Ingrediente:
* 200ml lapte gras
* 20gr drojdie proaspata
* 2 oua
* 100gr zahar
* 100gr unt
* 1 esenta de vanilie
* coaja de lamaie (optional)
* 1 lingurita sare
* 500-600gr faina alba
Umplutura:
* 50gr unt topit
* 3-4 linguri de zahar
* 100-150gr ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar, apoi se amesteca cu laptele caldut. Se adauga 300gr faina si se omogenizeaza bine. Se acopera cu un strat de faina si se lasa sa creasca circa 40-50 de minute, pana arata cam asa:

Ouale intregi se bat bine cu zaharul si vanilia si se adauga peste compozitia de mai devreme.

Se amesteca energic cu o lingura de lemn sau chiar cu mixerul de mana (compozitia e destul de lichida si poate fi mixata fara probleme). Se adauga si untul la temperatura camerei (deci moale, dar nu topit), apoi se incepe incorporarea restului de faina si se framanta cel putin 10 minute sau pana obtinem un aluat elastic si usor de lucrat. Aluatul obtinut se mai lasa o data la crescut timp de 1h.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il intindem intr-o foaie subtire de 3-4 mm, deci mai subtire decat la un cozonac normal. Ungem foaia cu untul topit, presaram zaharul si ciocolata taiata cuburi/fasii/cum doriti. Probabil ca ar merge foarte bine si picaturi de ciocolata. Oricum, umplutura nu e batuta in cuie

Rulam foaia de aluat, apoi o taiem in felul urmator: lasam un capat de vreo 5 cm netaiat si sectionam de-a lungul ruladei, obtinand 2 fasii de aluat:

Tragem cele doua fasii in sens opus, pe langa capatul netaiat, pe care il aranjam ca pe un trandafir. Iaca:

Impletim cele doua suvite si le punem in tava. Mai lasam sa creasca o data, apoi ungem cu ou (eu am uns doar cu unt) si presaram cu zahar. Il coacem la 180-190gr C timp de 40-50min.

Tadadadam!!!!!!..

Sectiune n-am, dar va asigur ca e pufos pufos si delicios
Umplutura, cum am spus, poate varia.. Altadata de ex am facut umplutura din unt, zahar si cacao. Le-am omogenizat impreuna si am intins peste foaia de aluat.. Merge chiar si cu unt, zahar si scortisoara
Gata, ma duc sa beau un pahar cu apa ca deja inghit in sec

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla