Borsul de casa

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Borsul de casa cum se "umple"...

#1

Useril este offline   Olguta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,263
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 08:28 PM

Sa incep cu inceputul... In ultimul timp am inceput sa-i dau feciorului ciorbe si nu i le pot face decat cu bors de casa, fara chimicale etc. Asa ca mi s-a pus pata pe bors... Problema era ca n-aveam tarate in casa, insa mi-am amintit de o punga de faina integrala ce statea aruncata printr-un colt de dulap si mi-am zis ca merita incercat... Am cernut faina printr-o sita deasa si mi-a rezultat tarate.. Mai departe am facut totul la ochi, asa ca nu o pot considera tocmai o reteta...
Taratea (cam o ceasca) am amestecat-o cu malai (tot o ceasca) si am pus peste ele putina apa, numai cat sa le inmoi, deci sa nu balteasca in apa si le-am lasat sa se odihneasca impreuna vreo ora... Am pus la fiert cam 1l de apa si cand a dat in clocot am turnat peste tarate. Am aruncat o crenguta de leustean pentru aroma (daca aveti crengute de visin, puneti si asa ceva) si 2 felii mici de paine neagra. Am acoperit oala cu capac si am invelit-o bine intr-o pilota groasa pana a doua zi.
Cand am desfacut a doua zi oala, surpriza... aveam un bors acru acru.. cred ca l-am baut pe tot de fericire :D:P Amestecul ramas dupa ce strecuram borsul e hustea.

Am umplut inca o tura de bors astfel: am mai oparit putina tarate cu malai (am pus mai multa apa de data asta), am lasat sa se racoreasca, apoi am pus hustea obtinuta (nu am mai pus paine neagra ca exista deja drojdii in huste), am imbracat oala in pilota iar si astept rezultatul pe maine de-acum...

La mine e mai mult un experiment si nu stiu mare lucru inca, de aceea il rog de maestrul Paparotti sa ne impartaseasca din experienta dumnealui :) Predau legatura :P
Signature Seperator image

Imagine postata

#2

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 9,879
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 08:32 PM

Binevenit subiectul asta.Shefoo si io,sigur o sa participam.Cum spuneam,eu deja înghit în sec.Mîine cumpar tarîte,ca faina de porumb am,si încep sa fac ceva! :)
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,127
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 10:12 PM

Vezi postareaMaya, la 27 April 2010 - 06:32 PM, a spus:

Binevenit subiectul asta.Shefoo si io,sigur o sa participam.Cum spuneam,eu deja înghit în sec.Mîine cumpar tarîte,ca faina de porumb am,si încep sa fac ceva! :)


Maya, unde gasesti tu tarate? Eu am cautat azi Kleie in Edeka si n-am gasit. Poate n-or fi avut acu', nu zic nu... Dar, in general, tu unde gasesti? :notworthy:

#4

Useril este offline   Maya Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 9,879
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 10:15 PM

Vezi postareaFoxyy, la 27 April 2010 - 08:12 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 27 April 2010 - 06:32 PM, a spus:

Binevenit subiectul asta.Shefoo si io,sigur o sa participam.Cum spuneam,eu deja înghit în sec.Mîine cumpar tarîte,ca faina de porumb am,si încep sa fac ceva! :)


Maya, unde gasesti tu tarate? Eu am cautat azi Kleie in Edeka si n-am gasit. Poate n-or fi avut acu', nu zic nu... Dar, in general, tu unde gasesti? :notworthy:

Kaufland,Globus...
Signature Seperator image

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5

Useril este offline   black_cat Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 316
  • Inregistrat: 27-November 09



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 10:27 PM

Hehehe, asa v-am gasit eu acum 5 ani si ceva, satula de supe si ciorbe acrite cu lamaie- am dat de reteta de umplut bors a Adrianei si de atunci tot pe langa voi am ramas :hug: . Eu umplu mereu bors dar uite ca faza cu tinut borcanul intr-o patura groasa cand e mai frigulet imi scapase. Inca mai invat de la voi, se vede treaba, si dupa 5 ani.
Signature Seperator image

brain loading....please wait....

#6

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,127
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 10:32 PM

Vezi postareaMaya, la 27 April 2010 - 08:15 PM, a spus:

Kaufland,Globus...


Aha, deci ar trebui sa fie cam peste tot. Mai caut. :notworthy:

#7

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,941
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Borsul de casa 27 April 2010 - 11:08 PM

Vezi postareablack_cat, la 27 April 2010 - 08:27 PM, a spus:

Hehehe, asa v-am gasit eu acum 5 ani si ceva, satula de supe si ciorbe acrite cu lamaie- am dat de reteta de umplut bors a Adrianei si de atunci tot pe langa voi am ramas :hug: . Eu umplu mereu bors dar uite ca faza cu tinut borcanul intr-o patura groasa cand e mai frigulet imi scapase. Inca mai invat de la voi, se vede treaba, si dupa 5 ani.

Asta e o stire placuta :) Eu am incercat atunci dar nu a iesit acru asa ca ma las pagubasa, oricum nu am obiceiul de a acri ciorbele pe care le fac foarte rar.

#8

Useril este offline   MariaSan Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 01:39 PM

Olguta, multumesc pentru reteta, tare vreau sa incerc si eu! Am si eu o punga de faina integrala care zace prin dulap de mult, o pun la munca :lol: . Malai am si din ala.

Dupa strecurare, cam cat timp tine in frigider? Sau mai bine zis, unde se pastreaza si cat timp? Iar hustele trebuie folosite imediat pentru alta tura sau se poate pastra cumva? Ma tem ca nu folosesc chiar asa mult borsh. Ah, de fapt pot porni altul de fiecare data. Si inca o intrebare: in loc de feliile de paine n-as putea folosi drojdie pur si simplu? un vf de lingurita asa?

#9

Useril este offline   Olguta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,263
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 02:18 PM

Vezi postareaPisoi, la 28 April 2010 - 12:39 PM, a spus:

Olguta, multumesc pentru reteta, tare vreau sa incerc si eu! Am si eu o punga de faina integrala care zace prin dulap de mult, o pun la munca :lol: . Malai am si din ala.

Dupa strecurare, cam cat timp tine in frigider? Sau mai bine zis, unde se pastreaza si cat timp? Iar hustele trebuie folosite imediat pentru alta tura sau se poate pastra cumva? Ma tem ca nu folosesc chiar asa mult borsh. Ah, de fapt pot porni altul de fiecare data. Si inca o intrebare: in loc de feliile de paine n-as putea folosi drojdie pur si simplu? un vf de lingurita asa?


Pisoi, ai grija sa cerni bine faina.. eu la a doua umplere, din graba, am mai lasat cateva firisoare de faina si, desi mi s-a acrit borsul, are un iz de faina oparita :(

Eu il tin in frigider si 2 saptamani, mai mult n-a apucat niciodata ca mai beau din el si asa, simplu :D
Hustele le pui intr-un borcan si le tii la frigo pana la urmatoarea tura ;)
De drojdie nu stiu ce sa zic... s-ar putea sa obtii un bors prea fermentat, cu gust pregnant de drojdie.. Mai degraba as pune paine alba decat drojdie, dar nu am incercat, deci nu garantez ca iese vreo ceva..

Spor la umplut.. iti tin pumnii sa se acreasca :)
Signature Seperator image

Imagine postata

#10

Useril este offline   MariaSan Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 02:23 PM

Multumesc! Pare suficient de simplu incat sa nu-mi prind urechile. Daca hustele se tin la frigider, o sa sacrific doua felii de paine prima data si gata. Si faina o sa o strecor bine bine, am noroc de o strecuratoare (ca sita n-am) cu ochiuri mari, o trecor pana nu raman decat taratele mari sa fiu sigura. :floare:

#11

Useril este offline   Olguta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,263
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 02:29 PM

Vezi postareaPisoi, la 28 April 2010 - 01:23 PM, a spus:

Multumesc! Pare suficient de simplu incat sa nu-mi prind urechile. Daca hustele se tin la frigider, o sa sacrific doua felii de paine prima data si gata. Si faina o sa o strecor bine bine, am noroc de o strecuratoare (ca sita n-am) cu ochiuri mari, o trecor pana nu raman decat taratele mari sa fiu sigura. :floare:


Aaa... se zice ca daca vrei sa ti se acreasca borsul, trebuie sa te certi cu cineva cand umpli, sau macar sa te prefaci ca te certi. N-am incercat ca mi-a iesit si fara galceava ;), dar mi s-a parut tare haioasa superstitia :D
Adriana, poti sa mai incerci o data sa umpli si vii cu facaletul dupa noi :)):P.. glumesc, desigur :D

Bafta, Pisoi!!
Feliile de paine trebuie sa fie mici..
Signature Seperator image

Imagine postata

#12

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,941
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 02:31 PM

Vezi postareaOlgutza, la 28 April 2010 - 12:29 PM, a spus:

Adriana, poti sa mai incerci o data sa umpli si vii cu facaletul dupa noi :)):P.. glumesc, desigur :D

Olgutza, am pus-o pina si pe soacra-mea sa mestece in el cu gindul ca s-a acri precum ea si tot degeaba =))

#13

Useril este offline   Olguta Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,263
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 02:41 PM

Vezi postareaAdriana, la 28 April 2010 - 01:31 PM, a spus:

Vezi postareaOlgutza, la 28 April 2010 - 12:29 PM, a spus:

Adriana, poti sa mai incerci o data sa umpli si vii cu facaletul dupa noi :)):P.. glumesc, desigur :D

Olgutza, am pus-o pina si pe soacra-mea sa mestece in el cu gindul ca s-a acri precum ea si tot degeaba =))


=)) =)) =))


Adriana, poate nu a fost taratea buna... Mama a cumparat o data de la un magazin naturist tarate cu gandul sa umple bors. Cand a ajuns acasa a constat ca pe punga scria tarate pt tratamente faciale sau ceva de genul asta.. s-a uitat la ingrediente, scria doar tarate din grau bla bla si nimic altceva, a analizat-o bine, arata ca o tarate normala, dar borsul nu i s-a acrit :D
Signature Seperator image

Imagine postata

#14

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Borsul de casa 28 April 2010 - 04:31 PM

Vezi postareaPisoi, la 28 April 2010 - 01:23 PM, a spus:

Multumesc! Pare suficient de simplu incat sa nu-mi prind urechile. Daca hustele se tin la frigider, o sa sacrific doua felii de paine prima data si gata. Si faina o sa o strecor bine bine, am noroc de o strecuratoare (ca sita n-am) cu ochiuri mari, o trecor pana nu raman decat taratele mari sa fiu sigura. :floare:



Atat borsul tras la petrui cat si hustile se pot pastra si in camara, nu mai vorbesc pivnita, fra probleme cateva saptamani.
Secretul?
Umpleti recipientul cu ... varf
Ma rog, ras, pana in buza. Fara aer nu va face floare.
Hustile se pastreaza astfel sigiliate si sase luni.

Se poate porni cu drojdie fara probleme. Primul bors, astfel obtinut e mai acidulat si cu oarece gsut de drojdie. Se arunca si pastreaza plamadeala.
Radu Anton Roman zice ceva si de o lamaie curatata de coaja si taiata .

Sa notam si reteta culeasa de el;

BORSUL,
• 3 kg tãrâte de grâu • 1 kg de mãlai
• 250 g pâine neagrã (integralã) • foi de visine
• 9 litri apã
• 2 cãrbuni (sã limpezeascã si sã ia mirosul greu)
• 500 g huste (tãrâte înãcrite de la alt bors)
Dacã nu aveti, si probabil cã nu aveti, se obtin fermenti astfel: • Se amestecã 250 g tãrâte, 150 g mãrar si 1 litru apã rece cu 500 g pâine integralã, neagrã tare si caldã, se lasã sã dospeascã 10-11ore si gata hustile
• Se pune apa la fiert
• În borcan de sticlã sau, mult mai bine, butoias de stejar de 12 litri se amestecã tãrâtele si mãlaiul
• Se umezesc cu apa rece
• Se toarnã apoi apã clocotitã
• Se amestecã
• Se lasã sã se rãceascã
• Când apa e cãldutã se pun hustile, pâinea neagrã, cãrbunii, frunzele de visin (dau parfum)
• Dacã se lasã la loc cu cãldurã, într-o zi si o noapte borsu-i gata. Tainã: curãtati de coajã 2 lãmâi. Vor da borsului o savoare neobisnuitã.
Înãcritul borsului: În prima zi dupã Lãsata Secului se pun tãrâtele de grâu la fermentat. În jurul putinei se fac vrãji, descântece, gesturi magice, se rostesc formule fermecate care garanteazã puritatea si forta vindecãtoare a
borsului la iesirea trupului omenesc din iarnã.
(dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)


Mie mi se pare cam putina apa pentru cantitatea de tarate mentionata.
In borcan(bidon, putina, etc.) partea solida ce se precipita la fund nu ar trebui sa depaseasca 0.25 - 30 % din volumul vasului. La fermentat il las mai mult de o zi si o noapte. Gust din el si il las pana imi place gustul.

Repet si aici taina:
O parte din malaiul folosit - cam jumatte din el - il coc in tigaie uscata, fara ulei, pana incepe sa miroase a mamaliga incinsa. Chestie de aroma.
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru