Ciorba de fasole verde ca in Muntii Cibinului

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ciorba de fasole verde ca in Muntii Cibinului Un deliciu de vara

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,992
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat on Ciorba de fasole verde ca in Muntii Cibinului 18 June 2011 - 01:26 PM

Ciorba de fasole verde ca in Muntii Cibinului

.
Fa-soooo-leeee mi-oooooo ♪ ♫ ♩ ♬
.
Imagine atasata
.

Ingrediente:
ca la o jumatate de kg(+) de fasole verde (galbena :) ma rog, pastai fragede) spalata, circumcisa de ambele capete =)) si si rupta tot la 3 cm,
cateva creste de costita afumata (merge foarte bine si slana),
o ceapa tocata,
un ardei gras taiat cubulete dupa descotorisire,
trei morcovi tineri curatati si taiati rondele,
o felie subtire (5 mm) de telina taiata cubulete mici,
trei, patru rosii,
o maturica buna de cimbru cu floarea uscata (cam jumatate de legatura), o frunza de telina,
o lingura de otet sau dupa socotinta (bors pentru iubitorii genului)
sare, piper,
smantana dulce sau fermentata.

Modus operandi:
Se pun pe foc doi litri de apa. (" ... isi face vara sanie" prevazatorul )
In oala cu fund gros incinsa se rumenesc la foc mic crestele de costita pana devin crispy. Se scot pe farfurie si se inlocuiesc cu ceapa tocata, un praf de sare si se inabusa cu capacul pus. Urmeaza ardeiul. Il supunem la acelasi tratament, apoi morcovii si telina. Cand socotim ca s-au inmuiat rasturnam fasolea si cei 2 litri de apa pe care am pus-o la clocotit din vreme. Intoarcem si costita jumarita in oala.
Facem bouquet garni din cimbrul uscat si o frunza de telina si macinam la fata locului piper verde. Eu il prefer celui negru caci se "dizolva" si nu-l gasim pe fundul farfuriei. Punem capacul reducem focul si ne vedem de alte treburi cam 40 de minute. Apoi spalam bine rosiile si le aruncam intregi in oala. Le pescuim dupa un minut, le curatam de pielita, scoatem cotorul si le taiem in petale, ori mai mici pe o farfurie de plastic sa nu se piarda sucul. Le adaugam la fiertura si mai lasam sa clocoteasca domol un sfert de ora. Acrim cu otet de vin de incredere (sau bors dar al meu e inca crud) asteptam inca un minut, gustam de sare, stingem focul si pescuim de ata maturicea aromata cu accentul predominant pe cimbru.
Se poate drege cu galbenus de ou si smantana, sau punem smantana doar in farfurie. La servit mai putem presara cu cimbru verde sau alta verdeata tocata pe care o avem la suflet.
.
Imagine atasata
.

Si mai e nevoie de doua focuri: :violent5:
In stanga - un ciot de ardei oţărât.
In dreapta - o tuica imbatranita in butoi de dud.

Tocmai am consultat reteta lui Radu Anton Roman.
El spune ca la nord de Muntii Cibinului s-ar pune si patratele de omleta ca in zama de salata.
Eu n-am pomenit :scratch: si am facut-o cum am mancat-o in ambele familii, iar azi, cum se lasa postul in doua zile am pus si 300 de grame de muschi slab de porc taiat cuburi si rumenit inainte de sotarea cepii.

Sa aveti pofta!
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Useril este offline   yoyo Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 836
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat on Ciorba de fasole verde ca in Muntii Cibinului 22 June 2011 - 06:58 PM

O bere rece pentru tine :occasion14: (si pt mine un det :)) ca nu sunt tare rezsitenta la bauturi).

Cam asa o fac si eu ...insa cu mai putine ingrediente. Si anume: fasole, smantana, ingrosala, usturoi, si eventual o lingurita de pasta de ardei.

O sa incerc varianta. Cu siguranta sotului ii va placea tare mult nu de alta dar toate retetele postate de tine i-au palcut tare mult. Favorita lui e Ciorba de burta falsa (cu pleurotus).

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Montaj centrale termice Creare magazin online Calgary Dental Creare site de prezentare Panouri radiante Mattress in Calgary Cadastru Pompe de caldura aer apa