Fiind in cautare de ceva bun pentru sarbatori,am dat peste reteta pe un site rusesc,de pe care sper sa mai vin cu retete in viitor.
Le-am vazut,le-am facut si acum stau la dubii daca sa fac traditionalul cozonac sau chiflele astea,care-s aratoase langa o cana de lapte pentru Mos Craciun(si nu numai
Eu am facut niste schimbari in ele,dar dau si alternative in paranteza.Mi-au iesit cam 25 bucati dintr-o portie.Dar eu am facut doua,incercand si varianta cu alternative,ambele iesind bune de tot.
Pentru aluat avem nevoie de:
250 ml lapte de cocos la temperatura camerei(daca nu aveti,merge si cu lapte obisnuit)
1 ou
5 linguri de unt topit(dar merge si cu ulei)
50 gr zahar
450-550 gr faina( in functie de ce fel de faina aveti,amestecati pe rand astfel ca sa obtineti un aluat moale)
11gr drojdie uscata(adica un pachetel la mine)Aici se face diferenta intre drojdie pentru aluaturi sarate si pentru cele dulci,asa ca e nevoie de cea pentru aluaturi dulci.
Separat pentru unsul\presaratul foilor avem nevoie de
70gr unt topit(semi topit in cazul meu )
100 gr zahar
1 lingura rasa de scortisoara
Reteta initiala de fapt e cu margarina peste tot,dar cum eu am exclus margarina din alimentatia noastra,din motive bine cunoscute,am folosit unt.
Componentele lichide se amesteca impreuna cu zaharul si se adauga la faina amestecata in prealabil cu drojdie.Se amesteca\framanta pana obtinem un aluat elastic,care se lasa la crescut circa 35 min.

Aluatul se imparte in 2 si se intinde nici prea subtire,nici prea gros cu sucitorul, pe o suprafata presarata cu faina.
Se unge apoi foaia cu untul topit si se presara cu zaharul amestecat cu scortisoara in prealabil.
Se ruleaza si se obtin 2 rulouri, si se taie dupa principiul din imagini,dupa care se preseaza cu un betisor subtire,dar nu ascutit fiecare 'triunghi' obtinut.

Se lasa la crescut circa 10 min,dupa care se ung cu ou batut cu un pic de zahar.Se dau la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc si se mai dau cu ou cat sunt fierbinti imediat ce se scot din cuptor.
Si poza de incheiere,ca sa vedeti cat de ademenitoare sunt

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla