Osanzele sau haioase

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Osanzele sau haioase Fursecuri cu osanza netopita

#1

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 19 December 2012 - 11:08 PM

Nu e iarna in care sa nu le fac de cateva ori, niciodata o singura compozitie, cel putin dubla, caci sunt bune si se cer!Nu e timp de povesti, Craciunul e-aproape si cine vrea haioase are nevoie de reteta cat mai repede, asa cum a vrut Laponica si iacata-ma-s cu reteta mea, veche nus' de cand si tare buna, d'aia n-am schimbat-o si nici n-am comparat-o cu altele,fiindca ne satisface si papilele si musafirii si vecinii, si prietenii si nu mai stiu cine n-a gustat din ele, fiindca le fac de-o viata si tot nu m-am plictisit!
Gata, vin cu ingredientele:
1 kg faina
600gr. osanza netopita data prin masina de tocat
2 oua
2 linguri de otet
o cana de apa (250 ml)
500 gr rahat sau marmelada pentru umplutura
un praf de sare
zahar farin pentru pudrat

Mod de preparare:

Osanza se framanta bine cu 300 grame de faina.Sa nu vi se para multa , eu am pregatit cantitate dubla. Se imparte compozitia obtinuta aproximativ in trei parti egale.Va fi o compozitie lipicioasa,pozele sunt intunecate, blitzuite, asta e!

Imagine atasata

Se prepara apoi un aluat din oua, apa, otet, sare si cele 700 gr. de faina ramasa. Coca obtinuta trebuie sa fie elastica. Aceasta se va bate de masa de multe ori, pana va plictisiti, eu de regula numar pana la 100 de batai si coca devine mult mai elastica fata de faza initiala.

Imagine atasata

Picture 021Se intinde aceasta coca pe o planseta mare cu ajutorul merdenelei si deasupra ei se intinde o parte din cele trei compozitii cu osanza.

Imagine atasata

Se impatureste aluatul pentru a se forma straturile ce definesc haioasele.

Imagine atasata

Imagine atasata

Strans astfel, aluatul se introduce la frigider pentru o jumatate de ora. Se repeta procedura de inca doua ori. Apoi se scoate coca pe masa de lucru, se taie cate o bucata mica ce se va intinde pe masa usor infainata in strat de 0,6 cm. Asa arata sectiunea aluatului la taiere.

Imagine atasata

Picture 044Din foaia intinsa se taie dreptunghiuri peste care se aseaza intr-un capat, pe latime, o bucata de rahat si se ruleaza strans capatul respectiv, eu am taiat si cu forme de fursecuri, pentru diversitate. Se coc la cuptor preincalzit la 190 de grade pana se rumenesc usor, tava trebuie pregatita cu hartie de copt.. Se scot cu o paleta din tava si se pudreaza cu zahar farin vanilat.

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Rezista foarte bine in timp daca platoul este acoperit cu folie transparenta, chiar si dupa doua saptamani sunt la fel de fragede, daca mai apuca, eu am testat longevitatea si am fortat pastrarea, altfel nu aveam nicio sansa!

Imagine atasata

E vremea lor, faceti-le, dragilor si nu o sa va para rau, eu le fac de cateva ori pe iarna si de fiecare data dublez cantitatile fiindca stiu ca rezista bine. Iata-le si sub forma de cornulete, pentru asta intindem foaia mai subtire un pic. Daca ati sti cum se topesc in gura cornuletele astea, woww

Imagine atasata



Va doresc sa trantiti niste niste haioase de Craciun, sa se duca vestea!

Imagine atasata

Imagini atasate

  • Imagine atasata


#2

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 19 December 2012 - 11:11 PM

Am uitat sa specific...Am dat o cautare si nu am gasit postare cu acest subiect, daca mai este topic, imi cer scuze, o avea alt nume, eu am postat la rugamintea Laponicai, am vrut sa fac bine, nicidecum rau sau vreun subiect de discutii inutile, rog un admin sa stearga postarea daca e in plus si nu ma supar!

#3

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 19 December 2012 - 11:30 PM

Acum vad ca am postat unde nu trebuie, tot trebuie mutata,de la prea multe osanzele mi se trage! =))

#4

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,891
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on Osanzele sau haioase 19 December 2012 - 11:40 PM

Gelutza,

Faine osanzelele tale. La noi se numesc colaci cu untura mare sau haios chifle.

Eu acum de Craciun nu o sa fac. Reteta ta este aproape ca si a mea , difera gramajul la faina (la portie ma refer) si a mea nu are oua in aluat, folosesc ozanza topita.

iaca daca nu te deranjeaza pun si eu pozici cu haiosele mele de anul trecut.

Le am pregatit sa le pun pe blog dar nu am avut vreme.

Si noua ne plac dar ptr acum am facut destule maruntele ca suntem numai 2 si din astea ce am facut pleaca cadouri.



Imagine atasata

Imagine atasata


Noua ne plac astea mai mult cu pecmez sau cu nuca umplute.

#5

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,891
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on Osanzele sau haioase 19 December 2012 - 11:42 PM

Vezi postareaGelutza, la 19 December 2012 - 07:11 PM, a spus:

Am uitat sa specific...Am dat o cautare si nu am gasit postare cu acest subiect, daca mai este topic, imi cer scuze, o avea alt nume, eu am postat la rugamintea Laponicai, am vrut sa fac bine, nicidecum rau sau vreun subiect de discutii inutile, rog un admin sa stearga postarea daca e in plus si nu ma supar!


Ai facut foarte bine ca ai postat reteta. Dc sa fie considerat rau?

. Poate ca nu`i aceiasi reteta cum nici a mea nu este la fel ca si a ta si nu vad unde ar fi problema? Mai multe retete mai multe idei.


Este postat de Eataly dar este alta reteta asa ca foarte bine ca ai postat sa fie variante.

uiteAici

#6

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,308
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Osanzele sau haioase 19 December 2012 - 11:58 PM

Gela, multumesc taaaare mult pentru reteta!!! Mama le facea si fara marmelada ori rahat, asa simple si date prin zahar pudra, o nebunie!!! Mananci de crapi si mai multe nu.
Ramane sa descopar cum se numeste aici osanza. Aici gasesc untura la pachet, ca untul, oare aia o fi buna?
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#7

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,308
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 12:02 AM

Osînza este grasimea de pe organe, asa-i?
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#8

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,891
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 12:21 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 08:02 PM, a spus:

Osînza este grasimea de pe organe, asa-i?




Nu, este de`o parte si de alta pe lungimea abdomenului interior la porc. Este fasie lunga de`o parte si de alta care daca o tii afara se intareste repede. De fapt este un strat de grasime protector al intestinelor ca o plasa.

Cand este rece trebuie luata jos pelicula care este tare.

#9

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 11,480
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: In sud



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 12:23 AM

Vezi postareaGelutza, la 19 December 2012 - 08:30 PM, a spus:

Acum vad ca am postat unde nu trebuie, tot trebuie mutata,de la prea multe osanzele mi se trage! =))

Gata, s-a rezolvat! :thumleft:

#10

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,891
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 12:31 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 07:58 PM, a spus:

Ramane sa descopar cum se numeste aici osanza. Aici gasesc untura la pachet, ca untul, oare aia o fi buna?


Cel mai bine este sa mergi la macelar si sa ii zici ce doresti. De obicei la macelarie se vinde rulata ca un sul mai grosutz. Aia la pachet ca si untul este untura normala topita, nu osanza.

#11

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,308
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 12:50 AM

Gata, m-am prins, deci e Flomen ori Flomenschmalz pe germana. Stiu ce sa ii cer. Mersi mult fete! Spor la treburi!
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#12

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 05:16 PM

Vezi postareacerra, la 19 December 2012 - 11:40 PM, a spus:

Gelutza,

Faine osanzelele tale. La noi se numesc colaci cu untura mare sau haios chifle.

Eu acum de Craciun nu o sa fac. Reteta ta este aproape ca si a mea , difera gramajul la faina (la portie ma refer) si a mea nu are oua in aluat, folosesc ozanza topita.

iaca daca nu te deranjeaza pun si eu pozici cu haiosele mele de anul trecut.

Le am pregatit sa le pun pe blog dar nu am avut vreme.

Si noua ne plac dar ptr acum am facut destule maruntele ca suntem numai 2 si din astea ce am facut pleaca cadouri.

Noua ne plac astea mai mult cu pecmez sau cu nuca umplute.

Multumesc, cerra!
Arata foarte bine osanzelele tale, cerra.La retetele astea vechi, sigur sunt diferente mici, dar gustul de acasa e de ACASA si gata!

#13

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 05:17 PM

Vezi postareaFoxyy, la 20 December 2012 - 12:23 AM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 19 December 2012 - 08:30 PM, a spus:

Acum vad ca am postat unde nu trebuie, tot trebuie mutata,de la prea multe osanzele mi se trage! =))

Gata, s-a rezolvat! :thumleft:

Saru'mana, dau la schimb niste osanzele fragezele! :P

#14

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 05:20 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 11:58 PM, a spus:

Gela, multumesc taaaare mult pentru reteta!!! Mama le facea si fara marmelada ori rahat, asa simple si date prin zahar pudra, o nebunie!!! Mananci de crapi si mai multe nu.
Ramane sa descopar cum se numeste aici osanza. Aici gasesc untura la pachet, ca untul, oare aia o fi buna?

Cu multa placere! Am venit in intampinarea dorintei tale stiind ca rezista mult si mai mult, stiind ca acum e osanza la mare cautare, sper sa gasesti si sa-ti faci pofta, daca nu, as fi in stare sa fac o tura si sa-ti trimit, ca rezista! Numai curier la indemana sa am, asta e cel mai greu de rezolvat, osanzele am cu carul!

#15

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 05:23 PM

V-am raspuns cu intarziere din cauza de iarna cu nabadai si trai pe vatrai, fara curent de azi noapte.Astept Craciunul cu faclii, daca nu mai apar pe aici e din cauza asta, spor la toate, dragilor!

#16

Useril este offline   Ioana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,385
  • Inregistrat: 22-December 09



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 05:45 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 08:58 PM, a spus:

Gela, multumesc taaaare mult pentru reteta!!! Mama le facea si fara marmelada ori rahat, asa simple si date prin zahar pudra, o nebunie!!! Mananci de crapi si mai multe nu.
Ramane sa descopar cum se numeste aici osanza. Aici gasesc untura la pachet, ca untul, oare aia o fi buna?



Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 09:50 PM, a spus:

Gata, m-am prins, deci e Flomen ori Flomenschmalz pe germana. Stiu ce sa ii cer. Mersi mult fete! Spor la treburi!


osanza este Schmeer aici, sub denumirea asta o gasesti la macelar.Flomenschmalz cred ca este defapt untura topita, la fel ca Schmalz-ul doar ca o gasesti in varianta moale nu ca ce-a din urma care e in varianta precum untul.
Signature Seperator image

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#17

Useril este offline   petunie Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,815
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 08:27 PM

Vai cat sunt de bune!!!Nu am mai mancat haiose de ani de zile.Tin minte ca mama facea de Revelion si punea un banut inauntru(chipurile,punea mai multi sa nu ne certam) si cica cine il gaseste are parte de noroc si bani in anul care urma.Nu stiu ce reteta avea ea,dar erau excelente,asa ca eu ma bucur de postarea ta,Gelutza :floare:
Signature Seperator image

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#18

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,308
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 08:50 PM

Vezi postareacerra, la 19 December 2012 - 09:21 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 08:02 PM, a spus:

Osînza este grasimea de pe organe, asa-i?




Nu, este de`o parte si de alta pe lungimea abdomenului interior la porc. Este fasie lunga de`o parte si de alta care daca o tii afara se intareste repede. De fapt este un strat de grasime protector al intestinelor ca o plasa.

Cand este rece trebuie luata jos pelicula care este tare.



Vezi postareaIoana, la 20 December 2012 - 02:45 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 08:58 PM, a spus:

Gela, multumesc taaaare mult pentru reteta!!! Mama le facea si fara marmelada ori rahat, asa simple si date prin zahar pudra, o nebunie!!! Mananci de crapi si mai multe nu.
Ramane sa descopar cum se numeste aici osanza. Aici gasesc untura la pachet, ca untul, oare aia o fi buna?



Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 09:50 PM, a spus:

Gata, m-am prins, deci e Flomen ori Flomenschmalz pe germana. Stiu ce sa ii cer. Mersi mult fete! Spor la treburi!


osanza este Schmeer aici, sub denumirea asta o gasesti la macelar.Flomenschmalz cred ca este defapt untura topita, la fel ca Schmalz-ul doar ca o gasesti in varianta moale nu ca ce-a din urma care e in varianta precum untul.


Asta am gasit pe wiki:

Flomenschmalz
Flomenschmalz wird aus dem Eingeweidefett von Schweinen hergestellt, und es ist besonders fein. Flomen − im Singular Flom − bezeichnet das Fett des Bauchfells und der Nieren.




Am dat si cu Schmeer o cautare, dar vin tot felul de rezultate ciudate, nimic ce are de-a face cu grasimea. O fi vreun regionalism.



Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#19

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,308
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 08:52 PM

Vezi postareaGelutza, la 20 December 2012 - 02:20 PM, a spus:

Cu multa placere! Am venit in intampinarea dorintei tale stiind ca rezista mult si mai mult, stiind ca acum e osanza la mare cautare, sper sa gasesti si sa-ti faci pofta, daca nu, as fi in stare sa fac o tura si sa-ti trimit, ca rezista! Numai curier la indemana sa am, asta e cel mai greu de rezolvat, osanzele am cu carul!



Ah Gelutza, ce buna esti tu! :floare:Iti multumesc draga mea de intentie, insa cum trece raceala ma duc la macelar. Il sun maine sa fac comanda. Trebuie sa le fac, sunt atat de bune, se topesc in gura!
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#20

Useril este offline   Ellani Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,298
  • Inregistrat: 22-August 11



Postat on Osanzele sau haioase 20 December 2012 - 08:53 PM

Gela,nu stiu cand si cum le reusesti pe toate si-nca sa fie si de succes! :appl:
Mai ales din astea 'cu impaturit' e ceva de 'joaca'.Le-am facut,cred anul trecut dupa reteta lui Eataly si au iesit de minune,dar stiu ca mi-a luat ceva pana le-am scos in capat.

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 December 2012 - 07:58 PM, a spus:

Ramane sa descopar cum se numeste aici osanza. Aici gasesc untura la pachet, ca untul, oare aia o fi buna?


Bineinteles ca-i perfect daca respectam retetele intocmai,dar daca nu am mereu ingredientele la indemana,le adaptez dupa caz.Si pentru ca eu aici n-am gasit osanza,le-am facut cu untura de care zici tu(numai ca nu vegetala,caci am mai vazut si-asa ceva :scratch: ) si tot au iesit bune.



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Panouri solare Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru