Gata vin cu mancarea rece Geany,exact asa cum o facea bunica mea,stiu ca o fac perfecta,intrucat la noi inainte de craciun o fac pt. toata familia,ai mei,mama si tata,matusa,deci curg platoaiele'' de numa,dealungul celor 3 zile de craciun,indiferent in casa cui se mananca se afla un platou de mancare rece facut de mine...
Aceasta manacare se face numai asa si nu altfel,cea mai indicata carne este cea de vanat(iepuras de camp),rata salbateca,sau curcan,gasca,iepure de casa,sau vitel,mie in schimb imi place mult pulpa magra de porc(se desface suvite la sf.).Se serveste rece ca si aperitiv(la fel ca salata de beof,racitura),este un fel care se mananca iarna,timpul de preparare 3 ore la foc mic,deci vara este exclus,in plus este un fel invernal de sarbataoare...
Avem nevoie de multa ceapa uscata(2 kg. am avut eu acum dar merg si 3 kg.),carne fara os cam 7-800 de gr. am avut eu acum dar merge 1-1,5 kg.,vin alb(preferat demisec),un pumn bun de masline negre,1 lamaie,foi de dafin vreu 4,bobite de piper cam o lingurita,1 lingura vf. de bulion bun si concentrat...
Nu posed un ceaun suficient de mare asa ca pana mai scade incep in tigaie.tai carnita cuburi si o auresc in ulei...
O scot deoparte cu paleta si o pun acoperita sa se odihneasca...In grasimea din tigaie pun cepele taiate julien grosolan...
Tot stropit cu vin alb si cu capac,ceapa trebuie inabusita bine nu prajita...Cand se moaie putin adaug si carnita...
Se inabusa la foc mic,cu multa rabdare...
Cam asa..
In acest punct(dupa o ora) incape in ceaunul meu si ii adaug bulionul si foile de dafin,bobitele de piper,sare...
Dupa ce au trecut 2 ore de la incepuul procesului,adaug maslinutele...
Le las vreo 20 de min. si adaug si feliile de lamaie...
Nu le las mai mult de 10 min ca sa nu se moaie de tot si sa-mi amarasca mancarea,asa ca le pescuiesc cu o furculita si le pastrez de decor...
Dupa 3 ore la foc mic timp in care am tot amestecat cu lingura si stropit mereu cu vin,se ridica uleiul deasupra ca la zacusca,ceapa a devenit gelatinoasa si carnea se desprinde numa suvite.
Cu multa rabdare se aduna cu o lingura si mai apoi lingurita tot uleiul ce se urca deasupra,pe masura ce se raceste...
Asa din tot ceaunul a ramas cam o treime...
Sosul adunat este f. pretios,imi va folosi ca baza la alte mancaruri...
Asa arata bine racita ornata pe platou ca pe salata beof....
Pana a doua zi tot lasa pe margine grasime ce tot vine absorbita cu servetel absorbant.asa arata o portie...
Si consistenta...
Se serveste neaparat rece,este deosebita nu o pot compara cu nimic altceva,daca nu s-ar pune vin sau lamaie ar fi prea dulce de la atata ceapa,asa aromele se impletesc armonios,intre dulceata cepei,acrut de la vin si lamaie,amarui de la masline,dafinul si piperul intregesc tabloul...La mine in casa miroase a sarbatoare a craciun...Ce dor mie de bunica...