Prajitura cu blat de albus si mac

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura cu blat de albus si mac Tare buna!

#1

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 21 January 2013 - 10:50 PM

Exista, cred, pentru ficare gospodina perioade in care folosesete mai mult galbenusurile de la oua si ramane cu albusurile pe stoc, asa cum patesc eu dupa sarbatorile de iarna mai mereu! :) Nu stiu ce faceti voi cu ele, daca le pastrati, eu vreau sa va prezint astazi o varianta onorabila de a le utiliza pregatind aceasta prajitura delicioasa. Mie imi iese foarte bine blatul tinand cont de anumite proportii pe care le-am verificat in timp, ca de exemplu: la fiecare albus socotesc 25 grame zahar si 25 grame ingrediente gen faina, cocos, mac, nuca. Daca stiti ca ouale au fost mari, mai plusati la urma cu o lingura de faina, la un numar de 8-10 albusuri.Acestea fiind spuse, trec la cele dulci. :)
Ingrediente: Pentru blat:
8 albusuri (de la oua foarte mari au fost ale mele)
200gr. zahat tos, poate fi si farin
75 gr. faina (ar fi trebuit 50, dar am plusat, fiindca erau ouale XXL)
50 gr. fulgi de cocos
100 gr. mac
5 gr. praf de copt un praf de sare
coaja de lamaie sau portocala
Pentru crema:
5 oua
1 litru lapte dulce gras, eu am avut integral
200 gr. zahar, sau dupa gust
80 gr. amidon sau doua plicuri de budinca de vanilie
2o0 gr. ciocolata alba
coaja de lamaie si portocala
2 pachetele vanilie
22 ml. esenta de lamaie sau portocala, o fiola
Optional, pentru ornat:
50 gr. fugi de cocos
50 gr. ciocolata alba

Mod de preparare:
Se incepe cu blatul. Se preincalzeste cuptorul la 160 de grade si se pregateste tava cu hartie de copt, sau se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, cum doriti.
Daca albusurile au fost la congelator se scot cu o zi inainte de preparare si se dezgheata in frigider. Se bat intr-un castron incapator, cu un praf de sare, la viteza mica a mixerului. Dupa ce “s-au infoiat” se aduaga zaharul in ploaie si se mareste viteza. Se adauga apoi macul.

Imagine atasata

Se adauga apoi cocosul, faina cernuta de doua ori impreuna cu praful de copt si coaja de lamaie sau portocala.
Imagine atasata

Imagine atasata

Se omogenizeaza cu grija, mestecand cu o paleta usoara compozitia de blat si se pune in tava. Daca prelucrati mai putine albusuri folositi o tava mai micuta.

Imagine atasata


Se tine la cuptor cam 20 de minute, se face testul scobitorului, nu se rumeneste blatul! Crema se pregateste exact ca si cea de la prajiturica mea cu foi de la linkul de aici
http://artaculinara...._1&#entry172364
Ouale se freaca zu zaharul si coaja de lamaie. Peste ele se adauga laptele, vanilia si se pune acest amestec la foc domol.
Amidonul/budinca se dilueaza in cateva linguri de lapte. Cand amestecul de oua si lapte incepe sa fiarba se adauga amidonul diluat, vanilia si se mesteca energic cateva minute. Cand fierbe cu bulbuci, ca si mamaliga, se ia crema de pe foc.Se adauga ciocolata alba rupta in bucatele, se amesteca bine pana se topeste ciocolata si gata crema!
Imagine atasata

Dupa ce s-a topit ciocolata eu am adaugat sirop de afine pentru a obtine culoarea roz, punand putin cate putin pana am obtinut nuanta dorita( mai pusesem si pe foc cateva picaturi dar nu se colorase suficient). Se lasa crema la racit si apoi se distribuie uniform peste blat, pozele sunt foarte intunecate fiindca era aproape miezul noptii cand am ajuns la operatia asta.

Imagine atasata

Deasupra am ales varianta ciocolatei albe rase, dar nu mi s-a parut suficienta cata am avut si am plusat cu fugi de cocos, voi aveti latitudinea alegerii oricarei modalitati de a orna dupa imaginatie. Se lasa la rece cel putin sase ore, dupa care se portioneaza in formele si marimile dorite. Eu am taiat-o clasic, a doua zi.

Imagine atasata

E o placere sa o tai, dar si sa o gusti!
Imagine atasata

Combinatia de mac si cocos da blatului o savoare fina, iar aspectul general e si frumos si pufos! :)

Imagine atasata

Textura si gustul cremei completeaza intr-un mod fericit calitatile blatului, astfel incat la final toata lumea o mananca in rafale si cu pofta si nu in ultimul rand, o lauda!. Acesta este si motivul pentru care am hotarat sa o dau mai departe, ca o sugestie pentru folosirea albusurilor de prisos, cu folos. :) Pofta buna!

Imagine atasata


P.S. Foxxy, ti-am indeplinit cu mult drag rugamintea, am scris reteta!
Sa va foloseasca tuturor!

#2

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,796
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 01:41 AM

Vezi postareaGelutza, la 21 January 2013 - 07:50 PM, a spus:

P.S. Foxxy, ti-am indeplinit cu mult drag rugamintea, am scris reteta!
Sa va foloseasca tuturor!

Daca-mi iese pasienta, o fac pentru sambata! :notworthy:

#3

Useril este offline   Giorgiana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,381
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 10:34 AM

Gelutza, foarte bine ca ai scris-o pentru ca si mie imi place si o sa o fac cu siguranta! Dar fara cocos, nu le place la ai mei si o sa maresc cantitatea de mac sau de faina, tu cum zici?!?!
Signature Seperator image

GEORGIA

#4

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,477
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 01:45 PM

Bravo,Gelutza! crema in genul asta am facut si eu dupa revelion,cand am avut niste musafiri. nu m-am gandit s-o colorez, dar mi-ai dat tu ideea.
eu ar tb sa insiropez blatul asta,numai siropoase vor ai mei.

#5

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 09:26 PM

Vezi postareaFoxyy, la 22 January 2013 - 01:41 AM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 21 January 2013 - 07:50 PM, a spus:

P.S. Foxxy, ti-am indeplinit cu mult drag rugamintea, am scris reteta!
Sa va foloseasca tuturor!

Daca-mi iese pasienta, o fac pentru sambata! :notworthy:

Tin pumnii sa iasa, dar nu exista niciun risc, decurge totul asa frumos si usor, cum nici nu-ti imaginezi!
Curaj si spor-t!

#6

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 09:32 PM

Vezi postareaGiorgiana, la 22 January 2013 - 10:34 AM, a spus:

Gelutza, foarte bine ca ai scris-o pentru ca si mie imi place si o sa o fac cu siguranta! Dar fara cocos, nu le place la ai mei si o sa maresc cantitatea de mac sau de faina, tu cum zici?!?!

Giorgi poti inlocui cocosul cu orice altceva, migdale, nuci, faina, amidon, eu cred ca mac este de ajuns, iese prea bruneta apoi. Doua linguri cu varf de orice altceva este suficient daca nu pui cocos.
Eu vreau sa reduc 1/2 din mac si sa pun merisor uscat tocat la cutit, nu macinat, sa iasa picatzele negre si rosii si deasupra sa pun crema de visine data viitoare, ma incita curiozitatea combinatiei "visine-mac" si deasupra sa-i pun jeleu de visine...
Doamne, mi-a plouat in gura cat am scris, parol!

#7

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 09:45 PM

Gela, nici eu nu arunc albusurile, le congelez mereu.
Foarte fraged cred ca e blatul, iar crema o minune. Sa va fie de bine!

#8

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 09:45 PM

Vezi postareamoatza, la 22 January 2013 - 01:45 PM, a spus:

Bravo,Gelutza! crema in genul asta am facut si eu dupa revelion,cand am avut niste musafiri. nu m-am gandit s-o colorez, dar mi-ai dat tu ideea.
eu ar tb sa insiropez blatul asta,numai siropoase vor ai mei.

Blatul are o textura foarte faina, nu trebuie insiropat fiindca trage umezeala si de la crema si e super asa. Eu as pensula un strat de dulceata sau gem, eventual, am multe combinatii in cap vis-a vis de variatiuni pe aceeasi tema la prajitura asta.

Crema de oua/lapte facuta asa imi place mai mult decat varianta aceea la care se adauga unt.

Putina culoare pentru contrast, nu strica, offf,azi am simtit si efectele negative ale coloratului...am uitat sa bag caserola cu afine inapoi in lada frigorifica! Atunci , in graba mare, am abandonat-o pe o masuta langa lada si am uitat de ea...azi am lovit-o cu umbrela cand am venit acasa si am facut un tapaj zburand-o pe traversa, de am vazut in culori, nu doar roz si-n picatzele, au viatza mea!
Dar si de-o fi sa nu ma iasa petele si-mi cumpar traversa noua,la crema roz nu pot sa renunt! =))

#9

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu blat de albus si mac 22 January 2013 - 09:53 PM

Vezi postareaany_annette, la 22 January 2013 - 09:45 PM, a spus:

Gela, nici eu nu arunc albusurile, le congelez mereu.
Foarte fraged cred ca e blatul, iar crema o minune. Sa va fie de bine!

Cum sa le aruncam, mi-e dor si de un blat de bezea, dar trebuie sa am timp suficient la dispozitie, aleg mereu variante care se fac repede...
Blatul are o textura superba si tot mixul e un adevarat deliciu!
Si este si prezentabila, nici aspectul asta nu-i de neglijat...eu am scapat aparatul pe gresie si nu mai pot face poze frumoase cu el, astept cu nerabdare martisorul! :P



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular