Zacusca de vinete (si ardei copti)

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Zacusca de vinete (si ardei copti) pentru mine e zacusca perfecta!

#1

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 28 September 2012 - 01:57 PM

Imagine atasata

Asta e zacusca mamei mele si pentru mine reprezinta zacusca perfecta. Nu pentru ca e reteta mamei ci pentru ca chiar e facuta asa cum trebuie.
Zacusca e super cunoscuta la noi. Si cred ca place tuturor.
Ia sa-l vad eu pe acela caruia nu-i place zacusca! De ce-o fi ea: de vinete, de ghebe, de fasole, de peste.
Mie imi plac toate. Insa, preferata mea ramane zacusca de vinete.
Dar nu oricare. Zacusca de vinete a mamei!
E extraordinara! Nu e uleioasa, nu e apoasa, nu curge de pe paine. E super, ce mai! Un gust deosebit.
La noi in familie e adorata de toti si nu lipseste niciodata nici de pe mesele cele mai importante: sarbatori, mese festive in familie sau cu prietenii, etc.

Nota:
Ingredientele trebuie pregatite de dinainte. Cand incepem asamblarea, toate ingredientele trebuie sa fie gata. Adica : vinetele si ardei copti, curatati si tocati, ceapa curatata fiarta si scursa, morcovul fiert pe jumatate si tocat.

Ingrediente pentru 15 borcane de 314 ml:
0,5 kg morcov
6 kg vinete
6 kg ardei grasi rosii
1,750 kg ceapa
1 l ulei de floarea soarelui
210 gr concentrat de rosii (bulion)
sare
piper
3 – 4 foi de dafin

Se coc vinetele, apoi se curata imediat de coaja si se pune pulpa la scurs intr-o strecuratoare.

Imagine atasata

Imagine atasata

Se coc ardeii si imediat ce se iau de pe gratar se pun intr-o punga de plastic (pentru a se putea curata mai usor).

Imagine atasata

Se presara sare peste ardei si se inchide punga. Si tot asa pana ce se coc toti ardeii.
Se lasa in punga circa 30 de minute, apoi se curata. O sa se curete foarte usor.
Se lasa ardeii la scurs intr-o strecuratoare.

Imagine atasata

Se curata ceapa, se taie marunt, apoi se pune intr-o oala cu apa clocotita. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, se lasa la fiert timp de 10 minute.

Imagine atasata

Apoi se strecoara si se lasa la scurs timp de cateva minute. Nu trebuie sa fie chiar uscata, pentru ca se va cali, deci va mai trebui sa mai lase ceva apa la calit.
Ceapa se opareste ca sa iasa cat de cat toxinele din ea.
Morcovul se curata, se fierbe pe jumatate si se taie marunt la robotul cu lame.

Imagine atasata

Un truc ca sa nu se prinda zacusca de fundul oalei: se pune putin otet in oala, se unge toata ola cu otet si apoi se elimina otetul in exces.
Dar binenteles ca asta nu inseamna ca nu o sa fium atenti in continuare sa nu care cumva sa se prinda.
Asamblarea:
Se pune uleiul in oala, dar nu tot, ci 750 ml. Deocamdata. Pe parcurs mai adaugam.
Se adauga ceapa si se caleste, nu se frige, deci adaugam putina apa. Cam 100 ml.
Apoi se adauga morcovul.

Imagine atasata

Se amesteca si se mai lasa pe foc pret de cateva minute, pana se inmoaie si ceapa si morcovul. Apa in exces trebuie sa se piarda! Uleiul trebuie sa se ridice la suprafata cand ceapa e calita.

Imagine atasata

Ardeii se toaca la robot, dar mare atentie sa nu se faca pasta din ei! Se adauga apoi in oala, se amesteca si se lasa cateva minute pana se evapora lichidul in exces.
Daca mai e nevoie se mai adauga ulei incet incet.

Imagine atasata

Vinetele se toaca si se adauga in oala cu celelalte ingrediente.

Imagine atasata

Se sareaza, se pipereaza dupa gust si se adauga concentratul de rosii.

Imagine atasata

Se lasa la fiert, amestecand si avand grija oricum sa nu se prinda de oala.
Se fierbe zacusca circa 30 de minute la foc mediu.
Inainte de final cu 15 minute, se adauga cateva frunze de dafin, care apoi se vor scoate inainte de a se pune in borcane.

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Se pune zacusca fierbinte in borcane, se inchid borcanele avind grija sa fie inchise extrem de bine (altfel in cuptor incep sa fluiere) si se sterilizeaza la cuptor. Adica:
Se pun borcanele in tava de la cuptor. Adaugam apa fierbinte in tava (apa trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea a borcanelor) in asa fel sa cuprinda tava si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 45 de minute.
Se opreste focul si se lasa borcanele in cuptor pana a doua zi cand s-au racit complet.

#2

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 28 September 2012 - 02:07 PM

Si pozele de final

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

#3

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,962
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 28 September 2012 - 06:55 PM

Cam asa o face si mama, nu stiu sa zic exact daca toate cantitatile sunt la fel.
Doar ca ea pune frunzele de dafin de la inceput.Si nu pune morcov, dar nu e exclus sa fi facut asta pentru ca nici ei, nici mie nu ne place morcovul, asa ca am tras spuza pe turta noastra, ca doar noi munceam! :notworthy:
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#4

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 28 September 2012 - 06:59 PM

Vezi postareazerda, la 28 September 2012 - 05:55 PM, a spus:

Cam asa o face si mama, nu stiu sa zic exact daca toate cantitatile sunt la fel.
Doar ca ea pune frunzele de dafin de la inceput.Si nu pune morcov, dar nu e exclus sa fi facut asta pentru ca nici ei, nici mie nu ne place morcovul, asa ca am tras spuza pe turta noastra, ca doar noi munceam! :notworthy:


:lol: Corect! Avantaj oamenilor muncii!

#5

Useril este offline   redivivus Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 28 September 2012 - 07:30 PM

Astazi ai avut ceva personal cu mine, bag seama :(. Vreau la mamaaaaaaaaaa :(((

#6

Useril este offline   cris31 Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 130
  • Inregistrat: 20-December 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 28 September 2012 - 08:14 PM

Si noua ne place zacusca tare mult si pozele tale ne fac cu ochiul. Buuna, buuuna de tot.
Nici eu nu pun morcov, imi place sa simt mai mult gustul de vinete. Nu stiam de trucul cu unsul cratitei cu otet. Eu folosesc o tigaie mare tuci si dupa asamblare o pun in cuptor.
Tot la trucuri eu ceapa o dau prin robot si apoi o scurg bine intr-o bucata de tifon pusa in doua, se scurge toata zeama iute si n-o mai fierb in apa, o pun direct in uleiul incins, dupa ce se inmoaie adaug vinetele si gogosarii todate tot la robot(in loc de ardei rosii pun gogosari) si pasta de bulion si potrivesc de gust si o dau la cuptor. Eu pun 7 kg de gogosari, 7 de vinete si 2 de ceapa si imi ies 20 de borcanele. Eu am la congelator patru portii de gogosari si vinete coapte, saptamana viitoare o sa asamblez doua, mi-ai facut pofta instantaneu cu pozele tale frumoase. De unde iei hartiutele si bentitele colorate cu care ai acoperit borcanele?

#7

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 29 September 2012 - 07:25 PM

Vezi postarearedivivus, la 28 September 2012 - 06:30 PM, a spus:

Astazi ai avut ceva personal cu mine, bag seama :(. Vreau la mamaaaaaaaaaa :(((


Nu,vai de mine :hug: !

Vezi postareacris31, la 28 September 2012 - 07:14 PM, a spus:

Si noua ne place zacusca tare mult si pozele tale ne fac cu ochiul. Buuna, buuuna de tot.
Nici eu nu pun morcov, imi place sa simt mai mult gustul de vinete. Nu stiam de trucul cu unsul cratitei cu otet. Eu folosesc o tigaie mare tuci si dupa asamblare o pun in cuptor.
Tot la trucuri eu ceapa o dau prin robot si apoi o scurg bine intr-o bucata de tifon pusa in doua, se scurge toata zeama iute si n-o mai fierb in apa, o pun direct in uleiul incins, dupa ce se inmoaie adaug vinetele si gogosarii todate tot la robot(in loc de ardei rosii pun gogosari) si pasta de bulion si potrivesc de gust si o dau la cuptor. Eu pun 7 kg de gogosari, 7 de vinete si 2 de ceapa si imi ies 20 de borcanele. Eu am la congelator patru portii de gogosari si vinete coapte, saptamana viitoare o sa asamblez doua, mi-ai facut pofta instantaneu cu pozele tale frumoase. De unde iei hartiutele si bentitele colorate cu care ai acoperit borcanele?


Cris, multumesc frumos!
Morcovul e asa de putin ca nici nu predomina gustul absolut deloc.
Buna si metoda ta cu ceapa, bine de stiut :).
Deci si tu pui juma juma vinete si ardei:). Eu cred ca n-am mai socotit ce am lasat la mancat, ca doar trebuia sa si gustam din munca pe ziua respectiva. Dar n-a fost mai mult de un borcan bun.
Hartiile le iau de la librarie, e hartie de impachetat, sunt de toate culorile, iar bentitele de la mercerie, le iau la metru.

#8

Useril este offline   lenias Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 04-May 12



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 15 October 2012 - 04:39 PM

Grozava zacusca Any :floare:
Cam cate borcane au iesit? Scuze daca ai scris pe undeva si nu am retinut eu? Imi dau seama ce fina poate sa fie cu ceapa pregatita astfel si cu ardeiul copt. Tot la fel fac si eu, dar ceapa o scurg de zeama si apoi o calesc. Cred ca/i mai dietetic asa cum faci tu. Bine... si cantitatile mele difera... 5 kg vinete, 6 ardei capia si gogosari, 2 ceapa, 1/2 bulion, 1 litru ulei... sau mai putin.... niciodata nu respect exact cantitatile si de obicei fac cam jumatate de portie... Iese buna, dar vreau sa incerc cu ceapa asa cum faci tu :) Multumesc!

#9

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 15 October 2012 - 04:53 PM

Vezi postarealenias, la 15 October 2012 - 03:39 PM, a spus:

Grozava zacusca Any :floare:
Cam cate borcane au iesit? Scuze daca ai scris pe undeva si nu am retinut eu? Imi dau seama ce fina poate sa fie cu ceapa pregatita astfel si cu ardeiul copt. Tot la fel fac si eu, dar ceapa o scurg de zeama si apoi o calesc. Cred ca/i mai dietetic asa cum faci tu. Bine... si cantitatile mele difera... 5 kg vinete, 6 ardei capia si gogosari, 2 ceapa, 1/2 bulion, 1 litru ulei... sau mai putin.... niciodata nu respect exact cantitatile si de obicei fac cam jumatate de portie... Iese buna, dar vreau sa incerc cu ceapa asa cum faci tu :) Multumesc!


Ma bucur ca-ti place, Lenias.
Ies 15 borcane, de fapt ar fi 16, numai ca am mai lasat si la gustat :).

#10

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 16 October 2012 - 04:26 PM

Vezi postareaany_annette, la 28 September 2012 - 12:57 PM, a spus:

Asta e zacusca mamei mele si pentru mine reprezinta zacusca perfecta. Nu pentru ca e reteta mamei ci pentru ca chiar e facuta asa cum trebuie.

:appl:
I-am dat "Laic"

Mama copiilor mei :D - copiii pe care am avut placerea sa-i facem =)) - are o reteta apropiata de acesta. De la Manastirea Govora.

Fara ceapa, fara morcov. Doar vinete, ardei(gogosari) copti, untdelemn, bulion gros, dafin , piper, sare + cativa catei de usturoi (cate unul la 1kg de vinete si 1 kg de gogosari).

Sa nu ma intrebati de cate ori nu am folosit-o pe post de "sos" pentru paste cand am fost in criza de timp.
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11

Useril este offline   zerda Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 5,962
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 16 October 2012 - 04:43 PM

Stiam eu de ce te iubex!! :bounce:

am de toate numai ceapa nu aveam , ia sa vezi ca fac si eu un sos de paste :tongue3: !
Signature Seperator image

Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#12

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Zacusca de vinete (si ardei copti) 16 October 2012 - 07:39 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 16 October 2012 - 03:26 PM, a spus:

Vezi postareaany_annette, la 28 September 2012 - 12:57 PM, a spus:

Asta e zacusca mamei mele si pentru mine reprezinta zacusca perfecta. Nu pentru ca e reteta mamei ci pentru ca chiar e facuta asa cum trebuie.

:appl:
I-am dat "Laic"

Mama copiilor mei :D - copiii pe care am avut placerea sa-i facem =)) - are o reteta apropiata de acesta. De la Manastirea Govora.

Fara ceapa, fara morcov. Doar vinete, ardei(gogosari) copti, untdelemn, bulion gros, dafin , piper, sare + cativa catei de usturoi (cate unul la 1kg de vinete si 1 kg de gogosari).

Sa nu ma intrebati de cate ori nu am folosit-o pe post de "sos" pentru paste cand am fost in criza de timp.


Multumesc mult de tot!
Daca-i reteta de la manastire, inseamna ca e buna tare. In general acolo se fac numai bunatati :).



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular