Gateau Royal

Salt la continut

  • (8 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gateau Royal tort ciocolatos exceptional

#1

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Icon postare  Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:01 AM

Acum vreo 2-3 saptamani, stand de vorba cu un prieten de-al nostru, in pauza de pranz, ne-a povestit ca in Franta a mancat o prajitura foarte buna - Gateau royal (prajitura regala). Pornind de la asta, am cerut (si primit) ajutor, asa ca am trecut la munci, desi nu aveam chiar toate ingredientele. Dar, tot cu putin ajutor, am reusit sa rezolv problemutele si iata ce-am obtinut:

Imagine atasata

Dupa reteta postata de Alexandru, am trecut la munci. Asadar, pentru blat (primul strat), am folosit:

60 g migdale macinate si cernute
130 g zahar
15 g faina
2 albusuri

Migdalele le-am macinat cu robotul si apoi le-am cernut, ca sa obtin un fel de pudra:

Imagine atasata

Apoi am ametit bine-bine migdalele, faina si 60 g de zahar:

Imagine atasata

Separat, am batut albusurile cu 70 g de zahar si apoi am amestecat totul, usor. L-am pus pe jupan sa-mi decupeze o foaie pentru blat, apoi am turnat compozitia intr-o tava rotunda, cu diametrul de 28 cm, cu pereti detasabili si am dat-o la cuptor, la foc mic, cam 17-18 minute. N-am termometru, asa ca m-am luat strict dupa culoare si textura:

Imagine atasata

Cat s-a copt blatul, am pregatit al doilea strat :

200 g nutella
70 g ciocolata alba
120 g crêpes dentelles (gavottes) sfaramate

N-am avut crepes originale, asa ca am prestat io un fel de clatite crocante. Arata ca naiba, dar la gust sunt fenomenale! :thumleft:
Am pus ciocolata alba neagra la topit (de ce sa nu fiu eu Grigore si s-o dau in bara??? :violent1:):

Imagine atasata

Apoi am adaugat nutella:

Imagine atasata

Si dupa aceea am sfaramat si gavottele si le-am lasat la racit (intre timp era copt si blatul, dar inca era cald):

Imagine atasata

Am trecut la stratul de crema (mousse):

6 oua
120 g zahar
130 g smantana lichida
350 g ciocolata cu 70% de cacao
100 g unt

Am topit ciocolata (a mea avea 85% cacao):

Imagine atasata

Intr-o canita, am pus smantana sa dea un clocotel:

Imagine atasata

Apoi le-am facut cunosteala:

Imagine atasata

Le-am lasat sa se relaxeze si am trecut la partea urmatoare: galbenusurile si zaharul le-am pregatit de mixat:

Imagine atasata

Am adaugat untul:

Imagine atasata

Apoi a venit randul cremei de ciocolata (si smantana):

Imagine atasata

Separat, am batut albusurile spuma, cu un pic de sare si le-am incorporat usor, in crema de ciocolata:

Imagine atasata

Toate straturile fiind pregatite, am trecut la asamblat. In tava cu pereti detasabili, am pus blatul facut intai (tip chec). Peste el am turnat crema de ciocolata, nutella si clatite, apoi am nivelat. Deasupra am turnat crema de ciocolata si oua:

Imagine atasata

Am nivelat totul si am lasat tava la frigider vreo 12 ore.
A doua zi, am ornat oarecum tortul. Ideal ar fi sa aiba deasupra doar cacao cernuta, eventual un oares'ce model simplut. Cum la mine nu se exista asa ceva fara boacane.... a trebuit sa improvizez, ca sa pot astupa anumite cratere aparute pe traseu:

Imagine atasata

Vedere laterala:

Imagine atasata

Si-o sectiune:

Imagine atasata

Hai, inca o vedere, ca sa nu ziceti ca-s rea:

Imagine atasata

#2

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:01 AM

Impresii:
- acele clatite crocante sunt musai. Nu le gasiti, improvizati. Fie le produceti (ca mine), fie incercati sa le inlocuiti. Ceva idei ar fi: fulgi de orez sau foi de placinte (de alea subtirele). Daca doriti, detaliem.
- desi poate parea un tort pretentios, e chiar simplu de facut, atata timp cat se rezolva problema ingredientelor.
- gasca halitoare a ras totul din farfurie (ceea ce nu se intampla chiar intotdeauna). Nu mai aveau mult si se apucau sa linga si farfuriile. :lol: Au decretat, la unison, ca e cel mai bun tort facut de mine vreodata (si halit de ei!). Si am cam facut torturi.... :71:
- amicul ce-a venit (involuntar) cu ideea tortului, a fost cadorisit cu o felie. La final, m-a gratulat c-un zambet pana dincol' de urechi, cu boticul maroniu de la atata ciocolata si-a exclamat: asa arata un om fericit! =)) (stiind ca e plin de ciucalata la botic).
- e bine de folosit ciocolata cu muuuulta cacao (85% a avut cea folosita de mine). Intra multa ciucalata in tort si, daca ar fi prea putina cacao, rezultatul final ar fi cam dulce. Asa.. a iesit o chestie extraordinara!! :drool:
- se ia cate o bucata mica si se savureaza pe indelete. Aroma de alune si ciocolata se imbina cu stratul crocant, rezultand ceva greu de descris in cuvinte.... Trebuie sa gustati!
- sor-mea (scartara de felul ei) a halit o felie si jumate (avand avantajul feciorului satul..... :71:). Normal ca a macanit ca ar fi mers si niste alune pe ici-colo.... No, cand l-ai face tu, sa-ti pui punga de alune in strachina si sa te servesti! :D
Aaaaaaa...... cam atat legat de impresii.

Sfaturi?
- nu va apucati sa-l faceti, daca nu aveti nimic crocant. Acel strat da toata savoarea tortului. Ma rog, mai trebe si blatul, mai trebe si mousse-ul.... :P Dar, fara misto, toata smecheria tortului astuia sta in stratul crocant.
- daca, totusi, va apucati sa-l faceti.... va sfatuiesc sa aruncati cantarul pe geam, sa taiati nasturii de la pantaloni, sa scapati de curele si sa mergeti urgent la cumparaturi. :D Mai ales daca sunteti ciocolatosi! Da o dependenta incredibila! B)

Acum chiar ca ajunge cat v-am povestit. Astept cuminte, in colt, criticile si observatiile. :notworthy:

#3

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:06 AM

Fraticule da' la ce munci sisifice te-ai pus! Dar lasa ca doamna profa de fizica o merita cu varf si indesat! Sa ii fie de bine si sa se bucure de fie-sa si tortùrile ei inca muuuulti ani de-acu inainte.
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#4

Useril este offline   Lapona Enigel Icon

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 5,827
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationThe woods



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:08 AM

Eu nici cu tortura maica nu m-as [mai] apuca sa le fac de la 0. Ai toate admiratia mea pentru curaj si cutezare dom'ne! Bravo! Se vede ca esti mai tanara ca mine!

Eu voi merge sa cumpar gavoatele, faina de migdale o am...si sper sa il crosetez pentru o maaare zi :blush:

:appl: :appl: :appl:
Signature Seperator image

The tiger and the lion may be more powerful, but the wolf does not perform in the circus ;)

#5

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:25 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 24 January 2012 - 10:06 PM, a spus:

Fraticule da' la ce munci sisifice te-ai pus! Dar lasa ca doamna profa de fizica o merita cu varf si indesat! Sa ii fie de bine si sa se bucure de fie-sa si tortùrile ei inca muuuulti ani de-acu inainte.

Munci sisifice pe naiba! L-am facut intr-o doara. De aia am si gresit, am pus ciocolata neagra, in loc de aia alba. Eram cu hartia in fata, da' cu gandurile aiurea. Si mai veneam si-n sufragerie, sa ma uit la film... ;)
Tin sa-ti zic ca tante profa a ramas paf..... nu-si mai gasea cuvintele. Nemaipomenit, extraordinar.... si cam atat! Intr-un final a reusit sa se reculeaga si sa zica ca am facut un tort foarte bun, ca s-a simtit onorata.... I-a placut la nebunie, ce sa mai discutam! :D
Sar'na pentru urari! Le intoarcem inzecit! :hug:

#6

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:26 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 24 January 2012 - 10:08 PM, a spus:

Eu nici cu tortura maica nu m-as [mai] apuca sa le fac de la 0. Ai toate admiratia mea pentru curaj si cutezare dom'ne! Bravo! Se vede ca esti mai tanara ca mine!

Eu voi merge sa cumpar gavoatele, faina de migdale o am...si sper sa il crosetez pentru o maaare zi :blush:

:appl: :appl: :appl:

Mai tanara cu cat? :huh: Cu 3 zile.... Hai sa fim seriosi. Apai daca asta e tort complicat..... nu stiu ce-o mai fi simplu! :sad3: Cu toate gavoatele si toate cremele racite, mi-a luat vreo 3 ore sa-l fac. Fara misto!!! Si-am tras de timp, in stil barbar! :snorting:

#7

Useril este offline   yoyo Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,178
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 02:18 AM

3 ceasuri, sa fim seriosi .... io cred ca ti-o stat ceasu-n loc..:blink:

#8

Useril este offline   any_annette Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,833
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 03:02 AM

Foarte fain Fox, ti-am mai zis :drool: .
Poate ma incumet si eu odata si-odata.
Bravo :) !

#9

Useril este offline   Ellani Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,345
  • Inregistrat: 22-August 11



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 03:17 AM

Multumesc mult de tot de subiectul nou-nout si mai ales c-ai avut rabdarea sa faci poze pas cu pas! :notworthy: :thumleft:

Eu am hotarat deja,nu conteste cate ore imi ia,indiferent daca gasesc\fac gavotele(sau incerc sa le inlocuiesc cu ceva) il fac neaparat si chiar destul de curand.Nu chiar maine,dar totusi..

#10

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 11:11 AM

Vezi postareayoyo, la 24 January 2012 - 11:18 PM, a spus:

3 ceasuri, sa fim seriosi .... io cred ca ti-o stat ceasu-n loc..:blink:

Nope. L-am facut sambata seara. Adicatelea spre noapte. :D Pe la vreo 9 si ceva m-am apucat si io de munci.... :rolleyes:
Eu am facut totul intercalat. Cat se cocea ceva in cuptor, cremuiam.... si tot asa. In plus, bagam cate 3 tavi deodata la cuptor, ca sa nu ma apuce dimineata cocand clatitele cu pricina. :biggrin:
Tortul asta chiar e simplu de facut, daca ai ingredientele in casa. Simplu si rapid! Iar de gust....... e jale! :hungry:

#11

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 11:12 AM

Vezi postareaany_annette, la 25 January 2012 - 12:02 AM, a spus:

Foarte fain Fox, ti-am mai zis :drool: .
Poate ma incumet si eu odata si-odata.
Bravo :)!

Multumesc, din nou! :notworthy:
Si te-astept la interval, ca asta-i floare la ureche, pe langa bunataturile facute de tine! :thumleft:

#12

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 11:16 AM

Vezi postareaEllani, la 25 January 2012 - 12:17 AM, a spus:

Multumesc mult de tot de subiectul nou-nout si mai ales c-ai avut rabdarea sa faci poze pas cu pas! :notworthy: :thumleft:

Eu am hotarat deja,nu conteste cate ore imi ia,indiferent daca gasesc\fac gavotele(sau incerc sa le inlocuiesc cu ceva) il fac neaparat si chiar destul de curand.Nu chiar maine,dar totusi..

Cu mare placere! Oricum aveam de gand sa vin cu poze, asa ca.... :floare:
In loc de acele clatite crocantoase, poti folosi fulgi de orez (da' nu alte cereale) sau foi de placinta.
Foile le poti prepara astfel: ungi o foaie cu ulei / unt topit, pui alta, o ungi si tot asa, cu vreo 4 foi. Le bagi la cuptor si le lasi sa se maroneasca (dar fara sa se arda). Ideal ar fi sa aiba culoarea alunei. Le scoti si le maruntesti.... :thumleft:

Alexandru, multam frumos pentru idei si sfaturi! :notworthy: :pupic:

#13

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 13,390
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 11:51 AM

Au Fox',m-ai zbart' faattaa!! :blackeye:

Deabea asteptam sa vad cum l-ai facut :105:

Si mie mi se pare migalos ,dar sunt convinsa ca rezultatul a meritat pe deplin efortul :love3:

Bravo Foxulina :appl:

#14

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 11:56 AM

Vezi postareaGeany, la 25 January 2012 - 08:51 AM, a spus:

Au Fox',m-ai zbart' faattaa!! :blackeye:

Deabea asteptam sa vad cum l-ai facut :105:

Si mie mi se pare migalos ,dar sunt convinsa ca rezultatul a meritat pe deplin efortul :love3:

Bravo Foxulina :appl:

Nu pot sa cred!!!!!!!!! Asta nu e tort migalos!!!!! Ala de portocale e migalos, tiramisu e migalos, ciocolata e migaloasa, da' nu asta!
Io cre'ca toata lumea il poate face, in doi timpi si trei miscari, da' va sperie titlul pompos... Sau ingredientu' esential. Altfel nu-mi explic de ce ziceti ca-i asa de greu de facut. :scratch:
Treaba voastra! Nu stiti ce pierdeti! :drool: Io abia astept sa-l fac iar, saptamana viitoare! :hungry: Si nu-s singura.... :toothy9;

#15

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 13,390
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 12:00 PM

Ai duti' fata deaici ! Ai de facut blat,carpili' celea di dantela :toothy6: crema,muss sha' nush ci mai ai peacolo ca deja ma ia cu ametali :wacko:

=)) =))

#16

Useril este offline   Phoenix Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,570
  • Inregistrat: 13-December 10



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 12:30 PM

Foxyy , esti geniala . Arata super bine . Tare l-as face si eu .


Vezi postareaEllani, la 25 January 2012 - 01:17 AM, a spus:

Eu am hotarat deja,nu conteste cate ore imi ia,indiferent daca gasesc\fac gavotele(sau incerc sa le inlocuiesc cu ceva) il fac neaparat si chiar destul de curand.Nu chiar maine,dar totusi..


Daca gasesti gavote , sa imi spui cine e producatorul , precis este si la mine , ca noi nordicii suntem mai cu coarne , nu gasim chiar orice producator pe piata .

#17

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 12:50 PM

Vezi postareaGeany, la 25 January 2012 - 09:00 AM, a spus:

Ai duti' fata deaici ! Ai de facut blat,carpili' celea di dantela :toothy6: crema,muss sha' nush ci mai ai peacolo ca deja ma ia cu ametali :wacko:

=)) =))

Nu ma duc nicaieri! Aici raman. De-i musai, ma leg de garduri, numa' nu ma dau plecata! :toothy9;
Pai s-o luam asa: facutu' compozitie de dantela: 10 minute. Cat au stat la rece am facut altele, asa ca nu contorizam... Coptul lor: vreo 40 de minute. Iar faceam si altele, in timp ce se coceau....
Blatu' - 25 de minute, in total (facut si copt).
Topit cioco si amestecat cu nutella si dantela.... sa fim seriosi.... hai sa zicem 10 minute.
Preparat mousse - cam 20 de minute.
Asamblat - sa zicem 20 de minute.
No, cat da in total???? :scratch: In caz ca n-aveti ustensile electrice, mai bagati inca 10 minute, cat dureaza sa bati albusul manual. Si inca vreo 10 ca sa macini migdalele.
Io cand am zis ca am tras pisica de coada...... nu m-ati crezut!

#18

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,808
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:02 PM

Vezi postareaizuk, la 25 January 2012 - 09:30 AM, a spus:

Foxyy, esti geniala. Arata super bine . Tare l-as face si eu .

Vezi postareaEllani, la 25 January 2012 - 01:17 AM, a spus:

Eu am hotarat deja,nu conteste cate ore imi ia,indiferent daca gasesc\fac gavotele(sau incerc sa le inlocuiesc cu ceva) il fac neaparat si chiar destul de curand.Nu chiar maine,dar totusi..


Daca gasesti gavote , sa imi spui cine e producatorul , precis este si la mine , ca noi nordicii suntem mai cu coarne , nu gasim chiar orice producator pe piata .

Faci fel si fel de minunatii si zici ca te tine asta-n loc....??? Treci la treaba, nu mai cauta scuze! :thumleft: Nu gasesti gavotte?? Ia foi de placinta sau fulgi de orez! :thumleft:

#19

Useril este offline   Alexandru Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,371
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:04 PM

Vezi postareaizuk, la 25 January 2012 - 09:30 AM, a spus:

Foxyy , esti geniala . Arata super bine . Tare l-as face si eu .


Vezi postareaEllani, la 25 January 2012 - 01:17 AM, a spus:

Eu am hotarat deja,nu conteste cate ore imi ia,indiferent daca gasesc\fac gavotele(sau incerc sa le inlocuiesc cu ceva) il fac neaparat si chiar destul de curand.Nu chiar maine,dar totusi..


Daca gasesti gavote , sa imi spui cine e producatorul , precis este si la mine , ca noi nordicii suntem mai cu coarne , nu gasim chiar orice producator pe piata .


Gavottes este marca cea mai cunoscuta de creppes dentelle. Asa de cunoscuta ce lumea le mai zice "gavottes" în loc de "crepes dentelle". Sînt zeci de fabricanti, plus cîteva marci de distributor (carrefour, leader price, etc)


Signature Seperator image

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#20

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,675
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Gateau Royal 25 January 2012 - 01:13 PM

Cum poate sa araaaatttteeee... acum daca fac cum ai facut tu pot sa mananc si eu, da' nu stiu cat va manca populatia. Ei sunt amatori de ciocolata alba si cea cu lapte... da' daca le-o fac cum vor ei numai pot manca eu.
La cat de complicatoasa e treaba, e clar ca daca (e gresit 'daca', mai degraba 'cand') ma voi decide sa-l fac am sa-l fac in asa fel incat sa-l pot papa si eu. Cred ca-l voi hali pe tot eu... si ce rau imi paaarrreeee...
Signature Seperator image

Sorina



  • (8 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajariintretineregradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Mediator Encean Alexandru Detectiv particular