Albusuri - ce sa fac cu ele?

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Albusuri - ce sa fac cu ele?

#1

Useril este offline   adi_edi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 520
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 12:47 AM

Dupa ce fac unele prajituri raman cu o gramada de albusuri. Din unele am facut bezele, marshmallows, altele le-am folosit la royal icing si... cam atat. Stiti prajituri care au doar albusuri in compozitie?
M-am gandit si la congelare, dar cum se face? Le pun in pungi, cutii, borcane sau cum stau mai bine?

#2

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 9,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:22 AM

Le poti pune in ce vrei tu, important e ca sa iti notezi cite sunt ca sa stii apoi cind le folosesti.
Uite aici o idee
http://artaculinara....t-din-albusuri/

#3

Useril este offline   raluca elena Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,018
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:44 AM

Eu albusurile le congelez in casolete mici din plastic, care se inchid ermetic. Notez pe ele cite albusuri am, ca memoria... :P
Retete de prajituri doar cu albusuri sint:
- angel food cake - un pandispan fara grasimi
- friande - un fel de muffins, cu grasime si pudra de migdale/alune/nuci
- eu mai fac picromigdale, adica albusurile batute cu zahar si pudra de nuca sau migdale.

Principiul este acelsi la primele variante: zaharul folosit este pudra, se cerne cu faina, chiar de 2 ori, ca sa fie cit mai aerate.

Acum, la angel cake, reteta unei prietene:

1 cana de faina
1 cana de zahar pudra
1 cana de zahar granulat
citeva picaturi de lamiie
un praf de sare
vanilie, alte arome
12 albusuri

Albusurile se bat suficient ca sa formeze virfuri care cad, cu picaturile de lamiie, praful de sare si zaharul granulat, putin cite putin. Apoi, aromele si cite 2 linguri din amestecul de faina cu zahar pudra, care se incorporeaza prin metoda impaturirii cu spatula.
Prietena mea spune ca cuptorul trebuie sa fie bine incins, la fel si vasul in care faci prajitura, vas pe care nu il unge cu nimic. Se coace cca 30 min, atentie bsa nu se rumeneasca. Se taie cu un instrument special, cu tepi, cutitul tinde sa aplatizeze...

Friande, din suplimentul australian Woman's weekly:

185 gr unt
1 cana pudra de migdale/nuci/alune
6 albusuri
1 1/2 cana zahar pudra
1/2 cana faina

Se topeste untul si se amesteca cu pudra. Albusurile se bat virfuri moi, se adauga untul si apoi faina cernuta cu zaharul, putin cite putin.
Se coc in forma de muffins, ies cam 12 bucati, pentru 30 min.

Ca varianta se pot adauga fructe sau seminte in friande, sau chiar chocolate chips.
Signature Seperator image

raluca elena

#4

Useril este offline   adi_edi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 520
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:50 AM

Wow, Adriana, ce viteza! Multumesc! Am sa incerc reteta ta sigur, dar sa treaca un pic de timp de la sarbatori, ca eu cel putin acuma nici sa aud de zahar nu mai pot, mi-e lehamite de atatea prajituri si torturi cate am facut de Pasti.
Oricum, lista cu sugestii ramane deschisa, si nu numai pentru dulciuri...

#5

Useril este offline   adi_edi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 520
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 01:58 AM

raluca elena, un pupic si pentru tine! Ma tenteaza friande-le alea, mai ales copiii apreciaza forma de muffins. Daca imi ies as putea sa duc la scoala/gradi de ziua copiilor, aici nu-i lasa cu torturi cica fac prea mare "mess". De atatea ori am auzit de angel food cake, niciodata nu am incercat, ar fi momentul.

#6

Useril este offline   raluca elena Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,018
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 02:05 AM

Daca nu mai vrei dulciuri, pori incerca o spuma de avocado cu creveti, o spuma de legume, sau poate somon...

Uite 2 retete:

http://artaculinara....pastrav-de-mare

http://artaculinara....-oua-si-avocado
Signature Seperator image

raluca elena

#7

Useril este offline   Narnia Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 03:33 AM



Mie, de cate ori faceam cozonac, imi ramaneau minim 10 albusuri din care faceam intotdeauna o reteta simpla, luata dintr--o carte de dulciuri foarte veche, dar pe care o foloseam intotdeauna cu succes. Daca am vrut sa fac un tort, am copt compozitia in tava de tort si am obtinut un blat foarte bun, daca am vrut prajitura, am copt in tava joasa, daca am vrut chec, am copt in tava de chec.
Chec cu albusuri

5 albusuri, 1 pahar mediu zahar, 1pahar mediu faina, coaja rasa de lamaie, 1/2 plic praf de copt, un praf de sare, ( in plus, la alegere, se poate adauga din belsug: nuca macinata, stafide, rahat taiat cubulete, alune etc ),

Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga, in ploaie, faina amestecata cu praful de copt ,treptat, amestecand usor, de jos in sus , apoi treptat stafidele, inmuiate in prealabil si date prin faina ( sau dupa preferinta nucile, alunele etc ) coaja de lamaie rasa si sarea.
Se coace la 170-180 grade Celsius, in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

Cand nu am vrut sa fac dulciuri, una din optiuni a fost bulete cu cascaval la cuptor, unde in loc de 2 oua intregi, am folosit 3 sau patru albusuri ( in functie de cat de mari au fost ouale ). Buletele sunt foarte usor de facut, iar de pe masa noastra dispar imediat.




#8

Useril este offline   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,924
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 09:16 AM

Poti face macarons:) sau pavlova rulade a lui Nico.

#9

Useril este offline   raluca elena Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,018
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 03:16 PM

Sint off topic si nu prea, dar tre s-o spun: in doua albusuri desfacute putin cu furculita, arunca o mina de malai si dupa dus fa un peel ... o sa ma pomenesti :D
Signature Seperator image

raluca elena

#10

Useril este offline   MariaSan Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 07:28 PM

Vezi postarearaluca elena, la 06 April 2010 - 12:16 PM, a spus:

Sint off topic si nu prea, dar tre s-o spun: in doua albusuri desfacute putin cu furculita, arunca o mina de malai si dupa dus fa un peel ... o sa ma pomenesti :D



nu esti off zic eu bucuroasa :D
multumesc de idee!

#11

Useril este offline   Alexandru Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,368
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 08:34 PM

Vezi postareaadi_edi, la 05 April 2010 - 10:47 PM, a spus:

Dupa ce fac unele prajituri raman cu o gramada de albusuri. Din unele am facut bezele, marshmallows, altele le-am folosit la royal icing si... cam atat. Stiti prajituri care au doar albusuri in compozitie?
M-am gandit si la congelare, dar cum se face? Le pun in pungi, cutii, borcane sau cum stau mai bine?


Chec alb de pilda, reteta Narniei, îl facea si mama cînd îi ramîneau albusuri mai multe, doar ca îl parfuma cu seminte de chimen.

Mai poti face o multime de sufleuri.
Signature Seperator image

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#12

Useril este offline   adi_edi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 520
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 06 April 2010 - 09:30 PM

Multumesc tuturor de idei, daca pana acum nu stiam ce sa fac cu albusurile, acuma nu stiu daca-mi ajung :)))...

#13

Useril este offline   Alexandru Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,368
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 12 April 2010 - 04:24 PM

Ah, si uitasem : bezele :hungry:
Signature Seperator image

Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#14

Useril este offline   adi_edi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 520
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 12 April 2010 - 07:25 PM

Vezi postareaAlexandru, la 12 April 2010 - 02:24 PM, a spus:

Ah, si uitasem : bezele :hungry:


Eu nu am uitat, sunt in capul listei mele, si a topicului :)...
Copiii mei ar rontai toata ziua (si mamica lor :biggrin: ), dar dentistul e cam scump...
Deci, am inceput cu buletele de cascaval (eu am pus telemea), restul... o sa le scot incet-incet de la congelator.

Imagini atasate

  • Imagine atasata


#15

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 9,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 12 April 2010 - 11:48 PM

Adi, bezelele le poti face si se pastreaza foarte bine in cutii de metal, sau poti face discuri de bezea si cind ai chef si graba faci un tort :)

#16

Useril este offline   adi_edi Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 520
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto



Postat on Albusuri - ce sa fac cu ele? 13 April 2010 - 01:11 AM

Adriana, daca fac bezele, NU se pastreaza, pot eu sa le ascund de copii, dar nu pot sa le ascund de mine :rolleyes: ...
Mi-ai dat insa o idee cu discurile, daca le fac sub forma asta s-ar putea :unsure: sa supravietuiasca pana fac un tort, dar n-am asa cutie mare de metal. Oare nu merge sa le tin in cutia pentru tort (o tava de plastic peste care se pune un capac, tot din plastic)? Sau ii musai sa fie de metal?



Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru