Crumble de mere expres

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Crumble de mere expres

#1

Useril este offline   Alexandru Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,371
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France



Postat on Crumble de mere expres 17 May 2010 - 07:29 PM

Este o reteta nascuta în mintea unui lenes care trecea agale pe lînga rafturile din supermarket.

+/- 300g biscuiti Speculoos
+/-1kg de mere
3 linguri de zahar
150g unt

Se curata merele, se taie bucati cît nuca, se înabusa la tigaie cu 50g de unt si zaharul. Cînd bucatile au început sa se înmoaie, se descopera tigaia si se lasa la pe foc pîna se reduce complet sucul. Cine vrea, poiate sa adauge :
- stafide umflate în rom, cognac sau ceai
- ghimbir confiat tocat marunt

Între timp, luati biscuitii si faceti-i zob, dupa metoda pe care o doriti.
Daca sînteti lenesi, la mixer, daca sînteti asa si asa, cu pilugul, daca vreti sa va descarcati nervii, puneti biscuitii într-un servet curat sî pocniti cu pumnul sau dati cu servetul de masa pîna se fac biscuitii zob.
Taiati restul de unt în bucatele marunte si incorporati cu vîrful degetelor în praful de biscuiti, ca pentru aluatul fraged.

Într-o tava sau forma de sticla se toarna merele compotate, se egalizeaza, deasupra se împrastie uniform amestecul de speculoos cu unt.
Se da la cuptor 180°C cam 15-20min, pîna apar pîrlituri pe stratul de speculoos.

N.B. Speculoos nu-s orice fel de biscuiti, as zice ca sînt unici. Au un parfum de scortisoara si caramel. Merci les Belges!

Imagine postata
Signature Seperator image

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,218
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Crumble de mere expres 17 May 2010 - 08:10 PM

Vezi postareaAlexandru, la 17 May 2010 - 05:29 PM, a spus:

N.B. Speculoos nu-s orice fel de biscuiti, as zice ca sînt unici. Au un parfum de scortisoara si caramel. Merci les Belges!


Ce idee buna!
La Nemtia li se spune Spekulatius :)
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,708
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Crumble de mere expres 17 May 2010 - 08:26 PM

Ai cumva si o reteta de speculosi ?? :)
super ideea. merci

#4

Useril este offline   Airla Icon

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 21-April 10



Postat on Crumble de mere expres 18 May 2010 - 06:49 PM

[size="3"]

Vezi postareastella, la 17 May 2010 - 05:26 PM, a spus:

Ai cumva si o reteta de speculosi ?? :)
super ideea. merci



Iti raspund eu, nu inainte de a va saluta calduros. Este primul meu post aici si va citesc cu mare placere. Fotografiile si retetele sunt superbe.
In Olanda, sunt la mare pret acesti biscuiti. Cred ca si in Belgia si Germania. Sunt deosebiti ca si gust si se gasesc in toate magazinele. Ei le dau forme deosebite, dar in final sunt biscuiti. A aparut prin magazine chiar si pasta de uns pe paine (de tipul nutella) cu acest gust. Sper sa va placa daca ii incercati.



Biscuitii “Speculaas”


Ingrendiente (aprox 24 biscuiti)
  • 1 3/4 cani faina (200 g)
  • 1/2 cană de zahăr brun (100 g)
  • 7 linguri unt (100 g)
  • 2-3 linguri de lapte
  • 3 lingurite de speculaaskruiden
  • 1/2 lingurite praf de copt
  • Coaja, rasa fin, de la o jumătate de portocală

--------
Speculaaskruiden
  • 4 lingurite scorţişoară macinata
  • 1 lingurita cuişoare macinate
  • 1 / 3 lingurita ghimbir macinat
  • 1 / 5 lingurita piper alb macinat
  • 1 / 5 lingurita cardamom macinat
  • 1 / 5 lingurita seminte de coriandru
  • 1 / 5 lingurita seminte de anason
  • 1 / 5 linguriţă rasă de nucşoară

Se ameste bine toate ingrendientele. Se pastreaza in camara intr-un borcan.
----------
OPŢIONAL
  • 1 albus de ou, bătut
  • Extra zahăr brun
  • Fulgi de migdale


Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade Celsius.
Se amestecă toate ingredientele intr-un castron mare şi se frământa, la final ar trebui ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Din aluat se face o minge. Acoperiţi mingea de aluatul cu folie de plastic si puneti deoparte pentru o oră. Acest lucru permite condimentelor sa se imbibe.
Se infaineaza suprafata de lucru şi se aplatizeaza mingea de aluat. Se taie aluatul in forme si se aseaza pe pe o foaie de copt sau pe o tava unsa.
Optional, cu o pensula se pune albuşul de ou, se presara cu putin zahar brun si fulgi de migdale. Coaceţi pentru aproximativ 25 de minute, sau până când migdalele sunt caramelizate si biscuitii intr-o nuanta usor mai inchisa. Scoateţi din tava şi lasati să se răcească pe un grătar.

#5

Useril este offline   Alexandru Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,371
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France



Postat on Crumble de mere expres 19 May 2010 - 11:13 AM

Multzam fain, Airla :floare:

Acum, pentru cine nu e lenes, adevaratul aluat de crumble se obtine amestecînd 125g de faina, 125g de migdale în pudra, 125g de zahar. În acest amestec se incorporeaza cu vîrful degetelor 125g de unt rece, taiat bucatele, pîna se obtin grunji.

Cum aluatul nu mai contine scortisoara, adaugati la mere, în timp ce le compotati.
Acelasi aluat se poate folosi pentru o infinitate de combinatii de fructe, printre care clasicele sînt rubarba, fructele rosii (afine, coacaze, mure), perele, gutuile, capsunile.

Se poate face si crumble sarat, cu legume, în care caz, evident, zaharul din reteta se înlocuieste cu parmezan ras.
Cîteva sugestii : conopida + brînza de capra + bacon, fondue de andive + foie gras, fondue de praz + ricotta + pancetta.
Signature Seperator image

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#6

Useril este offline   Eataly Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 7,959
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino



Postat on Crumble de mere expres 06 October 2010 - 04:48 PM

Asteptam urmatoarea vizita in Fr pentru Speculos.I-am gasit la Lidl. :toothy9;

Voilà!

Imagine atasata

Imagine atasata

Imagine atasata

#7

Useril este offline   Dan@ Icon

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,921
  • Inregistrat: 31-December 09



Postat on Crumble de mere expres 07 October 2010 - 10:04 PM

Vezi postareaAlexandru, la 17 May 2010 - 05:29 PM, a spus:

Este o reteta nascuta în mintea unui lenes care trecea agale pe lînga rafturile din supermarket.


+1 (dintr-o leneee si mai mare s-a nascut anticrumble-ul cu mere :lol: )

se spala 2 mere (am socotit 1 mar/cap de caciula gurmanda :D ), li se scoate cotorul fie cu o scula speciala, fie cu cutitul, si apoi se taie in bucati potrivit de mari. se pun merele intr-o craticioara cu 2 Lg muscovado (zahar brun), 2 Lg cognac, 50 ml apa, 1/2 betisor de scortisoara si se lasa la fiert 10' (in ultimele 2' se poate adauga - optional, si o banana taiata felii :P )

Imagine postata

se lasa (sau nu) la racit si se serveste cu inghetata de ciocolata :tongue3:

Imagine postata



#8

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,792
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Crumble de mere expres 08 October 2010 - 12:24 AM

am mincat biscuitii de la Lidl dar n-am facut legatura cu speculoos de care auzisem
Dupa ce am vazut pozele lui Lili si Dana simt ca tre neaparat sa fac si eu crumble-ul asta

#9

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,708
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Crumble de mere expres 09 October 2010 - 04:43 PM

Facut si eu quasi real. aka faina/zahar/unt cate 125 gr, mixati ( oleaca prea mult...si devenise un shortbread :) ) varsate peste mere cuburi "trase" in precedent in tigaie, iar amandele/migdale care erau betisoate , le-am presarat peste. buna dar satioasa tare de tot =))

Imagini atasate

  • Imagine atasata
  • Imagine atasata


#10

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,218
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Crumble de mere expres 01 February 2011 - 04:29 PM

Total pe gustul meu!
Reteta asta pentru lenesi,este perfecta si pentru incepatori,
asa ca am pus-o si pas cu pas la dulciuri :D


Imagine atasata

Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






www.amenajari-intretinere-gradini.ro www.creativgarden.ro Creare site de prezentare Creare site Creare site
Detectiv privat Formatie nunta Bucuresti Detectiv particular Antigel centrale termice