Majestatea Sa Anghinarea

Salt la continut

  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Majestatea Sa Anghinarea discutii si retete cu anghinare

#1

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 10:27 PM

La cererea sefului si a lui Mili(exprimata la reteta de anghinare cu creveti a lui Zerda,reteta minunata dealtfel parerea mea)si cum a mai existat un topic,Majestatea Sa Sparanghelul,nu vad de ce nu v-asi invita la discutii si retete despre anghinare.....Experienta mea este umila,si deaceea astept adevaratii cunoscatori sa vina in sprijinul acestui topic.....imi pare rau ca nu am posibilitate sa achizitionez anghinare sa va demonstrez ceea ce stiu,asa ca va marturisec cu maxima rusine ca pozele le-am facut pozand monitorul de la calculator,asa ca nu am furat nimic de la nimeni doar am tras cu ochiul....tot ceea ce postez acum e din experienta dar nu aveam imagini...

Sa incep cu inceputul,mie la inceput in Italia anghinarea(acolo se chiama carciofo)nu mi-a placut,un palat needucat,asa ca pana nu i-am dat de gust,mi s-a parut oribila,acum o consider o delicatesa,se spune ca prima oara nu-ti place,a doua oara mananci din complezenta,a treia oara o soliciti(ceri),si apoi....

Din anumite motive a trebuit s-o curat si s-o gatesc de multe ori,in mai multe maniere cu diferite ocazii.Am sa va inpartasesc ceea ce stiu eu apoi las loc la conoscatori.

Anghinarea este in primul rand de mai multe feluri,cu spini,sau fara spini,alba(verde),sau violeta,perioada in care se culege si comercializeaza este septembrie pana in primavara,proprietati terapeutice,contine multe saruri minerale si ajuta la reglarea colesterolui in sange(indicata pt.persoanele care au probleme cu colesterolul),cunascatorii zic,ca lasa in gura un gust usor''metalic''si ca deaceea este foarte greu de abinat un vin la ea...
Anghinarea cu spini(carciofo spinos):de origine din Sardegna(spinoso sardo),poate fi de un verde inchis pana la violaceu are un aspect robust,un gust decis,forma lunguiata,spini.

Anghinarea fara spini(mamole sau carciofo romanesco(cimarolo)cultivat in special in regiunea Emilia Romania are un gust gentil ,forma rotunda,nu are spini.

Cam aici se opresc cunostintele mele despre anghinarea(carciofo)italian.
Acum o sa va prezint cum se curata cu fotografii facute de pe monitorul ecranului,ceea ce am crezut eu ca poate fi cat mai relevant,apoi trec la cateva retete pe care le stiu eu.
Am sa va rog sa nu postati un pic peste ca mai am de editat dupa ce voi fi terminat va astept la discutii..

#2

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 10:40 PM

Deci cum se curata anghinarea si cum arata ea am ales antai o mamola pentru ca este mare si se vede mai usor ceaa ce vreau sa zic,e rotunda mare nu are spini,va recomand manusi chirurgicale(ca inegreste mainile)si un cutitas bine ascutit tip briceag:

Dupa spalare,se taie vf.frunzelor asa:

Imagine atasata

Fara frica pana jos:

Imagine atasata

Incepand de la coada se inlatura astfel 2-3 randuri de frunze dure:

Imagine atasata

Se continua coborand in spirala ca si cum ai decoji un mar:

Imagine atasata

Se freaca imediat cu o felie de lamaie ca altfel se oxideaza (inegreste)

Imagine atasata

Cu o lingurita cu margini taioase se curata ''barba''(perii din interior)

Imagine atasata

Asa arata curatata corect:

Imagine atasata

Revin si cu celalat tip de anghinare..

Dupa cum se poate vedea pe banda de jos era un video,am dat stop cadru si am pozat monitorul calculatorului meu...

#3

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 10:55 PM

Alt tip de anghinare violaceu si lunguiet:

Imagine atasata

Se curata(rup) 2-3 straturi de frunze ca sunt dure:

Imagine atasata

Taiem 4-5cm din tulpina:

Imagine atasata

Se curata tulpina ca pe un morcov de coaja:

Imagine atasata

Se taie 3/4 din anghinare:

Imagine atasata

Asta e tot ce ramane fraged si curat:

[attachment=12205:S4034641.JPG

Acum voi trece la retete. :thumleft:

Deasemeni poza facuta dupa stop cadru'

Imagini atasate

  • Imagine atasata

Aceasta postare a fost editata de Geany: 21 March 2010 - 12:08 AM


#4

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 11:10 PM

Retete de preparare al anghinarii doua sunt f. cunoscute:

1. Alla Romana

2.Alla Giudia

Eu vi le prezint asa cum le stiu eu acum or fi si retetele lor autentice astept cunoscatorii..

Anghinare alla romana:

8 anghinari,50 gr. patrunjel,4 foi de menta,cativa catei de usturoi(dupa gust),sare, piper,pesmet,ulei de masline.

Se curata anghinarea asa cum v-am povestit,intr-o tigaie cu bord inalt,se dispune un strat de ulei de masline extravergine,se face o tocatura grosolana din cutit din :patrunjel ,usturoi,sare piper si obtional menta,se dispune o parte in ulei,cealalta parte se amesteca obtional cu pesmet.Anghinarile curatate se apasa de masa cu floarea in jos ca sa se deschida frunzele,si se indeasa cu acest amestec.Se dispun in vasul cu ulei cu coditele in sus,si acoperim pana la jumate cu apa,

Imagine atasata

Punem capacul si lasam la foc cam 20-30 de minute in functie de marimea anghinarei,incercam cu furculita daca e gata...la sfarsit stropin cu putin vin alb...

Poza facuta dupa stop cadru video google,despre anghinare(carciofi)

#5

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 11:17 PM

Anghinare alla giudia:

Imagine atasata

Avem nevoie de anghinare mari mamole,curatate si ulei.

Anghinarea curatata o apasam de masa cu capul in jos ca sa se desfaca floarea si prajim in ulei profund incins,cu floarea in jos,scoatem pe servetel absorbant:

Imagine atasata

Este f. crocanta,frunzele parca sunt cipsuri.

Repet pozele nu-mi apartin,am fotografiat ecranul de la calculator,sunt de pe google generalitati despre anghinare ,am facut poza pozanu-mi monitorul..

#6

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 11:21 PM

Alte retete cu anghinare,ar mai fi:anghinare umpluta,anghinare in pinzimonio,anghinare cu orez,paste(tagliatele)cu anghinare,anghinare'' patrunjel si usturoi''(prezzemolo aglio),tarta sarata cu anghinare(ligure) etc..

Eeeeiii acum va astept si pe voi cu retete si impresii...

#7

Useril este offline   Foxyy Icon

  • Moderator
  • Icon
  • Grup: Moderators
  • Postari: 12,020
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: RLS



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 11:34 PM

Vezi postareaGeany, la 20 March 2010 - 08:21 PM, a spus:

Alte retete cu anghinare,ar mai fi:anghinare umpluta,anghinare in pinzimonio,anghinare cu orez,paste(tagliatele)cu anghinare,anghinare'' patrunjel si usturoi''(prezzemolo aglio),tarta sarata cu anghinare(ligure) etc..

Eeeeiii acum va astept si pe voi cu retete si impresii...


Io sad cuminti pi bancuta cu creionu' si hartia, sa iau notite. Singura data cand am halit asa ceva a fost acu' aproape 2 ani, in Munchen. Fiersese o tante cateva anghinari si am rontait la ele o gramada! Luam fiecare petala in parte si mancam "pulpa".
Ea le spusese altfel, da' am uitat denumirea. Sunt senila, asta e! :angryfire:

#8

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 20 March 2010 - 11:38 PM

Si eu astept impresii de la adevaratii cunoscatori foxy,eu am mancat si pregatit de nenumarate ori in Italia,in Romania nu mi-am mai permis....mai ales ca toti ai mei nu sunt fani,nu stiu ceeii bun''...

#9

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 21 March 2010 - 12:18 AM

Un alt fel de curatare al anghinarii ascutit ca la creion(in felul asta pierdem mai putin ca la cat costa...)indicat pt. retete in care anghinarea se taie fasiute(feliute)

Imagine atasata

Asa arata gata curatata:

Imagine atasata

Anghinarea astfel curatata se taie feliute,(julien)si se inabusa in tigaie cu ulei usturoi patrunjel vin alb,sau asa cruda in salate,sau in rizotto(orez),pe pizza,etc...
Aici se observa foarte usor cum frunzele externe sunt dure violet,in timp ce miezul e fraged si alb....

Pozele au fost facute dupa video de pe google cum se curata anghinarea am dat stop cadru si am pozat monitorul meu de la calculator(asta ca sa nu fie nici un fel de confuzii)

#10

Useril este offline   W Mamadeus Paparotti Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 21 March 2010 - 06:23 AM

Vezi postareaGeany, la 20 March 2010 - 09:17 PM, a spus:

Repet pozele nu-mi apartin,am fotografiat ecranul de la calculator,sunt de pe google generalitati despre anghinare ,am facut poza pozanu-mi monitorul..


Multumesc exagerat :P pentru efortul depus in a ne familiariza cu ... scăieţii =))
Ma voi risca sa cumpar macar o data.
Despe faptul ca ar fi an aquired taste nu-mi fac probleme. Imi aduc aminte cat de mult mi-a placut topinamburul si mi-e ciuda :blob8: ca nu-l mai gasesc in magazine.

Ca multumire si pentru micsorarea eforturilor ulterioare as avea o mica sugestie in cazul in care "fotografiatul ecranului" trebuie luat ad literam si ai folosit o camera (aparat foto). Exista o tasta Print Screen in zona Nord, Nord-Est a tastaturii cu ajutorul careia poti captura ecranul. Apoi intr-un editor de imagine simplu gen Irfan View ar urma un Paste, selectarea zonei dorite, apoi folosirea functiei Crop selection (Edit/Crop selection )
Sunt 99.999% precisa - vorba reclamei - ca stiai si ca asa ai si procedat, dar cine stie cui poate sa-i mai foloseasaca asta.

Considera ca urmatoarele inflorescente virtuale sunt de anghinare si destinate tigaii tale:
:floare: :floare: :floare: :floare: :floare:
Signature Seperator image

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 21 March 2010 - 09:58 AM

Sefule,cat ai vb. de scaieti am inteles tot,da despre poze,is total in ceata la it.si fotografie sunt total negata...nu'sh ci zaci' mata acolo da suna bini'io am dat zoom la camera ca sa captez monitorul cu imaginea si am dat fara blitzz,ca ,cu blitz nu se vedea...atata,mai mult deatata nu ma pricep si pace,pt. mine ai vb. limbi straine acolo da multumesc mult....sa-mi mai spui si altadata deaste ca poate-i pun pe sotu'sau baiatu' cel mare sa-mi traduca ei,nu ca ei ar fi mai breji,da' parca nici ca mine... :tongue3:

#12

Useril este offline   kira Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 08-March 10



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 12:31 AM

Azi am fost la piata sa iau anghinarea si am gasit cele 3 feluri:

Imagine atasata

pe primii doi i-a descris deja Geany, cei micuti sunt pentru conserve. astazi ii curat pe cei cu spini.
l-am spalat, si i-am scurtat coada

Imagine atasata

apoi i-am curatat frunzele de pe tulpina

Imagine atasata

am inceput sa curat frunzele de jur imprejur

Imagine atasata

pana arata cam asa

Imagine atasata

se curata si tulpina (se taie cam 2 mm)

Imagine atasata

i-am taiat varful (cu toti tepii plus inca o bucata pentru ca este dura)

Imagine atasata

Imagine atasata

se largeste putin cu mana anghinarea, si cu o ustesila de felul acesta se scoate interiorul pufos care sta la baza anghinarii (o sa se vada mai bine exact unde este localizat puful peste cateva poze)

Imagine atasata

Imagine atasata

asa se curata in cazul in care anghinarea se foloseste intreaga (de obicei umpluti sau "alla romana"); daca avem nevoie de jumatati sau sferturi se curata asa:

Imagine atasata

in prima parte se face cum am descris deja (se curata frunzele de jur imprejur, se curata tulpina si se taie varfurile)

Imagine atasata

se taie in jumatate si cu un cutit se curata interiorul pufos si mijlocul cu frunze mici intepatoare

Imagine atasata
Imagine atasata
Imagine atasata

aici o bucata curatata si una necuratata

Imagine atasata

pentru o curatare mai simpla, se taie jumatatile in sferturi si se scoate puful si frunzele din mijloc cu un cutit

Imagine atasata
Imagine atasata
Imagine atasata
Imagine atasata

sper ca nu v-am plictisit...in urmatoarele zile o sa continui post-ul :)

#13

Useril este offline   Geany Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 11,544
  • Inregistrat: 08-December 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 01:03 AM

KIRA AI APLAUZE LA SCENA DESCHISA DIN PARTEA MEA... :appl: :appl: :appl:
Inca o data daca stiam ca vei posta cum se curata nu mai deschideam eu topicul e meritul tau 100/100 :appl: :appl: :appl:

#14

Useril este offline   kira Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 08-March 10



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 01:12 AM

Geany, iti multumesc mult!! foarte bine ca a-i deschis topicul, cu cat mai multe informatii cu atat mai bine!

am uitat sa spun ca anghinarea imediat dupa ce este curatata trebuie pusa in apa rece cu suc de lamie, pentru ca se oxideaza foarte repede si capata o culoare inchisa.

#15

Useril este offline   raluca elena Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,018
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 02:11 AM

Eu pe masura ce o tai o frec cu lamiie, apoi o pun in apa cu zeama de lamiie, si tot se inegreste...
Signature Seperator image

raluca elena

#16

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,835
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 02:51 AM

Vezi postareakira, la 23 March 2010 - 09:31 PM, a spus:

sper ca nu v-am plictisit...in urmatoarele zile o sa continui post-ul :)

Absolut deloc, e splendid :)

#17

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,117
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 01:51 PM

Eu chiar am nevoie de ajutor... am mai pregatit doar o data anghinarea asta si nu stiu daca am gresit, unde am gresit... trecand peste, mama imi tot aduce acasa varii traznai. Azi este vorba de anghinare, i-am facut si poza... deci eu asa ceva am acum in frigider... ce as putea sa fac cu ei?

Imagine atasata

Imagine atasata


Daca nici de data ac nu functioneaza cred ca ma dau batuta... chiar daca nu-mi sta in fire...
Va multumesc pt ajutor! Sorina
Signature Seperator image

Sorina

#18

Useril este offline   Adriana Icon

  • Site Admin
  • Icon
  • Grup: Administrators
  • Postari: 8,835
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 02:10 PM

Poate ar trebui sa ii tai in 4 si sa le scoti puful, dupa care poti face reteta Kirei cu creveti, altminteri ii poti coace in tigaie si ii folosesti ca garnitura, sau ii scobesti de deasupra si ii faci umpluti, sau ii tai feliute extrem de subtiri si faci o salata cu ele si aschii de parmigiano, pui numai un picut de ulei deasupra, asta daca iti place gustul lor crud. Si mai e o salata pe care mi se pare ca am pus-o eu la topicul bonicelei, foarte buna, cu valeriana, parmigiano si fistic, pe linga anghinare.

#19

Userul este online   stella Icon

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,703
  • Inregistrat: 23-November 09



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 03:16 PM

Eu ador anghinarea si fac mai multe retete. inca nu am incercat alla giudia, caci mi-e mila de atata ulei de masline sa pun la bataie ptr prajit :)

personal ii folosesc pe cei mici violeti. dupa curatire ii tai felii, si-i salt in tigaie cu usturoi si ulei maslinos. la sfarsit pun mult patrunjel tocat.
ori ii mananc asa simplu, ori fac risotto, sau un gratin gen "piatto unico" :un strat de cartofi feliati extrem de fin, un strat de spanac saltat in tigaie, un strat de anghinare, branza de capra, si repetir straturile. in final smantana , parmezan si la cuptor. cu o salata alaturi este wow.

sau tarta . amestecat 3 oua, smantana , si anghinartea saltata. pusa compotitia peste o foatie de aluat /frantzzesc sau de pizza , presarat parmezan si la cuptor.

#20

Useril este offline   sorinadaniela Icon

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,117
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationVicenza (Italia)



Postat on Majestatea Sa Anghinarea 24 March 2010 - 08:00 PM

sau tarta . amestecat 3 oua, smantana , si anghinartea saltata. pusa compotitia peste o foatie de aluat /frantzzesc sau de pizza , presarat parmezan si la cuptor.

Va multumesc pt ajutor! :floare:
Nu e o idee rea... deci nu trebuie sa fac altceva decat sa curat puful si sa le prajesc un pic in ulei... Saru' mana pt idee! Sunt in vena de riscat asa ca am sa incerc ac reteta! Sorina
Signature Seperator image

Sorina



  • (2 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi






Calgary Dental Creare site de prezentare certificatenergeticro.ro Lyr Traco Tour - transport de marfa Creare site
Cursuri fitness Cursuri de fitness www.certificatenergeticro.com Mediator Encean Alexandru