Rosh HaShana

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Rosh HaShana

Useril este offline   redivivus Icon

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 11 September 2010 - 06:54 PM

Sa va spun drept, am cam ezitat sa deschid acest nou topic, pentru ca nu consider ca ce am facut eu e chiar arta culinara, ca altfel nu as fi asa invidioasa pe Maya, de exemplu ( :notworthy: ). Dar daca nu am gasit in alta parte unde sa-l pun...

Deci este vorba despre Anul Nou evreiesc, adica Rosh HaShana

Am avut foarte multi invitati si nu toate au iesit chiar cum trebuie, ca nu am avut niciun ajutor, decat pe sotul meu, insa atmosfera a facut toate paralele si musafirii nostri s-au declarat foarte multumiti, asa ca restul nu mai conteaza.

Am avut aperitive diverse si nu la toate am apucat sa facem poze. Adica sotul meu ar fi trebuit, ca eu eram peste masura de ocupata. Numai ca el a mai uitat din cand in cand si ce nu e pozat, nu am mai avut cum sa mai repar greseala, ca ...s-au topit!

Pentru inceput am avut ceea ce sotul meu a denumit "trio somon" - adica mici tartine cu icre rosii, un rulou de clatita cu somon fume si un "corn al abundentei" :) - un mic cosulet din somon fume, umplut cu branza cremoasa de capra si icre rosii

Imagine atasata

Imagine atasata

Am mai avut salata de telina, morcov, mar si maioneza, apoi limba rasol, cu sos remoulade facut de mine. Pentru astea nu am poze, dar macar reteta pentru sosul remoulade pot sa o pun, daca intereseaza pe cineva.

Ca aperitiv cald am avut doar vol-au-vent cu umplutura de ciuperci, sunca si emmental

O poza din timpul "fabricatiei"

Imagine atasata

si una dupa copt

Imagine atasata

Pentru felul principal am facut o friptura de ceafa de porc la cuptor, cu cartofi copti, cu ulei de masline si rozmarin, insa Dan nu a facut nicio poza si evident ca nu a ramas firimitura, ca sa pot poza...
Insa pot sa va spun ca am preparat-o in felul urmator: carnea a fost unsa DIN BELSUG cu sos Dijonnaise( un fel de mustar de Dijon cu maioneza), inchisa ermetic intr-o folie de aluminiu si lasata la cuptor la foc potrivit timp de doua ore, dupa care am desfacut folia si am mai lasat-o cam jumatate de ora ssa se rumeneasca.
Timpul acesta lung de preparare se datoreaza faptului ca era o bucata de aproape 3 kilograme, de la un porc ce probabil a fost tatal tuturor porcilor, ca altfel nu pot sa-mi imaginez cum a putut sa ajunga sa aiba asa o ceafa de groasa!

Pentru ca rudele soacrei mele sunt toti plecati din Romania si cu nostalgia perpetua pentru tot ce e romanesc, dupa friptura am avut nelipsitele sarmale, acompaniate de o mamaliguta aurie.
Si tot nu am poze :(, dar toata lumea stie cum sunt sarmalele!

Ale mele au fost putin mai speciale, ca le-am facut in trei feluri de frunze:
= de varza murata, aduse de la mama, din Romania, ca aici varza e cu frunze foarte groase, nu se pot face sarmale cu ea
- de vita de vie, cumparate gata conservate(dar nu mi-au placut...)
- si de mangold, care e ceva intre salata si frunza de sfecla rosie, foarte bune la gust si mari de tot

Au fost puse in straturi succesive, cu sunculita intre ele, facute la cuptor, la foc mic, cateva ore, pana au ajuns la faza ca se topeau in gura.

La sfarsit am facut terina de fructe a lui Foxxy, pe care m-am chinuit sa o postez si cat nu am avut acces la forum si cat am fost aproape sa dau in apoplexie cand am vazut ce a realizat Maya. Femeie draga, cum Dumnezeu esti asa de talentata???? Iar pozele tale pe cuvant ca ma omoara!

Na si pozele mele, evident ca fara niciun chichirez, plus ca realizarea nu e de nivelul Mayei, dar....asta e!

Imagine atasata

Scrie "un an bun" :)

si uite si o felie

Imagine atasata

Gata, asta a fost tot, plus cafea.

Am uitat sa va spun ca masa de Rosh HaShana incepe cu felii de mar innotand in miere de albine, ca anul ce incepe sa fie bun si dulce, ceea ce exact asta va doresc si voua, tuturor celor de pe acest forum!

Useril este offline   stella Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,441
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat on Rosh HaShana 11 September 2010 - 09:51 PM

La multi ani, si bravo pentru pregatiri.

Useril este offline   Maya Icon

• Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 7,294
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat on Rosh HaShana 12 September 2010 - 12:19 AM

Ma faci sa ma rosesc,si sa cred ca am un fan! :floare:
Ai facut o gramada de bunatati,si totul arata excelent!

Vreau reteta sosului de remoulade.Cînd o pui,da un semn/MP sa nu-mi scape,ca eu sînt în renovari.
Multumesc de pe acum.
Îmi place mult ideea cu feliile de mar scaldate în miere!Cum eu nu le am cu deserturile dupa mîncare,ci îmi place dulcele înainte...aceste mere 'notatoare vor fi deschiderea din meniul de Revelion! :)

Va doresc un an bun!

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 12 September 2010 - 01:28 AM

Vezi postareaMaya, la 11 September 2010 - 11:19 PM, a spus:

Ma faci sa ma rosesc,si sa cred ca am un fan! :floare:
Ai facut o gramada de bunatati,si totul arata excelent!

Pai se vede ca nu ai citit pana la capat ce am scris eu la "salutare lume" pe off topic......

Maine o sa scriu ce si cum despre sosul remoulade, ca acum e prea tarziu, am intrat doar sa trag putin cu ochiul, de noapte buna

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 12 September 2010 - 01:29 AM

Multumesc, Stella, multumesc Maya

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,992
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat on Rosh HaShana 12 September 2010 - 11:32 AM

Vezi postareaMaya, la 11 September 2010 - 11:19 PM, a spus:

Vreau reteta sosului de remoulade.Cînd o pui,da un semn/MP sa nu-mi scape,ca eu sînt în renovari.
Multumesc de pe acum.

Felicitari pentru meniul deosebit. Nu ai de ce sa fii modesta.

@ Maya:
Remoulade
Eu m-am bazat initial pe cele citite pe net si apoi am adaptat reteta dupa gustul meu si pliez in functie de verdeturile pe care le am disponibile in sezonul respectiv.

Maioneza cu mustar 250 ml, un sau doi catei de usturoi pisat ca la aioli, o lingura de capere tocate, o lingura de castraveti murati tocati foarte marunt si scursi bine, o lingurita de hrean, verdeturi - patrunjel, ceapa verde sau ceapa ciorii, tarhon (proaspat sau in otet) Primavara cand e sezonul pun neaparat si hasmatuchi (kervel). De la mine putere, cantitatea de maioneza o reduc la jumatate si inlocuiesc restul cu smantana proaspata.
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 12 September 2010 - 08:35 PM

Multumesc, maestre
(sau sef?) :)

Maya, reteta mea e putin diferita de a maestrului.

Sosul meu e compus din maioneza facuta de mine dintr-un galbenus de ou, crud, o lingurita generoasa de mustar(eu pun mustar picant)si ulei, corespunzator. Suc de lamaie pe gustul meu, sare, piper si smantana sau iaurt mai dens si mai gras, desi... Maioneza devine astfel aerata si mai fluida, si nici uleiul nu mai e asa...apasator.
Adaug un ou fiert tare, taiat bucati mici, castraveti murati carora li s-au scos semintele si au fost taiati tot marunt, precum si patrunjel tocat fin. ATAT.
E reteta oarecum clasica de sos remoulade, dar e drept ca, functie de gusturi, se poate imbogati cu ce-ti place.
Eu prefer sa fie mai simpla, ca sa distingi gusturile, precum si datorita faptului ca eu cred ca prea binele e dusmanul binelui - parafraza :)

Userul este online   zerda Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,254
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat on Rosh HaShana 13 September 2010 - 02:02 PM

Felicitari pentru meniu si imi plac pozele facute, unde sa ma uit dupa merele inotatoare??

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 13 September 2010 - 03:48 PM

Vezi postareazerda, la 13 September 2010 - 12:02 PM, a spus:

Felicitari pentru meniu si imi plac pozele facute, unde sa ma uit dupa merele inotatoare??

:))
nu este poza
dar e simplu: tai un mar frumos in felii, le aranjezi cu dichis pe o farfurie, torni miere deasupra si fiecare mesean se serveste de acolo
punct :)

Userul este online   zerda Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,254
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat on Rosh HaShana 13 September 2010 - 05:24 PM

Imi place ideea, cred ca o sa incerc si eu, cred se potrivesc gusturile!! :-*

Useril este offline   laura_lala Icon

• Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,066
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat on Rosh HaShana 14 September 2010 - 01:36 AM

Un an bun si prosper va doresc! :floare: Foarte frumoase pregatirile, mi-ai facut pofta de limba cu sos remoulade cu hrean. Si eu va trebui sa fac o masa mai festiva peste 2 saptamani ca pleaca nepotul la universitate in alt oras si as dori sa prepar chestii mai deosebite.

Mi-a sarit in ochi faptul ca ai pregatit ceafa de porc. Voi mancati carne de porc? La evenimente din acestea gatiti kosher?

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 14 September 2010 - 04:32 PM

Vezi postarealaura_lala, la 13 September 2010 - 11:36 PM, a spus:

Mi-a sarit in ochi faptul ca ai pregatit ceafa de porc. Voi mancati carne de porc? La evenimente din acestea gatiti kosher?

Nu, nu gatim kosher . Eu sunt crestina si sotul si soacra mea sunt indiferenti :))Iar ceilalti, la fel.
Exista doar doi veri care au trecut, ciudat, tocmai la ultra-ortodocsi! Insa ei oricum nu se ating de nimic in afara lumii lor, adevaratii religiosi chiar si in calatoriile internationale nu mananca decat ceea ce sunt absolut 100% siguri ca e kosher. Treaba grea :)
Raspunsul strict la intrebarea ta este: cei mai multi evrei nu mananca porc si nici nu amesteca lactatele cu carnea, sunt reguli stricte, deci gatesc si mananca kosher tot timpul, nu doar la sarbatori.

Useril este offline   boni Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,774
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat on Rosh HaShana 14 September 2010 - 04:49 PM

Un an bun sa aveti!!!

felicitari pentru intreg meniul. pe mine ma incanta cel mai tare aperitivele :)

Useril este offline   kira Icon

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 08-March 10

Postat on Rosh HaShana 15 September 2010 - 12:53 AM

La multi ani si felicitari pentru meniu!

Clatitele sunt ca cele pentru retete dulci sau e o alta reteta?

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 15 September 2010 - 09:04 AM

Vezi postareakira, la 14 September 2010 - 10:53 PM, a spus:

La multi ani si felicitari pentru meniu!

Clatitele sunt ca cele pentru retete dulci sau e o alta reteta?

Multumesc

Clatitele sunt obisnuite.

• Bucatar
  • PipPipPip
  • LocationIsrael

Postat on Rosh HaShana 15 September 2010 - 09:05 AM

Vezi postareaboni, la 14 September 2010 - 02:49 PM, a spus:

Un an bun sa aveti!!!

felicitari pentru intreg meniul. pe mine ma incanta cel mai tare aperitivele :)

Multumesc :)

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Montaj centrale termice Creare magazin online Calgary Dental Creare site de prezentare Panouri radiante Mattress in Calgary Cadastru Pompe de caldura aer apa