In mare ideea era sa desosez puiul indepartand pieptul si spinarea dar sa las pielea intacta ,aripile si pulpele,sa-l umplu cu sarmalute mici conice ca asa am vazut in poza de pe internet ce m-a inspirat,sa-l cos si sa-l dau la cuptor tot stropit cu vin.
A fost un experiment si pt. mine,nu am cantarit nimik,am vrut doar sa vad ce iese,cine e curios sa dea cu gogu' cautare ''pui umplut cu sarmale'' si sunt o gramada acolo.
Asta e poza de pe net care m-a inspirat pe mine .

Am achizitionat un pui,destul de marisor si frumusel (cred ca a avut cam 1,700-1,800 kg.,asta decongelat si fara cap si gheare)am scos de la congelator oleaca de carne tocata ce pastrasem eu in ideea sa fac un bors de perisoare .
M-am vazut cu puiul pe masa si nu stiam de unde sa-l apuc si ce o sa fac
Nu credeam ca voi reusi cand m-am apucat dar a fost surprinzator de usor...
Asa arata pieptul ...

Si pe spate.

Si puiul doar piele,aripi si pulpe.

Deaici a fost floare la ureche cum s-ar spune,am oparit frunza de vitza ,am calit o ceapa,cu morcov stins cu bulion si am adaugat si orezul spalat si l-am calit pana s-a umflat el un pic (eu asa procedez la sarmalute)dar cine nu doreste cred ca poate opari intai orezul separat sau chiar prefierbe sarmalutele (facute din crud,ceapa,morcov,orez)pt. 30 de min,si apoi sa umple puiul cu ele.
Eu am procedat ca mai sus ,am calit toate ,cand s-a racorit am pus carnea tocata ,condimentat si format sarmalute mici si conice (cam cat o nuca se pune umplutura in sarmaluta ,o lingurita cu cocoasa)mi-au intrat vreo 26 dar surprinzator daca asi mai fi avut ar mai fi intrat,pielea aceea ce nu se mai tine de carne si os e elastica si face de saculet f. incapator,deci intra destule sarmalute mici si conice.

Am indesat puiul cu sarmalute,l-am cusut intre pulpe si am legat pulpele sa nu stea cracanat,la deschizatura de la gat care e micuta am prins pielea cu o scobitoare asa cum ai face cu un ac de siguranta. ,asa arata pe fata.

Si pe dos.

L-am pus in tava cu ulei ,l-am uns cu ulei,l-am condimentat cu condiment pt. pui,piper,boia dulce si iute,maghiran uscat maruntit ,vin,toate de la mine putere...(ca sa nu se inegreasca vf. aripilor si vf. ciocanelelor se invelesc cu folie de aluminiu,la mine lipseste din poza dar asa am procedat)

Si l-am dat la foc potrivit pana s-a rumenit puiul frumos,in acest timp tot il mai stropeam cu sosul din tava ,cu vin,ca ma invarteam pe langa el ca pisica.

Am invitat parintii la masa ,am facut o mamaliguta si am cinstit puiul cum se cuvine,am pus la masa pt. cine dorea la sarmalute si smantana si ardei iute,si ai mei au fost f. incantati au zis ca e delicios,de la grasimea puiului ce se scurge pe sarmale si cum se inabusa ele acolo ies deosebite,f. fragede si gustoase.
Ma gandesc pe viitor sa nu mai scot sira de la pui ci doar pieptul sa aiba puiul mai multa sustinere (ca spatele nu-mi ia mult din spatiu'),din pieptul ce evident ca ramane se poate toca si adauga eventual ciupercute ca si idee si umple sarmalutele ,cine are gasca sau ratusca merge bine cu sarmalute in foi de varza murata adusa pe platou inconjurata de varza calita....Etc.
Cam asta e ideea ,si cam asta fu' experimentul,cum vin sarbatorile poate inspira pe cineva
Dac cineva nu se crede in stare sa-l dezoseze asa, cred ca se poate face o incizie (poate pe spate) scoate pieptul si apoi coase,ma gandesc eu...

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla