nancica 18 March 2013 - 12:33 PM

Vezi postareazerda, la 18 March 2013 - 10:22 AM, a spus:

Georgiana un tuci normal nu ai din piata?? Ii pui capac si gata!


Un tuci de ala din piata am, mai gatesc in el, fac tochitura, dar nu m-am gandit ca ar merge si pot sa-i pun si capac.
Signature Seperator image

GEORGIA

#7

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 18 March 2013 - 12:50 PM

Fetelor, multumesc de aprecieri.Imagine postata


Giorgiana, fa in ceaunul de mamaliga, numai injumatateste cantitatile.
Dupa cum vezi, vasul ala al meu e mare.

Am uitat sa specific ca vasul trebuie uns cu unt/ ulei si faina. Eu cel putin asa am facut. Am verificat destul de des prajitura. Cand incepe sa se desprinda de pe peretii vasului e gata.
Eataly, nu are cacao. Eu nu ma pricep la chimie dar cred ca peretii vasului gros si timpul mai indelungat la cupor fac ca zaharul sa se caramelizeze si sa se aereze ( aparitia gaurelelor).
Sambata noapte cand mesteream la ea ma gandeam ca vasul meu aduce ca forma cu cel roman, din lut. Poate ar iesi si-n ala.
Aduce la gust cu un chec, numai ca e mai altfel, nu stiu cum....

#8

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,477
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Nancica 18 March 2013 - 02:16 PM

Vezi postareaiulia nicoleta, la 18 March 2013 - 12:06 AM, a spus:

Reteta asta e din caietul mamei de multi ani, de pe vremea cand sotia unui var de-al mamei umbla prin spitalele orasului incercand sa se trateze.
Intr-o zi a venit cu ea la pachet de pe meleagurile bucovinene. E o reteta taraneasca cu posibile influente rusesti si intalnita prin Bucovina.
Daca cineva cunoaste reteta , comentariile sunt binevenite.


Nu cunosc, dar comentez, eeee!

In toata prajitura ai facut doar o singura gaura? Io as face la fiecare felie.
Bicarbonatul tinut timp indelungat la copt, coloreaza blatul. Plus juma de kil de zahar...

Cred ca prajitura asta are gust de copilarie, si mie mi se'ntampla cu anumite dulciuri.
Bravo, harnicuto, sa va fie de bine si-acum treci la Lole!

#9

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 18 March 2013 - 03:12 PM

Moatza, pai am decupat 6 portii cu cercul de patiserie si fiecare portie am scobit-o si am pus jeleu.
Si da, are gust de copilarie ca-i reteta din Bucovina mea draga.:)
Poate mama Adrianei cunoaste reteta.
Gata, fug la Lole! :)

#10

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,796
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Nancica 18 March 2013 - 03:22 PM

N-arata rau deloc, dimpotriva! :drool: O s-o fac si eu, imi inchipui ca-i o nebunie! :floare:
Da' n-am auzit niciodata de ea...... Si io-s de-acolo.... :71: O sa-ntreb neamurile, poate oi fi eu surda si fara tinere de minte. :scratch:

#11

Useril este offline   redivivus Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael



Postat on Nancica 18 March 2013 - 07:12 PM

foarte interesant si nici eu nu am auzit niciodata de asa ceva si chiar si eu sunt de acolo!

in plus, mi se pare cumplit de dulce - nu? oare cu mai putin zahar nu se poate ?

dar e ochioasa rau; si eu cred ca se poate face si intr-un vas ceramic glazurat, cu capac

#12

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 18 March 2013 - 08:49 PM

Redivivus, daca te-am convins s-o incerci nu modifica cantitatea de zahar pentru ca nu iese dulce deloc.
Ca si comparatie e cam la fel de dulce ca pandispanul sau checul.
De curiozitate, de unde din Bucovina?Imagine postata

Edit: Foxxy, te astept cu impresii. Imagine postata

#13

Useril este offline   milena Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 807
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationCanada



Postat on Nancica 21 March 2013 - 08:34 PM

iulia, mama, ce faci tu pe-aici?!?!

cred ca e super buna praji a ta, dar, zic pas deocamdata.
nici eu n-am auzit de ea, si, da si eu sunt din Bucovina (pe jumate, dar am trait multi ani acolo). depinde din ce zona a Bucovinei suntem, ca stim vorba: "cate bordeie, atatea obiceie". eu sunt din zona Dornelor, si n-am auzit, vazut, mancat aceasta praji.
Signature Seperator image

Never fake yourself to look perfect, because perfection is never real, and reality is never perfect

#14

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 21 March 2013 - 09:21 PM

Multumesc Milena.
Tare ma bucur cand tot aud de fete care au origini bucovinene.
Eu am crescut langa Radauti:)
Am mai intrebat-o pe mama despre prajitura, din pacate nici eu nu stie sigur. Tanti Zamfira era de loc dintr-un sat de pe langa Suceava, traita o viata in Falticeni, iar la pensie s-a retras la sat, la casa soacrei.
Posibil ca reteta sa fie de la soacra, care a venit refugiata din Basarabia.
Mai e o femeie in sat care cred ca stie cate ceva despre reteta, dar din pacate si ea e plecata din tara in Italia la munca.
Cand voi ajunge in sat am sa intreb de ea.
Am incercat si cu google translate din romana in rusa si nimic...
In fine, pentru mine e o reteta buna care o sa-mi aduca aminte cu drag de tanti Zamfira.

#15

Useril este offline   boabe de cafea Icon

  • Red Hood
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 735
  • Inregistrat: 04-January 11
  • LocationRomania



Postat on Nancica 31 March 2013 - 08:14 PM

Foarte fain arata prajitura ta, Iulia! As incerca-o si eu :thumleft:

#16

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 31 March 2013 - 09:51 PM

Te astept cu dovada si sa stii ca-i tare buna!
eu ma'c la tiramisu tau ! :P

#17

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 06 April 2015 - 06:47 PM

Uite ca au trecut doi ani de cand am facut prajitura asta prima oara si am tot cautat in zadar informatii despre ea, pana intr-o zi cand, scotocind pe net nu stiu ce, am dat de o poza care semana cu prajitura mea.
Reteta e preluata de pe site-ul unei tinere doamne din Republica Moldova si la ea se cheama Baba Neagra, iar ingredientele sunt un pic modificate.
Avem nevoie de :
-10 oua
- 2 pahare de 250 ml de faina
-300 gr zahar (nu mai putin ca nu iese dulce)
-o lingura si jumatate bicarbonat de sodiu
- 500 ml lapte
- 250 ml chefir sau iaurt (eu am folosit chefir)
-200 ml ulei (data viitoare eu voi pune mai putin, undeva la 150 ml)
- 50 ml votka sau orice alta bautura cu 40 % alcool. Cica nu e bine sa sarim peste alcool pt ca are rolul lui in textura prajiturii.

Ouale le mixam. Intr-un bol punem faina, zaharul, bicarbonatul, apoi chefirul, uleiul si laptele caldut cate usurel. Amestecam cu telul dupa care adaugam ouale mixate, La urma turnam si votka.
Urmeaza sa turnam compozitia in tuciul uns cu unt si faina, numai ca eu nu am mai gasit forma si pace la boxa, asa ca am luat doua tavi mai mari de cozonac si le-am pus una in alta, am turnat compozitia si am acoperit-o cu o folie de aluminiu. Cam asa:
Imagine atasata

Scuzati calitatea pozei, dar am facut-o cu telefonul. Tipa spune ca se poate acoperi forma in care facem prajitura in doua-trei randuri de foie de aluminiu daca nu avem un vas cu peretii mai grosi.
Se pune prajitura in cuptorul preincalzit la 200 gr timp de 1 ora si 40 de minute , apoi se da cuptorul la 100 gr si se mai tine o ora. Dupa acest interval de timp, se scoate folia de aluminiu (sau capacul) si se lasa prajitura in cuptorul stins dar cald pana a doua zi dimineata. Deci e bine sa faceti prajitura asta spre seara. :)
Are o textura nemaipomenita, nu e umeda, dar e elastica, nu stiu cum. Sa inchizi ochii si sa savurezi in tihna....:P
Imagine atasata

Am mai inteles ca in Rep. Moldova exista obiceiul ca aceastra prajitura sa se faca in ajunul Pastelui. Asa ca poate v-am dat o idee.
Adriana, Lili, sper sa o incercati si sa ramani fane vesnice la fel ca mine ! :P

#18

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 06 April 2015 - 06:47 PM

Uite ca au trecut doi ani de cand am facut prajitura asta prima oara si am tot cautat in zadar informatii despre ea, pana intr-o zi cand, scotocind pe net nu stiu ce, am dat de o poza care semana cu prajitura mea.
Reteta e preluata de pe site-ul unei tinere doamne din Republica Moldova si la ea se cheama Baba Neagra, iar ingredientele sunt un pic modificate.
Avem nevoie de :
-10 oua
- 2 pahare de 250 ml de faina
-300 gr zahar (nu mai putin ca nu iese dulce)
-o lingura si jumatate bicarbonat de sodiu
- 500 ml lapte
- 250 ml chefir sau iaurt (eu am folosit chefir)
-200 ml ulei (data viitoare eu voi pune mai putin, undeva la 150 ml)
- 50 ml votka sau orice alta bautura cu 40 % alcool. Cica nu e bine sa sarim peste alcool pt ca are rolul lui in textura prajiturii.

Ouale le mixam. Intr-un bol punem faina, zaharul, bicarbonatul, apoi chefirul, uleiul si laptele caldut usurel. Amestecam cu telul dupa care adaugam ouale mixate, La urma turnam si votka.
Urmeaza sa turnam compozitia in tuciul uns cu unt si faina, numai ca eu nu am mai gasit forma si pace la boxa, asa ca am luat doua tavi mai mari de cozonac si lea-m pus una in alta, am turnat compozitia si am acoperit-o cu o folie de aluminiu. Cam asa:
Imagine atasata

Scuzati calitatea pozei, dar am facut-o cu telefonul. Tipa spune ca se poate acoperi forma in care facem prajitura in doua-trei randuri de foie de aluminiu daca nu avem un vas cu peretii mai grosi.
Se pune prajitura in cuptorul preincalzit la 200 gr timp de 1 ora si 40 de minute , apoi se da cuptorul la 100 gr si se mai tine o ora. Dupa acest interval de timp, se scoate folia de aluminiu (sau capacul) si se lasa prajitura in cuptorul stins, dar cald pana a doua zi dimineata. Deci e bine sa faceti prajitura asta spre seara. :)
Are o textura nemaipomenita, nu e umeda, dar e elastica, nu stiu cum. Sa inchizi ochii si sa savurezi in tihna....:P
Imagine atasata

Am mai inteles ca in Rep. Moldova exista obiceiul ca aceastra prajitura sa se faca in ajunul Pastelui. Asa ca poate v-am dat o idee.
Adriana, Lili, sper sa o incercati si sa ramani fane vesnice la fel ca mine ! :P

#19

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,621
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Nancica 06 April 2015 - 08:17 PM

Mersi frumos :-* eu nu-mi amintesc deloc de asa ceva nici de la mama nici de la rudele de la Suceava.
Cind zici ca se lasa in cuptorul stins dar cald inseamna ca il stingi si o lasi acolo sa se raceasca impreuna nu?

#20

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,124
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Nancica 06 April 2015 - 09:09 PM

Da Adriana, stingi cuptorul si lasi prajitura sa se raceasca in el.
Iar daca o vrei un pic mai dulce poti pune 350 gr zahar.
Nu stiu cum sa te conving de cat de buna poate fi si ce textura are.... fiind o prajitura de origine ruseasca se pare ca e cunoscuta de cei care s-au refugiat din nordul Bucovinei/ Basarabia.



  • (3 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular