adriaforever a spus:
si mie mi s-a intamplat de multe ori sa "cada" aluatul.
am pus pe seama drojdiei uscate pe care o folosesc, am schimbat-o si n-a mai picat o vreme. inainte foloseam pe cea de la Dr. O acum folosec pakmaya, turceasca.
a mai picat aluatul si dupa ce am folosit-o pe asta. nu stiu de ce. poate a fost faina rece, poate masina sta undeva unde e rece si vine frigul inspre ea :scratch: , la mine in cartea ei asa scrie ca nu trebuie tinuta in curent de aer rece si toate ingredientele sa fie puse la temperatura camerei.
si ordinea lor e la fel de importanta
nu stiu, imi dau si eu cu parerea :salut:
Dupa parerea mea cauza este faina. Faina din Ro este mai umeda si trebuie putin mai multa. Nu va descurajati. Masina de paine e o comoara la casa omului dupa ce va obisnuiti cu ea. Randul viitor adaugati la reteta voastra 50 pana la 100 g de faaina in plus. Eu ma uit intotdeauna la aluat in timpul framantatului si am inceput sa-mi dau seama daca mai trebuie sau nu faina. De multe ori, cand folosesc faina neagra sau integrala, dimpotriva, trebuie sa mai adaug putin lichid (apa sau lapte, in functie de reteta). Retetele pe care le-am postat eu anterior mi-au iesit din prima.
Reteta de baza de la masina mea Moulinex este urmatoarea:
325 ml apa
2 linguri ulei
2 lingurite sare 2 linguri zahar
2 linguri lapte praf
600 g faina alba - eu de regula am Grania
1 1/2 lingurita drojdie uscata
se pun in cuva apa si uleiul, apoi sarea, zaharul , lapte praf.
deasupra se pune faina , iar peste faina drojdia. se seteaza pe programul 1 ( dureaza la mine 3 ore 20min)
rezultatul este acesta: