Prajitura cu foi fragede si crema de lapte

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura cu foi fragede si crema de lapte Din ciclul "retete vechi"

#1

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 27 November 2012 - 08:44 PM

Nu am dorit sa o redenumesc, era posibil, e la moda, dar nu m-ar fi lasat inima, fiindca e una dintre prajiturile care au indulcit copilaria pruncilor mei si ei cand o doreau se vorbeau, veneau langa mine si imi spuneau in cor: "Mami, te rugam sa ne faci prajitura cu foi fragede, dar sa fie cu crema roz!" Asa ca, prajitura a ramas in constiinta familionului cu aceasta denumire si o fac si acum cu acelasi drag, o savuram cu aceeasi pofta si ne lingem pe botic cu aceeasi satisfactie gustativa! :D
Iata ingredientele simple care ne ajuta sa ducem la final aceasta reteta simpla. Mentionez ca am schimbat faina cu amidon, aceasta fiind singura modificare facuta retetei initiale.

1400 gr.faina
2 oua
250 grame untura de porc
250 ml. lapte acru sau iaurt
250 gr. zahar tos
un praf de sare
coaja de lamaie/portocala
2 lingurite cu varf de amoniac alimentar
Acestea au fost ingredientele pentru foi
ingredientele pentru crema:
4 oua
1 litru lapte dulce
200 gr. zahar, sau dupa gust
80 gr. amidon sau doua plicuri de budinca de vanilie
coaja de lamaie si portocala
zeama de lamaie, cata doriti, eu am pus zeama unei lamai
100 gr. unt moale
vanilie, dupa gust

Mod de preparare:
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se pun la un loc in castron: untura, zaharul ( eu am pus jumatate alb, jumatate brun), ouale si coaja de lamaie, dupa care se adauga si laptele in care s-a dizolvat amoniacul.
Imagine atasata

Imagine atasata

Se amesteca (manual eu) si incepe sa se adauge faina, cana cu cana. Dupa a cincea cana de faina se trece la framantat cu mana, deoarece aluatul este gata cand se curata singur de pe maini. Din acest moment faina se pune cate putina, daca mai trebuie, e posibil sa nu intre toata, sau sa mai trebuie putina, asta nu se poate sti chiar cu exactitate, fiindca depinde de calitatea fainii. Cand aluatul este gata este moale si flexibil.

Imagine atasata

Se imparte coca in noua parti egale din care se vor coace tot atatea foi.

Imagine atasata

Foile se intind in functie de marimea tavii si se vor coace pe dosul ei. Nu se vor rumeni pentru ca sunt subtiri si se ard repede, sunt gata cand fac basici.

Imagine atasata

Se trece la prepararea cremei. Ouale se freaca zu zaharul si coaja de lamaie. Peste ele se adauga laptele, vanilia si se pune acest amestec la foc domol.

Imagine atasata

Amidonul/budinca se dilueaza in cateva linguri de lapte. Cand amestecul de oua si lapte incepe sa fiarba se adauga amidonul diluat, vanilia si se amesteca energic cateva minute. Cand fierbe cu bulbuci, ca si mamaliga, se ia crema de pe foc si se lasa sa se raceasca. Eu am pus in crema si cateva picaturi de sirop de afine ca sa ii dau culoare. Cand crema s-a racorit, se adauga si untul in ea si se omogenizeaza bine. Abia acum putem spune ca e totul gata de asamblat prajitura. Se ia o foaie, se intinde uniform crema peste ea.

Imagine atasata

Deasupra se aseaza o alta foaie, iarasi se intinde crema si se pune a treia foaie deasupra, se preseaza bine, se da la rece. Se vor grupa cate trei foi, daca vreti mai multe nu e bai, dar e suficient cat sa iasa prajiturile delicate. Se dau la rece foile umplute si se pot taia dupa cel putin 10 ore. Eu le las de regula peste noapte si le tai a doua zi, fie clasic, in romburi sau patrate, fie cu ajutorul formelor de diverse feluri.
Imagine atasata
Sunt dulci si aromate, mananci si nu te mai opresti!
Imagine atasata
Gratioase si fragile, de-ti da inima ghes sa mai iei una!
Imagine atasata
Poate sunt printre cititori persoane care nu doresc untura in compozitia prajiturii, am incercat sa o prepar si cu unt, nu mai e aceeasi treaba, eu o fac cu untura si imi place foarte mult asa,
Foile ies uscate, sa nu va speriati, se inmoaie de indata ce iau contact cu crema, iar a doua zi sunt minunate!
Imagine atasata
Ma tot gandesc la o solutie de a colora in verde crema, dar cu un ingredient natural, as face braduti din ea, mi-i imaginez cat ar fi de frumosi, am incercat cu pulbere de menta, schimba mult gustul cremei si tot nu iese verde...daca stiti voi un secret, poate mi-l spuneti si mie. Pana atunci eu va spun "pofta buna" la prajitura aceasta draguta si tare, tare bunuta!

Imagine atasata

#2

Useril este offline   Piscotel Icon

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,593
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 27 November 2012 - 09:03 PM

Superb Gela !

Uau cata rabdare ai !9 foi ?

....eu faceam trei si le mai taiam de doua ori .Imagine postata


Signature Seperator image

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 27 November 2012 - 09:25 PM

Vezi postareaPiscotel, la 27 November 2012 - 09:03 PM, a spus:

Superb Gela !

Uau cata rabdare ai !9 foi ?

....eu faceam trei si le mai taiam de doua ori .Imagine postata

Multumesc, Piscotel!
O singura data am facut 6 si nu mi-a placut rezultatul final, eram obisnuita cu ele subtirele si asa le duc mai departe.
Dar la prajitura "Carpati" coc 12 si tot nu ma plictisesc!

#4

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 6,914
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 27 November 2012 - 09:42 PM

Verde? As zice spanac, dar nu are un gust tocmai neutru.

Multumesc Geluta, imi place ce vad. :floare: E munca, dar mare-i satisfactia!

#5

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 27 November 2012 - 09:52 PM

Vezi postareaEataly, la 27 November 2012 - 09:42 PM, a spus:

Verde? As zice spanac, dar nu are un gust tocmai neutru.

Multumesc Geluta, imi place ce vad. :floare: E munca, dar mare-i satisfactia!

Cu multa placere, Lily!
M-am gandit si eu la domnul spanac, dar la fel ca tine, am luat in calcul si gustul si nu m-am incumetat, dar sunt in cautarea unei solutii, nu renunt!

#6

Useril este offline   Giorgiana Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,017
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 28 November 2012 - 04:47 PM

Gelutza, imi facea si mie mama ceva in genul asta, cu 4 foi coapte pe dosul tavii si cu crema, tot dintr-un 1 l. lapte, cu cacao, ce buna era! Ar trebui sa o mai fac. Si era mai buna dupa ce statea putin.
Signature Seperator image

GEORGIA

#7

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 28 November 2012 - 05:12 PM

Vezi postareaGiorgiana, la 28 November 2012 - 04:47 PM, a spus:

Gelutza, imi facea si mie mama ceva in genul asta, cu 4 foi coapte pe dosul tavii si cu crema, tot dintr-un 1 l. lapte, cu cacao, ce buna era! Ar trebui sa o mai fac. Si era mai buna dupa ce statea putin.

Georgi, cred ca sunt diverse variante,dar eu m-am invatat cu asta, ne place mult si mai am varianta de post cu suc de rosii cu foi subtiri. Si Carpatiul, biansiur, care le da clasa tuturor, traiasca crema caramel!
Si da, trebuie sa stea cateva ore sa traga foile, altfel e sfaramicioasa si nu se taie frumos.Eu am taiat patrate micute acum (de obicei le tai mai maricele) fiindca fiica mea avea o prezentare la care venea multa lume.I-am mai facut praji cu mere, gutui si afine si rulade...a fost lumea in extaz vazand praji home-made la un asemenea eveniment.
Si cred ca si Alex o sa fie fericit daca ii faci prajituri d'astea sanatoase.

#8

Userul este online   bristena Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 772
  • Inregistrat: 26-November 09



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 30 November 2012 - 12:03 AM

Vezi postareaGelutza, la 27 November 2012 - 06:44 PM, a spus:

Ma tot gandesc la o solutie de a colora in verde crema, dar cu un ingredient natural, as face braduti din ea, mi-i imaginez cat ar fi de frumosi, am incercat cu pulbere de menta, schimba mult gustul cremei si tot nu iese verde...daca stiti voi un secret, poate mi-l spuneti si mie.



Geluta, poate ar iesi cu ceai Matcha, un ceai japonez, sub forma de pulbere verde, nu cred ca va fi un verde inchis, dar poate coloreaza mai intens decat menta

cred ca il gasesti la magazine naturiste sau online sigur il gasesti
Signature Seperator image

fiica dacilor

#9

Useril este offline   Gelutza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12



Postat on Prajitura cu foi fragede si crema de lapte 30 November 2012 - 01:14 PM

Vezi postareabristena, la 30 November 2012 - 12:03 AM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 27 November 2012 - 06:44 PM, a spus:

Ma tot gandesc la o solutie de a colora in verde crema, dar cu un ingredient natural, as face braduti din ea, mi-i imaginez cat ar fi de frumosi, am incercat cu pulbere de menta, schimba mult gustul cremei si tot nu iese verde...daca stiti voi un secret, poate mi-l spuneti si mie.



Geluta, poate ar iesi cu ceai Matcha, un ceai japonez, sub forma de pulbere verde, nu cred ca va fi un verde inchis, dar poate coloreaza mai intens decat menta

cred ca il gasesti la magazine naturiste sau online sigur il gasesti

Ma gandisem si la ceai verde, dar acum chiar o sa purced sa cumpar si sa incerc si cu ceea ce spui tu, iti multumesc foarte mult, tre' sa gasesc eu o modalitate pana la urma!



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru