Budinca de caramel
Postat on Budinca de caramel 13 September 2011 - 08:31 PM
Fetelor, ma bucur ca v-a placut! Eu o s-o fac la weekend în amestec cu ciocolata... si o s-o numesc praliné
Postat on Budinca de caramel 21 September 2011 - 08:52 PM
Budinca Praliné
O budinca care îndulceste si dezmiarda sufletul! O adevarta pralina! De aceea am numit-o asa. Acum ca am doua dulcegarese ciocolatoase, pe Denise si mama, le rasfat pe amîndoua. Mama a fost foarte încîntata, ca se poate face o budinca asa buna, fara stabilizatori si alte elemente din sistemul periodic. Pralina asta este o continuare a budincii de caramel.

Ingrediente:
- 500 ml lapte (3,8 %)
- 50 g ciocolata amaruie (75% cacao)
- 80-100 g zahar
- 30 g amidon
- 1-2 linguri Disaronno Amaretto (optional)
Se caramelizeaza zaharul. Atentie, daca îl caramelizati prea mult, devine usor amarui. Asta nu este neaparat o problema pentru cei care o prefera asa. Budinca. Mie de exemplu îmi place, dar fetelor le-am facut un caramel auriu, perfect. Se opreste 2-3 linguri de lapte, iar restul se toarna peste zaharul ars. Dupa ce caramelul s-a dizolvat în lapte, se amesteca amidonul cu laptele pus deoparte si se toarna în laptele caramelizat. Se lasa sa traga un clocot, pîna se îngroasa. Se adauga ciocolata si se amesteca bine, pîna se omogenizeaza complet. Apoi se adauga amaretto si ciocolata rupta bucati, si se toarna în cupe, forme, paharele... Se lasa la racorit, apoi se serveste cu maaaare pofta!

Are o textura fina si delicata, totusi este stabila. Se poate turna si în forme,
care se pot rasturna pe farfurii, apoi servi pe oglinda de fructe sau sos de ciocolata, cocos...

Pofta buna!

Postat on Budinca de caramel 14 October 2011 - 12:21 AM
In seara asta, dupa ce-am halit, se trezeste jupanu' ca vrea ceva dulce. Neavand nica prin frigider / casa, am zis ca n-ar strica sa-i fac rapid ceva dulce. Am deschis la Retete de dulciuri si-am bagat un ochi pe-o reteta (care s-a dovedit a fi asta:). Asa ca.... am trecut la treaba si, tocmai ce-am facut (si servit jupanu') cu prima budinca. Ma refer la prima reteta, nu prima budinca din viata! 
Bunaaaaaaa!
Rapida si usor de facut! Am scapat si niste esenta de rum (nu de rom de la metrou, cum m-a intrebat jupanu', sa fie sigur) si a iesit de belea!
Ca observatii:
- facand si alta data creme (pentru prajituri) cu zahar caramelizat si cu lapte, am infierbantat intai laptele (pana s-a ridicat spuma) si cand s-a topit zaharul, am inceput sa pun putin cate putin. Face spume, se ridica, dar, fiind putin lapte, nu sare pana-n tavan si nici nu da pe-alaturi din oala.
- am folosit o olicica antiaderenta (ca n-am alta cratita mica) si zaharul s-a lichefiat. Nu l-am dat deoparte, sa se raceasca, am pus laptele imediat ce mi-a convenit culoarea.
Rezultaul final? Yumiiiiii!!! Bun, bun!
Saru' mana pentru masa!
Bunaaaaaaa!
Ca observatii:
- facand si alta data creme (pentru prajituri) cu zahar caramelizat si cu lapte, am infierbantat intai laptele (pana s-a ridicat spuma) si cand s-a topit zaharul, am inceput sa pun putin cate putin. Face spume, se ridica, dar, fiind putin lapte, nu sare pana-n tavan si nici nu da pe-alaturi din oala.
- am folosit o olicica antiaderenta (ca n-am alta cratita mica) si zaharul s-a lichefiat. Nu l-am dat deoparte, sa se raceasca, am pus laptele imediat ce mi-a convenit culoarea.
Rezultaul final? Yumiiiiii!!! Bun, bun!
Saru' mana pentru masa!
Postat on Budinca de caramel 14 October 2011 - 08:44 PM
sorinadaniela, la 14 October 2011 - 06:18 PM, a spus:
Bre, mie imi plac amandoua si as vrea sa pap si eu... cine-mi spune si mie cu ce as putea inlocui amidonul? Va rog frumos sa gasiti un inlocuitor ca vreau si eu sa pap asa bunataturi.
Da' de ce e musai sa-l inlocuiesti? Pur si simplu nu-l mai pui si lasi toata afacerea mai mult la fiert. Eventual, pui in forme si dai la congelator....
Postat on Budinca de caramel 15 October 2011 - 11:25 AM
Amidonul are rol de adensant... asa ca ceva m-am gandit ca ar trebui in locul lui.
Ce am gasit pana acum ar fi agar-agar si faina din seminte de roscova. Faina o am deja in casa, dar nu am folosit-o niciodata. Agar-ul il pot cumpara, dar imi puteti spune si mie care e proportia se schimb intre amidon si agar?
Adica la 25-30g de amidon cam cat agar trebuie sa folosesc? Precizez ca nu am folosit niciodata agar-ul. Multumesc!
Ce am gasit pana acum ar fi agar-agar si faina din seminte de roscova. Faina o am deja in casa, dar nu am folosit-o niciodata. Agar-ul il pot cumpara, dar imi puteti spune si mie care e proportia se schimb intre amidon si agar?
Adica la 25-30g de amidon cam cat agar trebuie sa folosesc? Precizez ca nu am folosit niciodata agar-ul. Multumesc!

Sorina

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla