Gingerbread House

Salt la continut

• (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gingerbread House pentru pitici si nu numai :)

Useril este offline   Olguta Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 791
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 06 December 2011 - 11:14 PM

Imagine atasata

Ma gandesc inca de anul trecut sa-i fac piticului meu o casuta de turta dulce, dar am tot amanat si asa a trecut si Craciunul, insa am promis ca anul asta nu o ratez sub nici o forma...Nevrand sa am surprize chiar cu cateva zile inainte de Craciun, am facut azi o repetitie generala. Piticul meu a fost atat de incantat...au meritat din plin cele 5ore de munca si migala.

Ingrediente:
220g unt/margarina la temperatura camerei
200g zahar (de preferinta brun daca aveti) - eu am pus doar 150g de teama sa nu fie prea dulce
230ml sirop caramel *
1 ou mare
1 lingurita sare
1 lingurita ghimbir macinat
2 lingurite scortisoara
1/4 lingurita nucsoara
1/2 lingurita piper alb (pentru o aroma picanta, insa nu il puneti daca nu va place)
1 lingurita bicarbonat
850g faina (mie mi-a intrat vreo 780g ..am folosit faina de la tara si banuiesc ca de aceea mi-a intrat mai putin)

Mai aveti nevoie de Royal Icing si diverse decoratiuni (bombonele colorate, m&m, coloranti alimentari, biscuiti si orice altceva colorat si amuzant).

*Pentru siropul caramel, topim 250g zahar. Cand zaharul are culoarea dorita, stingem cu 100ml apa fierbinte in care am infuzat cateva cuisoare. Lasam sa fiarba la foc mediu cateva minute pana incepe sa le lege, exact ca siropul de delceata. Dam deoparte si lasam la racit.

Spumam bine untul impreuna cu zaharul, apoi adaugam siropul caramel, urmat de ou.

Imagine atasata

Omogenizam bine si adaugam mirodeniile, impreuna cu bibarbonatul. In acest moment incepem sa punem faina, treptat, cate 100-150g o data. Aluatul obtinut trebuie sa fie vartos si putin lipicios. Ajutandu-va de cate un praf de faina, formati doua discuri de aluat, inveliti-le in folie alimentara si dati la rece cel putin 2 ore, chiar peste noapte.

Imagine atasata

Dupa cel putin doua ore de stat la rece, aluatul va fi mai maleabil si mai usor de lucrat.

Luam un disc de aluat si intindem o foaie de 4-5 mm grosime intre doua foi de copt, folosind ulei sau faina pentru a nu se lipi. In loc hartie de copt, eu am uns dosul unei tavi mari, de aragaz, cu putin ulei si am intins aluatul direct pe tava. Am decupat formele, am inlaturat surplusul de aluat si am bagat direct la copt. Se coace 20-25min la 180gC. E gata cand, daca apasam usor cu degetul pe suprafata aluatului copt, nu raman urme ori adancituri vizibile. E de preferat sa aveti doua tavi la indemana, astfel incat, cat timp se coace una, o pregatiti pe cealalalta.

Iata toti peretii casutei si acoperisul gata coapte, pregatite de asamblare:

Imagine atasata

Toate partile casutei fiind coapte, le lasam la racit si pregatim Royal Icing-ul pe care il vom folosi drept "ciment". Avem nevoie de 1 albus de ou la temperatura camerei si 200-250g zahar pudra. Batem albusul de ou spuma si incepem sa adaugam zaharul pudra, treptat, pana obtinem o spuma ferma.

Asamblarea casutei:
Spritam Royal Icing pe laturile peretilor, apoi le lipim intre ele, folosindu-ne de pahare sau alte obiecte ce va sunt la indemana pentru a-i sustine. Dupa ce am pus cei 4 pereti lasam 30min pana la o ora sa se intareasca royal icing-ul, apoi trecem la lipirea acoperisului.

Imagine atasata

In caz contrar riscam ca intreaga casuta sa se prabuseasca. Punem acoperisul si ne apucam de ornat cu royal icing si bilute colorate, bombonele, biscuiti, zahar pudra. Sa fiu sincera, mie mi-a placut tare mult mai simpla, alba, cu cateva ornamente din icing si cateva bilute colorate pentru piciul meu. Insa voi dati frau liber imaginatiei si ornati cum va place. La final, presaram putin zahar pudra pentru a da impresia de ninsoare si gata. :)

Imagine atasata

Imagine atasata

Si un baietel fericit :)

Imagine atasata

Acestea sunt patternurile folosite de mine pentru casuta:
Imagine atasata
Imagine atasata
Imagine atasata

Concluzii: aluatul e taaaaare bun...m-am indragostit de el..Se lucreaza usor si e atat de aromat. Turta dulce nu iese tare sa-ti spargi dintii, insa e suficient de stabila sa sustina o casuta. Piciulului meu i-a placut atat de mult ca a trebuit sa-i dau si hornul casutei sa-l pape..nici n-am apucat sa-l instalez bine ca mi l-a cerut :rolleyes: :))

In mod cert va deveni o traditie de Craciun la noi in casa... e prea mare bucuria piciului ca sa nu pot sacrifica 3-4 ore sa fac bunatatea asta.
In plus, mi s-a parut chiar usor de facut...citisem pe Internet ca trebuie sa ma inarmez cu rabdare si timp berechet, insa cred ca, cu tot cu spalat vase, hranit copil flamand intre timp, framantat, copt, rnat, mi-a luat 5 ore. :thumleft:
Signature Seperator image

Imagine postata Imagine postata

Useril este offline   verber Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 741
  • Inregistrat: 09-December 09

Postat on Gingerbread House 06 December 2011 - 11:19 PM

Vezi postareaOlguta, la 06 December 2011 - 09:14 PM, a spus:

Atasament 1bbgt_768x576.jpg

Ma gandesc inca de anul trecut sa-i fac piticului meu o casuta de turta dulce, dar am tot amanat si asa a trecut si Craciunul, insa am promis ca anul asta nu o ratez sub nici o forma...Nevrand sa am surprize chiar cu cateva zile inainte de Craciun, am facut azi o repetitie generala. Piticul meu a fost atat de incantat...au meritat din plin cele 5ore de munca si migala.

Ingrediente:
220g unt/margarina la temperatura camerei
200g zahar (de preferinta brun daca aveti) - eu am pus doar 150g de teama sa nu fie prea dulce
230ml sirop caramel *
1 ou mare
1 lingurita sare
1 lingurita ghimbir macinat
2 lingurite scortisoara
1/4 lingurita nucsoara
1/2 lingurita piper alb (pentru o aroma picanta, insa nu il puneti daca nu va place)
1 lingurita bicarbonat
850g faina (mie mi-a intrat vreo 780g ..am folosit faina de la tara si banuiesc ca de aceea mi-a intrat mai putin)

Mai aveti nevoie de Royal Icing si diverse decoratiuni (bombonele colorate, m&m, coloranti alimentari, biscuiti si orice altceva colorat si amuzant).

*Pentru siropul caramel, topim 250g zahar. Cand zaharul are culoarea dorita, stingem cu 100ml apa fierbinte in care am infuzat cateva cuisoare. Lasam sa fiarba la foc mediu cateva minute pana incepe sa le lege, exact ca siropul de delceata. Dam deoparte si lasam la racit.

Spumam bine untul impreuna cu zaharul, apoi adaugam siropul caramel, urmat de ou.

Atasament 2_768x576.jpg

Omogenizam bine si adaugam mirodeniile, impreuna cu bibarbonatul. In acest moment incepem sa punem faina, treptat, cate 100-150g o data. Aluatul obtinut trebuie sa fie vartos si putin lipicios. Ajutandu-va de cate un praf de faina, formati doua discuri de aluat, inveliti-le in folie alimentara si dati la rece cel putin 2 ore, chiar peste noapte.

Atasament 3_768x576.jpg

Dupa cel putin doua ore de stat la rece, aluatul va fi mai maleabil si mai usor de lucrat.

Luam un disc de aluat si intindem o foaie de 4-5 mm grosime intre doua foi de copt, folosind ulei sau faina pentru a nu se lipi. In loc hartie de copt, eu am uns dosul unei tavi mari, de aragaz, cu putin ulei si am intins aluatul direct pe tava. Am decupat formele, am inlaturat surplusul de aluat si am bagat direct la copt. Se coace 20-25min la 180gC. E gata cand, daca apasam usor cu degetul pe suprafata aluatului copt, nu raman urme ori adancituri vizibile. E de preferat sa aveti doua tavi la indemana, astfel incat, cat timp se coace una, o pregatiti pe cealalalta.

Iata toti peretii casutei si acoperisul gata coapte, pregatite de asamblare:

Atasament 5_768x576.jpg

Toate partile casutei fiind coapte, le lasam la racit si pregatim Royal Icing-ul pe care il vom folosi drept "ciment". Avem nevoie de 1 albus de ou la temperatura camerei si 200-250g zahar pudra. Batem albusul de ou spuma si incepem sa adaugam zaharul pudra, treptat, pana obtinem o spuma ferma.

Asamblarea casutei:
Spritam Royal Icing pe laturile peretilor, apoi le lipim intre ele, folosindu-ne de pahare sau alte obiecte ce va sunt la indemana pentru a-i sustine. Dupa ce am pus cei 4 pereti lasam 30min pana la o ora sa se intareasca royal icing-ul, apoi trecem la lipirea acoperisului.

Atasament 6_768x576.jpg

In caz contrar riscam ca intreaga casuta sa se prabuseasca. Punem acoperisul si ne apucam de ornat cu royal icing si bilute colorate, bombonele, biscuiti, zahar pudra. Sa fiu sincera, mie mi-a placut tare mult mai simpla, alba, cu cateva ornamente din icing si cateva bilute colorate pentru piciul meu. Insa voi dati frau liber imaginatiei si ornati cum va place. La final, presaram putin zahar pudra pentru a da impresia de ninsoare si gata. :)

Atasament 7_566x534.jpg

Atasament 8_768x576.jpg

Si un baietel fericit :)

Atasament 10_768x576.jpg

Acestea sunt patternurile folosite de mine pentru casuta:
Atasament pattern1_391x506.jpg
Atasament pattern2_391x506.jpg
Atasament pattern3_391x506.jpg

Concluzii: aluatul e taaaaare bun...m-am indragostit de el..Se lucreaza usor si e atat de aromat. Turta dulce nu iese tare sa-ti spargi dintii, insa e suficient de stabila sa sustina o casuta. Piciulului meu i-a placut atat de mult ca a trebuit sa-i dau si hornul casutei sa-l pape..nici n-am apucat sa-l instalez bine ca mi l-a cerut :rolleyes: :))

In mod cert va deveni o traditie de Craciun la noi in casa... e prea mare bucuria piciului ca sa nu pot sacrifica 3-4 ore sa fac bunatatea asta.
In plus, mi s-a parut chiar usor de facut...citisem pe Internet ca trebuie sa ma inarmez cu rabdare si timp berechet, insa cred ca, cu tot cu spalat vase, hranit copil flamand intre timp, framantat, copt, rnat, mi-a luat 5 ore. :thumleft:

wow ce maiestrie...bravos!!

Useril este offline   any_annette Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 4,998
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat on Gingerbread House 06 December 2011 - 11:20 PM

Olguta e superba casuta ta :appl: !
Bravo!

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 06 December 2011 - 11:21 PM

Multumesc!! :floare: :floare: :floare:

Useril este offline   Ioana Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,428
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat on Gingerbread House 06 December 2011 - 11:25 PM

si eu as fi fericita daca as fi in locul baietelului tau.Super casuta, felicitari.

"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 06 December 2011 - 11:31 PM

Vezi postareaIoana, la 06 December 2011 - 09:25 PM, a spus:

si eu as fi fericita daca as fi in locul baietelului tau.Super casuta, felicitari.

Mersi, Ioana!! :floare:

Useril este offline   Adriana Icon

• Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 6,570
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 01:15 AM

Foarte foarte frumoasa!

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 01:36 AM

Vezi postareaAdriana, la 06 December 2011 - 11:15 PM, a spus:

Foarte foarte frumoasa!

Multumesc, Adriana!! :floare:
..si e si tare gustoasa... :hungry:

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 05:05 PM

Olguta, siropul caramel se poate inlocui cu melasa?

Acasa la mine

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 05:07 PM

Vezi postareaIoana, la 07 December 2011 - 03:05 PM, a spus:

Reteta zicea melasa (dark), dar nu am vazut asa ceva pe la noi...si am inlocuit cu ceva mai accesibil ::)
Deci da, merge si melasa si banuiesc ca ar merge si miere :)

EditL ma duc sa mai rup o bucatica din acoperis :P

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 05:20 PM

Vezi postareaOlguta, la 07 December 2011 - 02:07 PM, a spus:

Reteta zicea melasa (dark), dar nu am vazut asa ceva pe la noi...si am inlocuit cu ceva mai accesibil ::)

ok atunci, ca am melasa si parca m-as baga si eu la o casuta,desi in momentul de fata mi se pare munca de Sisif

Acasa la mine

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 05:26 PM

Vezi postareaIoana, la 07 December 2011 - 03:20 PM, a spus:

Vezi postareaOlguta, la 07 December 2011 - 02:07 PM, a spus:

ok atunci, ca am melasa si parca m-as baga si eu la o casuta,desi in momentul de fata mi se pare munca de Sisif

Nici eu nu as fi facut-o acum, dar nu vroiam surprize chiar cu cateva zile inainte de Craciun...si a iesit mai bine decat ma asteptam :)..Asa ca, se cere bis in curand.
Plus ca poate fi un cadou excelent pentru copii. :)

Useril este offline   Giorgiana Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,994
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 06:20 PM

Olguta, ce minunatie ai facut tu acolo, eu una nu m-as indura sa o mananc! Si este normal ca prichindelul sa fie fericit, cine nu ar fi, la vederea unei asa casute de turta dulce!

GEORGIA

Useril este offline   moatza Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,334
  • Locationtot aici

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 08:49 PM

poza piticului extaziat in fata casutei e de milioane. cu toate ca nu-i vezi fatzuca ii ghicesti incantarea. mie cel mai mult mi-a placut detaliul cu turturii de la streasina. felicitari!

Useril este offline   stella Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,451
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 09:07 PM

Wow, brava . ce bucurie pe fiul tau...cred ca multi de aici mari si mici ar vrea sa fie pe la voi pe acasa :)

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 10:57 PM

Vezi postareaGiorgiana, la 07 December 2011 - 04:20 PM, a spus:

Olguta, ce minunatie ai facut tu acolo, eu una nu m-as indura sa o mananc! Si este normal ca prichindelul sa fie fericit, cine nu ar fi, la vederea unei asa casute de turta dulce!

Multumesc, Giorgi :) Adevarul e ca nu pre iti vine sa o distrugi, dar e prea buna si parfumata ca sa nu te infrupti din ea :P

Vezi postareamoatza, la 07 December 2011 - 06:49 PM, a spus:

poza piticului extaziat in fata casutei e de milioane. cu toate ca nu-i vezi fatzuca ii ghicesti incantarea. mie cel mai mult mi-a placut detaliul cu turturii de la streasina. felicitari!

Multumesc!! :floare: Am incercat sa-i fac o poza din fata, dar nu statea locului o clipa :D...asa ca tot ce am prins a fost profilul... de incantat a fost la maxim. Prima oara cand a vazut-o mi-a zis "Alata bine, mami. E mumoasa. E pentru vevelite (veverite)?" :scratch: Dupa care mi-am dat seama ca el tocmai vazuse Chip si Dale... :D

Vezi postareastella, la 07 December 2011 - 07:07 PM, a spus:

Wow, brava . ce bucurie pe fiul tau...cred ca multi de aici mari si mici ar vrea sa fie pe la voi pe acasa :)

Multumesc, Stella!! ...pai va asteptam :P.. casuta e pe duca, dar nu-i bai...facem alta :D

Useril este offline   Foxyy Icon

• Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,995
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn sud

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 10:59 PM

Superba casuta! :thumleft: Iar piticul parca asteapta sa-l vada pe Mos' iesind din ea! :)

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationBucuresti

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 11:33 PM

Vezi postareaFoxyy, la 07 December 2011 - 08:59 PM, a spus:

Superba casuta! :thumleft: Iar piticul parca asteapta sa-l vada pe Mos' iesind din ea! :)

Mersi, Fox!! :floare:

Useril este offline   boni Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,774
  • LocationSibiu

Postat on Gingerbread House 07 December 2011 - 11:45 PM

Vezi postareaOlguta, la 06 December 2011 - 09:14 PM, a spus:

Imagine postata
foarte frumoasa ti-a iesit. te admir, si ma bucur pentru piciul tau. se vede cat e de incantat.

eu de vre-o 3 ani imi tot propun sa fac una, noroc ca nu i-am promis Maiei. anul asta nu apuc, poate la anul...
multumesc pentr sabloane, imi vor fi de folos. pare asa de simplu, la prima vedere :)

Userul este online   Eataly Icon

• Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 5,097
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat on Gingerbread House 08 December 2011 - 12:24 PM

Olguta, chiar ma intrebam cine da "start" anul acesta la casute.
Merita tot efortul.Ochisorii curiosi, degetelele care exploreaza si gurita care gusta o sa va rasplateasca pe deplin.
Brava Olguta. :floare:
O fac si eu cu Manu sambata sau duminica.Abia astept. :bounce:

• (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Montaj centrale termice Creare magazin online Calgary Dental Creare site de prezentare Panouri radiante Mattress in Calgary Cadastru Pompe de caldura aer apa