Video cu reteta pas cu pas:
Am gasit si eu ceva in franceza (canadiana)
.
Doua lucruri interesante legate de pasteis de nata: numele care s-ar traduce in romana ca foietaj cu frisca (chit ca n-au strop de frisca) si faptul ca se zice ca au un secret.
Cu cat mai crocanta coca cu atat mai bine. Dealtfel in videoul in franceza nenea arata la un moment dat cum coca pastelului stransa intre degete face "crack". Ei bine secretul acesta poate nu-l stie toata lumea, insa el consta in temperatura de coacere. Facute in cuptorul de acasa nu ies niciodata asa de bune ca si cele de patiserie fiindca aragazele din casa au temperatura maxima de 250ºC, pe cand cele de cofetarie-patiserie ating temperaturi mai mari. Deci marele secret consta in crocantimea cocii
Intre timp am studiat si un blog al unui bucatar brazilian foarte titrat care da un sfat celor ce doresc sa faca acest dulce in casa. Sa dea cuptorul la maxim si sa telefoneze la cea mai buna prietena/prieten sa stea la barfa, ori sa faca o baie relaxanta timp de 30 de minute si sa uite de cuptor. De abia dupa ce a stat 30 de minute la incins se pune repejor tava cu pasteis la facut. Nu e voie sa se deschida usa in timp ce se coc.
Acum reteta preluata din primul video:
Pentru 24 de pasteis (e nevoie de 24 de forme neaparat metalice)
600 g - puff pastry/mille feuille/foietaj frantuzesc (nu-mi amintesc cum ii zice in romana
500 ml lapte
500 g zahar
60 g faina
7 galbenusuri
250 ml apa
1 bucata de coaja de lamaie
1 batz de scortisoara
scortisoara pudra si zahar praf pentru decorat la servire
Coca odata rasucita se taie de cca 1,5 cm grosime (mai subtiri daca-i forma mai mititica). Formele trebuie sa fie unse din belsug cu margarina. Nu se umplu cu maglavaisul lichid chiar pana sus ca la fierbere risca sa iasa din forma. Se coc timp de 17 minute la foc maxim, 250ºC, fara sa se deschida cuptorul.
Se servesc calde ori reci, pudrate pe margine cu zahar pudra si peste tot cu scortisoara (scortisoara taie cu gustul de ou).
Pofta buna!

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla