Andalousie

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Andalousie

#1

Useril este offline   EMMA -MON Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 59
  • Inregistrat: 08-November 12



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 03:52 AM

Andalousie, un dulce super fin, te face să visezi la fiecare 'firimitură' ;) . Sper să vă placă și să vă facă să-l încercați cât de curând. Acest dulce poate fi preparat chiar și cu 24 ore înainte de a fi servit. Blatul va fi moale și vă poate duce în eroare crezând că este bun numai de aruncat, dar vă asigur că este ok așa cum a ieșit, lipicios-umed, așa trebuie să fie ținând cont de faptul că nu va trebui însiropat. Pentru orice întrebare sunt aici.

Imagine atasata


Pentru crema de lămâie:

două lămâi
70 g de zahăr
40 g de unt
două gălbenușuri
un ou
8 g de gelatină(foi)
75 g de frișcă

Se răzuie fin coaja ambelor lămâi, se storc și se păstrează sucul intr-un pahar. Coaja răzuită împreună cu sucul se pune intr-o cratiță ori castron, se adaugă zahărul, untul, oul și gălbenușurile. Se pune cratița ori castronul a bain marie, pe foc mic și se amestecă constant cu un tel până când crema nu se îngroașă, atenție-crema nu trebuie să fiarbă, toată prepararea va dura circa 15 minute. Se ia cratița ori castronul de pe foc( de pe bain marie), se adaugă foile de gelatină inmuiate în prealabil în apă rece și stoarse, se amestecă bine până se topesc. Crema se lasă să se răcească complet, amestecând din când în când. Când este rece se pune în frigider timp de 12 ore.



Pentru blat:

130 g de făină de migdale
130 g de zahăr pudră
30 g de cacao amară
8 albușuri
100 g de zahăr pudră
un pic de sare

Se cerne împreună într-un recipient mărișor făina cu zahărul pudră(130g), se adaugă cei 30 g de cacao și cu ajutorul unei furculițe se amestecă totul. Cu ajutorul unui mixer se bat spumă albușurile cu un pic de sare( albușurile se mixează mai ușor dacă sunt la temperatura camerei), apoi se adaugă zahărul pudră(100g). Se unesc cele două compoziții, amestecând ușor de jos în sus. Se toarnă compoziția intr-o tavă largă de cuptor, căptușită cu hârtie de copt/cuptor, se nivelează si se coace în cuptorul preîncălzit la 200C timp de 15 minute. Se lasă a se răci complet și se taie în trei parți egale.


Pentru crema de ciocolată:

250 g de ciocolată, 60% fondentă
100 g frișcă lichidă
30 g de unt
100 g de frișcă

Se rupe/taie/toacă ciocolata în bucăți mici. Se pune frișca lichidă într-o cratiță și se pune pe foc mic până începe să fiarbă, se ia de pe foc se adaugă ciocolata și cu multă grijă și răbdare se amestecă până se topește toată ciocolata si totul devine o cremă. Se lasă să se răcească și se pune la frigider timp de 30 de minute. Cu ajutorul mixerului se mixeaza crema de ciocolată, se adaugă untul și se mixează încă un minut. Se adaugă și frișca amestecând cu ajutorul unei linguri de lemn ori cu ajutorul unei spatule.


Imagine atasata


Trecute cele 12 ore, se scoate crema de lămâie din frigider și i se adaugă frișca bătută.

Pentru asemblare va ajutați de o formă de chec/cozonac, căptușită cu foglie transparentă. Se așează primul blat, o parte din crema de ciocolată, al doilea blat, toată crema de lămâie, ultimul blat, se acoperă și se pune în frigider timp de o oră. Se răstoarnă dulcele pe un platou și se acoperă complet cu crema de ciocolată rămasă, apoi din nou o oră la frigider ori până când va fi servită. Cu jumătate de oră înainte de a servi se va acoperi cu glazură de ciocolată.

Pentru glazura de ciocolată:

400 ml lapte
425 g ciocolată
30 g miere
30 g unt

Se pune laptele la fiert până dă în clocot, se varsă peste ciocolata tăiată bucăți mici și se amestecă cu o lingură de lemn ori o spatulă pană când totul devine omogen. Se adaugă mierea și untul și se amestecă totul foarte bine. Se acoperă și se lasă să se răcească, apoi se ține în frigider timp de o săptămână. Când este nevoie se pune cantitatea necesară într-un castron și se pune un minut în cuptorul cu microunde.


Imagine atasata


:)


#2

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,476
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 11:22 AM

ciocolatos, parfumat, elegant...ma voi gandi indelung la desertul asta.
felicitari, Emma!

#3

Useril este offline   Piscotel Icon

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 11:28 AM

Superbissim !
Am salvat reteta ca merita incercat .Imagine postata
Signature Seperator image

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#4

Useril este offline   EMMA -MON Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 59
  • Inregistrat: 08-November 12



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 06:54 PM

Vă mulțumesc frumos pentru felicitări.
În curând am să postez și rețeta celuilalt (Bacchus).

#5

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,961
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 06:55 PM

Daca are crema de lamaie si ciocolata poate ma risc si eu!
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#6

Useril este offline   Vika Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 468
  • Inregistrat: 01-May 11



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 08:23 PM

L-am trecut si eu pe lista mea luuuunga de retete ce trebuie incercate.
:drool: :drool: :drool:

#7

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Andalousie 28 December 2012 - 10:46 PM

E superb, chiar ca trebuie incercat :)!

#8

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Andalousie 29 December 2012 - 02:24 PM

Rrrrrr, asta se trece pe lista de onoare. Eu is responsabila cu desertul pentru revelion si am decis ce fac, insa dupa ii revelion vine asteia randul. Super desert!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#9

Useril este offline   Oana S Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA



Postat on Andalousie 14 February 2013 - 11:50 PM

foarte bun tort! L-am facut ieri pt astazi , ca este ziua sotului.

Multumesc pt reteta :-*

Poze mai de rasu lumii :) nu prea ma pricep cu noul aparat :o

Imagine atasata

Imagine atasata

Pupici!!
Signature Seperator image

ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#10

Useril este offline   Daniella Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,478
  • Inregistrat: 04-July 10



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 02:53 PM

woaw, Andalousie! ce prajitura, Emma!!! :appl: Oana :hug:
Signature Seperator image


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11

Useril este offline   aura Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 03:44 PM

Foarte apetisant Oana!

Si La Multi Ani sotului!
Signature Seperator image

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#12

Useril este offline   Oana S Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 05:58 PM

Vezi postareaaura, la 15 February 2013 - 06:44 AM, a spus:

Foarte apetisant Oana!

Si La Multi Ani sotului!


Da, e foarte bun!!
Multumesc mult pt urare.

Te pup!!
Signature Seperator image

ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#13

Useril este offline   Oana S Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 05:59 PM

Vezi postareaDaniella, la 15 February 2013 - 05:53 AM, a spus:

woaw, Andalousie! ce prajitura, Emma!!! :appl: Oana :hug:


Multumesc Dani, saptamana viitoare ma alatur tie la Detox..

Pupici!!
Signature Seperator image

ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#14

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 10:41 PM

Emma, banuiesc ca o sa vezi mesajul meu dupa ce am facut prajitura. Poate isi dau celelalte fete cu parerea? Banuiesc ca cele 75 ml frisca din crema de lamaie se bat si se adauga in crema facuta la aburi? Mie asa imi spune experienta. M-as bucura sa im9i raspundeti acum, ca is taman cu crema de lamaie in cratita. Mersi mult fete!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#15

Useril este offline   aura Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 10:47 PM

Asa as face si eu Lapo. As pune frisca batuta la sfarsit.
Signature Seperator image

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#16

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 10:55 PM

Ups, acu am vazut...se adauga dupa cele 12 ore, o-oh, eu am adaugat-o acum. O fi bine, o fi rau...
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#17

Useril este offline   aura Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada



Postat on Andalousie 15 February 2013 - 10:57 PM

Daca crema era rece, nu vad nici o problema.
Signature Seperator image

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#18

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Andalousie 16 February 2013 - 12:32 AM

Crema e deja la frigider acum, daca s-o intari pana maine, ii mai bag un 50 g de frisca batuta acolo. Maine fac si restul de praji, ca noi sarbatorim pe episoade...deh suntem oameni ocupati. Poate oi avea timp sa va scriu impresii si sa va pun si felul principal.
Mersi Aura! Sunt tare curioasa cum i-o placea lu' Enigelu, maaare fan de cicolata, dar mai putin de combinatii din astea "neortodoxe". :)
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#19

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Andalousie 16 February 2013 - 12:38 AM

Vezi postareaMon a spus:


Se răzuie fin coaja ambelor lămâi, se storc și se păstrează sucul intr-un pahar. Coaja răzuită împreună cu sucul se pune intr-o cratiță ori castron, se adaugă zahărul, untul, oul și gălbenușurile. Se pune cratița ori castronul a bain marie, pe foc mic și se amestecă constant cu un tel până când crema nu se îngroașă, atenție-crema nu trebuie să fiarbă, toată prepararea va dura circa 15 minute. Se ia cratița ori castronul de pe foc( de pe bain marie), se adaugă foile de gelatină inmuiate în prealabil în apă rece și stoarse, se amestecă bine până se topesc. Crema se lasă să se răcească complet, amestecând din când în când. Când este rece se pune în frigider timp de 12 ore.

O-oh...a, facut vreo prostie? Eu am lasat crema sa se ingroase. Sper sa nu o gasesc maine beton in frigider...:unsure:
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#20

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Andalousie 17 February 2013 - 09:18 PM

Emma, am venit sa spun si impresiile mele/noastre despre prajitura Andalousie. Prajitura este de un efect optic deosebit, foarte estetica.


Pentru cei carora insa combinatia citrice-ciocolata nu le place, ori sunt reticenti la asocieri din astea mai indraznete, nu le-o recomand. Cand m-am hotarat sa o fac, m-am gandit ca risc, pentru sotul nu suporta deloc combinatia asta. Am zis insa ca daca e cu ingrediente naturale, facuta in casa, i-o placea. Da' de unde...mi-a scos tot stratul de lamaie si a zis asa: "Fara stratul cu lamaie -beton! Numai nu ma obliga sa mananc crema de lamaie!". In ceea ce ma priveste, de mancat de doua ori din ea e ok, e foarte interesant gustul si mai aparte. Cel mai tare plus la prajitura asta este blatul, suuuper!



Personal crema cu ciocolata mi se pare foarte satioasa. Eu am pus reteta la catastiful "de refacut" insa o sa transform putin crema de ciocolata si crema de lamaie o sa o inlocuiesc cu una de nociola, ori altceva mai "traditional", eventual zmeura. Multumesc mult pentru reteta si inspiratie!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular