Gateau Landais

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gateau Landais altfel spus, cartofi frantuzesti de competitie

Useril este offline   Alexandru Icon

• Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 1,977
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat on Gateau Landais 04 January 2012 - 09:27 PM

Reteta provine din Sud-Vestul Frantei, zona dintre Bordeaux si Biarritz (les Landes)
De fapt este o versiune locala de Gratin Dauphinois

Aveti nevoie de :

Cartofi
Smîntîna lichida
Foie Gras (nu e musai sa fie cel-mai-cel-mai)
sare, piper, nucsoara, usturoi, untura de rata (sau unt)

Luati masura terinei si taiati un gabarit ceva mai mic din carton tzapan.
Ca pentru gratin Dauphinois, frecati peretii terinei cu un catel de usturoi, apoi badijonati cu untura de rata.
Taiati cartofii (curatati, se întelege) felii subtiri ca hîrtia, daca nu vreti sa va apuce pandaliile investiti într-o mandolina sau v-slicer, ce vreti, numa sa taie fin)
Tapetati terina cu un strat de cartofi, asezonati (am ales un piper lung, mai parfumat si mai putin violent si am renuntat în schimb la nucsoara)
Turnati smîntîna lichida, adaugati un strat de foie gras taiat subtire, si da capo pîna umpleti terina pe trei sferturi (terminati cu un strat de cartofi presarat cu aschii de unt sau stropit cu untura de rata)
Dati la cuptor 120°C cam 1h30
Cînd suprafata s-a rumenit frumos, scoateti terina din cuptor, înfasurati bine gabaritul de carton în folie alimentara si apasati la suprafata terinei ca sa tasati continutul si sa eliminati catre suprafata excesul de materie grasa.
Lasati sa se raceasca apoi dati la frigider pîna a doua zi.
Rasturnati terina pe o tava, taiati felii si dati la cuptor 80°C pret de 10-15 minute.
Serviti ca antreu cald sau alaturi de o friptura.

Imagine atasata
Signature Seperator image

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

Useril este offline   stella Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,451
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat on Gateau Landais 05 January 2012 - 12:32 AM

Maestre, eu raman la cel clasic :). foie gras, champagne , nu-s pe gustul meu ...dar nu am doar gusturi proletare ( barabiul etc ) caci de la caviar si un ros bun , nu ma dau inlaturi =))

Useril este offline   uptown girl Icon

• (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,972
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat on Gateau Landais 05 January 2012 - 01:01 AM

Vezi postareaAlexandru, la 04 January 2012 - 06:27 PM, a spus:

Reteta provine din Sud-Vestul Frantei, zona dintre Bordeaux si Biarritz (les Landes)
De fapt este o versiune locala de Gratin Dauphinois

Aveti nevoie de :

Cartofi
Smîntîna lichida
Foie Gras (nu e musai sa fie cel-mai-cel-mai)
sare, piper, nucsoara, usturoi, untura de rata (sau unt)

Luati masura terinei si taiati un gabarit ceva mai mic din carton tzapan.
Ca pentru gratin Dauphinois, frecati peretii terinei cu un catel de usturoi, apoi badijonati cu untura de rata.
Taiati cartofii (curatati, se întelege) felii subtiri ca hîrtia, daca nu vreti sa va apuce pandaliile investiti într-o mandolina sau v-slicer, ce vreti, numa sa taie fin)
Tapetati terina cu un strat de cartofi, asezonati (am ales un piper lung, mai parfumat si mai putin violent si am renuntat în schimb la nucsoara)
Turnati smîntîna lichida, adaugati un strat de foie gras taiat subtire, si da capo pîna umpleti terina pe trei sferturi (terminati cu un strat de cartofi presarat cu aschii de unt sau stropit cu untura de rata)
Dati la cuptor 120°C cam 1h30
Cînd suprafata s-a rumenit frumos, scoateti terina din cuptor, înfasurati bine gabaritul de carton în folie alimentara si apasati la suprafata terinei ca sa tasati continutul si sa eliminati catre suprafata excesul de materie grasa.
Lasati sa se raceasca apoi dati la cuptor pîna a doua zi.
Rasturnati terina pe o tava, taiati felii si dati la cuptor 80°C pret de 10-15 minute.
Serviti ca antreu cald sau alaturi de o friptura.

asta s-a vrut a fi o fraza capcana (sa vezi cine citeste reteta cap-coada :D ) sau ai un cuptor minune cu functiune de frigider ? :71:

Useril este offline   Adriana Icon

• Site Admin
  • Icon
  • Postari: 6,572
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat on Gateau Landais 05 January 2012 - 02:37 AM

La urmatoarea vizita in Franta ma aprovizionez cu unu care nu e cel-mai-cel-mai si o incerca.

• Site Admin
  • Icon
  • LocationParis, France

Postat on Gateau Landais 05 January 2012 - 05:07 AM

Vezi postareauptown girl, la 04 January 2012 - 10:01 PM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 04 January 2012 - 06:27 PM, a spus:

Lasati sa se raceasca apoi dati la cuptor pîna a doua zi.

asta s-a vrut a fi o fraza capcana (sa vezi cine citeste reteta cap-coada :D ) sau ai un cuptor minune cu functiune de frigider ? :71:

Ups! Evident, e vorba de frigider. Unde aveam capul? :fuckme:

• Site Admin
  • Icon
  • LocationParis, France

Postat on Gateau Landais 05 January 2012 - 12:25 PM

Vezi postareastella, la 04 January 2012 - 09:32 PM, a spus:

Maestre, eu raman la cel clasic :). foie gras, champagne , nu-s pe gustul meu ...dar nu am doar gusturi proletare ( barabiul etc ) caci de la caviar si un ros bun , nu ma dau inlaturi =))

Stellina, cu reteta asta s-ar putea sa te împaci mai bine decît cu terina clasica de foie gras.
În schimb, aversiunea ta pentru sampanie este specifica, sau se întinde la toate vinurile cu bule?

Useril este offline   stella Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,451
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat on Gateau Landais 05 January 2012 - 01:25 PM

Vezi postareaAlexandru, la 05 January 2012 - 10:25 AM, a spus:

Vezi postareastella, la 04 January 2012 - 09:32 PM, a spus:

Stellina, cu reteta asta s-ar putea sa te împaci mai bine decît cu terina clasica de foie gras.
În schimb, aversiunea ta pentru sampanie este specifica, sau se întinde la toate vinurile cu bule?

Daca-i musai si sunt invitata , beau de politete, daca sunt cu prieteni care ma stiu, cer un vin rosu...nici dupa cel alb nu ma dau in vant =)),il folosesc ( daca am invitati care vor vin alb...restul il congelez :) pentru bucatareala) mai mult la risotto...eu chiar si la somon afumat sau peste, beau vin rosu :)

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Montaj centrale termice Creare magazin online Calgary Dental Creare site de prezentare Panouri radiante Mattress in Calgary Cadastru Pompe de caldura aer apa