Albusuri - ce sa fac cu ele?
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 12:47 AM
M-am gandit si la congelare, dar cum se face? Le pun in pungi, cutii, borcane sau cum stau mai bine?
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:22 AM
Uite aici o idee
http://artaculinara....t-din-albusuri/
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:44 AM
Retete de prajituri doar cu albusuri sint:
- angel food cake - un pandispan fara grasimi
- friande - un fel de muffins, cu grasime si pudra de migdale/alune/nuci
- eu mai fac picromigdale, adica albusurile batute cu zahar si pudra de nuca sau migdale.
Principiul este acelsi la primele variante: zaharul folosit este pudra, se cerne cu faina, chiar de 2 ori, ca sa fie cit mai aerate.
Acum, la angel cake, reteta unei prietene:
1 cana de faina
1 cana de zahar pudra
1 cana de zahar granulat
citeva picaturi de lamiie
un praf de sare
vanilie, alte arome
12 albusuri
Albusurile se bat suficient ca sa formeze virfuri care cad, cu picaturile de lamiie, praful de sare si zaharul granulat, putin cite putin. Apoi, aromele si cite 2 linguri din amestecul de faina cu zahar pudra, care se incorporeaza prin metoda impaturirii cu spatula.
Prietena mea spune ca cuptorul trebuie sa fie bine incins, la fel si vasul in care faci prajitura, vas pe care nu il unge cu nimic. Se coace cca 30 min, atentie bsa nu se rumeneasca. Se taie cu un instrument special, cu tepi, cutitul tinde sa aplatizeze...
Friande, din suplimentul australian Woman's weekly:
185 gr unt
1 cana pudra de migdale/nuci/alune
6 albusuri
1 1/2 cana zahar pudra
1/2 cana faina
Se topeste untul si se amesteca cu pudra. Albusurile se bat virfuri moi, se adauga untul si apoi faina cernuta cu zaharul, putin cite putin.
Se coc in forma de muffins, ies cam 12 bucati, pentru 30 min.
Ca varianta se pot adauga fructe sau seminte in friande, sau chiar chocolate chips.

raluca elena
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:50 AM
Oricum, lista cu sugestii ramane deschisa, si nu numai pentru dulciuri...
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:58 AM
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 02:05 AM
Uite 2 retete:
http://artaculinara....pastrav-de-mare
http://artaculinara....-oua-si-avocado

raluca elena
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 03:33 AM
Mie, de cate ori faceam cozonac, imi ramaneau minim 10 albusuri din care faceam intotdeauna o reteta simpla, luata dintr--o carte de dulciuri foarte veche, dar pe care o foloseam intotdeauna cu succes. Daca am vrut sa fac un tort, am copt compozitia in tava de tort si am obtinut un blat foarte bun, daca am vrut prajitura, am copt in tava joasa, daca am vrut chec, am copt in tava de chec.
Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga, in ploaie, faina amestecata cu praful de copt ,treptat, amestecand usor, de jos in sus , apoi treptat stafidele, inmuiate in prealabil si date prin faina ( sau dupa preferinta nucile, alunele etc ) coaja de lamaie rasa si sarea.
Se coace la 170-180 grade Celsius, in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Cand nu am vrut sa fac dulciuri, una din optiuni a fost bulete cu cascaval la cuptor, unde in loc de 2 oua intregi, am folosit 3 sau patru albusuri ( in functie de cat de mari au fost ouale ). Buletele sunt foarte usor de facut, iar de pe masa noastra dispar imediat.
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 07:28 PM
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 08:34 PM
adi_edi, la 05 April 2010 - 10:47 PM, a spus:
M-am gandit si la congelare, dar cum se face? Le pun in pungi, cutii, borcane sau cum stau mai bine?
Chec alb de pilda, reteta Narniei, îl facea si mama cînd îi ramîneau albusuri mai multe, doar ca îl parfuma cu seminte de chimen.
Mai poti face o multime de sufleuri.

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 09:30 PM
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 12 April 2010 - 07:25 PM
Alexandru, la 12 April 2010 - 02:24 PM, a spus:
Eu nu am uitat, sunt in capul listei mele, si a topicului
Copiii mei ar rontai toata ziua (si mamica lor
Deci, am inceput cu buletele de cascaval (eu am pus telemea), restul... o sa le scot incet-incet de la congelator.
Imagini atasate
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 12 April 2010 - 11:48 PM
Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 13 April 2010 - 01:11 AM
Mi-ai dat insa o idee cu discurile, daca le fac sub forma asta s-ar putea

Logare
Inregistrare
Ajutor

Citare Multipla