Harissa
.

.

.
Motto:
De la Nistru pan' la Tisa
....
something, something...
and harissa
N-am gasit alta rima.
Ingrediente:
.

.

.
Un ardei gras rosu de California de dimensiuni mari
5-6 ardei iuti uscati sau o lingura de chilli powder, cayenne pepper, sau boya iute
o lingura de boya dulce (Smoked paprika spune CookipediA)
4-5 rosii (sau pasta de tomate)
o lingura de seminte de coriandru
o lingura fructe de chimion (se pot inlocui si cu finchen chiar daca nu e chiar acelasi lucru)
o lingura fructe de chimen
o capatana de usuroi
coaja si sucul unei jumatati de lamai, sau al unei lime
o lingurita de sare
doua linguri de untdelemn
Marocanii si tunisieni inlocuiesc sarea cu o jumatate de lamaie murata.
Aferim!
.

.

.
Mod de preparare:
Rosiile se cresteaza in cruce la varf, se oparesc in apa clocotita un minut, se curata de coaja, de samburi se fac piure impreuna cu ardeiul dulce curatat de cotor samburi SI COAJA. De la emisiunile tv germane am vazut ca chef-ii folosesc peeler-ul (cu care curatim cartofii). E super-usor daca ardeiul nu e deshidratat si ridat.
Se pun rosile si ardeiul procesate la fiert sa se reduca intr-o pasta groasa pret de cinci-zece minute. Daca folositi pasta de rosii sariti sprintar peste faza aceasta si preparati harissa la rece.
Coriandrul, chimenul si chimionul se incalzesc in tigaie uscata (fara ulei) pana fructele de chimen incep se pocneasca si sa se dezvolte aromele, se trage de pe foc si in flacara de la aragaz afumam ardeii iuti 20-30 de secunde. Ne aducem aminte de iobagii pusi in butuci la aromat de stramosii mei grofi.
Se incorporeaza in pasta impreuna cu coaja si sucul de lamaie/lime si lamaia murata marocana tocata marunt.
Se ia de pe foc. Daca l-ati folosit. Usturoiul se zdrobeste usor cu un obiect tare (nu stiu de ce la tv se foloseste mereu latul cutitului.
Se consuma cu couscous, se unge pe lipii libaneze, sau pite arabe, se foloseste la marinatul carnii de ied, de miel, etc.
Daca puneti si o lingurita de "piper" roz pasta nu mai e din filmul Casabalnaca insa nici un arab nu cred ca va injura. Aroma ... ienupariceasca
.

.

.
Pofta buna!
bil-hanā' wa ash-shifā'

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla