Versaillais au chocolat

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Versaillais au chocolat o prajitura regala

#1

Useril este offline   azerty Icon

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 26-December 09



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 12:30 PM

Buna ziua tuturor si bine v-am regasit!

De cand am postat reteta asta la mine pe blog am vrut mereu s-o traduc si s-o postez aici, dar de-abia acum am reusit (mai ales dupa ce am citit povestile fascinante ale lui Redivivus). Trebuie sa va spun ca va citesc foarte des, desi postez extrem de rar, doar vroiam sa va multumesc pentru ca am invatat foarte multe lucruri de la voi si m-am gandit ca ar fi cazul sa ma reactivez si sa contribui din cand in cand la comunitate, dupa cum pot si eu.

Versaillais-ul cu ciocolata (numit si 'Royal au chocolat' sau 'Trianon au chocolat' sau 'Croustillant au chocolat') e o prajitura ceva mai putin cunoscuta dar poate c-o sa-i incante pe ciocolatosi. Eu nu sunt prea ciocolatoasa de felul meu, dar mananc cu placere un Versaillais (imi place combinatia de texturi, iar mousse-ul au chocolat e foarte fin si e printre putinele deserturi cu ciocolata pe care le suport). Inutil sa spun ca nu e absolut deloc pentru cei care tin regim :))

Prajitura asta are trei straturi, cel mai de jos e o meringue cu migdale/nuci coapta, apoi un strat de amestec crocant cu ciocolata, peste care se pune multa mousse cu ciocolata (uneori se pun si trei straturi de mousse, cu ciocolata alba, cu lapte si neagra, pentru gust si impresia artistica) si in final se pudreaza cu cacao.

Va dau ingredientele pentru doua portii, pentru ca eu asa o fac de obicei:

Primul strat, baza, meringue la cuptor:
2 albusuri de ou medii
20g zahar tos
50g zahar pudra
50g pudra de migdale (puteti inlocui cu nuci sau cu alune de padure macinate)
cacao dupa cum va lasa inima (pe mine nu prea ma lasa, pun doar de culoare :) )
un pic de sare

Se amesteca migdalele cu zaharul pudra si cu cacaoa (puteti modifica proportiile, dupa gustul propriu), apoi se bate o meringue franceza din albusurile de ou si zaharul tos, peste care se incorporeaza usor, cu miscari verticale, amestecul de migdale/zahar/cacao. Se intinde pe o foaie de copt cat pentru doua persoane si se coace pana e crocanta la exterior, sau daca vreti mai crocanta puteti lasa mai mult in cuptor.

Stratul doi, amestec crocant cu ciocolata:
Topiti o cantitate nedefinita (sorry, eu fac mereu dupa ochi, dar nu trebuie multa, stratul o sa fie subtire) de ciocolata cu praline (= migdale sau alune de padure acoperite cu caramel apoi lasate sa se intareasca si zdrobite cu facaletul) - eu gasesc aici direct ciocolata pralinata, deci imi e ceva mai usor. In ciocolata topita cu praline se adauga niste clatite subtirele si crocante care se numesc aici Gavottes si sunt o specialitate -cum altfel?- bretona (dati o cautare pe net, nu stiu daca am voie sa va pun link cu numele firmei pe care o folosesc eu) si care au proprietatea ca in amestecul cu ciocolata topita raman in continuare crocante, chiar si dupa 5 zile. Nu stiu exact cu ce ati putea sa le inlocuiti, poate aveti vreo idee, dar sunt neaparat necesare. In final rezultatul trebuie sa fie crocant si nu prea lichid, sa poata fi intins intr-un strat.

Stratul trei, o mousse au chocolat:
in 100g frisca (batuta din smantana de frisca) se adauga un sos de ciocolata obtinut din topirea a 50g de ciocolata (de care preferati) cu 5 linguri de lapte/apa. Cand sosul s-a racit putin, dar nu s-a intarit, amestecati in frisca cu miscari verticale pana la omogenizare, dar nu prea mult, trebuie sa ramana cat de cat aerata. Cateodata eu o amestec mai putin si obtin un model interesant din contrastul ciocolata si frisca. Se pune la frigider sa se intareasca

Montajul:
Cu doua cercuri de prajituri se taie doua discuri din blatul de meringue (se tine cercul in continuare, pe toata durata montajului si refrigerarii si se scoate doar la final, inainte de a fi servita), peste meringue se pune un strat crocant din ciocolata cu praline si cu gavottes, apoi se pune spuma de ciocolata si se dau la frigider sa se-mpreieteneasca (cat aveti rabdare, cateva ore ar fi ideal). Cand serviti, incalziti putin cercul de metal (in palma sau prin orice alt mijloc) ca sa se scoata prajitura usor si apoi presarati cu cacao si serviti! Bon appétit ! ;)

Rezultatul:
(sper ca se vad diferitele straturi)

Imagine atasata

Sper ca v-a placut reteta din Versailles si c-o s-o faceti cat de curand!
Nicoleta

#2

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,413
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 02:55 PM

mi se pare destul de laborioasa, dar merita incercata. ptr mine pare perfecta :rolleyes:

felicitari, sa mai vii cu retete de-astea!

#3

Useril este offline   boni Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,037
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 03:08 PM

moatzo, eram sigură că te găsesc pe aici Imagine postata

Şi mie mi se pare muuult de muncă, cred că mi-ar lua o săptămînă Imagine postata
Cred că-i foarte asemănător cu ce a făcut Foxxy, după o reţetă a lui Alexandru. Ştiu că şi atunci m-am crucit când am văzut câte straturi diferite şi complicate trebuie făcute. Şi mi-a lăsat gura apă Imagine postata

Şi acum la fel. Putem vedea şi o secţiune, să fie chinul mai mare? Imagine postata

Felicitări pentru realizare. Nu mă văd în stare să fac aşa ceva. Dar de mâncat aş mânca cu mare poftă :D

#4

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,413
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 03:12 PM

Vezi postareaboni, la 02 November 2012 - 01:08 PM, a spus:

moatzo, eram sigură că te găsesc pe aici Imagine postata


ok, io-s previzibila, da' tu ce cauti pe-aici? pofticioaso! :toothy9;

#5

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,692
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 03:19 PM

Brava Nicoleta, dar parca e royalul facut de foxulina, care s-a si dat pe spate si fabricat gavoatele acasa :)

#6

Useril este offline   boni Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,037
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 03:23 PM

Vezi postareamoatza, la 02 November 2012 - 01:12 PM, a spus:

Vezi postareaboni, la 02 November 2012 - 01:08 PM, a spus:

moatzo, eram sigură că te găsesc pe aici Imagine postata

ok, io-s previzibila, da' tu ce cauti pe-aici? pofticioaso! :toothy9;

păi am venit după miros Imagine postata

#7

Useril este offline   azerty Icon

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 26-December 09



Postat on Versaillais au chocolat 02 November 2012 - 03:39 PM

Imi pare rau, n-am vazut reteta de royal pe forum, daca vor adminii s-o lipeasca pe-a mea la aceea, e perfect din partea mea, ar trebui sa fie acelasi lucru. Daca nu, lasati-o aici, faceti cum credeti ca e mai bine, okay?

Sectiunea prajiturii e ceea ce vedeti deja, nu are nici o imbracaminte, in interior vedeti cele trei straturi la fel ca si pe exterior (nu am o adevarata sectiune, va trebui sa ma credeti pe cuvant ca sunt la fel :) )

Nicoleta

#8

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,463
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Versaillais au chocolat 05 November 2012 - 02:26 PM

Vezi postareaazerty, la 02 November 2012 - 09:30 AM, a spus:

m-am gandit ca ar fi cazul sa ma reactivez si sa contribui din cand in cand la comunitate, dupa cum pot si eu.

Pai cu asemenea contributii contribuie mai des ca foarte bine faci :)

#9

Useril este offline   verber Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,789
  • Inregistrat: 09-December 09
  • LocationFRO



Postat on Versaillais au chocolat 05 November 2012 - 02:31 PM

Minunat dar nu i de mine....zi in ce zona stai si ti fac o vizita prin ianuarie!!
Glumesc !!....cred ca pina atunci... poti sa i servesti doar pe Alexandru si FOxy :floare: :floare: :floare:
oufff vreau si eu....!!cite kcalorii are o portie???
:)

#10

Useril este offline   moatza Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5,413
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici



Postat on Versaillais au chocolat 05 November 2012 - 02:41 PM

Vezi postareaverber, la 05 November 2012 - 12:31 PM, a spus:

oufff vreau si eu....!!cite kcalorii are o portie???
:)


vreo 6-700 pe putin, da' io zic sa ne riscam! :lol:

#11

Useril este offline   verber Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,789
  • Inregistrat: 09-December 09
  • LocationFRO



Postat on Versaillais au chocolat 05 November 2012 - 03:07 PM

Vezi postareamoatza, la 05 November 2012 - 12:41 PM, a spus:

Vezi postareaverber, la 05 November 2012 - 12:31 PM, a spus:

oufff vreau si eu....!!cite kcalorii are o portie???
:)


vreo 6-700 pe putin, da' io zic sa ne riscam! :lol:

deci bagam o incursiune la frantuji!....sa la halim bunatatile:):):) :lol: ...sau mai asteptam sa videm si luminitzele?( ca tot vine Noelu')

#12

Useril este offline   redivivus Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael



Postat on Versaillais au chocolat 05 November 2012 - 04:51 PM

Seamana perfect cu prajitura Foxxulicei, dar nu strica sa mai vedem si in alta "interpretare", ca tare mai e buna! Gavottele se pot inlocui cum ne-a sfatuit Alexandru, eu asa am facut si au innebunit toti musafirii
PS: multumesc de apreciere :">

#13

Useril este offline   azerty Icon

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 26-December 09



Postat on Versaillais au chocolat 05 November 2012 - 05:24 PM

Buna ziua, tuturor! Redivivus, ma bucur tare ca ai dat un semn de viata! Ma duc repede repede la topicul cu mancarurile de Shabat, sa nu cumva sa pierd locul in fata :bounce:

More on topic, am citit reteta postata de Foxyy, o sa pun aici un link, sper ca nu se supara nimeni, ca sa aiba toata lumea termen de comparatie si apoi sa avem o referinta, ca vorbim despre aceeasi prajitura: http://artaculinara....0-gateau-royal/

Retetele sunt diferite, dupa parerea mea, desi au acelasi principiu stratificat si crocantul, dar eu zic ca a mea e mai simplu de facut (mai ales daca s-a rezolvat problema gavottelor). Si, in plus, a mea nici nu are nutella in ea (imi pare rau, am o reactie negativa la nutella, n-o mai suport de cand am uitat-o pe putin un an de zile deschisa in camara si n-a patit absolut nimic, avea acelasi gust pe care-l cunoastem, nici nu vreau sa ma gandesc ce are in compozitie ca sa aiba termenul asta de garantie infinit LOL)

Cat despre calorii, stiti ca frantzujii mananca portii mici si fac mult sport (cel putin cei din Versailles, ca p-astia-i cunosc mai bine :) ) de-aia isi permit sa se resfete la desert, putem sa luam si noi exemplu de la ei. Asadar, cu moderatie un Versaillais au chocolat (prajitura, nu locuitorul! :) ) si apoi fuga la bicicleta sau la footing! :D

Nicoleta

#14

Useril este offline   Ellani Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,343
  • Inregistrat: 22-August 11



Postat on Versaillais au chocolat 06 November 2012 - 12:53 AM

Deeeeeci,eu avand onoarea sa ma 'cunosc' un pic cu 'Domnul de ciocolata'(facut dupa cealalta reteta,cu mici modificari) pot sa zic ca drogul potrivit pentru dependentii de ciocolata si derivatele ei.Mandru tare ti-a iesit 'domnul' :thumleft:

#15

Useril este offline   azerty Icon

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 26-December 09



Postat on Versaillais au chocolat 20 November 2012 - 04:34 PM

Vezi postareaEllani, la 05 November 2012 - 09:53 PM, a spus:

Deeeeeci,eu avand onoarea sa ma 'cunosc' un pic cu 'Domnul de ciocolata'(facut dupa cealalta reteta,cu mici modificari) pot sa zic ca drogul potrivit pentru dependentii de ciocolata si derivatele ei.Mandru tare ti-a iesit 'domnul' :thumleft:


Multumesc, Ellani, sa ne fie de bine si sa mai facem si alta data! ;)
Nicoleta



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular