Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata si cu stafide

#1

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,115
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Icon postare  Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 20 April 2010 - 05:16 PM

Incep cu Pasca cu branza dulce si stafide, iar apoi voi prezenta si Pasca cu ciocolata. Pentru pofticiosi: iaca o farfuriuta cu cateva felii din fiecare:

Imagine atasata

Reteta pentru pasca cu branza dulce o avem de la o matusa de-a mea, de vreo 20 de ani numai pe asta o executam! :biggrin: Aluatul este cel de cozonac, iar pentru umplutura avem nevoie de:
2 - 3 kg de branza dulce
15 - 20 de oua
800 g zahar
1 lingurita amoniac stins cu lapte
2 linguri pline cu faina
esente (vanilie sau rom)
stafide multe, multe
scortisoara si coji de citrice, pentru cine doreste; eu n-am pus.

Obs.: eu fac umplutura in general din 2.5 kg de branza dulce, scursa bine de zar. Compozitia rezultata ajunge la fix pentru 2 tavi dreptunghiulare, de aprox. 30x45 cm (nu le-am masurat, dar sunt maricele).
Pun 17 sau 18 oua, depinde de marime. Daca sunt foarte mari, se pot pune 15, ori chiar si mai putine. Daca-s foarte mici, merg 20, ori chiar vreo doua peste.
Daca branza e mai acrisoara, pun ceva mai mult zahar (dar gust mereu). Daca e dulce branza, scad usor cantitatea de zahar, iar la final, daca mai trebuie zahar, mai pun vreo doua linguri.


Separam albusurile de galbenusuri. Cu mixerul, sau cu o lingura de lemn, amestecam bine zaharul cu galbenusurile:

Imagine atasata

Cand s-au albit ouale de la atata amestecat, punem branza si amestecam timp de o ora (manual) sau vreo 15 minute, cu mixerul:

Imagine atasata

Dupa aceea adaug faina, esentele (vanilie de obicei) si amoniacul stins cu lapte:

Imagine atasata

Albusul il bat spuma cu mixerul. Daca n-aveti, folositi telul, dar bateti cate 5-6 albusuri deodata, altfel imbatraniti inainte de vreme! :toothy6:

Imagine atasata

Peste crema de branza pun albusul spuma, dar rand pe rand. Aproape de final adaug si stafidele, gust si potrivesc de zahar si esente, daca mai e cazul:

Imagine atasata

Imbrac tava mare dreptunghiulara cu aluat (atentie: trebuie tava inalta):

Imagine atasata

Branza se pune in tava dupa ce-a crescut aluatul, exact inainte de a baga tava la cuptor. Nu se rastoarna, ca altfel se taseaza aluatul - se pune cate-o lingura ici colo:

Imagine atasata

Din compozitie, dupa cum ziceam la inceput, se fac 2 păşti in tavile astea marisoare. Noi punem si cateva snururi de aluat peste branza, apoi pensulam totul cu ou batut:

Imagine atasata

Se coace la foc mic, mai bine de-o ora, pana cand se coloreaza frumos deasupra:

Imagine atasata

Am facut si-o pasca rotunda, in capacul de la tigaia cu gratar :toothy9;:

Imagine atasata

Si coapta:

Imagine atasata

Pasca se taie de obicei cand e rece. Cine nu mai poate, poate taia si pasca fierbinte / calda, dar trebuie mare grija la branza. Nu e lichida, dar e relativ moale si se mai poate imprastia.

Imagine atasata

Aceasta pasca este foarte parfumata, branza e nemaipomenit de buna, aproape cremoasa (cred si eu, frecand o ora la ea.... normal ca devine crema). Si da, inainte sa cumpar mixerul (adica in vara lu' 2006 :D), frecam la branza ad labam.... :o Ce muschiuleti faceam io!!!!! ;)

#2

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,115
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 20 April 2010 - 05:32 PM

Pasca cu ciocolata a intrat in retetaru' familiei acu' vreo doj'd-anisori, da' nu stiu de unde a sosit. Nimenea nu-si aduce aminte. :scratch: Suntem senili cu totii, asta e!

Aluatul, la fel ca la pasca cu branza dulce, este cel de cozonac. Tava, aceeasi de la pasca cu branza: mare si-n lungime si-n latime, dar si inalta! :biggrin:
Umplutura:
800 ml smantana
6 oua
6 linguri de zahar
6 linguri de cacao neagra
esente (rom, vanilie)
stafide
coji de citrice (optional)
Anul asta am zis ca incerc si cu ciocolata de menaj, de curiozitate, asa ca am topit pe abur 100 g ciocolata:

Imagine atasata

Am amestecat cacao cu zahar:

Imagine atasata

Apoi am pus peste ciocolata galbenusurile, amestecul de cacao si zahar:

Imagine atasata

Am amestecat totul cu mixerul si am inceput sa pun smantana, rand pe rand:

Imagine atasata

La final, am pus si albusurile spuma, stafidele si esenta de rom:

Imagine atasata

Peste aluatul crescut (si pus mai gros in tava) am pus compozitia de mai sus, apoi am trecut cateva snururi din aluat peste tava si e gata de copt. Aluatul e bine sa fie mai gros, iar compozitia mai densa, altfel e posibil ca o mare parte din crema sa strapunga aluatul si sa ajunga pe fundul tavii :wacko::

Imagine atasata

Se coace timp de 80 de minute, la foc mic. E gata cand se desprinde aluatul de pe margini si crema nu mai pare lichida. Se taie rece:

Imagine atasata

#3

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,661
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 20 April 2010 - 06:03 PM

Foxule mancati-asi pastile tale...mama ce bine arata ce ar merge acum o felie,si simpla si cu cioco...
Facem un targ??!!tu-mi dai o felie de-a ta io-ti dau de-a mea....
Pasca mea fu mai traditionala mai moldoveneasca,cu un aluat de cozo mai saracut asa(2 oua intregi)branza dulce +iute de oi si cu stafide...

Imagine atasata

Imagine atasata


Imagine atasata

Sa-ti spun ce a patit maica-mea anul asta cu o pasca turnata cu blat de pandispan si crema de smantana,nu i s-a legat si curgea crema cand o taiai,hoata de mami meu'i-a pacalit pe coptii' ca-i asa ca-i cu crema de banane,mancau coptii ca prostii in disperare cu lingurita acu' vor pasca cu crema de banane,de unde puii mei sa le dau?le-am zis sa-i spuie lu' bunica-sa...
I-am spus ca o parasc pe net,m-a pus sa promit ca nu' iaca ca cam parat-o' sa vezi ce se oftica....

#4

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,806
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 20 April 2010 - 08:06 PM

Frumoase "Pascutzele" voastre. Foxxy, mamanu meu facea pasca cu branza, pasca cu smantana si mazurca la Paste ; cea din urma cu di tati...albusuri spuma, ciucalata , stafide, si alte fructe uscate...
musai tre s-o intreb pe cumnata daca are retzeta undeva.

#5

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,115
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 20 April 2010 - 10:18 PM

Vezi postareaGeany, la 20 April 2010 - 04:03 PM, a spus:

Foxule mancati-asi pastile tale...mama ce bine arata ce ar merge acum o felie,si simpla si cu cioco...
Facem un targ??!!tu-mi dai o felie de-a ta io-ti dau de-a mea....
Pasca mea fu mai traditionala mai moldoveneasca,cu un aluat de cozo mai saracut asa(2 oua intregi)branza dulce +iute de oi si cu stafide...
Sa-ti spun ce a patit maica-mea anul asta cu o pasca turnata cu blat de pandispan si crema de smantana,nu i s-a legat si curgea crema cand o taiai,hoata de mami meu'i-a pacalit pe coptii' ca-i asa ca-i cu crema de banane,mancau coptii ca prostii in disperare cu lingurita acu' vor pasca cu crema de banane,de unde puii mei sa le dau?le-am zis sa-i spuie lu' bunica-sa...
I-am spus ca o parasc pe net,m-a pus sa promit ca nu' iaca ca cam parat-o' sa vezi ce se oftica....


Cu tine, fac targ oricand! :thumleft: Ti-o dau pe-a mea, cand mi-o dai si tu pe-a ta. Bun asa, da? :lol:
Frumoasa si pasca ta! Exact cum ai zis: traditionala. Imi place cum ti-a iesit! :appl:
Bunicile mele faceau la fel pastile, in tavi rotunde, dar cum noi consumam vreo 4 kg de branza (adicatelea 4 tavi de alea mari ;)), ne-ar fi cam greu sa facem toate pastile rotunde. Ne-apuca anu' nou pan' le coacem in cuptoru' de aragaz. La tara, era alta mancare de peste: se bagau 10-12 tavi in cuptor si era gata treaba! :D

#6

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,115
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 20 April 2010 - 10:20 PM

Vezi postareastella, la 20 April 2010 - 06:06 PM, a spus:

Frumoase "Pascutzele" voastre. Foxxy, mamanu meu facea pasca cu branza, pasca cu smantana si mazurca la Paste ; cea din urma cu di tati...albusuri spuma, ciucalata , stafide, si alte fructe uscate...
musai tre s-o intreb pe cumnata daca are retzeta undeva.


Stella, e prima oara cand aud de mazurca. N-am vazut, n-am mancat niciodata pana acum. Sper sa faci rost de reteta si sa ne-o dezvalui! :thumleft:

#7

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,149
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 11 May 2010 - 02:40 PM

Imi plac pascutele voastre mult de tot... Promit sa revin cu poze si reteta mea de pasca mai moderna. Eu o am de pe net, de pe un forum de romani in strainataturi (forum mort intre timp)... o fac deja de cativa ani buni si niciodata nu m-a dezamagit. Si e asa usor de facut... pe inima mea.
O fac in tot timpul anului mascata sub numele de placinta de branza, stomacele nu protesteaza, doar de Paste e prezentata frumos sub numele de Pasca... anul acesta fratele meu s-a asezat langa tava rotunda de 35 de cm si a basculat mai mult de jumatate. Cand si-au dat seama ceilalti a iesit cu razboi...
Va pupez! Sorina
Signature Seperator image

Sorina

#8

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,115
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Păşti: cu branza dulce si cu ciocolata 11 May 2010 - 02:51 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 11 May 2010 - 12:40 PM, a spus:

Imi plac pascutele voastre mult de tot... Promit sa revin cu poze si reteta mea de pasca mai moderna. Eu o am de pe net, de pe un forum de romani in strainataturi (forum mort intre timp)... o fac deja de cativa ani buni si niciodata nu m-a dezamagit. Si e asa usor de facut... pe inima mea.
O fac in tot timpul anului mascata sub numele de placinta de branza, stomacele nu protesteaza, doar de Paste e prezentata frumos sub numele de Pasca... anul acesta fratele meu s-a asezat langa tava rotunda de 35 de cm si a basculat mai mult de jumatate. Cand si-au dat seama ceilalti a iesit cu razboi...
Va pupez! Sorina



Sorina, te asteptam cu cea mai mare placere! :hug:



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru