S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot)

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) Sos dulce acrisor (picant) - Tema si variatiuni

#1

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) 15 May 2010 - 05:27 PM

Voi posta pentru inceput reteta originala - incercata si verificata - primita de la Peter acum ceva timp, apoi vor urma tot felul de versiuni experimentale.
.
Imagine atasata
.

Sos thailandez dulce-acru
Naam Jim Priau Wan


1/2 de ardei gras, rosu
1 catel de usturoi
1 ardei iute (se poate pune mai mult, daca se prefera un sos mai picant)
1/8 l de apa
5 linguri de otet de orez (sau cel la care aveti acces)
8 linguri de zahar

Ardeiul gras se curata de samburi si pielita alba din interior, la fel si ardeiul iute. Se pun impreuna cu usturoiul intr-un mojar sau in mixer si se maruntesc. Masa obtinuta se pune intr-o oala mica, se audauga apa, otetul si zaharul si se pune la fiert mestecandu-se mereu. Se fierbe la foc potrivit si cu capacul deschis circa o jumatate de ora, pana s-a obtinut un sos usor consistent. Sosul se potriveste bine la chiftele si se poate servi cald sau rece.
Sosul thai se poate servi cald, rece, sau chiar ca si dip.
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) 15 May 2010 - 05:31 PM

Nu voi avea pretentie ca ceea ce urmeaza mai este reteta thai. E poate un fusion cu chutthey-ul din subcontinentul Indian, insa famila naostra asa prefera sosul dulce-acrisor.
Prima directie de experimentare a fost modificarea retetei initiale prin adausul de pulpa de fruct macinata. Am probat pana acum cu ananas, mango si pepene galben.Atat proaspete cat si din compot.
De ce?
Pentru ca am citit pe etichetele diverselor sosuri similare din comert ca ar contine si aceste ingrediente.
Am incercat, ne-a placut si am batut in cuie versiunea. De la servici am comenzi ferme pe urmatorii ani =))
.
Imagine atasata
.

Apoi ce mi-am spus:
- Fruct + zahar = dulceata. E gata legata si sta pe raft in camara degeaba.(o facem dar nu se prea mananca)
S-o punem la treaba.
Prin urmare a urmat inlocuirea zaharului din reteta cu dulceata sau peltea. De doi ani de cand prepar sosul cu influente extrem orientale, am incercat cu dulceata de pepene galben, peltea de gutui, dulceata de ardei iuti, pasta de macese (toate home-made-facute-in-casa) Fiecare a venit cu contributia personala de aroma, plus faptul ca erau deja legate.
La cantitatea de peltea, dulceata etc, incalzita intr-un vas cu fundul gros, am adaugat condimentele macinate, adausul de ardei iuti si ardei gras rosu curatat de pielita (cu peal-erul cu care curatam si cartofii si radacinoasele) macinate in blender sau mixerul stick, apoi otetul si sarea, se da in clocot, se stinge focul si se pune usturoiul zdrobit si frecat pasta fina cu sare grunjoasa (eu in mojar). In final se toarna in borcanele sterilizate se infileteaza capacele si se rastoarna cu fundul in sus.
.
Imagine atasata
.

Tot citind etichetele am introdus si condimentele mai mult sau mai putin asiatice, macinate fin.
Ultima data (alataieri)am pus:
Cardamon, fenicul stelat japonez, coriandru, enibahar, scortisoara, ghimbir, cuisoare, piper roz brazilian,chilli, hybiscus, lemon grass. Am urmat si aici invataturile dobandite cu garam masala, incalzind condimentele uscate in tigaie fara ulei ca sa-si dezvolte si imbogateasca aroma, apoi le-am macinat in rasnita electrica.
Cand m-am grabit si am dorit totusi sa-i dau consistenta am folosit tapioca, gelatina pentru tarte, amidonul. Nu toate deodata bineinteles ci in diferitele releas-uri (generatii) de sosuri pe care le-am incercat.
.
Imagine atasata
.

Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#3

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,541
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) 16 May 2010 - 09:49 PM

Extraordinare sosurile,sefule'imi plac tare mult,suna f. tentant,multumesc mult ca le-ai postat si le-ai ''impartashit'',aleluia!!! :notworthy:

Deja fluturasu'meu incepe sa zburde,piticu'sa tropaie fericit,ma gandesc la variante diverse,de exemplu in loc de zahar,miere de albine,ceapa caramel(sau dulceata de ceapa),dulceata de piersici sau caise,e multeee.... :occasion14:

In Italia la restaurantul chinezesc se servea la masa in afara de oliviera cu ulei ,otet ,sare, piper si un sos de ardei iute(grob),in ulei da' era suuper iute,picuram pe orezul cantonez doar stropi sau pe porcu' :snorting: in agro-dulce,sau altele era suuperbb,stie cineva despre ce vb. eu si cum s-ar face??!!!... :floare:

#4

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,115
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) 17 May 2010 - 01:47 AM

Geany, era un sos picant sau un ulei picant? Ca uleiul e simplu de facut, de sos nu am idee.
Signature Seperator image

Sorina

#5

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,541
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) 17 May 2010 - 09:33 AM

Era un sos care arata ca al sefului cu ardei iute rosu taiat grob cu tot cu seminte si in ulei,era ssuupperr iute dar si dulce in acelasi timp,iti trebuia curaj mare sa stropesti putin sos in mancare...

#6

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on S-S-S - Sweet Sour Sauce (+ hot) 11 September 2011 - 02:25 PM

"Colegii mei intelectualii" - de tine e vorba George of the Jungle =)) - prefera sosul acesta asa cum l-au cumparat in hypermarket-uri, sau l-au consumat in restaurante. (Cumparat tot de acolo si de restaurauratorii cu pricina.)

Gelificat cu guma guar, xantar (Seitan ? :icon_twisted: ) stabilizator E 451, sirop de glucoza, condimente, dextroza, E412, arome "identic cu cele naturale"

Mi-am spus in barba precum Baiazid:
- Ce tapioca mea!

Am pus intr-un borcan cu circa 600 ml de apa doua linguri de boba (perle de tapioca), de cu seara iar dimineatea le-am pus la fiert. In capsula metalica de infuzare pentru ceai, am pus o bucata tocata de ghimbir, o "raza" de anason stelat, o unghie de scortisoara, o unica pastaie de cardamon si le-am batut in cuie cu un ... cuisor.
Zahar am pus de palmier, ca tot trebuie sa-l folosesc la ceva. Dupa ce tapioca s-a dizolvat am pus cam 80 de ml din sosul meu picant de chili ( http://artaculinara....ot-chili-sauce/ ), iar otetul l-am pus abia la sfarsit sa nu i se evapore minunata aroma fructata, caci am folosit otet "zmeurar" , proaspat filtrat, dupa metoda lui Etaly :floare:
Toata afacerea a durat ceva sub 40 de minute.
.
Imagine atasata
.
Imagine atasata
.

Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru