De mult ȋmi doream să ȋncerc aceste desert, dar nu am găsit o ocazie potrivită. Dar weekend-ul trecut, am sărbătorit ȋn familie Floriile (sau cel puţin partea de familie care este reformată

Ce ȋmi place mie la reţeta asta e că presupune doar câteva ingrediente, dar rezultatul este spectaculos. Eu vă voi da reţeta doar pentru blatul de bezea, care ȋn fond este elementul cheie, ȋntrucât crema şi fructele ţin de alegerea fiecăruia

4 albuşuri
200 g zahăr extrafin
1 linguriţă amidon
1 linguriţă oţet
esenţă de vanilie

Înainte de a ȋncepe, aş dori să fac nişte observaţii :
1. În comerţ se găseşte zahăr extrafin, dar dacă nu găsiţi puteţi face ca mine: ȋl extrafinaţi voi ȋn mojar



2. Amidonul şi oţetul sunt ingredientele principale ale reţetei. Ele permit bezelei să se ȋntărească la suprafaţă, dar să rămână moale şi gumată ȋn interior. Deci nu trebuie scoase sau ȋnlocuite. Nu vă temeţi, oţetul nu are nicio influenţă asupra gustului.
3. Blatul de bezea trebuie copt la cea mai mică treaptă a cuptorului, respectiv treapta 1. Dacă nu, se va carboniza.
Cum procedăm?
Acum că am stabilit detaliile „organizatorice” putem trece la treabă. Începem prin a preȋncălzi cuptorul la treapta 1 şi prin a desena un cerc pe o hârtie de copt.

Apoi ne ocupăm de bezea. Batem albuşurile tare, iar apoi adăugăm puţin câte puţin zahărul. Să aşteptaţi de fiecare dată să se dizolve tot zahărul. Procesul de mixare va dura ȋn jur de 15-20 minute. După aceea, adăugăm oţetul, amidonul şi esenţa de vanilie. Aşa arată când e gata:

Ce urmează? Turnatul bezelei ȋn tavă, ȋncercând să ȋi dăm o formă cât mai rotundă, ajutându-ne de cercul deja desenat. Eu mi-am dorit să ȋi dau o formă mai specială. Aşa că am turnat ȋn tavă cam 2/3 din bezea şi am pus restul ȋntr-un poş cu un dui mai mărişor. Şi am format rozete pe margine


După ce am terminat cu bibilitul, dăm bezeaua la cuptor pentru aproximativ 1 oră – 1:15. E gata când e gălbuie şi tare ȋn exterior. Probabil se va crăpa puţin, dar nu e nicio problemă.
După ce e gata, oprim focul şi o lăsăm să se răcească complet ȋn cuptor, lăsând uşa ȋntredeschisă. Apoi o punem pe platou, adăugăm cremă după preferinţe (eu am pus frişcă) şi fructe. Pentru fructe eu am folosit kiwi, zmeură şi căpşuni.
O nebunie! După cum am menţionat, bezeaua e crocantă ȋn exterior şi moale ȋn interior, dulce şi aromată, iar fructele acrişoare ȋi completează gustul. Nu ne-am mai putut opri din „mmmm”-uri, aşa de bună a fost.
Sper că v-a plăcut reţeta

P.S.: s-ar putea ca frisca sa inmoaie putin blatul de bezea, mie asa mi s-a intamplat, dar a ramas la fel de bun



