Foie gras cu crema de parmezan si porto

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Foie gras cu crema de parmezan si porto din seria "retete la pahar"

#1

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 12:16 AM

In colectia mea de retete am gasit verina asta, careia i-am facut curte ceva vreme, dupa care am uitat de ea pentru ca pe aici nu prea am ocazia sa gasesc foie gras crud. Saptamana trecuta insa am gasit la piata locala...foie gras de provenienta germana si de la gaste ingrasate crestineste nu cu palnia ori furtunul! Avand ingredientul principal, nu am mai stat mult pe ganduri. A iesit ceva fin, excelent de servit la o masa festiva ca antreu. Iata ce a iesit:
[attachment=73311:foie.jpg]
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#2

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 12:22 AM

Reteta se face in mai multe etape, incepand cu prepararea foie gras-ului.
Ingrediente:
- 65 g de ficat gras - reteta spune de rata (care este cel mai raspandit pe piata, cel de gasca fiind mai rar si mai scump) - eu am luat de gasca
-45 g de ficat gras fiert deja
-180 ml de frisca lichida
- 1 ou
-120 ml frisca lichida
- 40 g parmezan - eu am pus mai mult, cam 100 g si am luat un pecorino mai tare, crocant.
- 1/4 l Porto vechi
- sare si piper

Pecorino:
[attachment=73312:pecorino.jpg]
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#3

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 12:33 AM

Preparare: Ficatul crud se curata bine. Se pun cele 180 ml de frisca lichida la fiert, se dau intr-un clocot. Se ia de pe foc frisca, se pune ficatul crud si cel fiert si mixati cu stabmixerul. Adaugati oul, sare si piper si mixati bine api dati tot amestecul printr-o sita deasa. Nu aveti voie sa sariti peste pasul asta! Oricat de bine ati curatat ficatul de nervuri si membrana, tot raman fire si doar asa le separati. Puneti intr-un vas si dati la bain-marie cam 40 minute, eu am tinut cred ca o ora. Cand e gata are o consistenta teribil d ecremoasa si...sincer, am ras jumate asa pur si simplu. Foarte fin la gust!
Inainte de fiert:
[attachment=73313:foie gras3.jpg]
Dupa fiert la bain-marie:
[attachment=73314:foiegras.jpg]
[attachment=73315:foiegras1.jpg]

Bon, de crema de parmezan:puneti frishca lichida la fiert, dati intr-un clocot si adaugati parmezanul ras. Amestecati energic pana s.a topit tot parmezanul si dati la racit. Eu am pus si doua linguri de mascarpone pe care le-am batut bine cu telul, apoi am adaugat fiertura de parmezan, pus putin muscat si piper alb si dat totul prin sita.

Ultimul pas este reductia de porto: se pune porto-ul la fiert si se fierbe pana rezulta o emulsie.
[attachment=73316:porto.jpg]
[attachment=73317:reductie.jpg]
[attachment=73318:reductie1.jpg]
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#4

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 12:37 AM

Am facut blatul pufos de la rulada cu ciuperci si am montat verina astfel: un strat de foie gras, un strat de blat pufos, un strat de porto si stratul de crema de parmezan. Decorati cu reductia de parmezan si pofta buna!
[attachment=73319:foie1.jpg]
[attachment=73320:foie2.jpg]
[attachment=73321:sexiune.jpg]


Importante: : am uitat complet sa precizez: decorarea cu reductia de parmezan se face numai!!! inainte de servire! Se recomanda ca felul sa se lase peste noapte la frigider. Astfel blatul respectiv isi va lua din sucul reductiei si grasimea ficatului si se va inmuia foarte bine. Daca lasati la frigider, nu! puneti decorul! Puneti ultimul strat de crema de parmezan, acoperiti cu o folie si dati la frigider. Daca puneti si porto-ul se va oxida pana a doua zi si va arata urat. Sfat de la Stan Patitu'! B)
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#5

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 12:48 AM

Deci reteta prevede ficatul fiert cît si cel crud, de rata?
Cel fiert, l-ai fiert tu? Cît timp?
Deci tu ai facut crema de pecorino, nu ai pus deloc parmezan?
De ce ai lasat mai mult pe bain marie?

Sper ca nu te enerveaza întrebarile mele, dar eu vreau sa stiu :D
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,796
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 12:57 AM

Imi place ca ai facut inimioare in pahar, cu reductia de Porto.... :thumleft:
Cat despre gust si arome.... te cred pe cuvant! E prea complicat pentru mine sa incerc sa fac asa ceva aici, desi as avea materie prima. Da' n-am mixer, n-am sita..... cum ziceam, e complicat. :((
Daca am noroc, il fac in tara, ca arata muuuuuult prea bine! :105:

#7

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:00 AM

Vezi postareaMaya, la 24 November 2012 - 09:48 PM, a spus:

Deci reteta prevede ficatul fiert cît si cel crud, de rata?
>>>>>>>>>>>- Da, reteta prevede foie gras de rata. Foie gras-ul de rata este cel mai gänglich, ca sa zic asa, cel de gasca mai rarut.


Cel fiert, l-ai fiert tu? Cît timp?
>>>>>>>>>>>>>> Nu, nu! Cel gata preparat se gaseste de cumparat: ori pe net, ori te duci la un magazin de delicatese. Eu am in Krefeld magazin cu fineturi din astea frantuzesti. In cazul in care comanzi pe net, trebuie sa ai grija caci sunt diverse nivele de calitate. Partea proasta e ca pe net gasesti la calup mare. Un ficat de gasca pur ajunge si la 100 euro kilogramul. Pentru mine, care nu is consumatoare mare de foie gras, nu se renteaza.

Deci tu ai facut crema de pecorino, nu ai pus deloc parmezan?
>>>>>>>>>>>> Da, eu am pus doar pecorino. Desi la inceput mi-a fost cam teama ca nu va fuziona cum trebuie cu ficatul, am constatat ca se imbina tare bine! Si m-am felicitat sa pun si mascarpone in ea, foarte cremos iese!


De ce ai lasat mai mult pe bain marie?
>>>>>>>>>>>>>Sincer, eu am lasazt temperatura la bain-marie relativ mica spre mijlociu caci -nefacand niciodata foie gras- mi-a fost teama sa nu fac vreo boacana, sa il suprafierb, sa nu iasa consistenta etc. Si a durat cred o ora, daca nu mai mult, pana cand si mijlocul a fost inchegat bine. Incercam mereu cu scobitoarea.

Sper ca nu te enerveaza întrebarile mele, dar eu vreau sa stiu :D
>>>>>>>>>>>>>In nici un caz! Cu foarte mare placere raspund :floare: Oricate mai ai, da-le drumul :)

Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#8

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:06 AM

Vezi postareaFoxyy, la 24 November 2012 - 09:57 PM, a spus:

Imi place ca ai facut inimioare in pahar, cu reductia de Porto.... :thumleft:
Cat despre gust si arome.... te cred pe cuvant! E prea complicat pentru mine sa incerc sa fac asa ceva aici, desi as avea materie prima. Da' n-am mixer, n-am sita..... cum ziceam, e complicat. :((
Daca am noroc, il fac in tara, ca arata muuuuuult prea bine! :105:


Am facut inimioare? Nush ce am facut acolo, in orice caz incercam sa ma misc cat de repede ca am lasat putin mai mult reductia pe foc si s-a intarit imediat. Asa ca sa aveti griija sa o luati de pe foc cand e inca lichida, dar mai vascoasa si sa lucrati repede cu ea ca se incleie dupa aia si nu se mai poate intinde. Data viitoare o sa pun chiar 500 ml porto caci vreau un strat mai consistent de reductie.
Moni, sa stii ca e ceva foarte fain. Cele trei arome se imbina foarte placut! Uite, mare avantaj pentru cei care stau in Franta si au materia prima la indemana. Aici e treaba rara foie gras-ul, desi Germania este un mare consumator. Eu data viitoare o sa o fac sub forma de "prajitura" si o sa o tai cu forme rostunde. Cred ca ar iesi un platou foarte sic pentru un bufet cu antreuri.
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#9

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:10 AM

Nici nu stiam ca foie gras-ul e destul de gras, de la gîstele îngrasate crestineste. Credeam ca doar a alora îndopate intra în categoria aia.
Pun asa multe întrebari, pentru ca vreau sa crosetez ceva de genul asta... si totsusi de fapt altceva =))
Oricum multumesc mult de idee! Momentan umblu dupa chestii interesante pentru meniul de sarbatori. Stii ca mie îmi plac chestiile schichtate si ma încînta crema combinata cu reductia de porto, blatul pufos...
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:18 AM

Sincer, nici eu nu stiam, pana cand nu am avut de a face intensiv cu tema asta :) Insa, cu cat provine de la pasari crescute "crestineste" (tiergerechte Haltung nici nu stiu cum sa ii zic pe romana) cu atat mai scump, scump ca naiba! Mamaia a fost crescatoare de rate si gaste. Gastele se mai opresc din mancat dar ratele mai va. Alea is in stare sa se manance si una pe alta frate! Probabil ca procentul de grasime nu e atat de ridicat ca cel din ficatul bolnav...care atinge doua kile...de la pasarile schingiuite cu furtunul, insa iese ceva foarte bun. Ma bucur ca ti-am dat idei! Sa ne spui ce ai facut!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#11

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:22 AM

O sa va arat sigur, doar ca nu va fi cu foie gras - gras. Restul e stabilit. Zic de crema (merci de tipsul cu mascarpone), balt pufos si reductia de porto (mmmmm! :D )
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:26 AM

Ja klar, immer gerne! :) Da, pe bune, combinatia e foarte misto! Acum a fost proba iar la revelion va fi pe masa, asta e sigur.
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#13

Useril este offline   boabe de cafea Icon

  • Red Hood
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 735
  • Inregistrat: 04-January 11
  • LocationRomania



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:29 AM

Ce pofta am! As manca foie gras la orice ora din zi si din noapte. Al tau e superb!
In Ungaria am mancat cel mai grozav ficat de gasca. Oamenii aia au o cultura pentru tot ce provine de la gasca! A, uitasem. Am mai mancat foie gras cu sos de smochine si porto tawny-absolut demential.

#14

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:48 AM

Daaa, foie gras-ul este apanajul pacatosilor :71: Frantujii insa sunt regii pacatosilor in domeniu :)
Sunt zeci de retete cu foie gras, care mai de care mai atragatoare, mai exotica, mai fina, mai eleganta. Materie prima sa ai! Mai greu la noi :(
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#15

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,213
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:56 AM

Mai, pentru cei care nu vreti sa faceti pacate asa mari, sa stiti ca si din Foie d’Oie normal (adica ficat de gîsca grasa care a mîncat benevol la ograda taranului =)) ) se pot croseta chestii delicioase. Clar ca e mai închis la culoare, textura mai ferma, iar aroma e mai herba... dar c'est la vie, nu le putem avea pe toate.
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 02:12 AM

Vezi postareaMaya, la 24 November 2012 - 10:56 PM, a spus:

Mai, pentru cei care nu vreti sa faceti pacate asa mari, sa stiti ca si din Foie d’Oie normal (adica ficat de gîsca grasa care a mîncat benevol la ograda taranului =)) ) se pot croseta chestii delicioase. Clar ca e mai închis la culoare, textura mai ferma, iar aroma e mai herba... dar c'est la vie, nu le putem avea pe toate.


Fara indoiala, si cine le are cu crosetatul prin cratite, scoate fineturi si din piatra seaca, hehe! :tongue3:
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#17

Useril este offline   boabe de cafea Icon

  • Red Hood
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 735
  • Inregistrat: 04-January 11
  • LocationRomania



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 02:26 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 24 November 2012 - 11:48 PM, a spus:

Daaa, foie gras-ul este apanajul pacatosilor :71: Frantujii insa sunt regii pacatosilor in domeniu :)
Sunt zeci de retete cu foie gras, care mai de care mai atragatoare, mai exotica, mai fina, mai eleganta. Materie prima sa ai! Mai greu la noi :(

Nici la mine "la tara" nu se gaseste mai nimic. Norocul meu ca mai iesim cateodata si noi in lumea civilizata si mai facem cumparaturi. Mai greu cu foie gras crud pe care n-avem cum sa-l aducem acasa :scratch:

Vezi postareaMaya, la 24 November 2012 - 11:56 PM, a spus:

Mai, pentru cei care nu vreti sa faceti pacate asa mari, sa stiti ca si din Foie d’Oie normal (adica ficat de gîsca grasa care a mîncat benevol la ograda taranului =)) ) se pot croseta chestii delicioase. Clar ca e mai închis la culoare, textura mai ferma, iar aroma e mai herba... dar c'est la vie, nu le putem avea pe toate.

N-am nici o sursa de gasca crescuta benevol sau nu. Mai aduce uneori o prietena de prin Moldova dar tare rar :unsure:

Vezi postareaLapona Enigel, la 25 November 2012 - 12:12 AM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 24 November 2012 - 10:56 PM, a spus:

Mai, pentru cei care nu vreti sa faceti pacate asa mari, sa stiti ca si din Foie d’Oie normal (adica ficat de gîsca grasa care a mîncat benevol la ograda taranului =)) ) se pot croseta chestii delicioase. Clar ca e mai închis la culoare, textura mai ferma, iar aroma e mai herba... dar c'est la vie, nu le putem avea pe toate.


Fara indoiala, si cine le are cu crosetatul prin cratite, scoate fineturi si din piatra seaca, hehe! :tongue3:

Eu as croseta si n-am ce...Imi clatesc ochii cu ale voastre :hug:

#18

Useril este offline   verber Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,791
  • Inregistrat: 09-December 09
  • LocationFRO



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 06:44 AM

Loponica...sublima.superba,rafinata la terrine!!
Bravos! :notworthy:
:appl: :appl: :appl:

#19

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:39 PM

Vezi postareaMaya, la 24 November 2012 - 10:56 PM, a spus:

Mai, pentru cei care nu vreti sa faceti pacate asa mari, sa stiti ca si din Foie d’Oie normal (adica ficat de gîsca grasa care a mîncat benevol la ograda taranului =)) ) se pot croseta chestii delicioase. Clar ca e mai închis la culoare, textura mai ferma, iar aroma e mai herba... dar c'est la vie, nu le putem avea pe toate.


Miha, m-am tot tinut sa iti mai scriu ceva aseara, dar tot am uitat :iamwithstupid:
Ficatul de gasca natural este si el foarte bun! Eu nu consum insa des si doar in combinatii. Simplu ori solo nu il pot manca pentru ca are aroma aceea de...ficat pronuntata. Singurul fel in care mananc ficatul solo este pe plita , cu sare. Asta insa, se intampla pe vremea copilariei, tot la mamaia, cea sus mentionata :) Cand taiau pasarile si focul mare la care se punea apa la clocotit pentru oparit gastele se ostoia, ramanea jarul puternic. Ei, atunci mamaia lua maturica pentru plita, care era o aripa de gasca, apoi curata bine plita si punea ficatul fix in mijlocul plitei, unde era fierul cel mai incins. Il intorcea repede pe toate partile si cand se albea ii punea sare mare. Secretul era sa nu il tina mult pe plita, ca se usca. Uainlei ce delicatesa, ce nebunie, ce gust, ce moale si fraged era inauntru. Bun frate! Treaba asta era rezervata doar copchiilor si mamaia ii certa pe tata si unchii mei daca veneau sa ne ceara sa le dam si lor. :71:

Da'...hai ca nu asta vroiam sa zic, m-am incurcat in amintiri :blush: Ficatul natiurel il poti "ingrasa" cu smantana grasa de Normandia, daca ai, pe care o bati bine si cu putin unt batut spuma, ori cu mascarpone. Iese o crema fina si gustoasa si se poate prezenta in jde mii de feluri: rulade, profiteroale, etc.
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#20

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Foie gras cu crema de parmezan si porto 25 November 2012 - 01:40 PM

Vezi postareaverber, la 25 November 2012 - 03:44 AM, a spus:

Loponica...sublima.superba,rafinata la terrine!!
Bravos! :notworthy:
:appl: :appl: :appl:

Multumesc de apreciere, Verber!
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular