Ma gandesc inca de anul trecut sa-i fac piticului meu o casuta de turta dulce, dar am tot amanat si asa a trecut si Craciunul, insa am promis ca anul asta nu o ratez sub nici o forma...Nevrand sa am surprize chiar cu cateva zile inainte de Craciun, am facut azi o repetitie generala. Piticul meu a fost atat de incantat...au meritat din plin cele 5ore de munca si migala.
Ingrediente:
220g unt/margarina la temperatura camerei
200g zahar (de preferinta brun daca aveti) - eu am pus doar 150g de teama sa nu fie prea dulce
230ml sirop caramel *
1 ou mare
1 lingurita sare
1 lingurita ghimbir macinat
2 lingurite scortisoara
1/4 lingurita nucsoara
1/2 lingurita piper alb (pentru o aroma picanta, insa nu il puneti daca nu va place)
1 lingurita bicarbonat
850g faina (mie mi-a intrat vreo 780g ..am folosit faina de la tara si banuiesc ca de aceea mi-a intrat mai putin)
Mai aveti nevoie de Royal Icing si diverse decoratiuni (bombonele colorate, m&m, coloranti alimentari, biscuiti si orice altceva colorat si amuzant).
*Pentru siropul caramel, topim 250g zahar. Cand zaharul are culoarea dorita, stingem cu 100ml apa fierbinte in care am infuzat cateva cuisoare. Lasam sa fiarba la foc mediu cateva minute pana incepe sa le lege, exact ca siropul de delceata. Dam deoparte si lasam la racit.
Spumam bine untul impreuna cu zaharul, apoi adaugam siropul caramel, urmat de ou.

Omogenizam bine si adaugam mirodeniile, impreuna cu bibarbonatul. In acest moment incepem sa punem faina, treptat, cate 100-150g o data. Aluatul obtinut trebuie sa fie vartos si putin lipicios. Ajutandu-va de cate un praf de faina, formati doua discuri de aluat, inveliti-le in folie alimentara si dati la rece cel putin 2 ore, chiar peste noapte.

Dupa cel putin doua ore de stat la rece, aluatul va fi mai maleabil si mai usor de lucrat.
Luam un disc de aluat si intindem o foaie de 4-5 mm grosime intre doua foi de copt, folosind ulei sau faina pentru a nu se lipi. In loc hartie de copt, eu am uns dosul unei tavi mari, de aragaz, cu putin ulei si am intins aluatul direct pe tava. Am decupat formele, am inlaturat surplusul de aluat si am bagat direct la copt. Se coace 20-25min la 180gC. E gata cand, daca apasam usor cu degetul pe suprafata aluatului copt, nu raman urme ori adancituri vizibile. E de preferat sa aveti doua tavi la indemana, astfel incat, cat timp se coace una, o pregatiti pe cealalalta.
Iata toti peretii casutei si acoperisul gata coapte, pregatite de asamblare:

Toate partile casutei fiind coapte, le lasam la racit si pregatim Royal Icing-ul pe care il vom folosi drept "ciment". Avem nevoie de 1 albus de ou la temperatura camerei si 200-250g zahar pudra. Batem albusul de ou spuma si incepem sa adaugam zaharul pudra, treptat, pana obtinem o spuma ferma.
Asamblarea casutei:
Spritam Royal Icing pe laturile peretilor, apoi le lipim intre ele, folosindu-ne de pahare sau alte obiecte ce va sunt la indemana pentru a-i sustine. Dupa ce am pus cei 4 pereti lasam 30min pana la o ora sa se intareasca royal icing-ul, apoi trecem la lipirea acoperisului.

In caz contrar riscam ca intreaga casuta sa se prabuseasca. Punem acoperisul si ne apucam de ornat cu royal icing si bilute colorate, bombonele, biscuiti, zahar pudra. Sa fiu sincera, mie mi-a placut tare mult mai simpla, alba, cu cateva ornamente din icing si cateva bilute colorate pentru piciul meu. Insa voi dati frau liber imaginatiei si ornati cum va place. La final, presaram putin zahar pudra pentru a da impresia de ninsoare si gata.

Si un baietel fericit

Acestea sunt patternurile folosite de mine pentru casuta:

Concluzii: aluatul e taaaaare bun...m-am indragostit de el..Se lucreaza usor si e atat de aromat. Turta dulce nu iese tare sa-ti spargi dintii, insa e suficient de stabila sa sustina o casuta. Piciulului meu i-a placut atat de mult ca a trebuit sa-i dau si hornul casutei sa-l pape..nici n-am apucat sa-l instalez bine ca mi l-a cerut
In mod cert va deveni o traditie de Craciun la noi in casa... e prea mare bucuria piciului ca sa nu pot sacrifica 3-4 ore sa fac bunatatea asta.
In plus, mi s-a parut chiar usor de facut...citisem pe Internet ca trebuie sa ma inarmez cu rabdare si timp berechet, insa cred ca, cu tot cu spalat vase, hranit copil flamand intre timp, framantat, copt, rnat, mi-a luat 5 ore.

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla