Pana atunci am ales aceasta reteta ce se pregateste in toate casele portugheze de Craciun, de Pasti, ori cand le este pofta. Reteta o am de la soacra mea.
Ingrediente pentru 4 persoane:
4 bucati de cod desarat si rehidratat (bucata tre' sa aibe cca 200g per portie)
1,2 kg de cartofi
2 cepe mari curatate si taiate rondele
3-4 catei de usturoi curatati si taiati rondele
1 ardei mare, rosu ori galben taiat fasii
600 g rosii coapte taiate rondele
1 foaie de dafin despartita in 2 bucati
150 ml vin alb
200 ml ulei de masline
2 ramuri patrunjel verde
sare, piper, boia dulce
Etapa 1: Desaratul si rehidratatul codului. Dureaza 24 de ore.
Asa arata el in magazin, ti-l taie acolo bucati, asa ca in imagine

Cele 4 bucati alese se pun intr-un vas pe care-l umplem cu apa rece si-l varam la frigider. In decurs de 24 de ore trebuie sa schimbam apa de cel putzin 4 ori.

Dupa 24 de ore el se umfla si pierde din sare, dar nu total. Scurgem de apa, punem degetul si apoi gustam, inca trebuie sa simtim gust de sare. Cam asa arata re-hidratat:

Cine gaseste de cumparat bacalhau gata rehidratat, scapa de etapa nr. 1
Curatam cartofii de coaja si-i taiem cuburi. Curatam ceapa, usturoiul si rosiile, le taiem rondele. Ardeiul il taiem fasii. Se alege un vas/tava termorezistenta in care se va si servi mancarea la masa.
Pe fundul tavii se aseaza jumatate din rondele de ceapa, usturoi, tomate si jumatate din fasiile de ardei. Se pune jumatatea de foaie de dafin si un ram de patrunjel verde.
in centrul tavii/vasului punem cele 4 bucati de cod, in jurul lor asezam cuburile de cartofi. Presaram pe cartofi sare, piper si boia dulce, dupa gust.
Pe deasupra imprastiem restul de rondele de ceapa, rosiile, usturoiul, precum si fasiile de ardei, firul de patrunjel si cealalta jumatate de foaie de dafin.
Stropiti cu vinul si cu uleiul de masline.
Puneti tava in cuptorul incalzit in prealabil la 170ºC si lasati sa se coaca vreme de 50 de minute. Din cand in cand deschideti si stropiti cartofii si pestele cu sosul din tava.
Cand este gata se aduce vasul/tava direct din cuptor si se aseaza in locul unde se va servi masa.

POFTA BUNA!
Imaginile le-am luat de pe net.

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla