- din ciclul do it yourself -

.
O dedicatie muzicala pentru numele branzei, pentru cineva din Bologna
Blue Moon - Moon River cantat de Duminca Linistita
Nu vreau sa am probleme cu fundamentalistii ca Gorgonzola se prepara in anul Domnului 979 doar din lapte de vaca si nu de capra, iar daca te indepartezi cu 3 kilometri de - acum - suburbia milaneza, iar pe vaca ce a dat laptele nu o cheama Carmella si a fost pascuta de un Don Calogero nu ai dreptul sa o numesti asa. Daca din gresala, sau din viteza o voi numi impropriu imi cer scuze de pe acum.
Dupa Wiky insa , se pare ca in Piemonte si Lombardia se foloseste si laptele de capra. Eu de asta am (gratis), asa ca asta folosesc.
Am sa sar partea cu preparatul casului, binedocumentata de julix 2007 la topicul despre mozzarella
Eu primesc saptamanal cate un cas de capra de la socrul meu - sarut mana , tata - de la tara, asa ca am continuat doar de aici incolo. Mentionez ca in zona montana, acum (mai iunie) e perioada in care se poate gasi casul proaspat de vaca, sau oaie la cele mai mici preturi (in jur de si chiar sub 3 Euro / kg) si de cea mai buna calitate, data fiind explozia de flori aromate in pajistile montane.
Cum am procedat:
Am fasonat casul in bucati mai mult sau mai putin paralelipipedice care sa poata fi asezate/ intoarse / depozitate cu usurinta, le-am frecat cu multa sare grunjoasa si le-am lasat 24 de ore la maturare.
Cu o tepusa pentru frigarui (ar fi potrivita si o andrea de 3 mm diametru sterila, caci am citit ca traditional se folosesc cuie) am perforat in foarte multe locuri branza si din lateral si de pe fetele frontale si am mai last-o o zi in saramura clasica. Cea in care pluteste oul nefiert.
In cele doua zile mentionate aici, am cumparat cea mai scumpa si "mai italiana" bucata de Gorgonzola pe care am putut-o gasi pentru a-mi produce cultura de Penicillium glaucum ce se foloseste in fabricarea branzei albastre franceze, Fourme d'Ambert, Gorgonzola, si Stilton.
Am luat doua linguri mari de Gorgonzola copyright-ata si le-am zdrobit in circa 50 de ml de lapte incalzit la 30-33 de grade. Evitati febra
Am lasat cateva ore branza scoasa din saramura la scurs, am omogenizat bine scuturand borcanul cultura de mucegai si am uns bine cu lichidul gros bucatile de branza pe toate fetele avand grija sa patrunda si in perforatiile facute initial.
Am spus un Doamne-ajuta! si am facut cruce cu limba in gura.
Pe o tava dreptunghiulara de melamina am asezat tepuse de lemn pentru frigarui astfel incat sa formez un gratar, am asezat pe el bucatile de branza. Alte patru tepuse le-am taiat in doua obtinand astfel 8 bucati mai scurte pe care le-am infipt in branza la colturi si mijloc ca pe niste antene. De fapt am creat niste distantieri asa incat punga mare de nylon in care am introdus tava sa nu stea in contact cu branza. Am depozitat branza in camara pe frigider (in punga) intorcand-o in fiecare zi de pe o parte pe celalta.
In doua trei zile a capat mirosul caracteristic iar dupa 5-6 zile, situatia era deja cam albastra

.
Am luat o cutie mare paralelipipipedica, cu capac in care fusese inghetata, am refacut acolo grilajul de lemn din frigarui, am asezat bucatile de branza am pus capacul si am pus containerul in raftul de jos al frigiderului. Am uitat sa scriu cu marker permanent data, dar ma duc sa o scriu acum, deoarece in mod normal se matureaza in 3-4 luni. Bolognese din Cluj scria de 40 de zile, pare-mi-se. Voi gusta si atunci dar ... nu ne putem targui la 20 de zile pliiiiiz ?
Deja nu mai am rabdare.

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla