Ciorba de cartofi

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ciorba de cartofi

#1

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 27 August 2010 - 11:31 AM

Am chef sa-mi fac o ciorba de cartofi dar lejera, de vara deci fara carne, cine imi da idei? Mersi :)

#2

Useril este offline   FlorentinaG Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 46
  • Inregistrat: 07-July 10
  • LocationBucuresti



Postat on Ciorba de cartofi 27 August 2010 - 01:12 PM

Vezi postareaAdriana, la 27 August 2010 - 10:31 AM, a spus:

Am chef sa-mi fac o ciorba de cartofi dar lejera, de vara deci fara carne, cine imi da idei? Mersi :)


Varianta 1
Cartofi taiati cubulete, un morcov taiat cubulete mici, o ceapa taiata fin, bulion, apa si bors.
Calesti in putin ulei ceapa, apoi morcovul si cartoful, adaugi apa cata vrei si lasi sa fiarba la foc mic. Cand legumele sunt fierte pui o lingura de bulion sau o canuta de suc de rosii, borsul, sare si piper dupa gust. Lasi sa mai dea 2 clocote, adaugi leustean proaspat si stingi focul.

Varianta 2
Cartofi taiati cubulete, un morcov taiat cubulete mici, o ceapa taiata fin, bulion, apa si otet aromat cu tarhon.
Acelasi procedeu de mai sus, doar ca la sfarsit o acresti cu otet de tarhon, pui frunze proaspete de tarhon si stingi focul.
Pofta buna.

#3

Useril este offline   boni Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,840
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu



Postat on Ciorba de cartofi 27 August 2010 - 01:21 PM

Vezi postareaFlorentinaG, la 27 August 2010 - 12:12 PM, a spus:

Varianta 2
Cartofi taiati cubulete, un morcov taiat cubulete mici, o ceapa taiata fin, bulion, apa si otet aromat cu tarhon.
...


si eu stiu ciorba de cartofi in varianta cu tarhon, dar alba nu rosie. adica nu se pune bulion dar in schimb se pune smantana la sfarsit. sau mai poti sa ii faci o "dresatura" din faina cu lapte, dar atunci nu mai e asa lejera. iar daca nu ai tarhon proaspat folosesti din cel in otet.

#4

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 27 August 2010 - 01:27 PM

Vezi postareaFlorentinaG, la 27 August 2010 - 11:12 AM, a spus:

Varianta 1
Cartofi taiati cubulete, un morcov taiat cubulete mici, o ceapa taiata fin, bulion, apa si bors.
Calesti in putin ulei ceapa, apoi morcovul si cartoful, adaugi apa cata vrei si lasi sa fiarba la foc mic. Cand legumele sunt fierte pui o lingura de bulion sau o canuta de suc de rosii, borsul, sare si piper dupa gust. Lasi sa mai dea 2 clocote, adaugi leustean proaspat si stingi focul.

Mersi, folosesc rosii proaspete curatate de seminte si dezpielitate. Bors n-am deci sar peste el, iar leusteanul s-a uscat dar am patrunjel girla :)

Vezi postareaFlorentinaG, la 27 August 2010 - 11:12 AM, a spus:

Varianta 2
Cartofi taiati cubulete, un morcov taiat cubulete mici, o ceapa taiata fin, bulion, apa si otet aromat cu tarhon.
Acelasi procedeu de mai sus, doar ca la sfarsit o acresti cu otet de tarhon, pui frunze proaspete de tarhon si stingi focul.
Pofta buna.

N-am tarhon si n-am acrit niciodata cu otet.

Cred ca o prefer pe prima, mersi frumos :-*

Vezi postareaboni, la 27 August 2010 - 11:21 AM, a spus:

si eu stiu ciorba de cartofi in varianta cu tarhon, dar alba nu rosie. adica nu se pune bulion dar in schimb se pune smantana la sfarsit. sau mai poti sa ii faci o "dresatura" din faina cu lapte, dar atunci nu mai e asa lejera. iar daca nu ai tarhon proaspat folosesti din cel in otet.

O sa am smintina buna de pus in ea dar tarhon n-am de nici unul.

#5

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Ciorba de cartofi 27 August 2010 - 05:53 PM

Conexiunea ( a se citi Mammaroatta :D ) face des zama de cartofi. I spune "zama de schimbare" Ea stie de ce.
Varianta "heavy" e cu creste de slanina afumata jumerite si zarzavatul calit in grasimea rezultata. De acrit acreste doar la sfarsit. Ea - cu otet, eu cu bors. La ciorba de cartofi pune invariabil dafin, dar suntem mari fani si de tarhon. Drege cu galbenus de ou frecat cu smantana, la cinci minute dupa ce a stins focul.
Varianta evalvioasa, cea de post, exclude afumatura si o drege cu faina dezlegata in apa si lasa inca doaua clocote.
Ceapa nu o caleste niciodata ci o pune intreaga. Dumneaei e de parerea ca ceapa calita derapeaza ciorba inspre tocana.
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6

Useril este offline   yoyo Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,088
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 12:23 AM

Reteta folosita de mine e foarte "diat" - nearomata si anume:

Cortofii taiati cubulete pusi la fiert in apa cu sare. Cand incep sa fie cam jumate fierti atunci adaug o ceapa taiata solzisori si o adaug la supa. Separat amestec faina cu ulei ca de rantas insa rece..nu il pun pe foc si il desfac (il fac mai lichid) cu apa de la supa de cartofi si adaug peste supa si apoi dupa ce in clocot adaug smantana si apoi cand am stins focul adaug otet cam 1 lg .

#7

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 12:52 AM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 27 August 2010 - 03:53 PM, a spus:

Conexiunea ( a se citi Mammaroatta :D ) face des zama de cartofi. I spune "zama de schimbare" Ea stie de ce.
Varianta "heavy" e cu creste de slanina afumata jumerite si zarzavatul calit in grasimea rezultata. De acrit acreste doar la sfarsit. Ea - cu otet, eu cu bors. La ciorba de cartofi pune invariabil dafin, dar suntem mari fani si de tarhon. Drege cu galbenus de ou frecat cu smantana, la cinci minute dupa ce a stins focul.
Varianta evalvioasa, cea de post, exclude afumatura si o drege cu faina dezlegata in apa si lasa inca doaua clocote.
Ceapa nu o caleste niciodata ci o pune intreaga. Dumneaei e de parerea ca ceapa calita derapeaza ciorba inspre tocana.

As ramina la varianta evlavioasa casatorind-o cu o parte din cea heavy :rolleyes: matrimonio misto
Adica n-as pune afumatura dar ma atrage sa o dreg cu galbenusul cu smintina.
N-am acrit niciodata cu otet si nici n-am mincat borsuri acrite cu otet, mi se pare un mod ciudat pentru ca am fost mereu obisnuita sa vad borsuri acrite cu bors. Prima data cind am auzit de acrit cu otet a fost de la un prieten italian care mi-a povestit de borsul pe care il mincase in Delta acrit cu otet.
Deci la ciorba voastra dresul cu galbenusul se face dupa acritul cu bors sau otet, nu? Eu as sari peste faza asta, chiar de aceea am intitulat ciorba topicul, ca neavind bors nu pot sa o acresc si sa o numesc bors de cartofi.
Si atunci ceapa intreaga o foloseste numai pentru gust, nu o mai maninca, nu?
Sper sa nu ma fi ametit de una singura printre termeni :rolleyes:

#8

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 12:54 AM

Vezi postareayoyo, la 27 August 2010 - 10:23 PM, a spus:

Reteta folosita de mine e foarte "diat" - nearomata si anume:

Cortofii taiati cubulete pusi la fiert in apa cu sare. Cand incep sa fie cam jumate fierti atunci adaug o ceapa taiata solzisori si o adaug la supa. Separat amestec faina cu ulei ca de rantas insa rece..nu il pun pe foc si il desfac (il fac mai lichid) cu apa de la supa de cartofi si adaug peste supa si apoi dupa ce in clocot adaug smantana si apoi cand am stins focul adaug otet cam 1 lg .

A ta e chiar foarte light :)

#9

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,731
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 01:01 AM

Eu tai cubulete mici ceva morcov, telina, ardei gras, rosii,putin praz ( optional) , le pun la fiert , cu apa si sare,
apoi adaug cartofii taiati cubulete si ei . cand e totul fiert ( usor al dente cartofii pentru gustul meu ) , rectific de sare,
pun putina zeama de lamaie ( in lipsa de bors) , multa verdeata ( marar, leusten si patrunjel). opresc focul, si adaug cateva picaturi de ulei maslinos.
se poate drege cu smantana sau iaurt daca doresti .

#10

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 01:20 AM

Grazie stellina mia :-*

#11

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 9,856
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 02:47 AM

Eu fac aproximativ ca Stella.Adica nu e chiar doar ciorba de cartofi,ca si eu pun un morcovel si o bucata de telina neaparat!Daca am ardei în casa,si ala vine neaparat înauntru.Daca nu am praz,pun o ceapa întreaga,crestata putin,sa iese ceva gust din ea la fiert.
Verdeata nu lipseste :) (cartofii predomina bineînteles).
Daca nu o vrei clara si nici prea bogata caloric,dar vrei sa arate mai tulbure si mai consistenta,scoate cîteva cubulete de cartofi,si paseaza-i,apoi freaca-i cu 1 lingura de ulei de masline si da-i drumul la pasta asta în ciorbica,amesteca..si e mai tulbure.Arata mai satioasa :D
Acrita..cu ce ai,sau ce-ti place :)
Acu' mi-ai facut si mie pofta de o ciorbica de asta :D
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12

Useril este offline   FlorentinaG Icon

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 46
  • Inregistrat: 07-July 10
  • LocationBucuresti



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 04:53 PM

Vezi postareaAdriana, la 27 August 2010 - 11:52 PM, a spus:

Eu as sari peste faza asta, chiar de aceea am intitulat ciorba topicul, ca neavind bors nu pot sa o acresc si sa o numesc bors de cartofi.


La mine in casa se numeste ciorba daca este acrita(indiferent cu ce: bors, otet, lapte acru) si supa daca nu se acreste.

#13

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,731
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Ciorba de cartofi 28 August 2010 - 06:25 PM

Adriana, imi facusi pofta cu ciorba de barabule , asa ca azi a fost in meniu :)

Imagini atasate

  • Imagine atasata


#14

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 29 August 2010 - 12:23 AM

Vezi postareaFlorentinaG, la 28 August 2010 - 02:53 PM, a spus:

La mine in casa se numeste ciorba daca este acrita(indiferent cu ce: bors, otet, lapte acru) si supa daca nu se acreste.

Pai m-au certat in trecut cind am zis parca bors unei ciorbe, adica era o chestie neacrita si mi-au zis ca tre sa ii zic ciorba daca nu e acrita, numai in acel caz e bors.
Care cum sunt habar n-am :(

Vezi postareastella, la 28 August 2010 - 04:25 PM, a spus:

Adriana, imi facusi pofta cu ciorba de barabule , asa ca azi a fost in meniu :)

Brava, vad cind apuc sa mi-o fac si eu, acu ca am o multime de idei :)

#15

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,607
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Ciorba de cartofi 29 August 2010 - 11:53 PM

Vezi postareaAdriana, la 28 August 2010 - 11:23 PM, a spus:

Vezi postareaFlorentinaG, la 28 August 2010 - 02:53 PM, a spus:

La mine in casa se numeste ciorba daca este acrita(indiferent cu ce: bors, otet, lapte acru) si supa daca nu se acreste.

Pai m-au certat in trecut cind am zis parca bors unei ciorbe, adica era o chestie neacrita si mi-au zis ca tre sa ii zic ciorba daca nu e acrita, numai in acel caz e bors.
Care cum sunt habar n-am :(

Vezi postareastella, la 28 August 2010 - 04:25 PM, a spus:

Adriana, imi facusi pofta cu ciorba de barabule , asa ca azi a fost in meniu :)

Brava, vad cind apuc sa mi-o fac si eu, acu ca am o multime de idei :)

Draga Adriana ma bag din nou ca musca-n lapte nici macar nu stiu daca am dreptate,dar eu stiu ca borsh e zama' acrita cu borsh',supa e zeama neacrita si ciorba zeama acrita cu altele,ex:otet,corcoduse,prune verzi,zeama de lamaie,sare de lamaie ,moare de varza,zeama de la castraveti murati sau muraturi,zer,jantita sau jantuit cum se mai zice,plic de borsh magic cu leustean pt. cei fara frica de e-uri si conservanti(gasesti la porta palazzio torino,nu stiu daca am scris corect)etc.
Retete sunt 1000 si tu stii asta,o reteta adorata de prietenii mei(sot nu ca la el daca nu pluteste ceva-n zeama, carne ma refer ,nu-i place)

Ceapa calita in ulei cu albitura(pastarnac radacina de patrunjel,radacina de telina),morcov date pe randeaua cu ochiuri mici,un ardei gras si ceva iute,calite toate putin cu cuburele de cartofi,stins cu apa,cand sa dea in fiert acrit cu ce ai si ce-ti place de-ti povestii,o crenguta de cimbru,verdeata:leustean,marar ,patrunjel.

Alta(-II-)ezact' ciorba de burta sau radauteana(dreasa cu smantana si ouri',acreala ,usturoi stii tu)dar fara burta sau pui ci cartofi... :floare:

Eu asa stiu,cine zice ca ciorba cu ''caleala'' da in tocanita si nu-i place sa faca din crud ,dar vb.: ''si o ciubota prajita e buna''in cazul familiei mele functioneaza,tot ce este calit e mult mai gustos(in opinia lor)decat mai sanatos si din crud...Cum zicea bunica mea:''maica,gusturile nu se discuta'',bine ea zicea un pic mai altfel dar nu pot sa zic pe forum( adica:in gustul omului nu te poti...''tocmi'' :tongue3: ) :lol:

#16

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 30 August 2010 - 01:08 AM

Vezi postareaGeany, la 29 August 2010 - 09:53 PM, a spus:

eu stiu ca borsh e zama' acrita cu borsh',supa e zeama neacrita si ciorba zeama acrita cu altele,ex:otet,corcoduse,prune verzi,zeama de lamaie,sare de lamaie ,moare de varza,zeama de la castraveti murati sau muraturi,zer,jantita sau jantuit cum se mai zice,plic de borsh magic cu leustean pt. cei fara frica de e-uri si conservanti(gasesti la porta palazzio torino,nu stiu daca am scris corect)etc.

Tot ce se poate, nu stiu care e diferenta dintre bors si ciorba si vad ca pe masura ce se scriu mesaje aici mai tare ma confuzionez :rolleyes:
Borsul magic se gaseste si in alte locuri, nu numai la Porta Palazzo, mare mi-a fost uimirea sa citesc printre ingrediente sare de lamiie, deci poate fi foarte bine inlocuit de un pic de suc de lamiie :)

#17

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Ciorba de cartofi 30 August 2010 - 01:00 PM

Vezi postareaAdriana, la 27 August 2010 - 11:52 PM, a spus:

Adica n-as pune afumatura dar ma atrage sa o dreg cu galbenusul cu smintina.

Deci la ciorba voastra dresul cu galbenusul se face dupa acritul cu bors sau otet, nu?
Si atunci ceapa intreaga o foloseste numai pentru gust, nu o mai maninca, nu?


Scuze pentru intarziere
"Dregerea" se face (si se drege :)) dupa acrire. Borsul ar trebui fiert separat pret de cateva minute si eventual strecurat de spuma si adaugat la restul ciorbei doar cand legumele sunt aproape fierte.
In cazul galbenus + samanta, sub oala nu mai straluceste focul de cateva minute (3-5) peste dresatura, omogenizata intr-un castronel sau cana suficient de mare astfel incat sa mai ramana loc, se toarna progresiv ciorba fierbine cu polonicul si se incorporeaza pana "se umple paharul" ;) Doar atunci se rastoarna in ciorba ce a inceput deja sa se raceasca un pic. Astfel nu se cocârţeşte.

Ceapa intreaga o foloseste doar de gust. Dumneaei adica. O depune pe pe o farfurioara de unde o recuperez eu si o halesc. Ultima data cand i-am facut tatei o ciorba s-a plans si el ca nu am pus destula ceapa. Si el iubeste ceapa fiarta.

Cepele fierte, sau coapte in cuptor cu camasa pe ele, sunt foarte digerabile, au un minunat gust dulceag si un puternic efect diuretic ce se instaleaza in circa 3o de minute.

Incearca sa acrsesti cu otet de vin, sau mere o cantitate mica de ciorba intr-o cana si vezi daca te poti impaca cu ardelenismul. In zona Marginimii borsul castiga cu greu teren, dar sunt semne de invioarare. Pentru mine e un aquired taste. Am cumparat prima sticla de bors acum 30 de ani si a fost dragoste la prima degustare. De atunci mi-l produc in gospodarie si il beau si in loc de racoritoare.

Suc de lamaie ? Sigur acreste, insa vine si cu un plus de aroma citrica ce e straina zamei de crumpi mai mult sau mai putin traditioanle. Daca iti place nu ezita sa o folosesti. Ideea e sa placa mesenilor si sa ramanem deschisi experimentarilor.
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#18

Userul este online   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,888
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Ciorba de cartofi 30 August 2010 - 01:05 PM

Am inteles, mersi frumos :)

#19

Useril este offline   Piscotel Icon

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,589
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD



Postat on Ciorba de cartofi 30 August 2010 - 09:48 PM

Eu o fac cu 2 morcovi,1radacina de telina,1 radacina de patrunjel, 1 ceapa si cateva felii de sunca
Taiate cubulete si calite in putin ulei.Apoi pun apa,2-3 litrii ,sarea si 3 frunze de dafin.
Cand zarzavatul e jumatate fiert,adaug cartofii cubulete .
La final adaug in supa 300 g smantana frecata cu 1 lingura de amidon+ patrunjel verde,
taiat marunt.
Smantana se pune si pe masa.
Reteta aceasta nu cred sa fie pe gustul tau,dar pe la noi asa se face Supa de cartofi.

Ardei nu punem in supa,dar o mancam cu ardei iuti proaspeti sau murati.
Signature Seperator image

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#20

Useril este offline   Cristinica Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 242
  • Inregistrat: 21-December 09
  • LocationTorino



Postat on Ciorba de cartofi 30 August 2010 - 10:08 PM

Adevăru' e că şi eu aş mânca un borş cu cartofi. Dres cu smântână şi ou, măncat cu ~ardel~ iute... Adriana, nu facem rost de nişte huşte să umplem o putină cu borş??? :lol: De toate am văzut pe-aici... chiar azi la Ekom, era parizer, salam de vara, cabanos affumicato :lol: numa' huşte şi putină nu ştiu de se găsesc...
Pişcoţel, ar trebui să-ţi fie milă de noi cu poftele astea pe care le avem... :P



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru