Cod in sos alb de vin
Cod alb de aroma!
.

.
Cod alb de aroma!
.

.
Dedic acesta reteta prietenului Ovidiu, care mi-a adus tocmai din Canada myristicul mace(Fleur de muscade, Macis ) "coaja" de nucsoara.
Ingrediente:
trunchi de cod alb 750 g, macrou, merluciu, hering, etc. Peste cu carne alba care cliveaza.
o lingura de untdelemn, unt 25 g
faina, amidon sau si, si. In cantitate egala cu cea a materiei grase
lapte 200 ml
vin alb sec un pahar 100-150 ml
o lingurita de mustar dulce.
un cm, doi de ghimbir ras
suc de lamaie, sau lime + coaja
lime uscata (Loomi, Lumi, Noomi Basra, Omani, Amani) sau lime, lamie, lemon grass
mace (Fleur de muscade, Macis ) "coaja" de nucsoara, sau nucsoara rasa
5-6 boabe de piper alb
sare
.

.

.
Mod de preparare:
Pestele se curata pe dinautru si pe dinafara. Eu nu mi-am pus ochelarii de pipait si am fost nevoit sa fac operatia abia la sfarsit si a mai trebuit sa strecor si sosul.
Se incinge o tigaie, se pune uleiul de masline, apoi se topeste untul. Se incorporeza faina si amidonul se gatesc cu atentie la foc mic, punem mustarul apoi se adauga laptele. Rece - spune Gordon Ramsay - si adaugat cate o treime. Se amesteca energic cu telul. Cum laptele a fost in cantitate mai mica se adauga si vinul. Se reduce focul. Se rade ghimbirul, se pune in sos. Se macina impreuna sarea, piperul, lamaia uscata, si coaja de nucsoara. (voi reveni asupra ei). Se poate rade si coaja de lamaie. Se asezoneaza cu sare, deoarece in sosul acesta va fierbe pestele timp de 12-15 minute. Se gusta sosul si se corecteaza aciditatea cu suc proaspat stors din citrice.
.

.

.
La reteta aceasta am folosit mai putin de un sfert din cantitatea de macis ce se vede in fotografie. Un varf de ... cutitas

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla