Savarine de cofetarie

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Savarine de cofetarie

#1

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,315
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 07:27 PM

Nu cred sa existe careva pe aici pe forum care sa nu cunoasca gustul parfumat al unei savarine. Personal, nu cunosc pe nimeni caruia ori careia sa nu ii placa savarinele. Personal, ma dau in vant dupa ele :toothy9;



De-a lungul anilor am tot incercat tot felul de retete, inclusiv cea cu pesmet si toate sunt bune. In ciuda acestui fapt, am vrut mereu sa fac savarina ca la cofetarie, sa aiba gustul acela pe care mi-l amintesc atat de perfect, gustul acela al savarinelor mooooi si proaspete si atat de insiropate de la cofetaria OTT-ului, unde mergeam cu colegii dupa o zi de scoala. Intr-un final am gasit reteta perfecta pentru gustul meu, care este o adaptare - foarte fidela, de fapt, a retetei Sandei Marin si Nazdravanei de pe celalalt forum. Schepsisurile cele mai importante la savarine sunt aluatul si prepararea lui si frisca.

Aluat:
1. 200 g faina
2. 50 g pesmet
3. 10 g drojdie
4. 100 ml lapte + cca. 30 ml
5. 3 oua
6. 75 g unt topit
7. 1 lingura de zahar
8. 1 praf de sare
9. optional putina coaja rasa de lamaie
10. 150 g zahar
11. rom
12. 700 g frisca. Daca tineti sa regasiti gustul din copilarie, atunci folositi smantana normala acrisoara, cu 30% grasime. O bateti bine, la final adaugati zahar vanilat, cam 80 g la 500 ml frisca si dati la frigider.
13. zahar vanilat

Preparare aluat: Se cerne faina impreuna cu pesmetul si cu sarea. Nu aveti voie sa sariti peste pasul asta! Cu cat e mai cernuta, se poate si de doua ori, cu atat mai aerat va iesi aluatul. Drojdia si putin zahar se amesteca, plus jumatate din cantitatea de lapte, o idee caldut, nu cald si cu atat mai putin cald spre fierbinte si putina faina si se face o crema subtire. Se face loc la mijloc in faina, se toarna maiaua, se presara cu ceva faina si se da la loc ferit de curent, lasand sa creasca, cam 10 minute.



Se pun apoi ouale intregi, la t° camerei si amesteca. Se framanta totul foarte bine, adaugand restul laptelui putin cate putin. Cand este gata, dati la loc ferit de curent si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul. Cand a crescut suficient se adauga untul topit, cald cat poate suferi mana si restul de zahar (puteti pune zahar vanilat) si se framanata din nou. Compozitia va iesi moale, cam cum vedeti in poza prost focusata.



Ungeti formele cu unt si tapetati-le cu faina. Umpleti forma cam o treime si lasati iar sa creasca, intre jumatate de ora si o ora. Eu am umplut mai mult si au crescut imens de au iesit niste savarine mamut.




Dati la cuptorul incins si coaceti la foc potrivit, cam intre jumatate de ora si trei sferturi de ora, in functie de cuptor. Fiti cu ochii pe ele sa nu le bronzati prea tare, cum am facut eu.
Et voilà:



Aluatul asta este perfect, super aerat si moale. Prima incercare a fost dupa reteta Nazdravanei, care are doar un ou, si in care eu am pus jumate cantitate de faina si jumate pesmet. Nu iese insa asa de aerat si pufos ca asta. Am facut o comparatie, sa va faceti o idee.



Prepararea siropului : Se caramelizeaza zaharul cu doua linguri de apa pana prinde o culoare aurie. Se adauga cam 500 ml apa si se fierbe. Se da la rece dupa care se adauga esenta de rom din belsug.
Taiati savarinele in doua si insiropati-le foarte bine. Eu nu le insiropez cu lingura ci le scufund in sirop si las sa isi traga cat vor ele. Vor absorbi ca buretele siropul.



Manevrati-le cu mare grija dupa ce le-ati insiropat. Puneti un film de gem acrisor, frisca si acoperiti cu capacul si el insiropat si lasati-le sa stea peste noapte la frigider. A doua zi sunt fantastice la gust!


Pofta buna!





Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#2

Useril este offline   Daneza13 Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 08:01 PM

Lapona, ti-ai iesit nemaipomenit ! La savarine ma gandesc de vreo doua saptamani, cel putin, dar au fost in stand-by din cauza unui examen pe care am reusit sa-l trec cu succes ieri si pentru care m-am pregatit de cativa ani incoace.

Spune-mi, te rog, cate savarine ti-au iesit (aceleasi forme le am si eu). Azi sau maine am de gand sa le fac.

#3

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,315
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 08:56 PM

Daneza, ce surpriza!!! Nu ne-am mai auzit, "vazut" de ani de zile!!!
In primul si in primul rand: sincere felictari pentru reusita bine meritata! Ma bucur din inima pentru tine!

Apoi la subiect: eu am sase forme si, din lene, le-am umplut cu tot aluatul, motiv pentru care mi-au iesit imense :) Am mai si aruncat putin aluat, fiind in stres de timp. La modul realist, avand in vedere ca trebuie sa umpli forma cam o treime, cred ca ies doisprezece bucati. Mie mi-au iesit sase, avand doar o tura, dar iti jur ca is imense!!! Prietenii s-au amuzat ieri de marimea lor :lol:

Un lucru poate important
pe care am uitat sa il mentionez este ca atat in reteta Nazdravanei cat si in cea a retetei Sandei Marin este doar faina si ca eu am hotarat sa inlocuiesc o parte cu pesmet, tocmai pentru a da aluatului consistenta aceea putin mai aerata, mai groba! Voi puteti la fel de bine sa folositi doar faina!
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#4

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 09:04 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 08 December 2012 - 03:27 PM, a spus:



Foarte frumoase ti`au iesit!!!!!!!! :floare:

#5

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,315
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 09:26 PM

Multumesc Cerra, esti tu de treaba! Le-am facut in mare viteza, sincer! Si crede-ma, is maaaari! Dar au fost mancate cu placere! Nu mai am nimic!
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#6

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,585
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 11:09 PM

Asa Laponel,ca m-ai fiert la foc mic :rolleyes: am crezut ca nu vrei sa ma servesti cu una si pe mine! :lol:
Tare faine ti-au iesit,sunt sigura (de fapt stiu) ca au fost absolut delicioase :hungry: ce pofta mi-ai facut,deabea astept sa ma sune sor-mea sa i le arat (ca ea e cu savarinele,mare,mare fan :rolleyes: )
Te pup,si tare ma bucur ca ti-ai facut pofta :hug:

#7

Useril este offline   boabe de cafea Icon

  • Red Hood
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 708
  • Inregistrat: 04-January 11
  • LocationRomania



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 11:20 PM

Wow, Lapona, ce bine arata! Eu nu am mai mancat de un secol o savarina buna. Poate ca ar fi mai bine sa fac eu :rolleyes:
Dupa reteta ta ;)

#8

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 4,686
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Savarine de cofetarie 08 December 2012 - 11:24 PM

f frumoase ti-au iesit! bravo!

eu le fac doar cu pesmet si tot bune-s!
bine ca stim si putem sa le facem, la cofetariile de la noi se fac doar cu frisca vegetala si-ti pot zice ca eu m-am zgariat cu una pe care-a scapat-o fi-miu din mana. nu glumesc!

#9

Useril este offline   cerra Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,941
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 12:07 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 08 December 2012 - 05:26 PM, a spus:

Multumesc Cerra, esti tu de treaba! Le-am facut in mare viteza, sincer! Si crede-ma, is maaaari! Dar au fost mancate cu placere! Nu mai am nimic!


Nu am zis doar asa ca ti`au iesit faine chiar imi plac. Daca ma gindesc bine la cofetarie erau savarine mari si savarine mici. Asa ca nu te mai gandii ca le ai facut mari. Principalul ca au fost pe gustul vostru.

#10

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,043
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 01:32 AM

Auci..... ma lovisi! :drool: Mi-s inghetata, venita de pe drumuri si tu imi azvarli cu savarinele-ntre ochi. Asa-i fromos????? Trebuia sa-mi dai intre dinti! :toothy9;
O trec si pe asta pe lista! :cheers: Auci...... oare am vreme sa le fac pe toate cand ma intorc??? :scratch:

#11

Useril este offline   dragos Icon

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,246
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationintre flandra si walonia



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 01:49 AM

savarina... mmmmmm... pun botu'
Signature Seperator image

Razvan Exarhu: "E normal sa fie mai multi idioti pe lume, pentru ca Mama Tampitilor e tot timpul gravida".

#12

Useril este offline   ralesu Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 810
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 05:40 AM

Arata bestial!
Eu o singura data am incercat sa fac savarine, cu pesmet, si nu prea mi-au iesit, asa ca m-am descurajat.
Poate c-o sa-mi iau inima-n dinti!

#13

Useril este offline   iulia nicoleta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 931
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 11:12 AM

ce mi-as infinge coltii in cea din ultima fotografie !
mmm, bravo Lapo!

#14

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,315
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 01:26 PM

Vezi postareaGeany, la 08 December 2012 - 08:09 PM, a spus:

Asa Laponel,ca m-ai fiert la foc mic am crezut ca nu vrei sa ma servesti cu una si pe mine!
Tare faine ti-au iesit,sunt sigura (de fapt stiu) ca au fost absolut delicioase ce pofta mi-ai facut,deabea astept sa ma sune sor-mea sa i le arat (ca ea e cu savarinele,mare,mare fan )
Te pup,si tare ma bucur ca ti-ai facut pofta :hug:

Saru'muna!
Tie sa nu iti dau? Iti dau cate vrei, fa comanda, cate iti pohteshte enemioara? Sa i le arati surorii si poate te-ai facut cu niste savarine :tongue3: Ce vroiam sa iti spun: practic, reteta de aluat este la fel cu a ta, in privinta ingredientelor, doar cantitatile difera putin. Si tie ti-a iesit excelent aluatul.
Pentru cei care nu au vazut topicul Geaninei, cam aceeasi reteta dar in alta forma facut http://artaculinara....capsuni-geany/.

Vezi postareaboabe de cafea, la 08 December 2012 - 08:20 PM, a spus:

Wow, Lapona, ce bine arata! Eu nu am mai mancat de un secol o savarina buna. Poate ca ar fi mai bine sa fac eu
Dupa reteta ta ;)


You go girl! Da, sunt bune, mmmmbune, multumesc!

Vezi postareamoatza, la 08 December 2012 - 08:24 PM, a spus:

f frumoase ti-au iesit! bravo!

eu le fac doar cu pesmet si tot bune-s!
bine ca stim si putem sa le facem, la cofetariile de la noi se fac doar cu frisca vegetala si-ti pot zice ca eu m-am zgariat cu una pe care-a scapat-o fi-miu din mana. nu glumesc!


Îîîuuuuuu, sa te zgarii cu ea ma? Da, eu nu stiu cand am mancat ultima oara savarina adevarata in cofetarie...dar cu siguranta din motivele enumerate de tine mai sus nu am mai luat din cofetarie. Nush frate de ce, tot incerc sa imi explic de ce palaria mea lucrurile bune si de calitatea au disparut odata cu comunismul. Sa ma bati si nu pricep! :mellow:

Vezi postareaFoxyy, la 08 December 2012 - 10:32 PM, a spus:

Auci..... ma lovisi! Mi-s inghetata, venita de pe drumuri si tu imi azvarli cu savarinele-ntre ochi. Asa-i fromos????? Trebuia sa-mi dai intre dinti!
O trec si pe asta pe lista! :cheers: Auci...... oare am vreme sa le fac pe toate cand ma intorc???

Intre dinti zici, da? No ghini, intre timp imi exersez trasul la tinta :lol: Deci pregateste-te!

Vezi postareadragos, la 08 December 2012 - 10:49 PM, a spus:

savarina... mmmmmm... pun botu'

Deci valea la cratita! Ai nevoie de: faina, drojdie, lapci si restul scrie mai sus! :71:


Vezi postarearalesu, la 09 December 2012 - 02:40 AM, a spus:

Arata bestial!
Eu o singura data am incercat sa fac savarine, cu pesmet, si nu prea mi-au iesit, asa ca m-am descurajat.
Poate c-o sa-mi iau inima-n dinti!


Da, da, mastodonti cu frisca :lol: Ralu, cand zici ca nu prea ti-au iesit, la ce te referi?
Incearca si reteta asta. 250 g de faina se prelucreaza usor.


Vezi postareaiulia nicoleta, la 09 December 2012 - 08:12 AM, a spus:

ce mi-as infinge coltii in cea din ultima fotografie !
mmm, bravo Lapo!

Mai, nu ataca monitorul, mai bine ataca 250 g faina si 10 g drojdie :71: Mersi frumos, Iulia!
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#15

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,043
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 01:31 PM

Sa-ti zic ce am visat io azi-noapte???? Normal ca savarineeeeeeeeee!!!!!! :drool: Nu tin minte de cand nu m-a mai bantuit vreo reteta intr-un asemenea hal! :wacko: Acu' imi curg balutele iar, cand ma uit la poze... :drool:

#16

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,315
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationOrbe domi sum!



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 02:07 PM

Hahahahahah, no ghini, deci stiu ce am de facut :biggrin:

Ce-am uitat: :notworthy: :notworthy: :notworthy: pentru pontul cu frisca din smantana acra normala! Aia e frisca din cofetariile copilariei noastre! Super faina, combinatia dintre siropul cu rom si frisca aia acruta si gemul de caise, bun bai nene, ce sa mai!
Signature Seperator image

Lupul nu-si pierde timpul cu ce gandesc oile.

#17

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,043
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 02:08 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 December 2012 - 11:07 AM, a spus:

Hahahahahah, no ghini, deci stiu ce am de facut :biggrin:

Pai daca-i pe alese, zi-mi! Ca sa-ti dau tema de casa! =))

#18

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 4,686
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 08:44 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 December 2012 - 11:26 AM, a spus:

Îîîuuuuuu, sa te zgarii cu ea ma?


saptamana trecuta ne-a facut cinste un coleg cu niste prajituri de cofetarie, c-un motz mare de frisca. cred ca erau ora 12, asa se cheama.
colega mea aia fara pofte, aia de 40 de kile, bineinteles ca n-a mancat-o. era vineri si-a lasat-o in frigiderul de la birou pana luni. a incercat-o luni si special mi-a zis sa pun mana pe frisca, ca stia povestea cu zgariatul. frisca arata perfect, dar era asa de uscata pe margini ca te puteai zgaria in ea cu usurinta. iti dai seama ce mancam?

ce buna-i frisca facuta cu smantana acra de la tarani! chiar daca nu are aceeasi tinuta, nu se compara la gust cu aia lichida cu care ne-au obisnuit supermarketurile. Andrada=Kikenhana zicea ca are o sursa verificata si de-aia foloseste.

#19

Useril este offline   Ioana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,415
  • Inregistrat: 22-December 09



Postat on Savarine de cofetarie 09 December 2012 - 09:32 PM

Am facut si eu acum un an, dar in varianta integrala.Un picut diferita fata de a ta, eu facuse dupa reteta lui Miha Simiuc si sincer varianta cu drojdie parca imi ies mai bine ca cea cu pesmet,desi le prefer pe cele din urma ca-s mai usor de facut :wasted:

Si varianta mea integrala si mai light.
Imagine atasata
Signature Seperator image

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#20

Useril este offline   ralesu Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 810
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal



Postat on Savarine de cofetarie 10 December 2012 - 11:10 PM

Lore, am facut o singura data reteta postata parca de lucia istrate dincolo, numai cu pesmet.
Au crescut in tava, dar cand am scos tava din cuptor s-au desumflat, s-au redus la jumatate!
Au fost gustoase oricum, dar nu foarte crescute.
Acum de Sarbatori o sa incerc si reteta asta cu faina si pesmet.



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru