Chiar daca mai e postata reteta aici,tot de mine,postez inca o data,la sugestie,pentru ca sa fie mai usor de gasit.Nu am poze pas cu pas,din pacate,dar raspund cu placere la orice intrebare, in caz ca va decideti sa-l faceti dupa reteta data.
Pentru blat avem nevoie de:
4albusuri,3 linguri zahar,3linguri faina(rase),80gr alune,nuci,migdale,(orice nucifere aveti si va priesc)Albusurile se bat bine de tot impreuna cu zaharul,dupa care se adauga celelalte ingrediente.Se tapeteaza o tava cu diametrul de 26,cu hartie de copt, care se unge foarte bine cu ulei,se rastoarna aluatul din albusuri si se niveleaza.Se coace in jur de 15-20 min in cuptor la 160 grade.Nu trebuie sa fie decat usor bronzat blatul si, evident, sa treaca testul scobitorii.Se rastoarna si se scoate imediat hartia de copt.
Avand in vedere ca ne trebuiesc 3 foi,cantitatea ingredientelor e si ea inmultita la 3.Ca sa aveti foi egale,reusite,dar fara multa bataie de cap,eu recomand sa bateti cate 4 oua,pe care le rasturnati in alt vas si le amestecati cu celelalte ingrediente,dupa care puteti sa bateti celelalte 8 oua pe rand,repetand procedura amestecatului cu ingredientele in celalalt vas.
Crema galbena:
12 galbenusuri,5linguri zahar,350ml lapte,2 linguri amidon(sau faina),200 gr unt(moale,la temperatura camerei),vanilie.
Galbenusurile se pun la foc mic si se adauga vanilia, amidonul si zaharul,iar cand ultimul se topeste,se adauga in fir laptele.Se amesteca mereu pana obtinem o crema de consistenta unui sos mai dens si se lasa sa se raceasca complet,amestecand din cand in cand ca sa nu prinda pojghita.Untul se amesteca putin,apoi se toarna putin cate putin din crema racita si se obtine o crema pufoasa.
Crema alba:
200ml frisca,120gr nuci zdrobite ,150gr zahar.
Inepem cu topirea zaharului pana se face maroniu,dupa care se intinde pe un fund de tava unsa bine cu ulei in prealabil.Se obtine astfel o 'placa'de caramel care se lasa la rece cam 30 min ,dupa care se dezlipeste de tava si se pune intr-o punga,zdrobindu-se in bucatele mai mici.Frisca se bate,dupa care se adauga nucile si cristalele de caramel.
Cele 3 blaturi se ung pe rand cu crema galbena,inclusiv deasupra,iar crema alba o impartim doar pe primele 2 blaturi,deasupra cremei galbene,pentru ca ultimul blat se cere uns cu frisca simpla,pentru aspect si infrumusetata dupa plac.
E un pic de munca,dar nu extraordinar de dificil,insa merita cu siguranta(daca sunteti amatori de nuci),mai ales ca a doua zi devine si mai gustos,asta daca va mai ramane,pentru ca,cu toate ca e satios,tot mai vrei macar o bucatica in plus la prima.Eu am facut foile cu 2 zile inainte(dar nu le-am pus una peste alta),iar galbenusurile le-am pastrat in frigider intr-un borcan cu capac.
Pofta buna,daca va hotarati sa-l faceti.Mie mi-a parut rau c-am ezitat atata timp sa-l fac,dar ma bucur ca nu am ezitat de tot.Pe noi ne-a cucerit definitiv!

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla